jest najlepszy pomysł... Tak więc kto dzisiaj nie ma humoru, tak jak ja, to zapraszam na kawałek czekoladowego szaleństwa! Składniki: 1 kostka margaryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie) 1 duże jabłko 1 szkl cukru 1/2 szkl mleka 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) garść(...)ziarenek wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Margarynę, czekoladę, kakao, cukier i mleko zagotować, ciągle mieszając. Odlać 1/2 szklanki, resztę przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, karob, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i pokrojone w kostkę jabłko. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, posypać ziarenkami. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni
Trufelkowowieczoru zrobiłam pysznego murzynka z gruszkami, orzechami włoskimi, kardamonem i mielonym imbirem. Wyszło pysznie! Idealnie na jesienny wieczór. Zapraszam.... :) Składniki: 1 kostka margaryny lub masła ponad 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao naturalnego (np. Skworcu ) 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka imbiru w proszku 3/4 szkl cukru 1/2 szkl mleka 250 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Skworcu ) 4 jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 gruszki obrane ze skórki i pokrojone wg uznania garść orzechów włoskich posiekanych garść płatków migdałowych Wykonanie: Margarynę, czekoladę, kakao, cukier, imbir w proszku, kardamon i mleko zagotować, ciągle mieszając. Odlać 1/2 szklanki, resztę przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka
Trufelkowowarto... Składniki: 200 g wiórków kokosowych 10 łyżek płaskich cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 5 białek (żółtka koniecznie zostawcie na szarlotkę - przepis w następnym poście!:) 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: W większym garnku rozgrzać wodę, kiedy się zagotuje umieścić nad nim miskę lub mniejszy garnek z cukrem, cukrem waniliowym, wiórkami oraz białkami. Mieszać nad parą do uzyskania jednolitej, gorącej masy(...)Następnie zdjąć z garnka i ostudzić. Połowę masy uformować na blaszce posypanej delikatnie mąką w kulki. Do drugiej połowy dodać posiekaną gorzką czekoladę. I również uformować kulki. Piec w nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem ok 16 minut. Kokosanki są pyszne, mnie smakowały bardziej te czekoladowe, mojemu Przemkowi tradycyjne. :) Smacznego
Trufelkowoszkl kaszy jaglanej 2 szkl wody 1 puszka mleka kokosowego 4 łyżki miodu 2 szkl wiórek kokosowych 1/2 szkl płatków migdałowych kilka orzechów (wg uznania) 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kaszę wrzucić na sito i wypłukać pod zimną wodą. Następnie, odcedzoną, wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty i odcedzić ponownie. Kaszę zalać dwoma szklankami wrzącej wody, dodać(...)ognia i pozostawić na jeszcze 5 minut. Kaszę przestudzić. Dodać miód, płatki migdałowe i wiórki kokosowe. Wymieszać i rozłożyć do silikonowej foremki. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać pozostałe mleko kokosowe i dobrze wymieszać. Polewą równomiernie posmarować masę kokosową. Schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepsze na drugi dzień). Pyszna, zdrowa przekąska, którą można zajadać się bez wyrzutów ;-). Taka
Trufelkowojajka 1/2 kostki masła 3/4 szkl cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl mleka 3 łyżki powideł 2 czubate łyżki kakao naturalnego szczypta soli dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady wiórki kokosowe * wszytkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno ze szczyptą soli Masło zmiksować na gładką masę z cukrem(...)ciągle miksując. Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut. Wystudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i posmarować ciasto wg uznania. Posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Trufelkowomąki orkiszowej, np. TOTA 3 szkl wiórek kokosowych 1,5 szkl mleka 3 łyżki syropu klonowego 5 łyżek cukru brązowego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 1/2 posiekanej gorzkiej czekolady Wykonanie: Mleko podgrzać i wymieszać z syropem klonowym. Chwilę ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wiórki kokosowe, cukier, sodę i posiekaną czekoladę. Do mleka dodać roztrzepane jajka i wymieszać mokre
Trufelkowospiczaste łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki cukru 250g masła 4 jajka w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki pszennej 2 kostki czekolady Przygotowanie: W garnuszku zagotowujemy mleko, cukier oraz kakao, mieszając skła dniki co jakiś czas. Kie dy wszystko się połączy. Wkładamy do garnuszka również masło aby się rozpuściło w o przestudzenia(...)pieczenia ( średnica 26 cm) i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach (grzanie góra dół). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Polewamy pozostawioną masa kakaową i posypujemy starta czekoladą. Smacznego
ChilliJemyinnych warstwowych kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody: Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości prostokąty(...)wiec nalezy obchodzić się z nimi ostrożnie. Krem czekoladowy: Kremówkę umieścić w misie miksera razem z serkiem mascarpone, wsypać cukier puder, zmiksować do momentu aż powstanie niezbyt gęsty krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej masy, wlać do masy śmietanowej, delikatnie i krótko zmiksować tylko do połączenia. Tak powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie
Wanilia i Kardamonłyżeczka proszku do pieczenia Masa : 3 szklanki mleka 5 łyżek cukru 4 żółtka 1 budyń śmietankowy 25 dkg dobrego masła ( 82 % tłuszczu ) 1 puszka brzoskwiń Do dekoracji : 5 dkg czekolady ( może być gorzka lub mleczna ) Sposób wykonania : C iasto orzechowe : Ubij pianę z białek na sztywno, dalej ubijając dodawaj po trochę cukru. Następnie dodaj żółtka, wymieszaj delikatnie z ubitą(...)rzełożenie ciasta : Na ciasto orzechowe wyłóż 2/3 masy, rozsmaruj. Przykryj drugim ciastem orzechowym, wyłóż pozostałą część masy, rozsmaruj. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach czekoladę. Ciasto zostaw do zastygnięcia w chłodnym miejscu. R ada : W przepisie jest podane 2 łyżki mąki do ciasta, ja daję trochę więcej ( 3-4 łyżki ), bo w cieście jest zbyt mało
Przepisy i porady kulinarneNiespodziewani goście? wizyta znajomych w ciągu tygodnia gdy padnięci wracacie z pracy? a może wpadnie zaraz jakiś miłośnik czekolady? Rozwiązaniem w tej sytuacji jest bardzo łatwe w przygotowaniu i zaskakująco pyszne ciasto czekoladowe. Choć nie ma w sobie ani grama czekolady nikt nie pozna, że nie jest tradycyjnym Brownie! Przepis ostatnio wyszukałam w "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay, na okoliczność
Dzieje kuchennej Wiewióryformie słodkich muffinek. Składniki: 25 dag ugotowanych buraczków ćwikłowych 20 dag cukru trzcinowego 5 gram kakao 17 dag mąki 8 gram proszku do pieczenia 3 jajka ¾ szklanki oleju 1 czekolada gorzka tłuszcz do foremek Wykonanie: Buraczki obrać, pokroić i zmiksować z olejem i jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i jeszcze raz zmiksować. Foremki sylikonowe posmarować tłuszczem, napełnić(...)foremki ciastem, ułożyć pokrojoną czekoladę i uzupełnić resztą ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni około 30 minut. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia
Tradycyjna Kuchniabudyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie w syropie kokos cukier gorzka czekolada lub polewa Sposób przygotowania: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na około 15 minut. Do miski daj płatki jaglane, kokos, namoczone daktyle oraz wodę z daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj(...)ułóż morele lub brzoskwinie z syropu, a na nie resztę kremu. Na suchej patelni podpraż kokos z dodatkiem cukru. Wyłóż go na wierzch ciasta. Na koniec polej roztopioną gorzką czekoladą lub polewą. Ciasto schłodź przed podaniem. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć
Via Gustojajko 1 szklanka maślanki kilka kropli ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy około 80 g mrożonych czarnych porzeczek Poltino Dodatkowo do dekoracji: biały lukier plastyczny czarny pisak spożywczy biała czekolada lub krem maślany Przygotowanie muffinek: W jednej miseczce wymieszać mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. W drugim naczyniu umieścić maślankę, olej, jajko i ekstrakt waniliowy. Składniki wymieszać rózgą(...)wykroić koła lub inne kształty. Na każdym wyciętym z lukru kółkeczku napisać pisakiem spożywczym dowolny tekst. Cukrowe koła pozostawić do wyschnięcia. Gdy stwardnieją, smarować od spodu odrobiną roztopionej białej czekolady lub kremem maślanym i umieszczać na muffince. Smacznego
kolorowotorcikowopieczenia potrzebować będziemy: 1 puszki masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego Około 0,5 kg herbatników 500 ml słodkiej śmietany 30 – 36% 2 opakowania śmietan fix 100 g ulubionej czekolady Masę budyniową stworzymy z pomocą: 2 szklanek cukru 500 ml mleka 2 żółtek 3 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżek mąki pszennej ¾ kostki masła Jeżeli zdecydowaliśmy się na wykorzystanie puszki słodkiego(...)lekko ciepłą masę krówkową. Kładziemy drugą warstwę herbatników i pokrywamy ją masą budyniową. Na koniec umieszczamy ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy śmietanę, wykładamy ją na górę ciasta i posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na około 12 godzin. Jeżeli na przygotowanie tego ciasta bez pieczenia mamy mało czasu, możemy ugotować 2 budynie waniliowe z odrobiną cukru w 500 ml mleka
Mostek w kuchniPrzepyszny krem czekoladowy, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. SKŁADNIKI 50 g kaszy jaglanej, 70 g gorzkiej czekolady, 100 ml mleka, 100 g jogurtu naturalnego, 1 łyżka cukru kokosowego borówki WYKONANIE Kaszę gotujemy do miękkości. Następnie blendujemy z cukrem, czekoladą podzieloną na kostki, mlekiem i jogurtem. Miksujemy aż konsystencja będzie gładka i puszysta. Podajemy z ulubionymi owocami. Spożywamy
słodki bratek