łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu dżem ze śliwek 5 łyżek ( sama zrobiłam dzień wcześniej) niepełna szklanka cukru pudru orzechy nerkowca 2 garście Dodatkowo: czekolada pomarańczowa 150 g mleko 2 łyżki Wykonanie: Marchew umyłam,obrałam ze skórki i starłam na wiórka.Jaja ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch(masa potroiła swoją objętość(...)orzechy .Wymieszałam i przełożyłam do tortownicy 26 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Wstawiłam do pieca i piekłam w 180 stopniach 55 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu polałam czekoladą pomarańczową( rozpuściłam ją z 2 łyżkami mleka
Różowa kuchniaszkl.cukru 5 jajek 1 kostka margaryny 1 mały proszek do pieczenia 2 budynie waniliowe 15 dag.wiórków kokosowych 1 cukier waniliowy Zapach waniliowy 3 śmietany 18% po 400 g. Czekolada roztopiona do polania Kolorowa posypka *********************************** Ciasto - białka oddzielić od żółtek. Z mąki , cukru , żółtek , margaryny , proszku do pieczenia , zrobić ciasto kruche można dodać(...)końcu i wiórki kokosowe , wymieszać . Wylać masę na przygotowane ciasto , zetrzeć na wierzch resztę przygotowanego ciasta , pieczemy w 180 stopni ok.50 minut.na złoty kolor.Polać roztopioną czekolada, posypać posypką
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFaworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą
Kulinarne przygody Gatitydomowy malinowy - 1 słoik konfitury różanej 140g - 1/2 szklanki likieru, dałam kokosowy ale może być adwokat lub inny jaki macie - 4 kopiaste łyżki naturalnego kakao Dodatkowo: - 1 czekolada mleczna lub gorzka 100g - 6 łyżek mleka - 10 do 15 dag wiórków kokosowych Przyprawy i dodatki znajdzie w sprawdzonym sklepie www.Skworcu.com.pl . 1. Ciasto można rozdrobnić w rękach(...)zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać dżem, konfiturę, likier i kakao. Zagnieść ciasto. Powinno być lekko wilgotne. Formować kuleczki. 2. Czekoladę rozpuszczamy w rondlu z dodatkiem mleka, moczymy bajaderkę, a następnie obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Smacznego
Apetyczna babeczkaPachnące cynamonem i pomarańczą drożdzówki, którym słodyczy dodaje czekolada. Najlepiej smakują na ciepło i w dobrym towarzystwie :) ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży łyżka cukru trzcinowego 2/3 szklanki maślanki 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko nadzienie: łyżka masła klarowanego łyżeczka cynamonu łyżka cukru trzcinowego skórka starta z całej pomarańczy łyżka kropelek czekoladowych Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy(...)plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Drożdżowe cynamonki z czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkostka masła 15 dag cukru pudru 1/2 l mleka 5 płaskich łyżek kaszy manny 2 łyżki cukru zapach migdałowy Dodatkowo: masa orzechowa firmy Helio kilka kostek gorzkiej czekolady mocna herbata do nasączenia blatów WYKONANIE CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy(...)małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat. Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą orzechową, robimy esy-floresy rozpuszczoną czekoladą
słodki bratekmasy krówkowej kajmakowej 1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej niewielka ilość gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: około 40 dag biszkoptów 5 dag mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka(...)smaku i ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zimnym serniku. 4. Dekorowanie: Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na małe kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią biszkopty. Tak wykonany sernik wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. 5. Podanie
Izabelawkuchniłyżki przyprawy do piernika 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody 100 g suszonych śliwek (zostawić kilka do dekoracji Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Do dużego garnka wlać mleko, wsypać cukier, kakao, kawę i przyprawę do piernika. Dodać masło miód. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż do rozpuszczenia się cukru(...)delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż do suchego patyczka). Gorzką czekoladę wraz z masłem rozpuścić nad kąpielą wodną. Posmarować nią wystudzony piernik. Udekorować suszonymi śliwkami, orzechami czy migdałami
My simple kitchenskładnikami. Wsyp je do jajek. Wlej sok z pomarańczy i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki. Gdy ciasto okaże się zbyt gęste możesz dodać odrobinkę mleka lub wody. Dodaj białą czekoladę pokrojoną w kosteczkę o wielkości 1/4 kostki. Możesz, ale nie musisz dodać 30 g gotowej skórki pomarańczowej w kostkach. Wszystko wymieszaj. Nakładaj ciasto do 2/3 każdej papilotki. Wstaw do rozgrzanego(...)laski wanilii (ewentualnie opakowania cukru waniliowego) 2 jajka 1 ¼ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki soku z pomarańczy (wyciśnięty z 1 dużej) 100 g białej czekolady opcjonalnie 30 g skórki pomarańczowej w kostkach (gotowej ze sklepu ;p) Wykonanie LUKIER Wymieszaj 2 łyżki soku pomarańczowego z około 75 g cukru pudru. Gdy konsystencja będzie zbyt rzadka dosyp jeszcze
Eat me! Fit me!kilka malin, wciskając je w ciasto. Wstaw je do piekarnika na ok. 20min, jednak bądź czujna/czujny i sprawdź przy pomocy patyczka stopień wypieczenia babeczek. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Polej muffinki. Możesz je również udekorować pokruszonymi lizakami. Rozkosznego wcinania : ) Składniki 125g miękkiego masła ¾ – 1 szklanki cukru (w zależności od tego jakim jesteś słodkoholikiem : ) ) ziarenka(...)przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 30 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę 30 g suszonej żurawiny 50 g migdałów lub innych orzechów opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej i 2 łyżki mleka na polewę opcjonalnie – 4 lizaki świąteczne Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami
Eat me! Fit me!jajka 1 szklanka szampana 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Dekoracja: kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: W garnku gotujemy masło z cukrem pudrem i kakao. Studzimy. Miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie wlewamy stopniowo szampana, nie przerywając miksowania. Przesianą przez sitko mąkę mieszamy z proszkiem(...)przekrawamy na pół. Na dolnej części wykładamy połowę masy śmietanowej i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pozostałą część masy rozsmarowujemy na wierzchu i bokach ciasta. Dekorujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki. P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo
Kuchnia MagdaLenyszczypta soli 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki oleju 3 jajka 3 łyżki dżemu (obojętnie jaki smak, ja dałam jabłkowy) 100 g mlecznej czekolady + kilka łyżek mleka na polewę Wszystkie podane składniki wrzucić do dużej miski i zmiksować na gładką masę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wylać do niej ciasto i piec(...)przez ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C (aż do suchego patyczka). Upieczone ciasto powoli przyzwyczajać do temperatury pokojowej. Po ostudzeniu można przygotować polewę z czekolady i mleka rozpuszczonych w kąpieli wodnej
Simply Foodpiernika – 5g Pierniki (zmielone) – 200g Cukier waniliowy – 1 opakowanie Masło – 50g Cukier – 50g Składniki – spód piernikowy: Mąka – 150g Pierniki (zmielone) – 150g Przyprawa do piernika - 10g Masło – 150g Czekolada deserowa – 150g Jajka – 4 sztuki Cukier waniliowy – 2 opakowania Proszek do pieczenia – 10g Miód – 50g Składniki - masa serowa: Twaróg sernikowy – 1kg Cukier – 100g Masło (miękkie) – 50g Cukier waniliowy – 2 opakowania(...)Budyń waniliowy – 1 opakowanie Śmietana 30% - 200ml Jajka – 4 sztuki Wykonanie – spód piernikowy: W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, czekoladę i miód. Dodać przyprawę do piernika i całość wymieszać. Masę ostudzić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę, zmielone pierniki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitymi jajkami
Kuchnia Bon Appetitłyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - 2 łyżki cynamonu - 1/2 szklanki oleju - 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu - 3 jaja - 1/2 szklanki jogurtu - 2 marchewki Polewa: - tabliczka gorzej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego - wiórki kokosowe Sposób przygotowania: - do dużej miski wsyp: mąkę, rodzynki, nasiona chia, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową oraz cynamon - wymieszaj; - w osobnej małej miseczce zmiksuj jaja(...)pozostałych składników - wszystko dokładnie wymieszaj - blachę wysmaruj masłem i wlej do niej całą masę - piecz w piekarniku w 160 stopniach ok.40-50minut. Polewa: - w rondelku rozpuść olej kokosowy wraz z czekoladą gorzką - dokładnie mieszaj na małym ogniu Gotowe ciasto polej polewą i posyp wiórkami kokosowymi. 🍰 SMACZNEGO
MintTasteMasło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać masę orzechową, cały czas miksując, aż do dokładnego połączenia. Polewa czekoladowa: 90 ml śmietanki 36% 90 g czekolady deserowej Śmietanę podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z ognia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Wystudzić
kulinarnyswiatdomi