czekolada - 27946 przepisów (strona:852/1864)

Czekoladowe ciasto z budyniem i brzoskwiniami 175

Dzisiaj byłam szybsza od domowników i jak tylko ciasto zastygło pobiegłam zrobić kilka zdjęć dla Was!!!. Ciasto piekłam w kwadratowej formie o średnicy 24x24 cm. Ciasto czekoladowe: - 8 tabliczek czekolady, ok.4-5 dag - 3/4 szklanki oleju - 3 jajka - 3 łyżki kakao naturalnego - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 1 budyń waniliowy(...)pudru - 2 stołowe łyżki żelatyny  - 6 łyżek zimnej wody Dodatkowo: - 4 świeże brzoskwinie lub puszka brzoskwiń w syropie Wykonanie ciasta: 1. W garnku na małym ogniu podgrzewamy olej, czekoladę, cukier i kakao, mieszamy do czasu aż się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , mieszamy. Białka ubijamy na sztywno

Apetyczna babeczka
Dyniowe drożdżówki z gruszkami 148

puree z dyni 200 ml mleka sojowego (lub innego) 40 g drożdży (świeżych) 70 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 5 gruszek cukier puder lub polewa czekoladowa/roztopiona gorzka czekolada przygotowanie Na początek przygotuj rozczyn – pokruszone drożdże wymieszaj do rozpuszczenia z 100 ml ciepłego mleka sojowego, 2 łyżkami cukru oraz 2 łyżkami mąki. Rozczyn zostaw na ok. 15 minut(...)odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 35 minut. Gotowe drożdżówki oprósz cukrem pudrem lub polej polewą, czy też roztopioną gorzką czekoladą

Via Gusto
Dietetyczny chlebek bananowy z 5 składników! Bez tłuszczu, bez cukru! 106

duże, dojrzałe banany  2 jaja  150 gram mąki orkiszowej z pełnego ziarna  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie) 50 gram czekolady deserowej  Dodatki: duszone na maśle jabłka z goździkami i syropem klonowym  karmelizowane winogrona i figi również w syropie klonowym  posiekane orzechy włoskie Banany obieram. Jednego kroję wzdłuż na pół(...)odkładam na bok, jego zadaniem będzie zdobić wierzch ciasta. Pozostałe trzy blenduję z jajkami na gładką masę. Dodaję przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia oraz posiekaną niezbyt drobno czekoladę. Składniki dokładnie mieszam i przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Piekę ciasto w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 50 minut. Sprawdzam stopień wypieczenia patyczkiem. Jeśli cały jest suchy

Mango Papaja
Ciasto z malinami kremem kokosowym i chrupiącą bezą 1356

łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: 500 ml śmietany kremówki 30% zimnej 250g serka mascarpone 100 ml likieru kokosowego 150g wiórków kokosowych 2 białe czekolady  1 galaretka cytrynowa 1 szkl wrzątku  2 łyżki cukru pudru Warstwa z galaretką: dżem malinowy 2 galaretki malinowe 800 ml wrzątku około 500-600 g świeżych malin Beza(...)sitku.  Jeśli mrożone maliny to wcześniej nie rozmrażamy.  Zimną kremówkę razem z zimnym mascarpone ubić na sztywno. Wsypać wiórki kokosowe, cukier puder wlać likier kokosowy, czekolady rozpuszczone w kąpieli wodnej( nie gorące) i delikatnie wymieszać. Na końcu wlewać małym strumieniem tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać lub miksować na najwolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Krem równomiernie rozsmarować

Ala piecze i gotuje
Budyń jaglany czekoladowo - waniliowy 166

Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej ok. 2- 2 i 1/2 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/3 szklanki daktyli + gorąca woda 2 łyżki kakao 30 g gorzkiej czekolady szczypta mielonej wanilii coś do posłodzenia (u mnie 2 tabletki stewii) Wykonanie: Daktyle zalać gorącą wodą i ostawić na co najmniej 15 minut żeby zmiękły. Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni, następnie przelać(...)zimną wodą. Przełożyć do rondelka i zalać 2 szklankami mleka, gotować około 20 minut. Pod koniec gotowania posłodzić, następnie z rondelka odebrać około 3/4 szklanki kaszy. Do pozostałej dodać czekoladę i wymieszać (w razie potrzeby dolać troszkę mleka). Następnie przełożyć do blendera, dodać kakao, daktyle wraz z kilkoma łyżkami wody i miksować do uzyskania gładkiej, kremowej masy (w razie potrzeby

Healthy food explorer
Półfrancuskie rurki z kremem z białą czekoladą 126

200ml wody Składniki na ciasto maślane: 500g masła lub margaryny 100g mąki do podsypania Składniki na krem czekoladowy: 650ml mleka 80g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru 100g białej czekolady 170g masła lub margaryny 100g cukru pudru Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą(...)posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena. Krem:  W 100 ml mleka wymieszać mąkę. Resztę wraz z czekoladą i cukrem zagotować. Wlać miksturę i ugotować budyń.  Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo przestudzony budyń.  Nadziać rurki

Słodki Zakątek
Sernik a’la Snickers z okary (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 122

łyżka pasty waniliowej -sól i cukier kokosowy Orzechy w karmelu -ok 100g mieszanki orzechów lub tylko fistaszków -150g daktylu -melasa z morwy Big Nature -3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego) -masło orzechowe (do polania góry) SERNIK Z OKARY 1. Okarę zblendować jeszcze raz na gładko wraz z mlekiem roślinny. 2. Dodać masło orzechowe, pastę waniliową(...)sama melasa. 8. Orzechy lekko posiekać i uprażyć na patelni lub w piekarniku. 9. Orzechy wymieszać z karmelem i wyłożyć je na górę ciasta. 10. Całość polać rozpuszczoną gorzką czekoladą i masłem orzechowym

Candy Pandas
Sernik miodowo-orzechowy 155

zmielonego twarogu  200ml śmietanki 30% 4 łyżki masła orzechowego 5 jajek  200g miodu  5 łyżek mąki pszennej  Polewa i posypka: 100g orzechów włoskich  100g czekolady mlecznej  1 łyżka masła orzechowego 2 ciastka owsiane 1. Twaróg miksujemy z jajkami, miodem, masłem orzechowym, mąką i kremówką. Miksujemy wyłącznie do połączenia składników by nie napowietrzać masy(...)wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na minimum 1 godzinę. Sernik studzimy, przekładamy do lodówki. 3. Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy z masłem orzechowym. Polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika. Orzechy siekamy, ciastka kruszymy - posypujemy nimi sernik

Szefowa kuchni
Fale Dunaju 134

wiśnie wydrylowane z kompotu, syropu lub mrożone, masa: mleko 400 ml, budyń waniliowy (40 g) 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło 200 g, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 2 łyżki, wiórka kokosowe do posypania, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Dodać(...)nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, stopniowo dodajemy ostygnięty budyń cały czas miksując. Masę wykładamy na cieście i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki do rondelka, dodajemy mleko i rozpuszczamy na małej mocy palnika. Intensywnie mieszamy. Następnie polewamy wierzch ciasta. Dodatkowo ciasto możemy posypać wiórkami kokosowymi.  Przepis zaczerpnięty

kulinarne odsłony pati
Chlebek daktylowo – dyniowy 141

suszonych daktyli 200 g puree z dyni 3 jajka duży banan 60 ml oleju kokosowego 2 łyżki miodu 50 g orzechów włoskich 50 g gorzkiej czekolady 100 g płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Keksówkę wysmaruj olejem kokosowym i wyłóż(...)dyni, jajka, olej kokosowy oraz miód. Dodaj posiekane orzechy włoskie i całość dokładnie wymieszaj. W drugiej misce połącz ze sobą składniki suche: mąkę orkiszową, płatki owsiane, posiekaną gorzką czekoladę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Do suchych składników dodaj składniki mokre, wymieszaj. Ciasto przelej do formy i wyrównaj wierzch. Chlebek piecz ok. 60 minut. Po upieczeniu

365 dni dookoła kuchni
Mannowiec z musem gruszkowym 146

cukru 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego 130g masła Mus gruszkowy: 900g gruszek (waga po obraniu) 1 galaretka gruszkowa 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: około 18-20 sztuk herbatników 50g białej czekolady zielona posypka Wykonanie: 1. Formę   o wymiarach 30 cm x 9 cm wyłożyć herbatnikami. 2. Warstwa mannowa: Mleko, masło, cukier i cukier wanilinowy zagotować, następnie do gotującego się mleka(...)Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować ! Wystudzić i pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie wylać do formy na herbatniki i wstawić do lodówki. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, udekorować kolorową posypką

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasteczka sercowe pieski z powidłami, kruche ciasteczka 131

mąki pszennej tortowej -150g mąki ziemniaczanej -80g cukru pudru -4 ugotowane żółtka -200g masła lub margaryny -cukier waniliowy -2 łyżki śmietany -1 łyżka kakao DODATKOWO -kawałek czekolady mlecznej -nadzienie do ciasteczek np marmolada czy gęste powidła ***Będziemy potrzebować foremkę w kształcie serca Składniki na ciasto (oprócz kakao) dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie(...)serduszko na jasne. Pieczemy.  Serduszek pojedynczych musi być tyle samo ile tych z serduszkami kakaowymi. Po wystudzeniu, części z kakaowymi serduszkami smarujemy nadzieniem i przyklejamy pojedyncze serduszko.  Czekoladą robimy oczka i gotowe :) Polecam gorąco i życzę smacznego :) PS Posiadanie zwierzątka to wspaniała sprawa,  ja szczególnie kocham psy, mam taką oto czarnulkę jamniczkę Betty :) Właśnie sobie śpi obok

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Owsiane muffinki dyniowe 135

wyobrażam sobie jesieni bez dyniowych wypieków, które idealnie się komponują w połączeniu z korzennymi przyprawami, orzechami lub gorzką czekoladą. Dyniowe muffinki to nie tylko prostota wykonania, ale także wspaniały jesienny smak skryty w tych małych łakociach. Do środka możesz dodać, co tylko lubisz np. posiekaną gorzką czekoladę, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Za sprawą puree z dyni są także znakomicie

Fabryka pomysłów
Półrolada biszkoptowa z galaretka i owocami 123

spróbuj koniecznie!! Składniki: Biszkopt: 50g masła 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 500g dowolnych owoców 2 galaretki o ulubionym smaku  czekolada do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek, następnie cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wlać powoli rozpuszczone(...)biszkopt). Wstawić ciasto do zamrażalnika na ok. 15 minut, a następnie do lodówki, aż galaretka całkowicie się zsiądzie. Po tym czasie ciasto wyjąc z foremki i polać rozpuszczoną czekoladą. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
MOCNO ORZECHOWE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 142

masła orzechowego - w temperaturze pokojowej, 150 g cukru brązowego, 200 g mąki, jajko - w temperaturze pokojowej, łyżka cukru wanilinowego, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 80 g gorzkiej czekolady, 50 g orzechów laskowych (prażonych blanszowanych). Przygotowanie: 2 rodzaje masła ubijam wraz z cukrem przez 3 minuty, aż masa będzie nieco bardziej puszysta, następnie dodaję jajko oraz cukier wanilinowy i ubijam(...)przez kolejne 3 minuty. Do masy dodaję przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, mieszam łyżką. Na koniec dodaję pociętą na kawałki czekoladę oraz posiekane orzechy, delikatnie mieszam. Z masy formuję kulki orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka piekę przez 17-20 minut w 175 stopniach (grzałka góra-dół

JejKuchnia