czekolada - 27946 przepisów (strona:859/1864)

KAWOWE MINI DESERKI 188

jogurtu greckiego 4 łyżeczki cukru 5 łyżek kawy zbożowej typu Inka 0,5 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny 2 łyżki cukru pudru POLEWA: 0,5 tabliczki białej czekolady łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub zbożowej łyżeczka oleju rzepakowego ORAZ: słodkie kakao oraz mielona kawa do dekoracji listki melisy WYKONANIE: Do zrobienia babeczek potrzebujemy formę do pieczenia muffinków (12 sztuk) Każdy otwór(...)rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do ostudzenia. Jogurt ubijamy razem z cukrem pudrem, dodajemy zimną masę z żelatyną. Chwilę miksujemy i wylewamy na ciasteczkowy spód, po równo. Odstawiamy do schłodzenia. POLEWA: Czekoladę, kawę i olej  rozpuszczamy na parze. Każdą babeczkę polewamy po wierzchu. Schładzamy przynajmniej 2 godziny. DEKORACJA: Babeczki delikatnie wyciągamy z formy, i układamy na talerzu. Tuż przed podaniem posypujemy

Pani na deser
KRUCHE RURKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM 251

jajka 12 dag cukru pudru 12 dag smalcu 22 dag masła 0,5 kg mąki KREM: 2 szklanki mleka 6 czubatych łyżek cukru budyń czekoladowy 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mąki pszennej 0,5 kostki masła 0,5 opakowania cukru wanilinowego WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiewamy, dodajemy tłuszcz i razem siekamy. Następnie dodajemy jajka. Zarabiamy ciasto i chowamy do lodówki(...)ustawienie góra dół ok. 15 minut na złoty kolor. Po upieczeniu od razu ściągamy (uważamy żeby się nie poparzyć) KREM: Szklankę mleka gotujemy razem z cukrami, dodajemy czekoladę. W drugiej szklance mleka mieszamy budyń i mąkę. Wlewamy na wrzące mleko i chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Po odstawieniu dodajemy masło i za pomocą miksera ucieramy. Odkładamy na bok i przykrywamy

Pani na deser
MUFFINKI Z PŁATKAMI JAGLANYMI 167

łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag cukru 4 całe jajka 150 ml oleju 350 ml maślanki lub kefiru ORAZ: dowolne sezonowe owoce, większe należy pokroić kawałki czekolady lub kolorowe cukierki cukier puder do posypania WYKONANIE: Dwie formy na muffinki wykładamy papilotkami. Jajka delikatnie roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wsypujemy płatki jaglane i mieszamy. Mąkę z proszkiem(...)wlewamy olej. Do ciasta na tym etapie możemy wsypać ulubione owoce i lekko wymieszać. Możemy też owoce powciskać gdy ciasto jest już w foremkach.  Możemy również dodać pokrojoną czekoladę lub kolorowe cukierki. Ciasto za pomocą łyżki wlewamy do foremek do 2/3 wysokości.  Pieczemy w temperaturze 17-180 stopni C ok. 25-30 minut, do suchego patyczka. Posypujemy cukrem

Pani na deser
SERNIK Z KAWOWĄ PIANKĄ 164

jogurtu greckiego 4 łyżki kawy zbożowej typu Inka 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 0,5 szklanki mleka ORAZ: kostka białej i mlecznej czekolady WYKONANIE: Herbatniki mielimy, mieszamy z zimnym masłem. Dno  wykładamy papierem do pieczenia.  Spód  i boki    (do połowy)  w ykładamy masę z herbatników i dokładnie(...)rozpuszczenia żelatyny. Odkładamy do wystudzenia. Jogurt ubijamy, wlewamy zimną kawę i chwilę miksujemy. Masę próbujemy, dodajemy cukier puder wg uznania. Gdy zacznie tężeć wylewamy na sernik. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy wierzch sernika.  Chowamy do lodówki. Smacznego

Pani na deser
TORT Z MASĄ JOGURTOWĄ 206

MASA: 400 ml  jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa MASA DO DEKORACJI: 1,5 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru tabliczka białej czekolady kostka masła 200 g WYKONANIE: BISZKOPT: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem. Wlewamy do białek ciągle miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy powoli(...)galaretkę. Masę dobrze miksujemy, chowamy na chwilę do lodówki. Gdy zacznie tężeć masę dzielimy na 2 części i przekładamy biszkopty. Tort schładzamy. MASA DO DEKORACJI: Szklankę mleka gotujemy z czekoladą i cukrem. W pozostałym mleku mieszamy budyń. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy. Cały czas mieszamy. Budyń odstawiamy w chłodne miejsce. Nakrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha

Pani na deser
Ciasto pomidorowe bezglutenowe 309

daktyli (wcześniej namoczonych przez ok. godzinę) 2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 7 łyżek wody 1 szklanka pomidorów krojonych z puszki 0,5 szklanki oliwy Do dekoracji: 80 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oliwy, maliny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Siemię lniane zalać 7 łyżkami wody(...)łyżki.  Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60-65 min. - do suchego patyczka (u mnie 65 min.). Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować malinami

Domowa Cookierenka Agi
Sernik waniliowy z nutką pomarańczy 181

być z wiaderka) szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 5 jaj pół szklanki śmietanki  kremówki 36% Na polewę czekoladową: 100g czekolady (gorzkiej lub mlecznej) 50ml śmietanki kremówki 36% Wykonanie: Spód: herbatniki miksujemy blenderem na proszek, dodajemy stopione masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko(...)pieczemy 60 minut. Jeśli po tym czasie środek ciasta nie będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu przedłużamy czas o 10 minut. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.  Polewa: Czekoladę razem z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy ciasto i schładzamy minimum kilka godzin. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Galaretkowe arbuzy 788

Jego minę – bezcenna:))) Jeśli i Wy chcecie sprawić Waszym pociechom taką radość, przygotujcie galaretkowe arbuzy u siebie;) 3 galaretki czerwone 2 galaretki zielone 1/2 szkl. kremówki 2 kostki czekolady Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Studzimy. Galaretki czerwone rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody. Studzimy. Formę keksową wykładamy szczelnie folią aluminiową. Na dno wylewamy niewielką ilość zielonej(...)całkowitym stężeniu) galaretkę wyjmujemy z formy i kroimy na średniej grubości (około 1,5cm) plastry. Następnie każdy plaster nacinamy w taki sposób, by otrzymać kawałek „arbuzowego” trójkącika. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą wykałaczki nanosimy ją na galaretkę formując „łezki” imitujące arbuzie pestki

Smaki Na Talerzu
kwadraciki czekoladowe z kokosem 152

Pieczemy bez termoobiegu przez ok. 15 min. w 170 st. C lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na sos czekoladowo kawową: 100 g czekolady gorzkiej 3 łyżki mocnej kawy 120 ml śmietany kremówki 30 g masła dodatkowo: ok. 100 g wiórków kokosowych wykonanie: W rondelku podgrzewamy kremówkę z kawą, nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy(...)ognia i dodajemy posiekaną czekoladę oraz masło, mieszamy. wykonanie ciasta: Wystudzone ciasto równomiernie polewamy sosem czekoladowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do stężenia sosu. Kroimy na kwadraty. (inspiracja z przepisu Anna Brones & Johanna Kindvall „Fika” z moimi zmianami

Domowy Smak Jedzenia
Muffiny z mąką dyniową, czekoladą i wiśniami 177

mąki z pestek dyni - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru trzcinowego - 300 g jogurtu naturalnego - 2 jajka - 120 ml soku jabłkowego - 60 ml oleju - gorzka czekolada pokrojona w drobną kosteczkę - mrożone wiśnie - pestki dyni do posypania Składniki na 12 muffinek. Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce. Do mniejszej miski wbiłam jajka, dodałam jogurt, sok jabłkowy oraz olej, energicznie(...)wymieszałam, a na koniec wsypałam czekoladę.  Mokrą masę przelałam do suchych składników lekko mieszając ( niezbyt dokładnie). Papilotki wypełniłam jedną łyżką ciasta, następnie ułożyłam po 3 wiśnie do każdej papilotki, na koniec dodałam po jednej łyżce ciasta, tak aby papilotka była wypełniona w 3/4 wysokości.  Piekarnik nagrzałam do 170 st. C. Muffiny piekłam ok. 20 minut. Polecam

Receptura smaku
Muffinki czekoladowe 185

pieczenia. Szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu. Rozchodziły się jeszcze ciepłe, a ile było przy tym radości.  Składniki: (12 babeczek) 80 g roztopionego masła 80 g posiekanej gorzkiej czekolady  200 g mąki 100 g brązowego cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody szczypta soli 2 jajka 150 ml mleka(...)jednej misce wymieszać mąkę z cukrami, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce wmieszać roztopione masło z jajkami i mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi, dosypać czekoladę i wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić do 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 stopni Celcjusza około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika blachę, a po paru minutach

talerz przyjemności
Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 210

podwieczorek podajmy dziecku owoce – świeże, suszone lub w formie przetworów (uwaga – niezbyt słodkich, bez konserwantów, substancji żelujących i sztucznych). Od czasu do czasu może to także być kawałek czekolady, np. Deserowej 70% lub dostępnej tylko w sklepach Bacówki hiszpańskiej czekolady EKO. Kolacja Kolacja na ciepło czy zimno? Dzieci lubią pierogi, kluski, naleśniki. Chętnie zjedzą też parówki. Wybierajmy produkty mączne przygotowane

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
DWUKOLOROWY PUDDING Z TAPIOKI 167

żywnością. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 ml mleka kokosowego (lub pół na pół ze zwykłym mlekiem krowim) 3 łyżki drobnej tapioki  2 łyżki ksylitolu lub cukru 2 kostki gorzkiej czekolady DO PODANIA : pestki granatu, plastry banana skropione sokiem z cytryny, syrop klonowy WYKONANIE W rondelku zagotowujemy mleko, wsypujemy tapiokę i cukier, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy, co chwilę mieszając(...)kuleczki zmiękną i zrobią się przezroczyste. Mleko powinno lekko pyrkać.  Do dwóch małych szklanek wykładamy po 2-3 łyżki ugotowanego puddingu. Do pozostałej części dodajemy 2 kostki czekolady i dokładnie mieszamy, wykładamy w równych porcjach na białą część. Dekorujemy plasterkami banana i pestkami granatu. Polewamy syropem klonowym

cool and minty
Czeko - dżem winogronowy z nutką wanili i cynamonu. 199

trzeba go jakoś zużyć. Zawsze robię najpierw sok w sokowniku a potem przecieram winogrona i powstaje pyszny dżemik, taki zwykły to u mnie nie bardzo, ale gdy dodam czekoladę i kakao, powstaje pyszotka. Do naleśników czy ciast jest rewelacyjny, tym razem zrobiłam z nutką cynamonu który uwielbiam.  Jeśli macie jeszcze winogron taki ogrodowy ciemny to zapraszam do wypróbowani :) Składniki(...)czekoladowego np : Nutelli 2 łyżki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao  1 dżemix  Wykonanie : Winogrona z sokownika przecieramy przez sitko, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, czekoladę, kakao i na małym ogniu podsmażamy około 10 minut, następnie dodajemy dżemix i smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Cukru dodajemy na smak w zależność od słodkości winogron

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta z malinami i kremem z serka mascarpone i czekolady 166

ciasto do piekarnika i piec kolejne 15 minut. Odstawić ciasto żeby całkowicie ostygło. Masa – śmietanę ubić na sztywną masę, następnie dodawać po łyżce serka mascarpone. Mieszać już delikatnie. Czekoladę rozpuścić nad garnkiem z parującą wodą. Lekko przestudzić i dodać do śmietany. Wymieszać. Wylać masę na ostudzone ciasto, obłożyć malinami. Przykryć ciasto folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka

Kuchnia Pokoleń