czekolada - 27946 przepisów (strona:863/1864)

Tort orzechowo - malinowy 206

stopniach. Ale każdy piekarnik może piec inaczej więc należy sprawdzać stan upieczenia. Masa michałkowa porcja na 1 przełożenie dużej blachy Składniki: 300 ml śmietany kremówki 36% 250g mlecznej czekolady u mnie Goplana 0,5 szklanki mleka w proszku 250g serka mascarpone 1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich tak aby były wyczuwalne kruszynki Kilka kropli olejku rumowego Przygotowanie: Śmietankę kremówkę podgrzać(...)garneczku na małym ogniu, dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Nie należy zagotować śmietany. Gdy odstawimy garneczek dodać do masy mleko w proszku, dokładnie wymieszać i schłodzić masę. Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej. Po wystudzeniu zmiksować masę na puszysto dodając pod koniec serek mascarpone oraz posiekane orzeszki, wymieszać dokładnie łyżką. Masa śmietanowa - malinowa 500ml śmietany kremówki 36% 300g serka

W garach u Gosi
Kostka kawowo-malinowa 166

płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka masa malinowa 300 ml zimnej śmietanki 30 % 1 galaretka malinowa 400 g malin 4 kostki czekolady, u mnie gorzka Składniki na biszkopt i ser na masę kawową przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x35 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić(...)zimną tężejącą galaretkę. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Do masy dodać resztę malin i delikatnie wymieszać łyżką. Masę malinową wyłożyć na masę kawową i ładnie wyrównać. Posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała

Monia miesza i gotuje
Malinowe na zimno 304

Malinowe na zimno Składniki : biały ser - 325 g galaretki malinowe - 3 opak woda - 750 ml śmietana kremówka - 500 g maliny herbatniki po 59 g - 5 opak wiórki białej czekolady Przygotowanie: Maliny przebrać, opłukać, osączyć na sicie. Do miksera wlać śmietanę kremówkę, dodać ser, zmiksować. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, ostudzić, wlać do masy serowej. Dokładnie zmiksować. Dno tortownicy(...)warstwę herbatników, wylać trochę masy, poukładać na całej masie maliny, lekko wciskając do środka. Zakryć maliny masą, schłodzić i znów herbatniki i reszta masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami białej czekolady. Ciasto odstawić do lodówki na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Ciastka,którymi udobruchasz współlokatorów 220

współlokatorów. Albo ich porozpieszczać. Niech coś maja z tego,że mieszkamy razem! Składniki: 1kostka masła 1szklanka brązowego cukru 1jajko 2,5szklanki mąki pszennej 1/2łyżeczki soli 1łyżeczka sody tabliczka czekolady 1szklanka orzechów i żurawiny/kandyzowanych wiśni cynomon/przyprawa do piernika chociaż i bez są pyszne! *rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w czasie rozgrzewania...* 1. Miękkie masło zmiksować wraz(...)cukrem i jajkiem. 2. Dodać przesianą mąkę,sodę i sól. 3. Zmiksować lub wymieszać ręcznie 4. Dodać  czekoladę i szklankę bakalii. Wymieszać. 5. Formować w kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczać. 6. Układać na sylikonowej macie/papierze do pieczenia 7. Piec około 15 minut kontrolując stopień zarumienienia. UWAGA. są przypalogenne. Najlepiej je piec z nosem przyklejonym do szybki piekarnika w ostatnich

U Fiolki
Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 200

jeżeli używasz takiej mąki dodaj chociaż łyżkę bądź pół mąki ziemniaczanej dla lepszego związania) łyżeczka cukru bądź cukru pudru ewentualnie :  odrobina wanilii czy kropla aromatu rodzynki,żurawina drobinki czekolady   (jeśli lubicie) łyżka bądź dwie mąki do obtoczenia  jeśli zamierzasz je obtaczać i smażyć na złoto masło klarowane i olej do smażenia Wykonanie 1. Do miski/gara/co(...)mące. Smaż na małym ogniu,przewracając delikatnie w trakcie smażenia. 6. Odsącz z nadmiaru tłuszczu i... Podawaj z: ulubionymi owocami,  konfiturami, kremami Polane: jogurtami owocowymi sosami miodem roztopioną czekoladą -tak naprawdę z czym dusza zapragnie Smacznego

U Fiolki
Domowy Kopiec kreta 245

pół zwykły i muscovado 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450 5bananów 1 śmietanka kremówka (500ml) pół czekolady ekstrakt waniliowy ćwiartka cytryny Wykonanie: *piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza* 1. Do misy wbij jaja i utrzyj je z cukrem na jasną puszystą masę. 2. Dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego(...)patyczka" 8.Przestudzone ciasto czekoladowe przetnij (ja przecięłam jakoś na wysokości 2-3 cm) 9.Górę skrusz.Wydraż też dolną część. 10Ubij śmietankę z cukrem pudrem, wanilią i startą połową czekoladą. 11.Dół ciasta wyłóż bananami, skrop sokiem z cytryny. 12.Następnie wyłóż ubitą kremówkę 13. Posyp skruszoną górą ciasta 14. Udekoruj miętą i schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin

U Fiolki
Ciasto " Słodkie usta " 298

szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem budyń śmietankowy lub waniliowy pół litra mleka 6 łyżek cukru 3 żółtka łyżka mąki kostka masła Polewa gorzka czekolada 6 łyżek mleka Sposób przygotowania Ciasto Masło, cukier, kakao i 5 łyżek wody gotuj 5 minut, ostudź. Dodaj 1 jajko, 5 żółtek, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszaj. Białka ubij na sztywną(...)Odstaw do ostygnięcia.      6. Schłodzony budyń ucieramy z masłem.      7. Przygotowany krem wykładamy na ciasto. Polewa : Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy 6 łyżek mleka. Mieszamy. Wylewamy na ciasto. Posypujemy kolorowa posypką Smacznego

Różne smaki w kuchni
Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej 252

uśmiechało, mówiło "zjedz mnie", no i koniec końców ciasto zostało w domu. Czasami niestety tak bywa. Dziecko dostało coś w zamian. A tymczasem w domu cudownie pachnie czekoladą i cynamonem. Takie czekoladowe ciasta to nasze ulubione, a gdy jeszcze lądują w nim maliny, truskawki czy pomarańcze to już w ogóle pełnia szczęścia. Dzisiejsza wersja z malinami. Do tego znów przepis(...)eksperyment. Ładnie pachnie i wygląda zachęcająco. Test smaku również zaliczony. Nie za słodkie, nie za gorzkie, lekko kwaskowe maliny podkreślają smak czekolady. Do tego ciepła, aromatyczna herbata. Na piątkowe popołudnie, a może nawet na sobotnie jak znalazł. Tylko czy dotrwa do soboty? Czekoladowo-orzechowe ciasto z kaszy jaglanej składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej 3 jajka 200 ml mleczka kokosowego

Przysmaki Karolki
KETO PRALINKI KOKOSOWO-KAWOWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru) 272

mąki kokosowej i 10 g odżywki bądź izolatu białka) wanilia mielona do smaku 5 g kawy Arabica 100% 20 ml wrzącej wody   Składniki na polewę czekoladową: 45 g czekolady gorzkiej 81% 30 g oleju kokosowego 5 g kakao opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny Miąższ kokosowy wymieszać w 100 ml letniej wody aby uzyskać gładką masę o konsystencji kremu(...)ilość mąki aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Z masy formować małe kuleczki. Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją. W tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą). Dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz opcjonalnie agar lub żelatynę aby szybciej gęstniała. Schłodzone pralinki obtaczać w lekko

Ola la LCHF
Przepis #74 Owsiane ciastka z bakaliami 329

łyżki słonecznika - 2 jajka - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 20 g oleju kokosowego - 2 łyżki cukru/słodzika (opcjonalnie) - 3 łyżki wody/mleka Posypka - sezam - słonecznik Polewa - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Całe jajka miksujemy z cukrem/słodzikiem oraz olejem. Następnie dodajemy mąkę oraz sodę oczyszczoną. Kolejno dodajemy bakalie oraz sezam i słonecznik. Na koniec dodajemy wodę lub mleko i dokładnie miksujemy(...)stopni przez około 30 min (do suchego patyczka).   Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto dzielimy na prostokąty. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Boki każdego ciastka smarujemy powstałą polewą. Pozostawiamy do wystudzenia. Ciastka są dość bogate energetycznie, dlatego też takie jedno może z powodzeniem zastąpić przekąskę. Smacznego

Health-Fit-Life
Kardamonowe ciasto ze śliwkami i kruszonką z migdałów i kokosa. 221

mąki pszennej tortowej - 4 duże łyżki jogurtu greckiego - łyżka mleka - łyżeczka cynamonu - łyżeczka kardamonu - 1/4 szklanki posiekanych migdałów - 1/4 szklanki chipsów kokosowych lub wiórków kokosowych - 2 łyżki startej czekolady gorzkiej - 5 dużych śliwek Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Oddziel białka od żółtek. W wysokim naczyniu umieść olej, żółtka, jogurt, mleko, przyprawy i połowę cukru pudru, zmiksuj blenderem(...)Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli dodaj resztę cukru. Do miski z mąką dodaj masę z olejem, wymieszaj dokładnie, dodaj startą czekoladę i pianę z białek. Wymieszaj ciasto delikatnie, aby napowietrzyć pianą ciasto. Ciasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj pokroje na plasterki śliwki, posyp posiekanymi migdałami i chipsami z kokosa. Rada: Nie dodawaj więcej

SMYKWKUCHNI
Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów 216

alergików czy wegan na pewno sprawdzą się fajnie. bezy z aquafaby   MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY – również przetestowany i godny polecenia Składniki na 2 porcje: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml aquafaby, czyli wody z puszki ciecierzycy (zamiast tego możecie także użyć wody po gotowaniu ciecierzycy, ale wtedy trzeba ją zredukować 2-3 krotnie) 1 łyżka cukru pudru, opcjonalnie(...)szczypta soli szczypta chili garść malin Wodę po cieciorce zmiksuj z solą na sztywno. Dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę. Dodaj roztopioną i wystudzoną czekoladę (w kąpieli wodnej lub na małym ogniu) i chili. delikatnie wymieszaj. Przełóż do pucharków i włóż na godzinę do lodówki. Wyjmij i udekoruj malinami. MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY Z AQUAFABY MUS CZEKOLADOWY

Powiedz dietom nie
soczyste gruszki w marchewkowym cieście z białą czekoladą... 240

przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marchew starta 2 szklanki, gruszki 6 sztuk, biała czekolada 100 gram + 1 łyżka gęstej śmietany nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeże ciasto z dużą ilością owoców bez poszarpania i ciasto wygląda apetycznie na talerzu: #MyVictorinox(...)ciasta piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze w formie wystudzić, w kąpieli wodnej stopić białą czekoladę, wymieszać ze śmietaną i polać wierzch ciasta, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bardzo wilgotne, lekkie ciasto z soczystymi gruszkami smakuje wybornie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tort kokosowo - kajmakowy 193

masę: 500 ml mleczka kokosowego 300 ml śmietanki kremówki 3 czubate łyżki masy kajmakowej opakowanie żelatyny (10 gram) w listkach na 500 ml płynu dodatkowo: czekoladki, orzeszki w czekoladzie i inne słodycze do ozdoby Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)boki.  Blaty biszkoptu nasączamy herbatą earl grey i smarujemy masą i tak trzy razy. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to wszelkiego rodzaju czekoladki, orzeszki w czekoladzie, szyszki w karmelu. Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto czekoladowo-cukiniowe 179

łyżeczki proszku do pieczenia i soli -10 dag masła -10 łyżek brązowego cukru -cukier wanilinowy -3 jajka -30 dag cukinii startej na tartce o grubych oczkach -18 dag posiekanej czekolady deserowej -7 dag orzechów laskowych Przygotowanie Mąkę wymieszać z kakao, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Mikserem utrzeć masło z ośmioma łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Ucierając(...)dodawać po jednym jajku. Następnie dalej ucierając, stopniowo - po łyżce - dodawać mąkę z dodatkami. Dołożyć cukinię oraz posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Formę o pojemności 3 litrów wysmarować masłem, a potem lekko oprószyć mąką lub bułką tartą. Ciasto umieścić w przygotowanej formie. Posypać posiekanymi orzechami wymieszanymi z resztą brązowego cukry. Piec ok. 45 minut w temp. 180st. Przed podaniem ciasto posypać

Zielona Kuchnia