Jeśli nie lubisz czekolady, ten post nie jest dla Ciebie. If you don’t like chocolate, this post is not for you. Druga odsłona smakołyków ze Szwajcarii (Szwajcaria #1 – KLIKnij by przejść do posta) – tym razem kolega zaopatrzył mnie w niemały zapas czekolady, od zupełnie przypadkowego producenta 😉 Second post with goodies from Switzerland [...] Artykuł Szwajcaria #2 pochodzi
SandraFrej.commąki pszennej 3 jajka 1 szklanki cukru kryształ 120 g pasty sezamowej (1/2 szklanki) 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju Dodatkowo: sezam 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Jajka do miski, dodać cukier i ubijać do momentu zbielenia jajek. Następnie dodać ojej i mleko - wymieszać. Potem dodać pastę sezamową i za pomocą miksera dokładnie wymieszać(...)masę. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej ziarnami sezamu. Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu babkę odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie czekoladę gorzką roztopić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasto. Rada: Babkę można upiec w formie z kominkiem lub w klasycznej keksówce
Ciastka - domowe słodkościcukru kokosowego/trzcinowego) Truskawkowy pyszczek -100g truskawek mrożonych -2 łyżki mleka kokosowego lub 1 śmietany kokosowej -łyżka soku z cytryny -2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -100g czekolady gorzkiej + 1,5g węgla aptecznego spożywczego -woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów) -papier i taśma bezbarwna do wycięcia uszu ŁACIATE BISZKOPTY Obie części wykonać w ten sposób w osobnych(...)masy truskawkowej i dokładnie wymieszać (włożyć do lodówki i co jakiś czas mieszać i sprawdzać stan galaretki). Kiedy masa zacznie się ścinać można obkładać nią pyszczek. 7. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sproszkowany węgiel i wymieszać. Na foli formować łaty i narysować oczy oraz rogi. Włożyć czekoladowe łaty do lodówki i obkładać nimi tort gdy stwardnieją
Candy Pandasłyżka kawy rozpuszczalnej 250 ml mleka 2 całe jajka 300 g mąki uniwersalnej otarta skórka z jednej pomarańczy Do przełożenia powidła śliwkowe Polewa 40 g masła 100 g czekolady (może być mleczna lub gorzka) Masło rozpuścić, zdjąć z palinka wsypać pokruszoną czekoladę i odstawić na kilka minut. Następnie wymieszać na jednolity sos czekoladowy Wykonanie W garnku roztopić masło
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkakao - 4 łyżki ksylitolu/cukru lub innego słodzika Masa - 250 g serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego - 2- 3 łyżki łyżki ksylitolu/cukru lub innego słodzika Polewa - tabliczka gorzkiej czekolady - 2 łyżeczki oleju kokosowego Wykonanie Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy słodzik oraz po kolei wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy(...)miksujemy . Dosypujemy słodzik i ponownie miksujemy. Tak przygotowaną masą Smarujemy jeden krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Można odrobinę kremu pozostawić by delikatnie posmarować wierzch tortu. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z olejem kokosowym. Następnie smarujemy wierzch ciasta. Wkładamy do lodówki, aby polewa zastygła. Tort jest bardzo delikatny w smaku. Idealny na podwieczorek:) P.S Chciałabym wszystkim podziękować
Health-Fit-Lifeuwielbiam pucharkowe desery na bazie chia. Pyszne, lekkie, proste w przygotowaniu. Dzisiejszy pudding postanowiłam wzbogacić o coś oryginalnego i niezwykle pysznego. Czy próbowaliście kiedyś musu jabłkowego na bazie białej czekolady z nutą cynamonu? Ja też wcześniej nie spotkałam się z takim połączeniem. Aż… spróbowałam wspaniałego Białego jabłuszka od Małe Szczęścia W tym smaku nie sposób się nie zakochać. Polecam(...)mleka kokosowego 85% 180 g jogurtu naturalnego 2 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu klonowego Białe jabłuszko od Małe Szczęścia * Polecam! opcjonalnie chipsy kokosowe *mus jabłkowy na bazie białej czekolady z nutą cynamonu Przepis: W miseczce mieszamy zimne mleko kokosowe z zimnym jogurtem, syropem klonowym i nasionami chia. Wkładamy na około 30 minut do lodówki, aby nasionka zaczęły pęcznieć. Dodajemy
Słodkie okruszkiDodatkowo: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 opakowania ciastek delicje (u mnie wiśniowe) 200 g powidła śliwkowego Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 30 g masła Ciasto: 1. Białka oddzielamy od żółtek, dajemy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Dodajemy(...)opada). Odstawiamy do przestudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Masa śmietanowa: 1 Do misy miksera przekładamy serek i śmietanę, ubijamy, dodajemy cukier puder. Polewa: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem. Studzimy. Przełożenie ciasta: blat ciast - powidło śliwkowe - ciastka delicje (ja dałam galaretką do spodu) - masa śmietanowa - blat ciasta - polewa Ciasto wkładamy
kruche babeczkibazie owoców i warzyw. Kombinacje dowolne,co komu smakuje i co ma w danej chwili pod ręką. Ja moją sałatkę wzbogaciłam dodając do schrupania wafle ryżowe w czekoladzie. Niedawno zostałam ambasadorem marki Kupiec . Otrzymałam do testowania bardzo smaczną przesyłkę składającą się m.in. z przeróżnych wafli i teraz razem z rodzinką próbujemy. 1 mango 1 awokado 1 grejpfrut(...)zielony sweet 1/2 granatu 1/2 limonki 150 ml jogurtu naturalnego dodatkowo: wafle ryżowe z belgijską czekoladą mleczną Kupiec Mango i awokado obrać ze skórki,wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. Awokado skropić sokiem z limonki. Grejpfruta obrać ze skóry i białych błonek,wybrać sam miąższ. W miseczce wymieszać owoce,skropić sokiem z limonki i dodać pestki z granatu. Przygotować
Kolorowa kuchnia ElkiIdealna i słodka przekąska, którą można pałaszować chwilę po przygotowaniu, jak również zatopione w czekoladzie. Jest świetnym dodatkiem do deserów. Robi naprawdę wielkie wrażenie pośród mniejszych i większych łasuchów. Składniki: 365 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant 140 g miodu płynnego (ja użyłam sztucznego)/syropu glukozowego/syrop trzninowy Diamant 110 ml wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku(...)Najlepiej na ok 2-3 godziny. Honeycomb zmieni jeszcze kolor na ciemniejszy w misce. Ten rodzaj deseru nie lubi wilgoci, więc należy go szybko zjeść lub zanurzyć w czekoladzie. #cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant
Malinowe PocałunkiŁatwe Przystępne Przepis na wilgotne w środku ciasteczka mocno czekoladowe. Składniki 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej 1 szklanka mąki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 kostki masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko dodatkowo: 0,5 tabliczki czekolady (może być mleczna) w kawałkach, 1 łyżka masła Sposób przyrządzenia […] Artykuł Ciasteczka czekoladowe
PysiaGotuje.plciasta i z powrotem ułożyć je na blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie(...)śmietany i nie rozpuści nam bezików . Śmietanę ubić z serkiem oraz cukrem pudrem na puszystą masę( opcjonalnie dodać fix) tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na masę, wyrównać i posypać tartą czekoladą. Ponownie schłodzić w lodówce. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u Gosiłyżki masła orzechowego Masa - 2 łyżki kaszy manny - 0,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego - 2-3 łyżki syropu klonowego - 80 g wiórek kokosowych Polewa - 50 g gorzkiej czekolady Wykonanie Wafle kruszmy bardzo drobno. Dodajemy do nich masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki. W rondelku zagotowujemy mleko i gotujemy na nim kaszę mannę. Gdy zacznie(...)gęstnieć wlewamy syrop klonowy oraz wsypujemy wiórki kokosowe. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód. Pozostawiamy do wystudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie polewamy nią nasze ciasto. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Połączenie orzechów i kokosa smakuje bardzo pysznie! Taki deser nadaje się na podwieczorek jak i na drugie śniadanie. Smacznego
Health-Fit-LifeZapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki: 4 jabłka 50 g płatków owsianych lub jaglanych 50 g mąki 1 łyżeczka cynamonu 30 g daktyli 20 g rodzynków 4 kostki gorzkiej czekolady (25 g) 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 80 ml mleka roślinnego Sposób przygotowania: Z każdego jabłka obkrój górę, a następnie wydrąż środek. Pozostałe składniki wymieszaj (czekoladę oraz daktyle pokrój
Via Gustołyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny jogurt grecki 400 g 0,5 szklanki mleka ORAZ: po 1 opakowaniu Herbatników regionalnych w polewie i bez żurawina starta czekolada zielone wiórki kokosowe WYKONANIE: SPÓD: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy, masło stapiamy i gdy przestygnie wlewamy do ciastek. Dobrze mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Równo rozkładamy i ugniatamy. Chowamy(...)tężeć wylewamy na ser i równo rozprowadzamy. Chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie odpinamy tortownicę i usuwamy folię. K ażdy środek ciastka wypełniamy żurawiną. Wierzch posypujemy czekoladą i wiórkami. Na środek można dać ciastko. Smacznego
Pani na deserNadzienie : - 2 szklanki wiorek kokosowych - 2 łyżki miodu - 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego Polewa Można użyć gorzkiej czekolady 99% lub zrobić : Składniki -100 ml oleju kokosowego - 1/2 szklanki kakao - 3 łyżki syropu klonowego Kokos blendujemy z miodem i syropem klonowym na gładką masę. Nakładamy do silikonowych lub plastikowych foremek na lód. Wstawiamy na kilka godzin(...)zamrażarki. Olej kokosowy rozpuścic w kąpieli wodnej. Dodać kakao i syrop klonowy. Pralinki wyciągnąć z zamrażarki, zanurzyć w czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia lub kratkę - nadmiar odcieknie. Zostawić do zastygniecia, przechowywać w lodówce. #zdroweslodycze #bounty #bezcukru
Szkrab Je Sam