mleka zagęszczonego niesłodzonego 500 ml ( 1/2 szklanki należy odlać do polewy) Dodatkowo: - 20 dag suszonych śliwek bez pestek, kilka sztuk można odłożyć do ozdobienia wierzchu Polewa: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 10 dag - 1/2 szklanki mleka zagęszczonego Po śliwki i dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki. 2. W dużej(...)oraz śliwki i mieszamy łyżką, masę serową wylewamy do formy wyłożonej ciastem. Czas pieczenia ok. 90 minut w 160 C. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z tortownicy aby odparował. 3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i wylewamy na wierzch ciasta, układamy też śliwki i odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin
Apetyczna babeczkapomarańczy - 2 łyżki kakao - 25 g oleju kokosowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej *opcjonalnie słodzik lub cukier choć ja go nie dodałam Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 40 g gorzkiej czekolady - kilka migdałów Wykonanie Olej kokosowy roztapiamy w rondelku z kakao. Pomarańcz obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze cząstki a następnie blendujemy. Całe jajka chwilę miksujemy. Następnie dodajemy(...)przelewamy do formy (ja użyłam keksówki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto zostawiamy do wystudzenia. W rondelku roztapiamy olej oraz czekoladę. Dodajemy obrane i posiekane migdały. Polewamy wystudzone ciasto. Ciasto pięknie pachnie pomarańczą i jest bardzo w świątecznym stylu:) Smacznego
Health-Fit-Lifefolią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i ucierając dodawać stopniowo budyń. Krem powinien być gładki. Polewa 100 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować, a następnie dodać do niej pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać aż polewa będzie gładka. Składanie ciasta blat ciasta nasączyć syropem
O kuchni z uczuciemmąki ziemniaczanej*** 2 jajka 1 łyżeczka olejku/ekstraktu waniliowego 50-100g ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie, ja dałam 50g i masa była lekko słodka) Polewa: 60g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 25g orzechów pecan Radix-bis (można zastąpić włoskimi) Przygotowanie: Składniki na spód wrzucić do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niej(...)szybko potem opada. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Temperaturę obniżyć do 160 stopni i piec 60 minut do ścięcia się masy serowej. Studzić w zamkniętym piekarniku. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki mleka. Wymieszać i rozprowadzić po wierzchu sernika. Na wierzchu ułożyć pokrojone na paski orzechy pecan, mogą być też połówki. Wstawić do lodówki by polewa
Fabryka pomysłówkuchniach zawsze. 250g margaryny 1 i 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka posypka do dekoracji 1. W garnku podgrzewamy margarynę, cukier, mleko i kakao do momentu aż wszystko się rozpuści i połączy. Studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka(...)białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. 3. Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy, polewamy czekoladą rozpuszczoną w garnuszku z 3 łyżkami mleka. Dekorujemy posypką
Szefowa kuchniclassic szczypta soli krem: 2 szklanki mleka 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 3 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady 75 g prince polo classic polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały(...)powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek. Składniki polewy rozpuszczamy
Kolorowa kuchnia Elkiżytniej T720 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy do pierników 1,5 łyżki kakao 2 słoiki powideł śliwkowych (290g) 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki kremówki Przygotowanie: Kawę zalać wrzątkiem i odłożyć do ostudzenia. Mąki, sodę, proszek, przyprawę do pierników i kakao przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem(...)blaty ciasta. Powidła przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Rozsmarować 2/3 gorących powideł przykryć blatem i na wierzchu rozsmarować resztę powideł. Odłożyć do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z kremówką. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką z małą dziurką i polewać ciasto tworząc dekoracyjną kratkę
Ala piecze i gotujeroślinne) 110 ml oleju (u mnie kokosowy) Składniki – krem: 240 ml mleczka kokosowego (60%) 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: kokos gorzka czekolada lub polewa kurkuma barszcz instant Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób z nich zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij(...)część kremu podziel na dwie części. Do jednej dodaj około pół łyżeczki kurkumy, natomiast do drugiej części pół łyżeczki barszczu instant (tak, aby otrzymać pożądany kolor). Z roztopionej gorzkiej czekolady lub z polewy zrób bałwankowi oczy, usta oraz guziki. Z kolorowych kremów zrób szaliki. Krem z kurkumą wykorzystaj też do zrobienia noska Bałwanki schłodź przed podaniem. Via Gusto życzy smacznego
Via Gustomuffin): niepełna szklanka mąki orkiszowej ( dałam pełnoziarnistą) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¼ szklanka brązowego cukru 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 50g posiekanej gorzkiej czekolady ½ szklanki posiekanych orzechów np. laskowych 2 duże dojrzałe banany 1 jajko ¼ szklanka mleka ¼ szklanki oleju np. rzepakowy 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 6 sztuk cukierków krówka garść orzechów do posypania muffin(...)Wykonanie: w jednej misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, zmielone orzechy, cynamon, sól oraz posiekaną czekoladę i orzechy, odstawiamy w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, ekstrakt waniliowy oraz rozgniecione na papkę banany do suchych składników dodajemy mokre, całość mieszamy do połączenia się składników ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami
Słodkie zapomnienieoleju roślinnego 3 jajka ½ - ¾ słoiczka dżemu porzeczkowego ( ja dodałam powidła śliwkowe) Dodatkowo: słoiczek (250-300g) powideł śliwkowych do przełożenia piernika Polewa: 80 g masła 240 g gorzkiej czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do dużej miski
Słodkie zapomnieniemąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy(...)minut aż się delikatnie zarumienią w piekarniku nagrzanym do 200°C ciastka studzimy i dopiero przestudzone ściągamy z blaszki gotowe jeżeli można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą i ozdobić tak jak ja cukrowymi mazakami, obojętnie jaką wersję przymniecie ciastka są pyszne przechowujemy je w szczelnej puszcze/pudełku, do około 1 ½ tygodnia. Źródło: http://gotuj.skutecznie.tv/2012/12/korzenne-ciastka-z-orzechami-kruche-i-pyszne/
Słodkie zapomnienieśmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 2x śmietan fix (pominęłam) Dodatkowo: 2 galaretki o smaku czarnej porzeczki + 2 ½ szklanki wrzątku 1 słoik dżemu porzeczkowego (280-300g) Polewa: 170g czekolady 3 łyżki masła Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, partiami wsypujemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania na koniec wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną(...)dodać dodatkowo śmietan fix ) Warstwa galaretki: 2 galaretki rozpuszczamy w 2 ½ szklanki gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia zimną galaretkę mieszamy z dżemem porzeczkowym, odstawiamy do lekkiego stężenia Polewa: połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej Wykonanie: jeden z blatów biszkoptu wkładamy do formy, wykładamy na niego połowę kremu ( mi wyszło za mało kremu, więc dałam od razu
Słodkie zapomnienieWiśniowa pokusa” (przepis TUTAJ ). Bajecznie smaczne ciasto z wiśniami, zatopionymi w galaretce oraz masą budyniową, na puszystym makowym biszkopcie. A wszystko dopełnione warstwą z herbatników i oblane czekoladą. Ciasto nie tylko rewelacyjnie smakuje ale również wspaniale wygląda. Polecam :)) 2. Ciasto „Filadelfia” – bez pieczenia (przepis TUTAJ ). Truskawkowo-śmietankowe ciacho na chrupiącym spodzie z nutelli…niebiosa(...)Ciasto „Kokosowa fantazja” (przepis TUTAJ ), to coś dla miłośników Bounty, Raffaello i tym podobnych łakoci. Połączenie biszkoptowego ciasto z masą kokosową i galaretką oblane mleczną czekoladą. W sumie przy stworzeniu tego ciacha jest troszkę pracy ale efekt końcowy jest tak uroczy, że myślę, iż warto się trochę potrudzić aby zaskoczyć naszych gości (moi goście nie mogli uwierzyć
Blog z Apetytemporcje) 200 g mascarpone 2 łyki cukier puder 100 ml śmietana 30% 100 g ciastek czekoladowych lub pierników 15 śliwek suszonych 1 szkl wiśniówki do moczenia śliwek czekolada do posypania (ok.1/3 tabliczki) Przygotowanie: Śliwki zalewamy wiśniówką i odstawiamy najlepiej na całą noc, potem odciskamy i kroimy w paski. Śmietanę ubijamy z cukrem a potem dodajemy mascarpone. Ciastka lub pierniczki(...)kruszymy bardzo drobno. Na dno pucharków układamy po łyżce ciastek, na nie nasączone w alkoholu pokrojone śliwki, przykrywamy je kremem i osypujemy startą czekoladą. Czynności powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników
Bon appetit mon amiebiałko 180 g cukru 200 g philadelphia 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 1 mała pomarańcza, sok- 50 ml i otarta skórka Czekoladowa polewa 75 g mlecznej czekolady 30 ml śmietanki 1 łyżka golden syropu Dekoracja pierniczki cukierki biało czerwone Namocz żelatynę w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy. Zmiksuj pierniki z miękkim masłem i migdałami.Wyłóż dno foremki papierem(...)piernikową. Wyrównaj powierzchnię. Następnie wylej masę pomarańczową bardzo powoli rozprowadzając ją po całej powierzchni. Przykryj sernik folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotuj kąpiel wodną. Rozpuść czekoladę wraz ze śmietanką i syropem. Rozprowadź polewę na wierzchu sernika. Całość udekoruj pierniczkami i pokruszonymi cukierkami. Spara Spara Spara Spara The post Sernik piernikowy na zimno z pomarańczową nutą appeared
codojedzenia