brązowego cukru ½ łyżeczki soli morskiej 200 g masła 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 8 czerwonych cukierków, np. Smarties 16 białych cukierków, np. draży śmietankowych 1 łyżka lukru 1 kostka gorzkiej czekolady * PRZYGOTOWANIE Obie mąki, cukier, sól i ekstrakt waniliowy wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieć ciasto do momentu, aż składniki się połączą. Rozwałkuj(...)piekarnika. Piecz przez 30-35 minut, aż stanie się złote. Następnie odstaw do wystudzenia i pokrój na porcje. Za pomocą lukru przyklej kolorowe cukierki. Na białych drażach pomaluj źrenice czekoladą. Odstaw aż lukier zastygnie, a następnie ładnie zapakuj na prezent. ;) PS. Po zrobieniu ciastek wpadłem na pomysł, żeby jeszcze doczepić im rogi z precli. Możecie wypróbować. ;) * *Inspiracja: BBC good food
Food Squarepiecze już pierniczki, chociaż moja rodzina za piernikami nie przepada i jem je tylko ja :) postanowiłam sobie troszkę upiec. Można dekorować je na różne sposoby, lukrem królewskim, czekoladą, posypkami co lubicie i macie w domu. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki :) 500 g mąki + troszkę do podsypania 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 100 g kwaśnej śmietany 125 g masła(...)pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatur 180 stopni i pieczemy około 10 minut. Uważajcie aby ich nie spalić. Zimne pierniczki można polukrować lub udekorować czekoladą , białą lub ciemną, ja użyłam mlecznej od Helio, którą polecam.Pierniki najlepiej przechowywać w szczelnym pudełku i dekorować kilka dni przed świętami. Życzę udanych wypieków
Sama słodycz i szczypta chiliserka typu Almetta, lub innego kremowego serka 50 g cukru 100 g puree dyniowego duże jajko 25 mąki pszennej szczypta cynamonu ciasto czekoladowe: 45 g masła 175 g czekolady gorzkiej 100 g cukru 2 duże jajka 50 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy puree dyniowe, mieszamy. Łączymy z jajkiem, mąką(...)cynamonem tak by powstało gładkie ciasto. Masło rozpuszczamy z czekolada w kąpieli wodnej. W misce łączymy z cukrem i jajkami, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy. 1/3 ciasta czekoladowego wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto czekoladowe nakładamy masę dyniową i kolejną warstwę czekoladowego ciasta. Ciasto pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki (1 porcja) - małe jabłko - 0, 5 łyżeczki cynamonu - odrobina wody - małe opakowanie jogurtu greckiego - 1-2 łyżeczki cukru/słodzika lub miodu - kostka gorzkiej czekolady Wykonanie Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka i dolewamy odrobinę wody. Jabłko prużymy około 5- 10 min. Kiedy będzie już bardzo miękkie dodajemy cynamon a następnie ugniatamy widelcem na dość jednolitą(...)Następnie połowę jabłka przekładamy do kubeczka. N a jabłko wykładamy połowę masy jogurtowej. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Wierzch (gdzie powinna znajdować się masa z jogurtu) posypujemy startą gorzką czekoladą. Deser dobrze smakuje kiedy zostanie delikatnie schłodzony. Może być świetnym rozwiązaniem na deser jak i drugie śniadanie. Smacznego
Health-Fit-Lifełyżka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 3 łyżki adwokatu 1 porządna łyżka cukru pudru Dodatkowo: słoiczek 240 g konfitury truskawkowej (u mnie Łowicz ) 3 – 4 łyżki startej czekolady deserowej lub mlecznej Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Zaczynamy do biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo(...)adwokat, mieszamy i następnie dodajemy do reszty kremówki. Masę delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników. Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą truskawkową, a na niej rozsmarowujemy masę kawową. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu do stężenia. Smacznego #lowicz #dzem #konfitura #truskawki Artykuł Makowa delicja pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujebakalii (100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g rodzynek sułtańskich, 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 g orzechów włoskich, 50 g płatków migdałowych) Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Orzechy włoskie bardzo drobno okroić. Migdały w płatkach pokruszyć, natomiast rodzynki sparzyć. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą(...)formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto.Na koniec posypać posikaną kandyzowana skórką pomarańczową
Ciastka - domowe słodkościcukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 żółtka 250 g masła lub margaryny 80 g gorzkiej czekolady Odlewamy pół szklanki mleka, dodajemy obie mąki i żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, na gotujące się mleko wlewamy powstały budyń i gotujemy cały czas(...)kajmakowej układamy drugą warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na masie budyniowej układamy kolejną warstwę herbatników,na herbatniki wykładamy bitą śmietanę. Na wierzch ciasta ścieramy czekoladę. Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego
Kuchnia u Bietkisuchej kaszy jaglanej 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miodu sufletu z wanilią Najlepsze Produkty garść migdałów kilka łyżek rozpuszczonej czekolady Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka razem z wiórkami kokosowymi. Kaszę i wiórki zalewamy mlekiem i gotujemy do momentu aż kasza wsiąknie cały płyn. Po ugotowaniu odstawiamy(...)konieczne. Chłodną kaszę z wiórkami słodzimy miodem sufletem z wanilią, która nada mu bardzo wyraźnego waniliowego smaku i aromatu. W pucharkach układamy kilka migdałów, masę kokosowo - waniliową, płynną czekoladę, ponownie masę kokosowo - waniliową i na górę kilka migdałów. Deser najlepiej smakuje schłodzony. Wioleta Gargula
MamaOskarkamasła 2 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 filiżanka espresso 2 łyżki przyprawy do piernika + ok. 400 g powiedeł śliwkowych, 100 g gorzkiej czekolady, 70 ml śmietany kremówki Wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru mieszamy razem w misce: mąkę, kakao, sodę i przyprawę do piernika. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem i filiżanką espresso(...)minut lub do „suchego patyczka” w temperaturze 170 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu możemy wykorzystać na zrobienie polewy. Pokrojoną na kawałki gorzką czekoladę podgrzewamy na małym ogniu razem z kremówką, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone ciasto wyciągamy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia. Po przestudzeniu przekrawamy na 3 blaty i nakładamy do środka powidła śliwkowe
Ciastkozercybiało-czarny jak sami wiecie kto 🐼 Składniki: Proteinowy spód (śr: 18cm) -2 duże, dojrzałe banany -50g gorzkiego kakao -90g wegańskiego białka czekolada-wanilia Siła Roślin -80g mąki migdałowej -gorąca woda lub napój roślinny Kokosowe nadzienie -100g wiórków kokosowych niesiarkowanych -20g oleju kokosowego nierafinowanego -ksylitol (według własnej preferencji) -gorąca woda Kokosowy tofurnik(...)gazu. Nieco odparowaną masę wlać na gotowy spód. Całość umieścić w lodówce. Gdy tofurnik jest gotowy, wyjąć go z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy, posypać np. kokosem i gorzką czekoladą, udekorować pralinami. Do nabycia za darmo jest już kolejny magazyn " BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY "! Znajdziecie tam świetne przepisy na pierniczki z melasą z morwy, strucle makową bez białego cukry
Candy Pandaswiele innych wspaniałych produktów nabędziecie w sklepie Smak Market . Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą. Makowiec z podchmielonymi wisienkami A wszystkim wielbicielom słodkości polecam również pyszne czekolady , które możecie również wręczyć w ramach słodkiego, miłego upominku W Smak Market znajdziecie pełną ofertę czekolad, ja osobiście polecam mleczną z wiśnią i białą z laską wanilii z Madagaskaru . Składniki
Słodkie okruszkiSkładniki 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej cukier puder do smaku 1/2 l kremówki kilka kostek gorzkiej czekolady 3 łyżeczki żelatyny podwójne espresso łyżka likieru amaretto kilka ziarenek kawy do ozdoby Sposób Łyżeczkę kawy rozpuszczalnej zalać 1/2 szkl. wrzątku, zostawić do wystygnięcia. Przygotować podwójne espresso, pozostawić do wystygnięcia. Biszkopty nasączyć naparem z kawy rozpuszczalnej sporządzonym z dodatkiem(...)dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut. Masę przelać na biszkopty, odstawić do lekkiego stężenia. Gotowe ciasto udekorować pozostawioną śmietaną oraz ziarenkami kawy. Całość posypać startą gorzką czekoladą
Kuchenne aromatyoczyszczonej - 2-3 łyżki cukru/słodzika Masa "krówkowa" - 120 g daktyli namoczonych we wodzie Biały krem - 600 ml jogurtu greckiego - 3 łyżki cukru/słodzika Dodatkowo - kilka kostek startej gorzkiej czekolady Wykonanie Dzień wcześniej jogurt grecki układamy na ręczniku papierowym na sicie położonym na misce tak by odsączyła się z niego serwatka/woda. Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)krem Jogurt zdejmujemy z ręcznika papierowego i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy cukier/słodzik i łączymy z jogurtem. Tak przygotowany krem wykładamy na masę "krówkową". Wierzch posypujemy startą czekoladą. Smacznego
Health-Fit-Lifemoże być coś bardziej uroczego niż lukrowany domek z piernika w wersji mini podany z kubkiem gorącej czekolady lub herbaty w zimowy wieczór lub bożonarodzeniowy poranek? Ja myślę, że nie! To kwintesencja hyggaśności . Jeszcze jak do zestawu zawiniemy się niczym naleśnik w kocyk i mamy swoje 36,6°C obok, to naprawdę nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Ale oprócz(...)świetny pomysł na prezent. Mini domki z piernika nie przysparzają więcej problemów w przygotowaniu niż klasyczne pierniczki, a mogą rozgrzać serduszko osoby obdarowanej nie mniej niż kubek gorącej czekolady pełnej pianek marshmallow s (pssstt... przepis na taki kubek szczęścia znajdziecie tutaj !). Do przepisu na domki z piernika idealnie nadaje się ciasto na szwedzkie pierniczki pepparkakor . Są dosyć twarde, ale dzięki
Food Squarełyżeczka sody oczyszczonej Krem: 500 ml mleka 80 g kaszy manny (5 łyżek) 150 - 200 g cukru 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 100 g czekolady deserowej 1 łyżeczka miodu naturalnego 80 ml śmietany 30% Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich Do odmierzania użyłam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). Jak przygotować miodownik z kremem(...)miksując dodawać po łyżce kaszy manny, a pod koniec dodać również sok z cytryny. Miksować do czasu, aż masło połączy się z kaszą i powstanie jednolita konsystencja kremu. Polewa: Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać miód, śmietanę i rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą. Podczas rozpuszczania składniki ciągle mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Zobacz również: ciasto miodowe
Kuchcik gotuje