naturalnego białego serka 2 łyżki soku z cytryny łyżka skórki otartej z cytryny cukier według uznania jajko 2 łyżki manny masło do smażenia 5 kostek gorzkiej czekolady Naleśniki można smażyć bez tłuszczu, trzeba jednak pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku, a odrobina masła, tylko dla zwilżenia powierzchni nikogo nie zabije. Ser rozgniatamy widelcem z jajkiem, cukrem i resztą składników(...)maleńkim ogniu podgrzewamy. Trzeba pamiętać o tym aby je kilka razy obrócić, chodzi o nadzienie, by się przepiekło. Wykładamy na talerz i jeszcze gorące posypujemy startą czekoladą, jej ilość zależy od nas samych. Można oprószyć delikatnie, lub zasypać je całe. Ona się rozpuści i będę pokryte jak sosem. Takie proste naleśniki, nie tylko wyglądają, ale też smakują
Dieta moja pasjadużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym. Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food - granulowaną czekoladą lub kruszonymi ziarnami kakaowca. Bułeczki są popularne na całym świecie i nawet doczekały się swojego święta 4 października, ale nie ma co się ograniczać i znacznie częściej wypełniać(...)łyżeczki cynamonu szczypta soli jajko do smarowania Nadzienie: 100 g miękkiego masła 80 g drobnego brązowego cukru 2 łyżki cynamonu Do posypania do wyboru : gruby cukier kruszone ziarno kakao czekolada w granulach Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zmienią się w płyn, dodaj letnie mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstawi na 5 minut. Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, sól, cynamon
SzczyptaSmaQłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 450 ml jogurtu naturalnego 60g cukru pudru 110g drobnego cukru brązowego 120ml oleju 3 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 szklanka jagód + cukier do obtoczenia lub dżem jagodowy Masa: 330 ml zimnej śmietany 30% 1 niebieski barwnik opcjonalnie śmietanfix (jeżeli śmietana będzie bardzo mocno schłodzona, nie będzie nam potrzebny(...)drugiej wlewamy wszystkie mokre ( zaczynając od jajek, które musimy ro0ztrzepać widelcem). Produkty mieszamy, a kiedy się połączą wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy do połączenia łyżką. Czekoladę drobno łamiemy i dodajemy do masy. Do formy na muffinki wkładamy papilotki. Wykładamy do każdej z nich po 1 łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2 łyżkami
ChilliJemynapełniałam tak, by trochę ciasta wpłynęło do zagłębień u góry wafelka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Gotowe polałam delikatnie roztopioną gorzką czekoladą i ozdobiłam posypkami, ale można też całą "górę" zanurzyć w czekoladzie - dzieci to lubią :) Będzie mi bardzo miło, jeśli udostępnisz ten post :) (ikonki automatycznych udostępnień są tuż
Kolorowy Przepisownikproszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody.Mieszamy i studzimy, musi być płynna,ale zimna. śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy posiekaną lub startą na drobno czekoladę. Dodajemy żelatynę, miksujemy. Wykładamy na ciasto, tak by uformował się kopiec. Obsypujemy go okruszkami. Wstawiamy do lodówki na całą noc. I gotowe :-) Pyszne,lekkie ciasto na ciepłe dni gotowe :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumożna zrobić ich więcej, wstawić do lodówki i na następny dzień zabrać np do szkoły czy do pracy. naleśniki (np z tego przepisu) masło orzechowe dojrzałe banany opcjonalnie starta czekolada Smażymy naleśniki według swojej ulubionej receptury. Każdy placek smarujemy cienko masłem orzechowym (polecam to z kawałkami orzechów, ale może być i gładkie), wykładamy plasterki lub całego banana. Zawijamy naleśnik(...)rulonik i posypujemy startą drobno czekoladą
Smaki Na Talerzuksylitol (ewentualnie cukier puder lub inne sypkie słodziwo - dowolna ilość) 1 szklanka borówek + do dekoracji 1 duża garść (mogą być również mrożone lub przetwory) Polewa: 1 tabliczka wegańskiej, gorzkiej czekolady + kilka łyżek wody/mleka roślinnego Ugotuj kaszę na mleku (może być lekko rozgotowana). Dodaj sok z cytryny, ksylitol, pokrojony na kawałki krem kokosowy i borówki. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę(...)Następnie przełóż do formy masę jaglaną i wyrównaj. Wyłącz dolne grzanie w piekarniku i piecz ciasto jeszcze przez ok. 30-40 minut. Gdy ostygnie, polej je rozpuszczoną gorzką czekoladą i udekoruj borówkami. Praktycznie w centrum miasta, ale jest tu bardzo zielono, obok płynie rzeka. W Lychee w dziczy (Olszynki) można przysiąść i odpocząć na leżakach, ale również
Qlinarnie i Qlinarnieproszku do pieczenia -2 łyżki ciemnego kakao -10 łyżek wody -10 łyżek oleju MASA -500ml śmietany 30-36 % -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -50g czekolady deserowej PONCZ -łyżka kawy -łyżeczka cukru -1/3 szkl wody DODATKOWO -około 4-5 bananów -sok z cytryny Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Jajka ucieramy z cukrem(...)łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody.Mieszamy i studzimy, musi być płynna,ale zimna. śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy posiekaną lub startą na drobno czekoladę. Dodajemy żelatynę, miksujemy. Wykładamy na ciasto, tak by uformował się kopiec. Obsypujemy go okruszkami. Wstawiamy do lodówki na całą noc. I gotowe :-) Pyszne,lekkie ciasto na ciepłe dni gotowe :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumojej prababci, na kakaowe ciasto na metrowiec. Z czasem lekko je zmodyfikowałam, dodając mniej cukru, a także dodajac kawę zbożową. Z masą z mleczka kokosowego z gorzką, niemal wytrawną czekoladą całość komponuje się przepysznie. Do tego polewa z kawową nutą i kwiaty. Deser zajadamy obowiązkowo w towarzystwie kawy, tym razem ulubionej mojej mamy, czyli Inki z magnezem. Polecam :) ciasto(...)łyżeczki sody 3 łyżki kakao do nasączania: 60 ml wrzątku 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka z magnezem krem: 400 g schłodzonego mleczka kokosowego (1 puszka) 100 g gorzkiej czekolady (86% kakao) łyżka […] Artykuł Czekoladowo-kawowy torcik z Inką, na Dzień Matki pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogżółtka 1,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 30% beza kokosowa 6 białek 150 g wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru dodatkowo 50 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, żółtka, zagnieść ciasto. Uformować kulkę, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie(...)wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Bezę kokosową wykładamy na gorący sernik i pieczemy jeszcze przez 12-15 minut. Po wystudzeni zrobić kratkę, albo esy-floresy roztopioną na parze czekoladę z masłem
magiczna kuchnia Kasigorące dni – orzeźwiający i dodający energii. Stworzenie przepisu nie było łatwe, ale udało się! Tartaletki są wegańskie, bez cukru, bez laktozy, bezglutenowe, bez pieczenia – spód to roztopiona czekolada i płatki kukurydziane, a mimo to smakują wyśmienicie. Owoce, którymi ozdabiamy babeczki możesz dowolnie zmieniać – wybierz te, które najbardziej lubisz Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz(...)składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 400 ml mleczka kokosowego ok. 230 g płatków kukurydzianych 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 awokado 1 mango owoce – u mnie truskawki, borówki, kiwi Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka
Via Gustowielkanocne świętowanie. I nie tylko. Składniki: 400g twarogu półtłustego 250g serka mascarpone 1 tabliczka mlecznej czekolady 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 łyżka kakao wierzch 50g orzeszków pistacjowych 50g orzechów włoskich 1 łyżka masła 2 łyżki golden syrup (można zastąpić miodem) Wykonanie: Twaróg zmielić, połączyć z mascarpone, zmiksować. Wsypać cukier. Dodawać po jajku(...)miksować. Masę wzbogacić aromatem waniliowym i kakao. Na sam koniec dodać stopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę. Zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160C 1h. Wystudzić. Wierzch: na patelni stopić masło, wrzucić posiekane na kawałki pistacje i orzechy włoskie. Po chwili dolać golden syrup. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia się orzeszków
Raj dla Podniebienia400g truskawek 1 pomarańcza 1 saszetka cukru migdałowego 5 łyżek cukru trzcinowego 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 80g masła 5 łyżeczek płatków migdałowych kilka kawałków gorzkiej czekolady Wykonanie: Truskawki umyć i odszypułkować, umieścić w misie lub głębokim talerzu. Skropić sokiem z pomarańczy. Posypać aromatyzowanym cukrem do wypieków. Ja użyłam migdałowego. Na patelni stopić masło. Dodać mąkę(...)ziemniaczaną i łyżką cukru trzcinowego. Truskawki przełożyć do naczynek żaroodpornych. Na owoce wyłożyć kruszonkę. Posypać płatkami migdałowymi – 1 łyżeczka na 1 miseczkę. Na sam wierzch dodać kawałki gorzkiej czekolady. Piec w 180C przez 25-40min. Podawać z gałką lodów. Smacznego! Artykuł Crumble z truskawkami i migdałami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniabanany 1 budyń toffi 5 jajek 300g masy kajmakowej 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka olejku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone, śmietanką, dodawać po jajku i miksować. Wsypać budyń i ponownie zmiksować. Masę serową podzielić na 2 części(...)160C. Sernik studzić w otwartym piekarniku. Przestudzony sernik udekorować podgrzanym lekko kajmakiem z mlekiem i kawałkami pomarańczy podsmażonymi z cynamonem na maśle. Na sam koniec posypać kawałkami białej czekolady. Przed podaniem koniecznie schłodzić w lodówce. Artykuł Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniałyżeczka esencji pomarańczowej 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy skórka otarta z limonki 150g rodzynek moczonych w rumie kawałki gorzkiej i białej czekolady wierzch 4 łyżki konfitury pomarańczowej kilka orzechów laskowych migdały blanszowane orzechy włoskie suszone morele Wykonanie: spód: suche składniki rozdrabniamy w blenderze, wlewamy herbatę i rum, mieszamy i taką masą wylepiamy tortownicę(...)cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy całe jajka, a następnie po łyżce dwukrotnie zmielonego twarogu. Miksujemy. Następnie czas na mascarpone, śmietankę, esencje i skórki cytrusowe. Na koniec dodajemy kawałki czekolady i odciśnięte z rumu rodzynki. Masę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy. Pieczemy przez 15min w 180-190C, a następnie przez 60-70 minut w 150C. Studzimy w otwartym lekko
Raj dla Podniebienia