kakao 2 łyżki 2 opakowanie przyprawy do piernika (60g) (Zmieliłam goździki, gałkę muszkatową, cynamon i imbir) 2 łyżeczki sody oczyszczonej mleko odrobinę Dekoracja: cukier puder biała czekolada posypki kolorowe wiórka kolorowe z czekolady Wykonanie: Do garnuszka wsypujemy cukier,wlewamy miód i wkładamy masło.Kiedy nam się rozpuści dodajemy przyprawy ( gotowca lub mielimy
Różowa kuchniamleka 100 g cukru 8 żółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka spirytusu 1 saszetka waniliowej kawy cappuccino (18g) Polewa: 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki kremówki Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Suche składniki przesiewamy razem(...)mieszamy. Jeden ze spodów cynamonowych smarujemy połową powideł. Wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Przykrywamy ciastem makowym, które również smarujemy powidłami. Następnie wykładamy resztę kremu i na górę dajemy ciasto cynamonowe. Czekoladę z dodatkiem śmietanki roztapiamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy wierzch ciasta. Źródło
Smaki Na Talerzujest po prostu przepyszne i znika w tempie ekspresowym :) 3 porcje: 50 g drobnych kuleczek tapioki 500 ml mleczka kokosowego duża łyżka miodu cynamonowego 10 g surowej gorzkiej czekolady łyżeczka dobrej przyprawy do piernika 3 pomarańcze granat Tapiokę zalewamy mleczkiem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej miód i na małym ogniu gotujemy 15 minut (ciągle(...)mieszając). Zestawiamy z ognia, dodajemy przyprawę do piernika i czekoladę. Dokładnie mieszamy i przekładamy do 3 miseczek/słoiczków. Każdą porcję podajemy z cząstkami pomarańczy i pestkami granatu. Smacznego :) Artykuł Piernikowy budyń z tapioki, z pomarańczą i granatem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogupieczeniu wyciągamy z blaszek i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone blaty przekładamy podgrzanym powidłem. Piernik obciążamy równomiernie i pozostawiamy 1-2 dni w chłodnym miejscu. Piernik polewamy czekoladą. Przed polaniem czekoladą możemy pokroić piernik na 2 część wzdłuż blaszki, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaodrobina mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem a następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Dodatkowo: herbatniki kakaowe czekolada do polania Złożenie ciasta: na ciasto piernikowe smarujemy ostudzony budyń malinowy, przykrywamy biszkoptem, na biszkopcie rozsmarowujemy bitą śmietanę, którą przykrywamy herbatnikami, a całość polewamy rozpuszczoną czekoladą
Cynamonowe szczęściepory najbardziej przypominają mi w smaku te, które można kupić w sklepie. Talerzyk Porcelana Bogucice Diament Gold Składniki: 100 ml śmietanki łowickiej 30% 100g białej czekolady 250 g mascarpone Łowicz 100 g wiórków kokosowych 2 wafelki kokosowe princessa (33g) 5 łyżek likieru kokosowego migdały około 35 szt wiórki kokosowe do obtoczenia Przygotowanie: Kremówkę podgrzać ale nie gotować(...)Dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Do naczynia przełożyć mascarpone, wlać zimną kremówkę, likier kokosowy i wymieszać. Wsypać wiórki kokosowe i rozdrobnione w blenderze wafelki. Ponownie wymieszać i odłożyć na noc do lodówki by masa stężała. Migdały wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3-4 minuty. Odcedzić, ostudzić i obrać skórki. Z masy
Ala piecze i gotujemleka zagęszczonego niesłodzonego 500 ml ( 1/2 szklanki należy odlać do polewy) Dodatkowo: - 20 dag suszonych śliwek bez pestek, kilka sztuk można odłożyć do ozdobienia wierzchu Polewa: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 10 dag - 1/2 szklanki mleka zagęszczonego Po śliwki i dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, śliwki kroimy na połówki lub ćwiartki. 2. W dużej(...)oraz śliwki i mieszamy łyżką, masę serową wylewamy do formy wyłożonej ciastem. Czas pieczenia ok. 90 minut w 160 C. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z tortownicy aby odparował. 3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i wylewamy na wierzch ciasta, układamy też śliwki i odstawiamy do wystudzenia na kilka godzin
Apetyczna babeczkapomarańczy - 2 łyżki kakao - 25 g oleju kokosowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej *opcjonalnie słodzik lub cukier choć ja go nie dodałam Polewa - 1 łyżka oleju kokosowego - 40 g gorzkiej czekolady - kilka migdałów Wykonanie Olej kokosowy roztapiamy w rondelku z kakao. Pomarańcz obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze cząstki a następnie blendujemy. Całe jajka chwilę miksujemy. Następnie dodajemy(...)przelewamy do formy (ja użyłam keksówki). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto zostawiamy do wystudzenia. W rondelku roztapiamy olej oraz czekoladę. Dodajemy obrane i posiekane migdały. Polewamy wystudzone ciasto. Ciasto pięknie pachnie pomarańczą i jest bardzo w świątecznym stylu:) Smacznego
Health-Fit-Lifefolią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i ucierając dodawać stopniowo budyń. Krem powinien być gładki. Polewa 100 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować, a następnie dodać do niej pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać aż polewa będzie gładka. Składanie ciasta blat ciasta nasączyć syropem
O kuchni z uczuciemmąki ziemniaczanej*** 2 jajka 1 łyżeczka olejku/ekstraktu waniliowego 50-100g ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie, ja dałam 50g i masa była lekko słodka) Polewa: 60g gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka 25g orzechów pecan Radix-bis (można zastąpić włoskimi) Przygotowanie: Składniki na spód wrzucić do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niej(...)szybko potem opada. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód. Temperaturę obniżyć do 160 stopni i piec 60 minut do ścięcia się masy serowej. Studzić w zamkniętym piekarniku. Polewa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać 2 łyżki mleka. Wymieszać i rozprowadzić po wierzchu sernika. Na wierzchu ułożyć pokrojone na paski orzechy pecan, mogą być też połówki. Wstawić do lodówki by polewa
Fabryka pomysłówkuchniach zawsze. 250g margaryny 1 i 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki 4 jajka L 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka posypka do dekoracji 1. W garnku podgrzewamy margarynę, cukier, mleko i kakao do momentu aż wszystko się rozpuści i połączy. Studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka(...)białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. 3. Ciasto przelewamy do formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy, polewamy czekoladą rozpuszczoną w garnuszku z 3 łyżkami mleka. Dekorujemy posypką
Szefowa kuchniclassic szczypta soli krem: 2 szklanki mleka 5 żółtek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 3 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady 75 g prince polo classic polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 4 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie cały(...)powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę oraz dodajemy po łyżce zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek. Składniki polewy rozpuszczamy
Kolorowa kuchnia Elkiciasta: chrupiący, czekoladowy, delikatnie słodki. Do tego kolejna warstwa z malin. Możecie użyć dowolnych owoców, ale ja wybrałem czerwony – tak w klimacie świąt i Mikołaja Całość polana czekoladą – zresztą czy trzeba pisać po co polewać cokolwiek czekoladą? A wszystko to bez glutenu, cukru i zbóż. Da się? Oczywiście, że tak! Składniki na spód: ¾ szklanki mąki kokosowej 2 łyżki
PaleoLifeżytniej T720 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki przyprawy do pierników 1,5 łyżki kakao 2 słoiki powideł śliwkowych (290g) 100 g czekolady mlecznej 4 łyżki kremówki Przygotowanie: Kawę zalać wrzątkiem i odłożyć do ostudzenia. Mąki, sodę, proszek, przyprawę do pierników i kakao przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywno z cukrem(...)blaty ciasta. Powidła przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Rozsmarować 2/3 gorących powideł przykryć blatem i na wierzchu rozsmarować resztę powideł. Odłożyć do ostudzenia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z kremówką. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką z małą dziurką i polewać ciasto tworząc dekoracyjną kratkę
Ala piecze i gotujeroślinne) 110 ml oleju (u mnie kokosowy) Składniki – krem: 240 ml mleczka kokosowego (60%) 1 łyżka cukru 3 łyżki mąki kokosowej 1 łyżeczka cukru wanilinowego Dodatkowo: kokos gorzka czekolada lub polewa kurkuma barszcz instant Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wymieszaj i wyrób z nich zwarte ciasto. Włóż je do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnij(...)część kremu podziel na dwie części. Do jednej dodaj około pół łyżeczki kurkumy, natomiast do drugiej części pół łyżeczki barszczu instant (tak, aby otrzymać pożądany kolor). Z roztopionej gorzkiej czekolady lub z polewy zrób bałwankowi oczy, usta oraz guziki. Z kolorowych kremów zrób szaliki. Krem z kurkumą wykorzystaj też do zrobienia noska Bałwanki schłodź przed podaniem. Via Gusto życzy smacznego
Via Gusto