czekolada - 27946 przepisów (strona:857/1864)

Czarny czosnek pasta do kanapek i jego właściwości 198

wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki.  Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach i w czekoladzie. Jadłam czekoladę z czosnkiem. Podchodziłam bardzo ostrożnie i nieco obawiałam się smaku. Byłam jednak oczarowana smakiem. Czarny czosnek ma zastosowanie w medycynie. Zawiera S allilocysteinę z wysoką zawartością przeciwutleniaczy. Wspomaga

AZgotuj!
Bawarski krem czekoladowy z ciasteczkami i pistacjami 186

ułatwia wydobycie apetycznego orzeszka. Składniki : 250 ml mleka 1 laska wanilii 3 żółtka 50 g cukru 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody 250 l śmietany kremówki 150 g czekolady mlecznej Milka orzeszki pistacjowe Helio do dekoracji   ciasteczka z marmoladą i słomka ptysiowa Brześć   Wykonanie :   Laskę wanilii rozciąć i zagotować w mleku razem z czekoladą. Żelatynę zalać wodą

Sama słodycz i szczypta chili
Tort dyniowo-migdałowy (Torta di zucca e mandorle) 226

laska wanilii szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 250 g serka typu philadelphia 50 g masła  50 g cukru pudru Dekoracja ciasteczka amaretti gorzka czekolada **** INGREDIENTI Torta di zucca e mandrole 450 g di farina 150 g di farina di mandorle   350 g di polpa di zucca 150 g di burro 150 g di zucchero(...)serkiem philadelphia, miękkim masłem oraz  cukrem pudrem. Przestudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty . Każdy blat smarujemy kremem i kładziemy jeden na drugi. Wierzch tortu dekorujemy rozpuszczoną czekolad ą  i ciasteczkami amaretti. **** PREPARAZIONE In una pentola sciogliete il burro, poi lasciatelo a raffreddare. Frullate la polpa di zucca con il latte e il burro fino a ottenere

La grande e la piccola cuoca
Ekspresowe ciastka żytnie 193

żytniej typ 2000, np. TOTA 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru brązowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: Do miski wrzucić mąkę, posiekane masło, jajko, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i siemię lniane. Wymieszać i zagnieść składniki, aż ciasto się połączy.  Na koniec dodać posiekaną czekoladę

Trufelkowo
Ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 214

masła 120 g masła orzechowego 2/3 szklanki cukru białego 1 jajko 130 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 50 g płatków jęczmiennych/owsianych 80-100 gram pokrojonej czekolady Przygotowanie: Do większej miski odmierzamy 110 gram masła, 120 gram masła orzechowego oraz 2/3 szklanki cukru. Ucieramy kilka minut. najważniejsze żeby składniki były w temperaturze pokojowej wtedy szybko się połączą(...)sobą. Dodajemy jajko, ponownie ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, płatki jęczmienne, posiekaną czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Z ciasta formujemy niewielkie kulki, układamy je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki układamy w kilku centymetrowych odstępach ponieważ ciasta podczas pieczenia przybiorą płaski kształt o średnicy 4-5 cm więc zbyt blisko ułożone połączą się

Życie zaczyna się w kuchni
Bezglutenowe brownie z burakami czerwonymi 163

szkl puree z buraka 1,5 szkl mąki bezglutenowej 1 szkl gorzkiego kakao 1 szkl mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Czekoladowy ganache: 200 g czekolady - 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej 200 ml śmietanki kremówki Ugotowane lub upieczone buraki (ok. 350 g) należy zmielić na gładkie puree. Najlepiej kupić buraki ugotowane - można je dostać(...)kilka minut. Ciasto wyjąć i odstawić do przestudzenia. Zrobić czekoladowy ganache.  Do rondelka wlać śmietanę i podgrzać do wysokiej temperatury -  nie gotować. Wyłączyć ogień i wrzucić połamaną czekoladę - mieszać do rozpuszczenia się całości i osiągnięcia jednolitej polewy czekoladowej. Odstawić do lekkiego przestygnięcia i polać ciasto. Wierzch ciasta można posypać migdałami lub wiórkami kokosowymi. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sernik puszysty z kaszą manną 200

szklanki cukru 2 cukry waniliowe 9 jajek 2  łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki kopiaste miękkiego masła 1 kopiasta szklanka kaszy manny błyskawicznej 1 wagonik herbatników kakaowych 2 czekolady mleczne Milka 3 łyżki słodkiej śmietanki  wiórki do oprószenia blaszka o wymiarach 25/40 cm Wykonanie :   Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie dodajemy masło i jeszcze(...)sernik lekko popęka a  z wierzchu będzie ładnie wypieczony znaczy że jest gotowy. Wyłączamy piekarni i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Zimny sernik można polukrować lub polać polewą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki. Wierzch oprószmy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Przepis #83 FIT torcik kokosowo-czekoladowy 155

cukru kokosowego/słodzika - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa - 600 g jogurtu greckiego - 50 wiórków kokosowych - 2-3 łyżeczki kakao - 40 g cukru kokosowego/słodzika Dekoracja - 40 g startej czekolady - kulki kokosowe z kaszy jaglanej   Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik . Dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia(...)część biszkoptu smarujemy 2/3 masy kokosowej. Przykrywamy drugim biszkop tem, którego smarujemy masą kakaową. Przykrywamy ostatnim krążkiem. Wierzch i boki smarujemy pozostałą częścią kremu kokosowego . Górę tortu posypujemy startą czekoladą oraz ozdabiamy kulkami kokosowymi.   Torcik jest bardzo delikatny w smaku i rozpływa się w ustach. To pyszna propozycja dla osób dbających o linię;) Smacznego

Health-Fit-Life
ciasto ze śliwkami 209

masa budyniowa: 0,5 litra mleka 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 1łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy cukier waniliowy 250 g masła polewa: 2 gorzkie czekolady 100 g masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1 galaretka wiśniowa 1/2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretki   sposób wykonania: 3/4 szklanki wody zagotować z 2 łyżkami cukru, wsypać śliwki, gotować(...)Ubijać tak długo aż masa stanie się puszysta. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Wierzch wyłożyć przygotowanymi wcześniej śliwkami polewa czekoladowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać rozdrobnione czekolady, mieszać do momentu rozpuszczenia. Dodać śmietanę, połączyć, wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Ciasto na blaszkę 24x35

Darcia w kuchni
pieguski 196

szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 całe jajko 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i wymieszać z solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem i jajkiem. Miksować do momentu powstania gładkie masy. Dosypywać powoli suche składniki i wyrabiać ręką. Ciasto(...)rozłożyć na płasko (może być lepkie) i posypać czekoladą. Zagnieśćszybko ciasto i włożyć do lodówki(zawinięte w folie)na 15 min. Formować  kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć je na papierze do pieczenia w dużych odstępach. Piec 15-20 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka podczas pieczenia powinny się rozlać na boki tworząc duże okrągłe ciasteczka. Smacznego

cukrem pudrem posypane
POPCORNOWA POKUSA 165

mleka 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru waniliowego 150 g masła 4 żółtka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki mąki pszennej 1 op. puszki kajmaku popcorn z solą 30 g czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki masła Wykonanie: Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy krakersami. Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy cukier, cukier waniliowy i masło. Zawartość garnka zagotowujemy. Resztę(...)mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorącą masę wylewamy do formy wyłożonej krakersami, a następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów. Studzimy. Po ostudzeniu na krakersach rozsmarowujemy kajmak i wierch posypujemy obficie popcornem. Czekoladę topimy z masłem w kąpieli wodnej i polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo

Kuchnia MagdaLeny
Kakaowe muffiny z mleczną czekoladą 197

północy, będę miała dosyć pieczenia na co najmniej miesiąc. Ale nic z tego. Ten tydzień, co prawda nie zapowiadał się aż... Artykuł Kakaowe muffiny z mleczną czekoladą pochodzi z serwisu gotować

gotować!
KETO CIASTECZKA KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy, cukru i białek jaj) 368

wody lub 120 g gotowego mleczka kokosowego odrobina soli himalajskiej 2 żółtka szczypta wanilii opcjonalnie słodzik, ksylitol lub cukier opcjonalnie szczypta wiórków kokosowych do dekoracji opcjonalnie 25 g gorzkiej czekolady minimum 75% (u mnie 81%) lub polewa czekoladowa według przepisu do dekoracji W jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualne słodzidło (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa nam wystarcza(...)przyciskając dłonią do blaszki. Piec w temperaturze 180°C przez ok 20-25 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste. W tym czasie rozpuścić gorzka czekoladę lub przygotować polewę z przepisu. Wystudzone ciastka można udekorować polewą i ewentualnie wiórkami kokosowymi. Smacznego! — BTW całości bez słodzideł i dekoracji: 360 g, 1594 kcal

Ola la LCHF
Sernik królewski-najlepszy przepis,zawsze się udaje 4515

tłustego  -5 jajek -250g masła lub margaryny -szklanka cukru -2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru (po 40g sztuka) -łyżka cukru waniliowego DODATKOWO -kilka kostek białej czekolady  CIASTO Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki(...)Możemy też urywać kawałki ciasta ręką.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1 godzinę 15 minut Po wystudzeniu robimy na serniku niteczki białą czekoladą. Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc by dobrze się zsiadł. Jest wspaniały,kremowy  Bardzo gorąco Wam go polecam. SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto czekoladowe z gruszkami. 216

się wracać :) Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g masła 3 jajka 150 g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 gruszki polewa: czekolada deserowa, 50 ml śmietany kremówki 30% Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas miksując. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao, przesiać przez sito(...)piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. W małym rondelku podgrzać śmietanę, dodać do nie j czekoladę i mieszać aż powstanie gładka polewa. Ciasto polać sosem czekoladowym

zadanie-gotowanie