mleczko i poczekać aż się rozpuści jego wierzchnia warstwa. Środek nie rozpuści się więc całość trzeba potraktować blenderem. Do całości dodać kakao - jeśli użyliście ptasiego mleczka w białej czekoladzie lub, tak jak ja, wolicie mocniej czekoladowy smak. Ja użyłam mleczka kakaowego w białej czekoladzie i dodałam dwie łyżki kakao. Jeśli polewa będzie nazbyt gęsta należy dodać jeszcze odrobinę mleka
Ze smakiem bez glutenuegzotyczny aromat kokosa. Najlepiej stosować ją do ciast i batoników ponieważ nie zastyga na zupełnie twardo. Doskonale smakuje na wszelkich batonikach muesli. Składniki: 1 tabliczka czekolady mlecznej 1 czubata łyżka kakao 1 czubata łyżka masła 50 ml mleka 2 czubate łyżki mleka w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych ewentualnie 2 łyżki cukru Do rondelka wlać mleko, dodać(...)masło, pokruszoną czekoladę i ewentualny cukier. Rozpuścić całość na niewielkim ogniu. Następnie dodać kakao i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Kiedy wszystkie składniki połączą się, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać całość - najlepiej trzepaczką, żeby rozbić ewentualne grudki. Odstawić do wystygnięcia i polać wypiek docelowy. Smacznego
Ze smakiem bez glutenutemperatury pokojowej 1,5 szkl cukru pudru 250 g masła fistaszkowego Poncz: 200 ml przegotowanej zimnej wody sok z 1/2 średniej cytryny 1 czubata łyżka cukru Polewa: 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 3 łyżki mleka 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka cukru 2 płaskie łyżki kakao 3 - 4 łyżki mielonych migdałów Upiec biszkopty. Jajka ogrzane do temperatury pokojowej ubić(...)wierzchu drugi blat, wyłożyć pozostałą część masy i przykryć trzecim blatem. Trzeci blat nasączyć z wierzchu ponczem i odstawić całość do odpoczęcia . Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić połamaną czekoladę, masło, cukier i mleko. Podgrzać do rozpuszczenia. Dodać kakao. Wymieszać i wyłączyć ogień. Dodać mielone migdały, wymieszać i lekko przestudzić. Wylać na ciasto i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gęstość polewy
Ze smakiem bez glutenuwyjęciu z pieca studzę. Gdy już był wystudzony, delikatnie pokroiłam na 3 plastry. Nadzienie: - słoiczek dżemu wiśniowego - wódka - nalewka z czarnego bzu - mrożone maliny (wcześniej rozmrozić) - tarta gorzka czekolada Bita śmietana: - 500 ml śmietany 30% - 4 łyżki cukru pudru - śmietanka fix Aby dobrze ubić bitą śmietanę, należy przelać śmietankę do garnka w którym będziemy ubijać śmietanę i włożyć na pół(...)częścią bitej śmietany. Wyłożyłam środkowy krążek i czynność powtórzyłam. Ja w tym miejscu dodałam również mrożonych malin, które wcześniej rozmroziłam. Dodałam kolejny krążek, posmarowałam bitą śmietaną i przyozdobiłam gorzką czekoladą. Świeże owoce nadawałyby się do tego zdecydowanie lepiej, ale jeszcze czekam na polskie
Receptura smakuDziś zapraszam Was na słodką rozpustę. Kremowy deser z amaretto warstwą kawową i czekoladą, to coś co je się z radością aż do ostatniej łyżeczki. Idealny dla wielbicieli kremowych deserów, smaku dobre kawy o poranku i słodyczy amaretto czy czekolady. Za oknem pochmurno, więc warto umilić tak sobie dzień i wywołać słodki uśmiech na twarzy. Spróbujcie A jeśli wolicie
Słodkie okruszkiśmietanki kokosowej 20 g mąki kokosowej wanilia w proszku lub aromat waniliowy 10 g chipsów kokosowych 10 g płatków migdałowych Składniki na polewę czekoladową: 45 g czekolady gorzkiej 81% 30 g oleju kokosowego 5 g kakao opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią mleczka kokosowego. Dodać mąkę kokosową, wanilię(...)rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki. Z masy formować rękoma małe kuleczki. Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją. W tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz opcjonalnie agar lub żelatynę aby szybciej gęstniała. Schłodzone pralinki obtaczać w lekko
Ola la LCHFKrem kokosowy Składniki : czekolada biała w pastylkach - 175 g śmietana 36 % - 175 ml wiórki kokosowe - 90 g KRESTO Przygotowanie : Do rondla wlać śmietanę kremówkę, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać białą czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i na wolnym ogniu przez 3 minuty podgotować, uważać, aby nam się nie przypaliło. Gorący krem nakładać
Kuchnia Danusiźródło Składniki : Ciasto : jajka całe - 2 szt soda - 1 płaska łyżeczka mąka pszenna - 3 szkl masło miękkie - 250 g cukier - 0,5 szkl szczypta soli Krem kokosowy czekolada biała w pastylkach - 175 g śmietana 36 % - 175 ml wiórki kokosowe - 90 g Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać jajka, oraz pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do foliowej torebki(...)patelni, przykryć drugą połową patelni i piec przez 3 minuty do zrumienienia orzeszków, wyjąć, ostudzić. Krem kokosowy Do rondla wlać śmietanę kremówkę, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać białą czekoladę, mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Na samym końcu wsypać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i na wolnym ogniu przez 3 minuty podgotować, uważać, aby nam się nie przypaliło. Gorący krem nakładać do słoika
Kuchnia Danusitwarogu 100 g ksylitolu 4 łyżeczki żelatyny + 100 ml wody 200 g śmietany 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru 1 śmietan-fix 2 kostki czekolady mlecznej WYKONANIE Truskawki, jogurt naturalny i ksylitol umieścić w misie blendera i włączyć urządzenie. Następnie do masy dodać twaróg i ponownie zmiksować do połączenia wszystkich składników. 100 ml wody zagotować, wyłączyć palnik(...)stopniowo cukier i cukier waniliowy. Na koniec wsypać śmietan-fić i krótko zmiksować. Śmietanę wycisnąć szprycą dekoracyjną na serniczki, po czym zetrzeć na tarce na każdy deser odrobinę mlecznej czekolady. Serniczki podawać schłodzone. Uwagi: Jeżeli nie posiadacie ksylitolu, to możecie zastąpić go cukrem trzcinowym lub zwykłym białym. Poniżej link do strony, gdzie możecie zakupić książkę "LODOVO czyli domowe, zdrowe lody
Passions hobbies lifeszybkimi czekoladowymi ciasteczkami :) Składniki: - 120 g wiórków kokosowych - 120 g masła - 1 jajko - 60 g cukru - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru waniliowego - 250 g ryżu preparowanego - 1 gorzka czekolada Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzone masło, kakao, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną. Całość dobrze mieszamy i dodajemy ryż
Zainspirowana w kuchnimajonezu 3/4 szklanki maki pszennej 3 łyżki budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 2 łyżki oleju Polewa czekoladowa: 1/4 szklanki śmietany 30% 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier. Dolewamy esencję waniliową. Cały czas miksując dodajemy majonez. Mąkę pszenną, budyń, proszek do pieczenia oraz(...)przelewamy do foremek na babeczki (na ¾ wysokości). Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 25 minut. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę (nie gotujemy!). Dodajemy cukier puder i połamana czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Do ciepłej śmietanki wsypujemy żelatynę. Energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Po kilku minutach możemy wylać polewę na babeczki
VioletoweKucharzenietemperatura pokojowa 120 g białek, 200 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 2 łyżki nescafe 1 łyżka mleka Dżem 200 g konfitury z czarnej porzeczki Ganache 80 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki 1 łyżka golden syropu Nastaw piekarnik na 175ºC. Przygotuj formę do pieczenia. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Przygotuj składniki na biszkopt. Obie mąki(...)końcu posmaruj kremem kawowym. Zakończ plackiem biszkoptowym. Całość dociśnij. Posmaruj wierzch i boki tortu kremem. resztą kremu napełnij rękaw cukierniczy. Wstaw do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając śmietankę i golden syrop. Wyjmij tort i rozprowadź czekoladową polewę. Wyciśnij rozetki z kremu, udekoruj bezikami i groszkiem. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie
codojedzeniaSkładniki (na 10 porcji) - 2 banany (ok. 230 g), - łyżeczka kakao (ok. 5 g), - 3 szklanki płatków owsianych (ok. 330 g), - 100 g orzechów laskowych, - pół tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50 g). Sposób przygotowania 1. Banany z dodatkiem kakao blendujemy na gładki mus. 2. Mus bananowo-czekoladowy mieszamy z płatkami owsianymi. 3. Przygotowaną masę rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem(...)pieczenia. 4. Granolę pieczemy w 150 stopniach C przez ok. 30-40 min. (warto co jakiś czas granolę przemieszać). 5. Do granoli dodajemy rozdrobnione orzechy i pokruszoną gorzką czekoladę. Granola czekoladowa jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmoje pytania. Sałatka podana była z lodami, a dokładniej sorbetem z fioletowej marchewki, natomiast na deser składały się: sos toffi z dodatkiem likieru amaretto i kawy, ganache z białej czekolady z wanilią, do tego strzelające płatki/chrupki z popping candy , które dawały niesamowity efekt dźwiękowy. Po ugryzieniu zaczynały „podskakiwać” i „strzelać”, aż do całkowitego rozpuszczenia. Tyle wrażeń w jednym daniu(...)Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką i serem bałkańskim Deser Biszkopcik z musem mango, białą czekoladą i pudrem miętowym Garden (ul. Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser
Qlinarnie i Qlinarniealkohol lub kompot spod wiśni rozrobiony z wodą do nasączenia biszkoptu – wiśnie drylowane (najlepiej świeże, ale póki co zadowalamy się jeszcze tymi z kompotu) – kostka startej gorzkiej czekolady do ozdoby Po wystudzeniu biszkoptu kroimy go w poprzek na pół. Spód układamy w foremce, nasączamy i wykładamy 1/3 kremu. Na kremie układamy wiśnie w odstępach około 1cm, wciskamy(...)delikatnie i przykrywamy kolejną 1/3 porcją kremu. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy. Na wierzch wykładamy resztę kremu, który delikatnie posypujemy startą gorzka czekoladą. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 300 kcal Chałwowiec z wiśniami Pyszne ciasto z chałwą Proste ciasto na każdą okazję Ciasto z chałwą i wiśniami Smacznego!!! Źródło wpisu: blog Obżarciuch Zapisz Zapisz Zapisz
Relaxtime