czekolada - 27946 przepisów (strona:867/1864)

DOMOWE LODY WIŚNIOWE Z CHŁODNIKA 95

razem wykorzystałam chłodnik WINIARY o smaku wiśniowym Składniki: 1 op. chłodnika wiśniowego WINIARY 2/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka mleka 6 żółtek 2 szklanki śmietany kremówki starta gorzka czekolada Chłodnik WINIARY rozpuszczamy w gorącym mleku. Dodajemy cukier puder i mieszamy na małym ogniu do rozpuszczenia się cukru. Żółtka ubijamy a następnie dodajemy naszą masę chłodnikową. Podgrzewamy delikatnie aż do zgęstnienia(...)ostudzonej masy dodajemy śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę wkładamy do zamrażalnika na 6 godzin. Co godzinę mieszamy masę aby nie powstał lód. Lody podajemy ze startą gorzką czekoladą. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
SERNIK MIĘTOWY W GALARETCE 99

łyżeczek żelatyny 8 łyżek zimnej wody 4 łyżki soku z cytryny 500 ml śmietanki kremówki 2 garśie świeżej mięty 100 g cukierków miętowych 2 galaretki przezroczyste WINIARY posiekana czekolada gorzka lub mleczna Przygotowujemy spód: Rozpuszczamy masło z cukrem (cukier się całkowicie nie rozpuści). Zdejmujemy z ognia i dolewamy śmietankę.  Wiśnie, skórkę pomarańczową, żurawinę, płatki migdałowe i mąkę i kakao(...)Pozostałe 400 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do twarogu. Mieszamy. Dodajemy pokruszone cukierki miętowe i mieszamy z masą twarogową. Masę serową przelewamy na wystudzony spód florentyński, i posypujemy posiekaną czekoladę  i zostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. W międzyczasie rozpuszczamy 2 torebki galaretki WINIARY przezroczystej i czekamy do wystudzenia. Po 2 godzinach kroimy sernik na mniejsze części

Kuchnia w oparach
SMAŻONE CIASTO KASZTANOWE Z GRUSZKĄ 130

Oliwą Extra Virgin. Spróbujcie sami!" Składniki: 4 łyżki kremu kasztanowego 3 łyżki kakao 2 jajka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 ml maślanki 1/2 tabliczka czekolady 1 łyżka ol eju rzepakowego Wielkopolskiego 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 gruszki cukier puder Gruszki obieramy i kroimy na pół. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym(...)Dodajemy maślankę oraz dolewamy olej rzepakowy Wielkopolski cały czas miksując ciasto. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy. Na sam koniec dodajemy krem kasztanowy i połamaną czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Patelnię natłuszczamy niewielką ilością oleju rzepakowego Wielkopolski . Wylewamy ciasto na patelnię. Dodajemy do ciasta gruszki. Ciasto przykrywamy pokrywką bez otworów i smażymy

Kuchnia w oparach
MINI TORCIK KRÓLOWA ŚNIEGU 112

proszku do pieczenia 100 g płatków migdałowych likier koksowy KREM 400 m mleka kokosowego 70 g wiórek kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 10 łyżek cukru pudru 200 g białej czekolady 750 g mascarpone DEKORACJA wiórki kokosowe dekoracja cukrowa Przygotowanie: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy(...)kokosowe zagotowujemy. Dodajemy wiórki koksowe i gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez ok 40 minut co jakiś czas mieszając. Dodać likier kokosowy. Po zestawieniu z ognia dodajemy połamaną czekoladę i rozpuścić. Schładzamy. Do masy koksowej dodajemy mascarpone wraz z cukrem pudrem i mieszamy. Na blat biszkoptowy wykładamy krem kokosowy i przykrywamy drugim mini blatem. Na to znów nakładamy krem

Kuchnia w oparach
NALEŚNIKI CZEKOLADOWE 96

Lubicie naleśniki, prawda? A czekoladę lubicie? Jeżeli dwa razy odpowiedzieliście tak to musicie spróbować tych naleśników. Jeżeli nie lubicie ich to i tak spróbujcie aby polubić te cienkie placuszki :) Do naleśników można użyć owoce sezonowe. Można również wykorzystać orzechy, startą czekoladę czy rodzynki. Wszystko zależy od Was Składniki: NALEŚNIKI: 200 g mąki 30 g kakao 400 ml mleka 3 jajka

Kuchnia w oparach
NIECODZIENNA CODZIENNA OWSIANKA 119

rezygnować ze swoich ulubionych dań. Składniki: 200 ml mleko Wydojone bez laktozy 3,2% Mlekovita 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki żurawiny 1 łyżka pokruszonych orzechów 1 łyżka pokruszonej czekolady 2 banany 1 jajko 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki proszku do pieczenia 2 banany Mleko Wydojone Bez Laktozy 3,2% Mlekovita gotujemy z cukrem(...)Namaczamy w nim płatki owsiane aż napęcznieją. Dodaj żurawinę, pogniecionego banana, czekoladę, orzechy, cynamon, proszek do pieczenia i jajko. Wszystko wymieszaj. Foremki nasmaruj masłem. Przelej owsiankę i piecz ok 15 minut w temp. 180 st C. Przed podaniem możemy polać odrobiną miodu lub syropem klonowym

Kuchnia w oparach
Przepis #134 Tort Kinder Country + I urodziny bloga! 316

opakowanie jogurtu greckiego 300-400 ml - 2 - 3 łyżki miodu lub innego jasnego słodzidła - 25 g ekspandowanego orkiszu lub innego zboża Dodatkowo - 15 g ekspandowanego orkiszu - 30 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Spód Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz nasze słodzidło. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z sodą(...)dwie części. Jedną z nich smarujemy masą jogurtową (2-3 łyżki masy zostawiamy do posmarowania wierzchu). Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy ekspandowanym ziarnem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy, którym polewamy wierzch tortu. Ciasto nie tylko dobrze smakuje ale także ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na lekki wiosenny podwieczorek. Smacznego

Health-Fit-Life
Kostka kajmakowo kokosowa 175

ucieramy na puch i dodajemy do niego po łyżce budyniu z wiórkami cały czas ucierając. Dodatkowo: herbatniki kakaowe (ja kupuję ostatnio duże opakowania chyba 400 g) masa kajmakowa  czekolada mleczna Biszkopt kroimy na pół (można go nasączyć np herbatą) wykładamy na niego połowę masy kokosowej, a na nią układamy warstwę herbatników, na herbatnikach smarujemy masę kajmakową i przykrywamy kolejną(...)warstwą herbatników. Na herbatniki smarujemy pozostałą masę kokosową i przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Domowe lody waniliowe - bez maszynki 237

zimne lody. Ale czy próbowaliście je zrobić sami ? Zapraszam po przepis! Składniki: 330 ml śmietany 30% - dobrze schłodzonej 2 jajka 80 g cukru 1 laska wanilii 1 łyżka startej czekolady na wierzch Przygotowanie: Najpierw sparzamy jajka. Do wrzątku wkładamy jajko w skorupce na ok. 15 sekund.  Przygotowujemy sobie 3 miski.  W jednej misce ubijamy żółtka z 1/3 cukru(...)cukrem, sztywną pianę z białek oraz wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Całość miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Masę przekładamy do pudełka/pojemnika. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Umieszczamy w zamrażarce na 12h.  Przypominam o trwającym konkursie na moim fanpage'u na Facebooku, w którym do wygrania jest książka z przepisami "500 przepisów domowe przysmaki". Zapraszam do wzięcia

Gotuj z Mąką
Cytrynowiec 154

łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: 210 g   herbatników kakaowych 140 g herbatników białych wiórki białej czekolady Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru. Do ubitej piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu(...)jedną część wyłożyć na herbatniki kakaowe. Przykryć herbatnikami kakaowymi  i znów pianka i herbatniki białe. Lukier: Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym, polać lukrem herbatniki, posypać wiórkami z białej czekolady. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk

Kuchnia Danusi
Gruszkowiec z rodzynkami 136

tortowej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 1 szklanka wody mineralnej około 6 połówek gruszek z syropu mogą być swojskie  200 g czekolady mlecznej Milka 60 g rodzynek RADIX-BIS   blaszka o wymiarach 37/26 cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy wodę mineralną, nutellę i olej, mieszamy. Mąkę(...)kostkę gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.  Do większej miski wlewamy gorącą wodę i wkładamy do niej mniejszą miskę szklaną z połamaną czekoladą, pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Zimne ciasto polewamy polewą i obficie posypujemy rodzynkami. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wiśniowy sernik na zimno z czekoladową skorupką 202

nasączenia: 1/2 szklanki wrzątku + 1/2 małej cytryny + 1 łyżka alkoholu (np. wódka) + 1 łyżka cukru 4-pak serków homogenizowanych (naturalne/waniliowe/wiśniowe) 2 galaretki wiśniowe 2 tabliczki czekolady (1 mleczna, 1 gorzka) 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Upieczony według wcześniej podanego przepisu biszkopt nasączyć. 2. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, pozostawić do wystygnięcia(...)galaretki zaczną tężeć, dokładnie połączyć z serkami. Wylać na biszkopt i odstawić do całkowitego stężenia. 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając razem z masłem. Pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Rozsmarować na masie serkowej. Pozostawić w lodówce

A Ty Smakuj Mnie
WUZETKA, SŁYNNE CIASTO W-Z 208

powidła. Wyłożyć śmietanę, pozostawiając ok.3/4 szklanki do dekoracji (u nas cała śmietana była dana do środka). Przykryć drugim blatem, również skropić nasączeniem. Polewa czekoladowa: - 200g śmietany kremówki - 200g czekolady deserowej Kremówkę zagotować w rondelku, zestawić z palnika, dorzucić połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie całość dokładnie zamieszać. Przestudzoną lekko polewę wylać na ciasto i odstawić do zastygnięcia. Ciasto

Smaczne Zdrowe
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone 244

ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada mleczna 3 kostki Poncz do nasączenia - ciepła woda 3/4 szklanki - sok wyciśnięty z połowy cytryny * szklanka ma 250 ml * moja tortownica 25 cm ( składniki na biszkopt pasują na tortownicę(...)Przykrywamy kolejnym blatem nasączmy wodą z cytryną i rozsmarowujemy 1/3 masy. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy i rozdarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi oraz czekoladą startą na tarce. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Smacznego! Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału na YouTube

Kulinarne przygody
SNICKERS NA WAFLACH - BEZ PIECZENIA 583

dziadka – będą mieć nie lada frajdę.  Taki powrót do przeszłości  J SKŁADNIKI: 1 opakowanie wafli kwadratowych Herbatniki opakowanie 50 g Orzechy ziemne solone 150 g 1 tabliczka czekolady deserowej 3 łyżeczki ciemnego kakao WIERZCH: Polewa czekoladowa, zmielone drobno orzechy ziemne do posypania ok. 30-40 g. Masa baza składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 margaryny PALMA(...)poniższymi wskazówkami. MASA I: Do 1/3 masy bazowej dodajemy 50 g pokruszonych drobno herbatników, dokładnie mieszamy łyżką. MASA II: 1.Do 1/3 masy bazowej dodajemy 3 łyżeczki ciemnego kakao. 2. Czekoladę deserową siekamy drobno, wsypujemy do masy i całość mieszamy dokładnie. MASA III: Do 1/3 masy bazowej dodajemy 150 g orzechów ziemnych solonych, uprzednio posiekanych na drobniejsze kawałki. Mieszamy. Każdą część

Marcepanowa kuchnia