pieczenia i wsypałam obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekłam 15 minut w temperaturze 180 st. C na złoty kolor. Nadzienie: - 400 ml śmietany 36% - 250 g białej czekolady - 2 jajka - 500 g mrożonych malin - garść mrożonych jagód Czekoladę połamałam na małe kawałki, wrzuciłam do garnka i rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Następnie dodałam śmietankę, mieszając do uzyskania jednolitej masy
Receptura smakutwarogu półtłustego 250 g ricotty 1 puszka mleczka kokosowego (400g) 3/4 szkl cukru pudru 3 jajka 2 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania 1 gorzka czekolada tortownica o śred. 28 cm Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy twaróg, ricottę i białą część mleczka kokosowego. Miksujemy do połączenia się serów. Następnie dodajemy jajka i cukier puder i miksujemy ponownie(...)mieszamy delikatnie łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciast chłodzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy sernik. Posypujemy wiórkami kokosowymi
słodkie i nie tylko historie kulinarnemleka - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru pudru - 200g masła - laska wanilii - rodzynki - 2 łyżki kakao * polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka Ciasto: Masło rozpuścić, dodać mleko i cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Dodać jajko(...)Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą. Polewa: Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia. Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
CookYourselfsztuk: Muffinki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 4 paski mlecznej czekolady Posypka: 3-4 garści posiekanych orzechów włoskich 2 garści płatków owsianych 2 garści jagły ekspandowanych 2 czubate łyżki brązowego cukru ok. 50 g rozpuszczonego masła W dużej misce(...)pieczenia, cukier oraz kakao. W drugiej, mniejszej misce wymieszać rozbełtane jajka, mleko oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zamieszać. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić ciastem. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki na posypkę i łyżeczką rozłożyć ją na wierzchu każdej babeczki. Wstawić muffinki
Simply Foodpodanych składników (oprócz kakao) wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao i ponownie zarabiamy. Ciasta odkładamy. Składniki na bezę z czekoladą: ciasto kruche jasne (to zarobione wcześniej) 4 białka 1/2 szklanki cukru 100 g startej na tarce czekolady gorzkiej 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych szklanka krojonych orzechów włoskich
kruche babeczkiskładniki: 60 g kaszy jaglanej 250 ml wody 50 ml mleka (dowolnego) 3 kostki czekolady 1 garść suszonej morwy białej Helio 2-3 orzechy włoskie miód do smaku owoce (truskawki, brzoskwinie, banan) wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy 2-3 razy a następnie przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy(...)wchłonie wodę i będzie miękka. Następnie dodajemy mleko oraz czekoladę, mieszamy i podgrzewamy chwilkę. Dosładzamy miodem. Opcjonalnie możemy zmiksować blenderem. Przekładamy do miseczki. Dodajemy morwę, pokruszone orzechy oraz ulubione owoce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Domowy Smak Jedzenialitr mleka 150 g kaszy manny błyskawicznej 200 g cukru 200 g masła 2 łyżki ciemnego kakao 60 g orzechów włoskich, posiekanych Dodatkowo: 50 dag płatków migdałów 100 dag czekolady gorzkiej Formę kwadratową (21x21cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę herbatników. Do większego rondelka dajemy masło i rozpuszczamy je na niewielkim ogniu. Pod koniec dodajemy cukier oraz kakao(...)blaszki, na herbatniki, wyrównujemy. Wykładamy kolejną warstwę ciastek. Wylewamy drugą warstwę masy i znów układamy warstwę herbatników. Następnie wlewamy ostatnią część masy i przykrywamy ją herbatnikami. Odkładamy do przestudzenia. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z niewielką ilością mleka. Wylewamy ją na herbatniki, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Źródło
Smaki Na Talerzupieczonego z granatem. Z braku czasu postanowiłam zrobić babeczki i powiem Wam, że pieczone pestki granatu całkiem przyjemnie w nich chrupały. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki cukru 100 g masła 3 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 owoc granatu Roztapiamy masło, cukier i czekoladę i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy
Cynamonowe szczęściewiększej proponuję na leżąco (by masa serowa dobrze je przykryła). Na lody wykładamy masę serową (starając się by były całe zakryte). Blaszkę z sernikiem umieszczamy w lodówce. Polewa: - 100g czekolady (u mnie deserowa, może być dowolna) - 250ml kremówki 30% - 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody, u mnie w 50ml - 1 łyżeczka pudru (u mnie trzcinowy) Czekoladę połamać
Smaczne Zdroweprzepis na mleczną czekoladę domowej roboty. Moja mama często robiła nam takie czekolady, do koloru do wyboru: białą, mleczną lub ciemną. Jeśli jeszcze tego nie jadłaś, koniecznie spróbuj, niebo w gębie. Składniki Mleko w proszku łaciate 500 250g margaryny Kasia 1/2 szklanki wody 3 łyżki kakao wawel 1 i 1/2 szklanki cukru 9 małych paczek herbatników
Kurnikowośmietanki 30% - 5 jajek - 1,5 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy - 1 budyń śmietankowy - łyżka miodu - 2 łyżki przyprawy do piernika - łyżka kakako polewa - 140 g czekolady mlecznej (ja zawsze używam Milki) - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżka masła - łyżeczka przyprawy do piernika - pierniczki w kształcie gwiazdek do ozdoby Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Herbatniki kruszę(...)piernika. dokładnie mieszam. Piekę w temperaturze 170 C 70 minut. Studzę w uchylonym piekarniku. Schładzam przez kilka godzin w lodówce. Polewa: Śmietankę podgrzewam z masłem, dodaję pokruszoną czekoladę i przyrawę do piernika. Dokładnie mieszam. Polewam wierzch sernika i ukłądam pierniczkowe gwiazdki. Smacznego
Cook&Lovemasło kokosowe utrzeć na jasny krem z przestudzonym mlekiem. Na koniec dodać mleko w proszku i miskować na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: Czekoladę rozpuścić na parze i wymieszać do uzyskania jednolitej masy ze śmietanką. Dodatkowo: dżem porzeczkowy wiórki kokosowe batoniki milky way, kolorowe perełki cukrowe do ozdoby kawa
TrufelkowoKolejna propozycja na ciastka z płatków jaglanych z dodatkiem masła orzechowego ...pychotka SKŁADNIKI 135 g płatków jaglanych, 50 g cukru trzcinowego 1/4 tabliczki mlecznej czekolady 80 g masła, 2 łyżki miękkiego masła orzechowego, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek koksowych, mąka kokosowa WYKONANIE Płatki mieszamy w misce z miękkim masłem, masłem orzechowym, wiórkami(...)kokosowymi, proszkiem do pieczenia, cukrem i jajkiem, na końcu dodajemy czekoladę, mieszamy. Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy, obtaczamy w mące kokosowej. Układamy na blasze 2-cm odstępach. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
słodki bratekjaglanej 100 g oleju kokosowego nierafinowanego łyżka miodu lub ksylitolu 150 ml zimnej wody szczypta solu + 200 g suszonych daktyli + 6 łyżek masła orzechowego + sól himalajska + 2 tabliczki gorzkiej czekolady + 5 łyżek mleka kokosowego Mąkę gryczaną, ryżową i jaglaną przesiej do miski, dodaj miód, olej kokosowy. Zagniatając dolewaj stopniowo wodę. Zagniataj, aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Następnie owiń(...)malaksera, dodaj masło orzechowe i sół himalajską. Całość dokładnie zmiksuj. Gdy masa będzie zbyt gęsta, dodawaj wodę z daktyli. Karmel powinien mieć lekko płynną konsystencję. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym. Upieczony spód tarty odstaw do przestygnięcia. Naspnie wyłóż na niego karmel, tak aby pokrył całą powierzchnię ciasta. Nakoniec ciasto polej polewą czekoladową, wyrównując jego powierzchnie. Gotową tartę
365 dni dookoła kuchniłyżki cukru 2 płaskie łyżki żelatyny 2 cukry waniliowe po 16 g DODATKOWO : 3 galaretki truskawkowe 3 szklanki wrzątku czekolada i cukier puder do dekoracji foremka do wycinania serduszek PRZYGOTOWANIE : Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku, nalewamy do szklanek i pozostawiamy aż całkowicie zastygną. Następnie galaretki wyjmujemy ze szklanek(...)lekko je dociskamy. Rozkładamy resztę śmietany, wyrównując wierzch ciasta. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Ciasto wyrównujemy nożem, wyjmujemy z formy, odwracamy i układamy na blaszce. Roladę dekorujemy płynną czekoladą i cukrem pudrem. Pozostałą galaretkę kroimy w kostkę i układamy obok ciasta. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji
Kulinarne Fantazje Marioli