czekolada - 27946 przepisów (strona:877/1864)

Ciasto Kopiec Kreta 297

cytryny 15g żelatyny + 140ml zimnej wody 650ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g 3-4 łyżki cukru pudru 50g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach 2 łyżki soku z cytryny 1-2 krople aromatu śmietankowego (niekoniecznie) Dodatkowo: około 100g marcepanu + czarny barwnik spożywczy + różowy barwnik spożywczy Biszkopt: 1. Mąkę i kakao przesiać(...)FILM ). 8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i aromatem. Następnie cały czas mieszając ręcznym mikserem, wlać w 2-3 partiach rozpuszczoną żelatynę. Dodać startą czekoladę, 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać szpatułką. 9. Około 2/3 kremu śmietanowego wyłożyć na banany (troszkę dociskając go łyżką, aby wypełnić odstępy miedzy bananami), formując kopczyk. Wyłożyć pozostały krem

Mała Cukierenka
Bezglutenowe wegańskie batoniki „Bounty” 161

moje batoniki owsiane , a dziś przepis na zupełnie inne. Te batoniki bardzo przypominają w smaku i konsystencji „Bounty”, tyle że są mniej słodkie, no i darowałam sobie czekoladę, co ty oczywiście możesz zrobić . Uwielbiam ryż pod każdą postacią za jego lekkostrawność, a te batoniki będą idealną przekąską po treningu, czy porostu ot tak do przekąszenia. Kwestia podania(...)masy” w formie batonów jest umowna, bo równie dobrze można udekorować całość czekoladą i podawać jako deser/ciasto. Bardzo zachęcam do dodania kardamonu, który idealnie współgra z kokosem nadając mu ciekawszego smaku, bo powiedzmy sobie szczerze kokos sam w sobie jest dosyć mdły. ps. Przechowywane w lodówce wytrzymają do 7 dni. Składniki na 16-18 sztuk /blaszka

greenscarf
Grzeszne śniadanie 2: Brownies Katharine Hepburn 170

cztery Oscary i ten oskarowy przepis na brownies, które zrobi każdy, nawet najmniej opierzony niedzielny kucharz. Wystarczy zmieszać składniki, przełożyć do formy lub kokilek i po pół godziny pachnące czekoladą i wanilią śniadanie gotowe. Ciastka można upiec w foremce (20/20 cm) lub, jak my, w kokilkach. Wychodzą zawsze i zawsze są pyszne. Nie ma w nich grama czekolady, a smakują

Niedzielny kucharz
Semifreddo z mascarpone, czekoladą i biszkoptami 102

klasyczne lody. Deser jest wysmienity napewno zasmakuje wszsytkim :)   Składniki 200 g serka mascarpone 250 g śmietany 18% 100 g cukru pudru 1/2 szklanki mleka 10 biszkoptów 1/2 tabliczki czekolady mlecznej 2 łyżki płatków czekoladowych (posypka) 1. Siekam czekoladę na drobne kawałki. Biszkopty kruszę na drobniejsze kawałki i wrzucam to wszystko do miski. Dodaję też płatki czekoladowe (posypka

kulinarnyswiatdomi
Przepis #113 Bezglutenowe eklerki 105

cukru lub innego słodzidła - szklanka wody Nadzienie - opakowanie serka mascarpone - duże opakowanie jogurtu greckiego (350-400 ml) - 2-3 łyżki cukru lub innego słodziłda Polewa  - kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie Do garnka wlewamy szklankę wody. Dodajemy masło oraz słodzik. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Dodajemy mąki wraz z sodą i energicznie mieszamy aż powstanie gładka masa. Zdejmujemy z ognia(...)wystudzenia  a następnie przekrawamy wzdłuż na pół.   Nadzienie Serek mascarpone miksujemy z jogurtem oraz słodzikiem. Następnie napełniamy jedną część ciastka i przykrywamy drugim. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy eklerki.   Eklerki przechowujemy w lodówce jednak przed podaniem warto wyciągnąć je chwilę wcześniej z lodówki.   Smacznego

Health-Fit-Life
Pączki z białą czekoladą 135

pieczone. Składniki: - 1 kg mąki pszennej - 2 jajka - 100 g drożdży - 1/2 szklanki cukru - 2 i 1/2 szklanki ciepłego szklanki mleka - 1/2 szklanki oleju - 1 tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru, 1/2 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W drugiej misce łączymy mąkę, resztę cukru, jajka(...)wyrabiamy ciasto. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy kładziemy kostkę czekolady i formujemy pączki. Kładziemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia a następnie pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Torcik kokosowy 149

serka mascarpone 300 g śmietany 30% (schłodzić) 1 łyżeczka soku z cytryny 5 - 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji czekolada deserowa do dekoracji papier do pieczenia (2 arkusze) Jak zrobić torcik kokosowy? Ciasto: Białka zmiksować na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.  Gdy białka(...)minut, do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu blat wyjąć z foremki razem z papierem na deskę i wystudzić. Wystudzone blaty kokosowe przełożyć kremem i posypać płatkami migdałowymi i czekoladą. Wstawić na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Układając placki kokosowe, należy przenosić je na papierze. Obrócić w dół, aby papier był na górze, wtedy łatwo odkleimy z nich papier, a wierzch

Kuchcik gotuje
Banoffee 183

zimnej wody – szczypta soli – 2 łyżki cukru nadzienie: – 1 puszka (530 g) mleka skondensowanego – 4 banany – 250g serka mascarpone – 200g śmietanki 36 % – 1,5 łyżki cukru pudru – gorzka czekolada lub kakao do posypania – garść orzechów włoskich Przygotowanie: Przygotowujemy masę kajmakową. Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do wody i gotujemy przez 2h. (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Ostudzić. Wyrobić ciasto(...)pokrojone w plasterki 3 banany. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy serek mascarpone. Wykładamy śmietanę na banany. Dekorujemy pokrojonym w plasterki bananem oraz posypujemy czekoladą. Artykuł Banoffee pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Ferrero Rocher – ciasto bez pieczenia! 1877

serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30% 100g orzechów laskowych 2 wafelki o smaku orzechowym (użyłam Prince Polo) 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie: pralinki, kakao lub starta czekolada – do dekoracji       *** Orzechy podprażamy na suchej patelni a następnie studzimy *** *** Wystudzone orzechy wkładamy między dwa arkusze ręcznika papierowego i pocieramy, aby pozbyć się skórki. Następnie orzechy drobno siekamy(...)kolejną warstwę herbatników. Masę kajmakową mieszamy z pozostałymi orzechami i rozsmarowujemy na ciasteczkach *** *** Układamy ostatnią warstwę herbatników a na wierzchu rozsmarowujemy białą masę z mascarpone. Ciasto możemy przyozdobić startą czekoladą lub kakao *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki, aby herbatniki ładnie zmiękły *** *** Po pokrojeniu ciasto możemy dodatkowo udekorować pralinkami Ferrero *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA

Blog z Apetytem
Jaglany „sernik” mango bez pieczenia 148

suche kaszy jaglanej (nieugotowanej) puszka 400 ml mleka kokosowego około 300 g mango 100 g cukru 20 agaru Składniki na spód: 100 g płatków owsianych 5-6 kostek gorzkiej czekolady (było 6 ale nie mogłam się powstrzymać) czubata łyżka masła orzechowego (30-50 g) 100 ml mleka roślinnego Przygotowanie: Płatki zmiel w blenderze, nie muszą być zmielone na mąkę(...)kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj mleko i masło orzechowe. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę czekoladową połącz ze zmielonymi płatkami owsianymi. A następnie wylep formę wyłożona papierem do pieczenia tą owsiano-czekoladową papką i włóż do lodówki, na czas przygotowywania masy di ciasta, czyli na około 30 minut. Do garnka wlej „wodę” z puszki z mleka kokosowego, to będzie około

greenscarf
Ciasto orzechowa delicja z mlekiem w proszku 294

łyżka cukru waniliowego -2,5 szkl mleka w proszku pełnego -250g masła lub margaryny DODATKOWO -podwójne opakowanie ciastek delicje lub podobne o smaku pomarańczowym -50g czekolady mlecznej lub deserowej -łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 125ml wody CIASTO ORZECHOWE Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę wraz(...)trochę ściął i układamy na nim ciastka delicje zamoczone w kawie, galaretką do dołu.  Przykrywamy kremem i drugim blatem ciasta. Całość smarujemy cieniutko resztą kremu i posypujemy startą czekoladą. Ciasto musi postać w lodówce całą noc.   I gotowe :) Polecam gorąco

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto monte 165

23x33) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Masa: 6 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml) 2 budynie waniliowe 8 łyżek cukru 100 g mlecznej czekolady 350 g masła ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu herbatniki czekoladowe 2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z budyniem i żółtkami(...)następnie wlewamy do gotującego mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorący budyń dzielimy na 2 równe części, do jednej z nich dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a budyń będzie miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i  partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy z pozostałym masłem i budyniem. Na ostudzone

Cynamonowe szczęście
Kruche ciastka maślane z czekoladą 322

Jako dziecko widziałam na filmach ogromne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady . Jak ja chciałam zjeść takie cudne kruche ciastka z czekoladą! Upiekłam jeszcze lepsze... po latach, dla swoich pociech. To ostatnio moje ulubione ciasteczka maślane dla dzieci. Chociaż muszę przyznać, że wśród dorosłych znalazło się wielu amatorów tego wypieku. Mam już zamówienia na kolejne porcje tych łatwych i szybkich ciasteczek

AniaGotuje.pl
CIASTKA Z CIECIORKI 156

żurawiny. SKŁADNIKI 1 puszka cieciorki, 5 łyżek masła orzechowego, 4 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cukru waniliowego, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej, 50 g posiekanej gorzkiej czekolady, po 1 łyżce pokrojonej  miechunki suszonej Helio i żurawiny, szczypta soli WYKONANIE   Cieciorkę dokładnie płuczemy, osączamy. Przekładamy do blendera, dodajemy masło orzechowe, cukry, sól, proszek i sodę, miksujemy(...)jednolitą masę. Dodajemy czekoladę, miechunkę i żurawinę. Formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach

słodki bratek
"Chatka puchatka" czyli "Sernik domek" 2862

środku wycisnąć pasek  masy kakaowej.Pomagając sobie folią złożyć boki formując dach domku i lekko docisnąć.Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Polewa: 100 g mlecznej czekolady 60 ml śmietanki 30% W małym garnuszku śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia,odstawić z ognia i wrzucić połamaną czekoladę-odstawić na 5 minut.Wymieszać i polać ciasto kiedy polewa zacznie gęstnieć

Anielskie wypieki