czekolada - 27946 przepisów (strona:855/1864)

Poduszkowiec - ciasto 460

jajek rozm M 250 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 150 ml oleju 120 ml wody 3 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej, wodę i ponownie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao i dodać do masy jajecznej. Zmiksować. Czekoladę rozpuścić i dodać do ciasta. Wymieszać

O kuchni z uczuciem
Orzechowe ciasteczka z mąki ryżowej i płatków jęczmiennych 238

Mega kruche ciasteczka orzechowe z rodzynkami, mówię Wam można się zakochać ;) Są na tyle uniwersalne, że można dodać do nich kawałki czekolady lub innych dodatków lub polać je poprostu czekoladą ;) Ale uwaga...uzależniają! Przepis dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę" Składniki: 100 g płatków jęczmiennych błyskawicznych 20 g mąki ryżowej 50 g posiekanych orzechow włoskich 4 łyżki płynnego oleju kokosowego

Życie zaczyna się w kuchni
DOMOWY KOPIEC KRETA 172

pieczenia 2 łyżki kakao 1 1/2 szklanki mąki tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta krem ok.400-450 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru pół tabliczki czekolady(mleczna lub gorzka) 4-5 bananów sok z połówki cytryny WYKONANIE Na początek tortownicę smarujemy tłuszczem(masło lub margaryna,ew.olej) i wysypujemy bułką tartą. Jajka razem z cukrem ubijamy tak żeby(...)koloru. Czas na przygotowanie kremu.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.Śmietanę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno,nastepnie dodajemy startą czekoladę i mieszamy. Dodajemy żelatynę,mieszamy.Krem wykładamy na ciasto tworząc lekki stożek.Obsypujemy pokruszonym ciastem.W ten sposób powstał nam kopiec. Ciasto wstawiamy do lodówki na parę godzin ale najlepiej

Mała w garnku miesza
Ciasto Pijak 167

płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem 400 ml kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30 % 100 -150 g czekolady (w zależności jak gęsta ma być polewa) Poncz: 100 ml wódki 100 ml wody Dodatkowo: garść wiórek do posypania 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 mała paczka biszkoptów Wykonanie(...)czarnej porzeczki i przykrywamy wszystko blatem makowo-kokosowym, nasączamy ponownie ponczem, wykładamy kremem, dociskamy biszkoptami jeden obok drugiego, które również można nasączyć. Kremówkę przelewamy do garnuszka , podgrzewamy, wrzucamy kawałki czekolady i przygotowujemy polewę, którą wylewamy chłodniejszą na górę ciasta, posypujemy kokosem i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Ciasto jak zawsze najlepsze będzie na drugi dzień

W Moim Magicznym Domu
Dawka energii na śniadanie - czyli moja Owsianka Mocy 156

pysznie. Porcja takiego dania zawiera: 460 kcal w tym: B: 10 g; W: 70 g; T: 12 g. Składniki: - 4 łyżki płatków owsianych - szklanka wody - banan - 2 kostki gorzkiej czekolady (najlepiej 70-90 %) - 5 sztuk migdałów - 1 łyżeczka żurawiny suszonej - 1 łyżeczka rodzynek - 1 suszona morela Wykonanie W rondelku zagotowujemy wodę. Następnie wrzucamy płatki owsiane i gotujemy aż powstanie bardzo(...)gęsta papka. Migdały, żurawinę, rodzynki oraz morele zalewam gorącą wodą na około 5 minut. Banana kroję w pół plasterki a czekoladę w kostkę. Migdały obieram i kroję na kawałki. Morelę także kroję na mniejsze kawałki. Kiedy owsianka się ugotuje przekładam ją do miseczki. Wrzucam Wszystkie pozostałe składniki i po chwili całość mieszam. Taka porcja owsianka to spora ilość węglowodanów (których

Health-Fit-Life
Szybki deser czekoladowy z orzechami laskowymi i bananem 237

Spróbujcie i Wy. Zapewniam, że na jednej łyżeczce się nie skończy Składniki: 3 czubate łyżki sera na sernik z wiaderka 2 pełne łyżki sosu czekoladowego lub rozpuszczona mleczna czekolada mała garść prażonych orzechów laskowych Helio 1/2 banana Przygotowanie: Do miseczki przekładamy ser (u mnie prosto z lodówki), dodajemy sos czekoladowy lub rozpuszczoną czekoladę i szybko mieszamy składniki. Połowę czekoladowo-serowej

Słodkie okruszki
Ciasto ze Świeżą Żurawiną 335

200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru skórka starta z 1 cytryny 3 duże jajka 2/3 szklanki naturalnego jogurtu (użyłam greckiego) 220g świeżej żurawiny Dodatkowo: 50g białej czekolady do ozdoby 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Do drugiej miski włożyć masło, dodać cukier i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać(...)minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i ułożyć na paterze. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce, przelać ją do woreczka (rękawa cukierniczego), odciąć brzeg i udekorować nią wierzch sernika ( patrz FILM , jeśli nie mamy woreczków możemy sernik polać łyżką robiąc

Mała Cukierenka
Duszki jogurtowo waniliowe 224

szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 łyżka cukru z wanilią - ½ łyżeczki pasty waniliowej - 2 jaja - 180 ml śmietany 18% - 180 ml jogurtu greckiego (naturalny) - 3 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - czekolada (do wypełnienia oczu i buzi) W pierwszej misce łączymy rózgą mokre składniki – jajka, olej, pastę waniliową, jogurt i śmietanę. W drugiej mieszamy suche składniki – przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)Ciasto równomiernie rozprowadzamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 25 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy na kratce. Gdy wystygną, miejsca na oczy i buzie wypełniamy rozpuszczoną czekoladą. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Duszki jogurtowo waniliowe to bardzo sympatyczne ciastka. Jakby je nie nazwać – smaku to nie zmienia. Są wilgotne, puszyste, waniliowe i bardzo smaczne. Gorąco polecam

mojewypiekiinietylko
Wegańskie trufle dyniowe 177

Składniki na masę do trufli: 1 szkl daktyli 1/2 szkl wody 4 łyżki puree dyniowego 5 łyżek mąki kokosowej 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli himalajskiej Do obtoczenia: starta gorzka czekolada Przygotowanie: Namocz daktyle w gorącej wodzie. Po 15 minutach przełóż daktyle z wodą, w której się moczyły do malaksera i zblenduj na jednolitą masę. Dodaj dynię, cynamon i sól. Zblenduj(...)dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnij masę z lodówki i formuj z niej kulki. Po zużyciu całej masy, obtocz kulki w startej czekoladzie i ponownie przełóż do lodówki na 30 minut.  Smacznego

wegujemy
Tort Bezowy z Czarną Porzeczką PAVLOVA 240

mąki ziemniaczanej (1 spora łyżka) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią lub ekstraktu 1 fix do śmietany wiórki z białej czekolady do posypania Bezy: 1. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 20cm ( patrz FILM ). 2. Białka przełożyć do czystej, suchej miski i ubijać mikserem(...)porzeczkowej, wyrównać. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałych porzeczek. Ciasto nakryć drugim blatem bezowym, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostałą śmietanę porzeczkową i pozostałe porzeczki. 10. Tort udekorować wiórkami białej czekolady (możemy zrobić je przy pomocy obieraczki do warzywa, patrz FILM ), od razu podawać. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
SZYBKIE CIASTO KINDER 317

margaryna np. Kasia lub Palma 200 g. cukier puder 50 g. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki mąka 170 g. jaja 3 szt. mleko 4 łyżki czekolada mleczna 1 tabliczka ( 100 g. ) masło czekoladowe typu Nutella 4 łyżki masło orzechowe 2 łyżki orzechy laskowe 1/2 szkl. ( posiekane ) Masło utrzeć z cukrem. Wbijać kolejno jaja. Dodać przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i mleko, dalej ucierając mikserem. Następnie masło orzechowe i czekoladowe. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wrzucić posiekaną czekoladę i orzechy. Wymieszać. Masę wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ( u mnie z termoobiegiem ) przez 30- 40 min., najlepiej do suchego patyczka.  KREM mascarpone 250 g. śmietana kremówka

Kuchnia Paulettes
ORZECHOWE BABECZKI Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM 164

masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych , 1 jajko, 1/3 szkl. cukru pudru, olejek waniliowy szczypta soli Krem: 300 ml śmietany 30%, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki likieru czekoladowego, 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: masło do posmarowania foremek, mielone orzechy laskowe , dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE  Babeczki: W misie(...)dociskając. Spód babeczek nakłuwam widelcem. Piekę w rozgrzanym piekarniku ok. 12-15 minut w 180 stopniach. Krem: Śmietanę podgrzewam w rondelku, ale nie zagotowuję. Zdejmuję z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszam, aż się rozpuści. Przekładam do miski i studzę, najlepiej całą noc. Następnie wystudzoną śmietanę ubijam na sztywno, dodaję cukier, kawę i likier. Przekładam do rękawa cukierniczego. Babeczki smaruję dżemem

słodki bratek
Ciasto marchewkowe 153

ciastem. Do  ciasta możesz dodać bakalie. Całość przełóż do formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 35cm, piekłam w 180 stopniach i czasie ok 40 minut. Białą tabliczkę czekolady rozpuść z łyżką masła, rozprowadź po wierzchu. Składniki: 2 duże starte marchewki 2 szklanki mąki 4 jajka 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)tabliczka rozpuszczonej białej czekolady lub cukier puder do posypania Smacznego

Kurnikowo
CHLEBEK BANANOWY BEZ JAJEK 251

mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu  1/2 łyżeczki cynamonu bakalie: morele suszone, daktyle suszone, orzechy 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza (przy termoobiegu ok. 160 stopni Celsjusza). Keksówkę wykładam papierem do pieczenia.  Banany rozgniatam na papkę widelcem. Olej miksuję z cukrem trzcinowym(...)mlekiem. Dodaję mąkę wymieszaną ze sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Wsypuję cynamon i kardamon. Mieszam dokładnie. W końcu dodaję banany. Łączę.  Wsypuję posiekane bakalie i czekoladę. Delikatnie mieszam. Masę przekładam do foremki i wstawiam do piekarnika. Piekę około 45-60 minut, aż do tzw. "suchego patyczka". SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
DOMOWE WAFELKI KNOPPERS + FILMIK 1339

POLEWA : 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki mleka orzechy do posypania                                                                 PRZYGOTOWANIE : Mleko podgrzewamy z cukrem, mieszamy do momentu jego rozpuszczenia. Studzimy. 125 g margaryny ucieramy mikserem(...)następny wafel, lekko go dociskamy. Następnie wykładamy masę mleczną, rozsmarowujemy i kładziemy następny wafel. Całość obciążamy deską do krojenia. Wafle chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy. Polewę mieszamy i wylewamy na wafel, posypujemy orzechami i ponownie chłodzimy. Ciastka kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.           Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli