czekolada - 27946 przepisów (strona:872/1864)

Ciasto czekoladowe 116

Ciasto mocno czekoladowe. Myślę,że na wielkanocnym stole w ducie z kawą może z powodzeniem zagościć.. Zachęcam do użycia czekolady dobrej jakości to zdecydowanie poprawia jego smak.Składniki 250 g czekolady 250 g masła 300 g mąki 150 ml mleka 3/4 szklanki cukru brązowego 1/2 szklanki kakao 2-3 łyżki rumu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody … Czytaj

gotuj ze mną
Tarta bananowa z kremem patissiere 187

lekką konsystencję) Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrami.Serek mascarpone wymieszać i dodać do śmietanki,delikatnie połączyć. Dodatki: 3-4 banany sok z połowy cytryny 50-100 g czekolady do dekoracji Banany pokroić w krążki,przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.Poukładać na wystudzonej tarcie.Wystudzony krem patissiere wymieszać (żeby krem był lżejszy można dodać 330 ml kremówki(...)lekko ubitej) ,wyłożyć na banany.Na krem rozsmarować masę śmietanową i udekorować  czekoladą.Wstawić do lodówki

Anielskie wypieki
Najwyższa pora napić się kawy! 106

cukru pudru (150g) 1/3 szkl. mleka (82g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (77g) 4-5 łyżeczek cukru waniliowego (ok 20g) Dodatkowe składniki: Powidła śliwkowe lub dżem z czarnej porzeczki Gorzka czekolada (100g), 2 łyżki oleju Wykonanie: Biszkopt Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, ubić na sztywną lśniącą pianę. Dodawać po 1 żółtku dalej ubijając. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać, dodać(...)niego gorącą masę serową. Sernik wystudzić, po wystygnięciu wstawić na całą noc do lodówki. Schłodzony wyjąć z tortownicy, delikatnie oddzielając brzegi sernika od ścianek tortownicy. Polać polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej, wymieszać). Przepis na Sernik na ciemnym spodzie w wersji do wydruku i PDF   Artykuł Najwyższa pora napić się kawy! pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Delikatne pączki nadziewane konfiturą z gorzkich pomarańczy. 99

mleka - szczypta soli - 50 ml ciemnego rumu - 1/2 łyżeczki pasty z wanilii - skórka z 1 cytryny - olej kokosowy Do przybrania:  - konfitura z gorzkich pomarańczy - polewa krówkowa - polewa biała czekolada - polewa mleczna czekolada - kandyzowana skórka pomarańczowa - kamyczki czekoladowe - posypka truskawkowa Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i wlewamy 1/4 szklanki mleka. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy

DominikaDolci
Karmelowe Tiramisu. 133

laska wanilii 160 g drobnego cukru 4 jajka szczypta soli opcjonalnie przyprawa do deserów karmel i wanilia 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki likieru kawowego gorzka i mleczna czekolada do przybrania Sposób przygotowania: W  garnku, na wolnym ogniu gotujemy cukier z wodą, aż powstanie lekko brązowy karmel. Zdejmujemy garnek z ognia i powoli dodajemy śmietankę oraz masło. Ponownie stawiamy(...)rozmoczyć. Przekrawamy je na 4 części. W wysokich pucharkach układamy warstwami: karmel, biszkopty, masę mascarpone, karmel, biszkopty, masę mascarpone, itd. Kończymy na warstwie z masy mascarpone i dekorujemy startą czekoladą, wiórkami czekoladowymi, lub według uznania. Przed podaniem schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Oryginalnie do masy dodaje się jedynie żółtka. Masa do której dodamy również białka jest delikatniejsza i bardziej

DominikaDolci
Pavlova z kremem czekoladowym i truskawkami. 159

Pavlova: 200 ml białek 300 g cukru kryształu II. Krem czekoladowy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g płatków żelatyny 125 g czekolady 53% 250 g śmietanki 36% (zimnej) + świeże truskawki Sposób przygotowania:  Piekarnik rozgrzewamy do 140 ° C.  Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Na blachę wyłożoną pergaminem szprycujemy gotową bezę(...)mieszając rózgą. Krem nie ma się zagotować, tylko zmienić kolor na kremowy i zgęstnieć. Gdy tak się stanie, zdejmujemy z ognia i wrzucamy osuszoną żelatynę. Mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy do temp. poniżej 30 ° C. Śmietankę ubijamy na półsztywno. Stopniowo dodajemy ją do kremu czekoladowego i delikatnie mieszamy łopatką. Wkładamy do lodówki, aby masa

DominikaDolci
Czekoladowe Rollsy. / Chocolate Rolls. 166

flour - 20 g mąki ziemniaczanej / 20 g potato starch Polewa czekoladowa / Chocolate frosting: - 50 g śmietanki 36% / 50 g heavy cream - 50 g mleka / 50 g milk - 200 g czekolady gianduja / 200 g gianduja chocolate + orzechy laskowe / hazelnuts + Domowy dżem truskawkowy (lub inny, według uznania) / homemade strawberry jam (or another jam You like) Sposób wykonania: Łączymy przesiane mąki i kakao(...)dżemem. Większą jego ilość nakładamy po stronie, od której zaczynamy zawijać. Zwijając dokładnie dociskamy i zabezpieczamy folią spożywczą. Odkładamy na noc do lodówki.  Mleko ze śmietanką zagotowujemy.Wsypujemy pokrojoną czekoladę, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Roladę wyciągamy z lodówki i kroimy w ok. 2 cm plastry. Jedną stronę każdego z nich zanurzamy w polewie, posypujemy orzechami i odstawiamy do zastygnięcia

DominikaDolci
Pralinki z malinową galaretką 105

razem słodka propozycja na dzisiejsze nasze święto.Pralinkami z galaretką malinową możemy zaskoczyć nie jednego gościa. Składniki 2 gorzkie czekolady dobrej jakości 250 g świeżych malin 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny silikonowa foremka na czekoladki pędzelek, okrągły najlepiej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W czasie kiedy jej nie używamy trzymamy … Czytaj dalej Pralinki z malinową

gotuj ze mną
Migdałowe z nutą pomarańczy 131

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Polewa: 100 g czekolady mlecznej 70 ml śmietanki 30% płatki migdałowe do posypania Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Polewamy ostudzone ciasto. Wierzch posypujemy płatkami. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie 97

śniadania to najważniejszy posiłek dnia. Niestety nie wszyscy są tego samego zdania.Wielu z Was wybiega z domu w pośpiechu i zamiast śniadania wypija kubek kawy i zagryza kawałkiem czekolady. Tak jest,prawda? Sama tak robiłam! Ale od pewnego czasu (chyba z wiekiem to przychodzi) jadam śniadania i staram się, aby za każdym razem było co innego do jedzenia. Tym razem(...)jajek. 3. Doprawić pieprzem, solą i ziołami.  4. Łyżeczką nakładać na rozgrzaną patelnię, smażyć do czasu aż się zarumienią. Zajrzyj również tu: 1.  Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 2.  Pączki z serków homogenizowanych 3.  Swojski Kopiec Kreta

My World by Dagmara Rek
Kawowa panna cotta z musem czekoladowym 131

czekoladowego. Składniki: 200ml śmietany 30% 200ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50ml wrzątku 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka Mus czekoladowy: 100g mlecznej czekolady 120ml śmietany 30% Dekoracja: bita śmietana 1/2 łyzeczki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: 1. Żelatynę zalać zimnym mlekiem, wymieszać i odstawić do napęcznienia. 2. Kawę zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia(...)doprowadzić do wrzenia, usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę, kawę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie przelać do pucharków i wstawić do lodówki. 4. Mus czekoladowy: Czekoladę i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawić do wystudzenia, a następnie wlać do pucharków i wstawić ponownie do lodówki. 5. Gotową panna cottę udekorować bitą

Szalona Kuchnia Eweliny
Kostka śmietankowa z migdałami 168

następnie  cienką strużką wlewamy równomiernie żelatynę cały czas miksując. Gotową śmietankę wykładamy na migdały z miodem. Dodatkowo 2 paczki delicji, które układamy na białej masie oraz kilka tabliczek czekolady do starcia na wierzch ciasta. Po pyszne migdały i dobrej jakości dodatki zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl . Śmietanka ciemna: - 500 ml śmietany kremówki - 3 łyżki żelatyny - 1/2 szklanki gorącej wody(...)ciemnego kakao - 3 płaskie łyżki cukru pudru 1.Przygotować tak jak białą śmietankę, dodając dodatkowo kakao. 2. Masę przełożyć na równo rozłożone delicje, wygładzić wierzch i zetrzeć kilka tabliczek czekolady dla dekoracji.  Ciasto wystudzić kilka godzin przed krojeniem

Apetyczna babeczka
Bułeczki gniazdka. 149

szczypta soli 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (przepis  tutaj ) lub otarta skórka z 1/2 pomarańczy 80 g roztopionego masła DODATKOWO: 1 żółtko 1 łyżka wody 50 g białej czekolady 1 łyżeczka masła cukrowe posypki kolorowe jajeczka      Mąkę przesiewamy do misy miksera. Drożdże rozcieramy w małej miseczce z cukrem, 50 ml ciepłego mleka i łyżeczką przesianej mąki(...)minut. Upieczone bułeczki studzimy na kratce, a gdy przestygną ostrożnie wyjmujemy kieliszki (należy je przekręcić i wyjąć).      W kąpieli wodnej roztapiamy 50 g białej czekolady z 1 łyżeczką masła, dokładnie mieszamy i dekorujemy nią bułeczki, posypujemy cukrowymi posypkami, wypełniamy kolorowymi jajeczkami i gotowe

Rozpustne gotowanie
TORCIK ŚMIETANOWY Z WIŚNIAMI 186

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 4 łyżki oleju szczypta soli Masa: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny słoik wiśni drylowanych Dagoma 1 kostka czekolady gorzkiej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując(...)dolnym blacie rozsmarowujemy połowę masy śmietanowej i układamy wiśnie jedna przy drugiej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym i pozostałą masę rozsmarowujemy na wierzchu i bokach tortu. Dekorujemy wiśniami i startą czekoladą. Wkładamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Przepis #122 Czekoladowo-kokosowe Brownie z fasoli 282

Witajcie, ciasto Brownie z fasoli to klasyk, który chyba zna większość z Nas. Ja jednak postanowiłam je nieco wzbogacić dodając wiórki kokosowe oraz startą czekoladę na wierzch. Dzięki temu, że składniki dość długo i powoli blendowałam wyszło bardzo lekkie i delikatne. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego ciasta z obawy przed wyczuwalnym smakiem fasoli - to uwierzcie, że jej praktycznie wcale(...)blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy słodzik, wiórki kokosowe, sodę oczyszczoną, kakao oraz jajka. Całość dokładnie ze sobą łączymy . Tak przygotowaną masę przekładamy do formy. Wierzch dodatkowo posypałam odrobiną startej czekolady ale to nie jest konieczne. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.   Ciasto jest bardzo czekoladowe w smaku i idealnie sprawdzi się na deser

Health-Fit-Life