czekolada - 27946 przepisów (strona:889/1864)

Deser kibica :) 197

szkl. malin 0,5 szkl. truskawek ok. 350 ml. śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki płatków migdałów 3 szt. ulubionych pralinek (np. Ferrero) 3 kostki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odstaw do przestygnięcia. Zimną galaretkę wlej do szklanek/pucharków, dodaj po kilka sztuk owoców i wstaw do lodówki do stężenia - naczynie ustaw pod kątem(...)uzyskać odpowiedni kształt deseru. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Bitą śmietaną wypełnij szklankę (za pomocą strzykawki cukierniczej). Deser udekoruj resztą owoców, migdałami, pralinką a czekoladę zetrzyj na tarce

Alutka-Gotuje
Orzechowe ciasteczka Sowy 150

przygotować z każdego innego ciasta kruchego.  200 g masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich ok 100g migdałów kilka kostek gorzkiej czekolady cukier brązowy Masło, mąkę, orzechy i cukier puder posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce ok 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość ok 5mm, wykrawać(...)przykleić migdały a tylką z okrągłą końcówką zrobić sowom oczy. Brzuszki posypać szczyptą brązowego cukru. Ciasteczka piec ok 15 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu narysować sowom oczy rozpuszczona czekoladą

Smakołyki Asi
Tort czekoladowo - malinowy 400

serka mascarpone frużelina malinowa (całość) schłodzona, przepis powyżej 1. Serek mascarpone i frużelinę dajemy do misy miksera, miksujemy do momentu połączenia się składników. Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady łyżka masła  łyżka mleka Do rondelka nalać trochę wody, postawić na gazie, na rondelek położyć miseczkę, wrzucić do niej połamaną czekoladę, masło i mleko. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Troszkę przestudzić

kruche babeczki
Dyniowe Kwadraty 164

mnie wymiary 20 x 20). Piec 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem,czy ciasto jest upieczone(patyczek musi być suchy). Studzimy ciasto.  WSKAZÓWKI: Polewa z białej czekolady  3 łyżki kremówki zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszając-rozpuścić. Rozsmarować na cieście, posypać orzechami lub migdałami

Kopystką po garach
MINI SERNICZKI STRACIATELLA 137

Serniczki po upieczeniu lekko opadną, dlatego można formę wypełnić do pełna pozostawiając około 2-3 mm. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Rada: Możemy dodać zamiast czekolady gorzkiej czekoladę mleczną i wtedy jeśli nie lubimy słodkich ciast cukru dodajemy 1/2 szklanki.  Ciasto serowe można również piec w papilotkach

Ciastka - domowe słodkości
Tarta ciasteczkowa z bananami, toffi i bitą śmietaną (Banoffee pie) 494

śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez min. 10 godzin) 125 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) starta na tarce deserowa lub gorzka czekolada albo kakao do posypania Banany obrać pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Masę krówkową rozsmarować na ciasteczkowym spodzie. Schłodzić przez godzinę. Na masie rozłożyć plasterki bananów. Kremówkę i mascarpone przełożyć(...)masy miksera. Miksować na niewielkich obrotach aż się połączą, następnie ubić na sztywno. Śmietanę rozłożyć na bananach posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego

Pełny talerz
Kawowe pucharki (deser na mascarpone) 189

mascarpone 1 łyżeczka dobrej kawy – u mnie LAVAZZA CARMENCITA * 100 ml wody 2 łyżki cukru pudru około 10 sztuk słomki ptysiowej 3 rurki z białej czekolady 2 szczypty ciemnego kakao * średnio palona mieszanka Arabik i Robusty o intensywnym i głębokim aromacie Przygotowanie: Łyżeczkę kawy rozpuszczamy dokładnie w 100 ml wody, studzimy. Do miski przekładamy serek mascarpone, dolewamy naszą(...)miksujemy, próbujemy. Na dno każdego wykładamy słomkę ptysiową, którą wcześniej łamiemy/lekko rozkruszamy w dłoniach. Następnie wykładamy naszą masę. Wierach każdego deseru posypujemy pokruszonymi w dłoniach rurkami z białej czekolady (zostawiają po pół rurki do dekoracji) i szczyptą ciemnego kakao. Deser wkładamy na kilka minut do lodówki w celu schłodzenia. Smacznego

Słodkie okruszki
Bajaderki buraczane z masą daktylową i ziarnami. 213

pieczenia szczypta soli  Masa daktylowa 250 g daktyli 1 szklanka wody  (lub mleka) 1 łyżka kakao  1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki masła kokosowego 5 dag czekolady wiórki kokosowe dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki i   3  łyżki prażonego ziarna słonecznika Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudzić je i zetrzyj(...)daktylowo-czekoladową Wodę wlej do rondelka, wsyp daktyle bez pestek - doprowadź do zagotowania. Wsyp żurawinę, dodaj kako i masło kokosowe. Wymieszaj wszystko rozgniatając owoce. Zestaw z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Odstaw do ostudzenia. Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową, dżem porzeczkowy z całymi porzeczkami i uprażone ziarno słonecznika. Wymieszaj masę. Formuj kulki

Gotuj Sam!
Deser jogurtowo bananowy 147

Deser jogurtowo bananowy Składniki : banany - 5 szt miód naturalny - 3 łyżki jogurt naturalny - 900 ml czekolada starta - 1 łyżeczka Przygotowanie: Do wyższego pojemnika, przelać jogurt. Banany obrać ze skórki, pokroić w plastry, dodać do jogurtu. Następnie dodać miód, wszystko zblendować blenderem. Deser przelać do pucharków, oprószyć startą czekoladą. Włożyć do lodówki na 2 godziny. (function

Kuchnia Danusi
Tort Raffaello 216

formie upuścić na podłogę z wysokości 40 cm. Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Krem kokosowy: 300 ml śmietanki 36% 250 ml śmietanki kokosowej 200 g białej czekolady 350 g serka mascarpone 100 g wiórek kokosowych Śmietanka kokosowa: co najmniej 2 dni wcześniej mleko kokosowe w puszce wstawiamy do lodówki. Po tym czasie delikatnie otwieramy mleko, śmietankę zbieramy łyżką(...)wodę przelewamy do szklanki (przyda się do nasączenia biszkoptów). Dzień wcześniej śmietankę 36% i śmietankę kokosową przekładamy do jednego garnuszka, podgrzewamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, następnie dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos. Przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia do schłodzonego sosu dodajemy mascarpone i miksujemy na najwyższych

kulinarnyswiatdomi
Biszkoptowe mini roladki z jeżynami 196

serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany 30% wypełnienie: galaretka rubinowa wieloowocowa jeżyny mrożone Hortex 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżki żelatyny dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt:  Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wysmarowaną(...)godziny .  Po tym czasie roladki wyjmujemy z obręczy, a wierzch dekorujemy pozostałym kremem za pomocą szprycy.  Całość posypujemy prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz startą białą czekoladą. Na koniec dodajemy na wierzch kilka jeżyn

Bon appetit mon amie
“Słodkie sekrety” – recenzja 181

przez Septem. Weronika Madejska od 12 roku życia jest na diecie bezglutenowej. Przekuła celiakię na hobby. Na blogu www.natchniona.pl od 5 lat dopracowuje przepisy na wilgotne ciasteczka z kawałkami czekolady, mazurka z karmelem z daktyli i bananów polanego pyszną czekoladą i przepyszny muffinki z kremem, bez jajeczne biszkopty. bezy z ciecierzycy i kremy bez mleka. Pokazuje, że bezglutenowe, roślinne przepisy

Ugotowane pozamiatane
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA, NA CIASTKACH PEŁNOZIARNISTYCH 201

blaszki o wym.33x23cm Składniki: - pełnoziarniste herbatniki (u mnie Bonitki maślane z Biedronki, 2 opakowania) - 1 puszka masy krówkowej - 400g - 350ml kremówki - 1 łyżka cukru pudru (dałam trzcinowy) - 20g gorzkiej czekolady Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładam warstwę herbatników, następnie rozsmarowuję podgrzaną w rondelku masę krówkową. Przykrywam drugą warstwą herbatników. Masa budyniowa: - 550ml mleka - 120g drobnego cukru (dałam trzcinowy(...)warstwę herbatników, docisnęłam i odstawiłam do schłodzenia. Po kilku godzinach (w przepisie było, że po 12h) na ciasto wyłożyłam ostatnią warstwę, czyli ubitą śmietanę, rozsmarowałam równo (zrobiłam wzorek), starłam czekoladę i odstawiłam do lodówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe