rodzinne chwile przy stole. Jeden z lepszych serników bez pieczenia. Składniki: Tortownica 23 cm Spód: 12 dag suchych wafli 20 dag nutelli miętowej-może być orzechowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady Masa serowa: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 szklanka śmietany kremówki 30% 25 dag sera mascarpone 100 ml likieru kokosowego ½ szklanki cukru pudru 50 g wiórków kokosowych 5 listków żelatyny(...)Chipsy kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w garnuszku nad kąpielą wodną, dodajemy nutellę i rozpuszczamy do połączenia. Masę jeśli jest dobrze ciepła chwilę studzimy i mieszamy z pokruszonymi na pył suchymi waflami, wykładamy do tortownicy i ubijamy dokładnie łyżką do dna. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania
Wanilia i Kardamonoczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka octu 3 czubate łyżeczki cynamonu duże jabłko ½ szklanki orzechów włoskich 2 szklanki startej drobno marchewki (około 2 dużych szt) polewa: tabliczka gorzkiej czekolady łyżka masła szklanka orzechów włoskich Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno z szczypta soli. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Cały czas nie przerywając miksowania dodajemy po łyżce sypkich składników(...)mieszamy do połączenia składników. Do wyłożonej papierem formy wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 50 minut. W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladą z łyżką masła. Gdy masa stanie się jednorodna i błyszcząca polewamy ciasto. Wierzch posypujemy grubo posiekanymi orzechami włoskimi
Pyry na Gazmąki łyżeczka sody pół szklanki ksylitolu (zamiennik cukru) szczypta soli łyżka esencji waniliowej 100 g oleju rzepakowego 2 jajka 4 łyżki masła orzechowego garść orzechów laskowych pół czekolady gorzkiej drobno pokrojonej 2 garście mrożonych czarnych porzeczek (w sezonie świeże) keksówka wysmarowana olejem i bułką tartą Jak przygotować ciasto bananowo – porzeczkowe z masłem orzechym? Na patelni podsmażamy(...)ksylitol. Jeśli nie masz ksylitolu weź tę samą ilość cukru. Dodaj mokre składniki, czyli wanilię, olej, jajka i masło orzechowe. Kiedy dokładnie je wymieszasz dodaj jeszcze orzechy i czekoladę. Zamieszaj i przełóż do keksówki. Na górę posyp warstwę mrożonych porzeczek. Piecz 45 minut w 180 stopniach (góra-dół, środkowa półka). A przy okazji na www.sklepagnex.pl jest rabat 5% na produkty
Ugotowane pozamiataneserka twarogowego z wiaderka 125 ml zimnej kremówki 36% 200 g nutelli Bita śmietana: 150 ml zimnej kremówki 36% Do dekoracji: orzechy laskowe wafelek mleczny Lusette czekolada mleczna Przygotowanie: Spód wafelkowy: Wafelki zmiksować w blenderze. Przełożyć do naczynia wlać letnie rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Trzy foremki do tart o średnicy 11 cm wyłożyć folią spożywczą. Masę równo(...)kremówkę ubić na sztywno i rozsmarować na kremie . Można również to zrobić za pomocą szprycy dekoracyjnej. Posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi orzechami laskowymi, pokrojonym wafelkiem i startą czekoladą. Inspiracja na krem klik Przepis dodaję do akcji na Durszlaku
Ala piecze i gotujeszklanka cukru 5 jajek 100 g masła skórka otarta z jednej pomarańczy 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g masła WAŻNE: Wszystkie składniki sernika powinny być w temperaturze pokojowej. Masy serowej nie należy zbyt długo miksować. Twaróg zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia. Białka oddzielić od żółtek. Białka(...)pieczenia, a następnie opada. Po wystudzeniu powinien być równy. Po ostudzeniu sernika, przygotować polewę. Masło rozpuszczać na małym ogniu. Kiedy połowa masła będzie już rozpuszczona, dodać połamaną na kostki czekoladę. Mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia. Gotową, jeszcze ciepłą polewą polać sernik. Zostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki
Bulliopszennej 150 g masła 100 g cukru pudru 30 g gorzkiego kakao w proszku 3 żółtka 1 laska wanilii Dekoracja: 100 g gorzkiej czekolady 50 g kolorowej posypki **** INGREDIENTI (per circa 20 biscotti) 300 g di farina 00 150 g di burro 100 g di zucchero a velo 30 g di cacao in polvere 3 tuorli(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Ciasteczka dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą oraz kolorową posypką. **** PREPARAZIONE Mescolate la farina setacciata con il burro freddo. Aggiungete lo zucchero a velo, il cacao in polvere, i semi di una bacca di vaniglia
La grande e la piccola cuocamasa się nie waży i nie jest zbyt rzadka, jeśli coś jest nie tak to przestaję dodawać serek. Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów 6 łyżek kawy cappuccino 2 szklanki wrzątku czekolada Cappuccino zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do ostudzenia, gdy będzie chłodne nasączamy nim biszkopt. Na biszkopcie równą warstwą rozsmarowujemy krem. Na kremie układamy obok siebie biszkopty nasączone w cappuccino. Całość(...)polewamy roztopioną czekoladą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by ciasto stężało. Smacznego
Cynamonowe szczęścieDużo ostatnio o maśle migdałowym ale co poradzę, że jestem w nim zakochana:) A masło to najczęściej zużywam do przygotowania porannej owsianki. Ta migdałowa owsianka z domową czekoladą (na bazie oleju kokosowego i kakao) gości u nas ostatnio najczęściej. Można ją posypać różnościami ( nasiona i orzechy) ale i bez tego jest bardzo bogata i pożywna. Do środka czasem dodaję nasiona(...)chociaż nie chodzi tu o czas bo robi się ją bardzo szybko a raczej chodzi o mycie dodatkowego garnka:) to zamiast polewy posypuję tę owsiankę posiekaną na kosteczki gorzką czekoladą. Więc jak to zwykle bywa z owsiankami potraktujecie moją propozycję jako inspirację a nie przepis do ścisłego stosowania. Migdałowa owsianka z kakaową polewą Drukuj Prep time 5 min Cook
Cooking for Emilywódka) 6 g proszku do pieczenia 3 jaja 1 żółtko 1 pomarańcza 1 laska wanilii szczypta soli olej do smażenia Dekoracja: cukier puder gorzka czekolada **** INGREDIENTI per circa 30 chiacchiere 500 g di farina 80 g di zucchero 50 g di burro 30 g di grappa 6 g di lievito per dolci(...)olej do temperatury maks. 170 stopni. Chiacchiere smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru . Chiacchiere obsypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy rozpuszczoną gorzką czekoladą. **** PREPARAZIONE In una planetaria versate la farina, il lievito vanigliato e lo zucchero. Aggiungete un pizzico di sale, le uova sbattute e la grappa. Amalgamate bene gli ingredienti
La grande e la piccola cuocadyni** 50 ml oleju rzepakowego 3 łyżki kakao 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jabłka Jajko Na polewę 50g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła *Mąka gryczana ma dość specyficzny smak, jeśli nie przepadacie za nią możecie dodać zwykłą mąkę pszenną. **Przepis na puree z dyni znajdziecie(...)całość i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy są gotowe. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło i kremówkę, mieszamy i nakładamy na muffinki. Czekamy, aż ostygnie. Smacznego
Kolizje SmakówTrufelki rumowe, to pyszne, delikatne w smaku pychotki, obtoczone czekoladą. Pod czekoladową warstwą znajduje się mięciutka- rozpływajaca się u ustach masa. Są nie tylko pyszne, ale i szybkie w przygotowaniu- robi się je prawie tak szybko, jak szybko później znikają ze stołu…no może znikają troche szybciej 😉 Mają jeszcze jedna zaletę- można łatwo zmieniać […] Artykuł Trufelki rumowe(...)czekoladzie pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe TortyZnajdziecie tu pyszny przepis (krok po kroku + zdjęcia) na wyjątkowo pyszny Tort Chałwowy! Trzy warstwy kakaowego biszkoptu- przełożonego konfiturą wiśniową, czekoladą i wyjątkowym kremem chałwowym- całość pod pyszną pierzynką z czekolady i wiórków kokosowych, a w elemencie ozdoby wisienki i bita śmietana.Czujecie już ten pyszny smak?! Tort Chałwowy to mój ulubiony tort-i jestem pewna,że […] Artykuł Tort
Domowe Tortydżem wiśniowy * 600ml śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 200g serka mascarpone * polewa -150g cukru, 100g mleka skondensowanego słodzonego, 75ml wody, 1 łyżka żelatyny, 60ml wody, 150g białej czekolady * czerwony barwnik sp ożywczy * czekoladowe literki oraz ozdoby na tort Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić kremówkę z cukrem pudrem i serkiem(...)przygotować lustrzaną polewę czyli namoczyć że latyn ę w 60ml wody. Podgrzać cukier z mlekiem i wodą. G dy się zagotu je dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Wsypać czekoladę połamaną na kostki. Całość dokładnie wymieszać. Dodać barwnik spożywczy. Przestudzoną polewą oblać cały tort. Udekorować
Magiczne Życie Martyniż sklepowe) 500 g mąki 300 ml wody 80 g drożdży 4 łyżki cukru 30 ml oleju 2 łyżki spirytusu dodatkowo: 1/2 słoiczka masła orzechowego 1,5 tabliczki czekolady deserowej 5 łyżek mleka wiórki czekoladowe 2 litry oleju do smażenia Mąkę przesiać do miski. Wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać wodą podgrzaną do 40*C. Rozmieszać i odstawić(...)czasie rozgrzać olej do temperatury 175*C. Smażyć pączki aż będą złote z obu stron.Wyjmować na ręcznik papierowy. Masło orzechowe przełożyć do szprycy i nadziewać pączki. Czekoladę połamać, zalać mlekiem i rozpuścić nad parą. Posmarować wierzch pączków i posypać wiórkami. *inspiracja- blog Anety Przy przygotowaniu tych pączków posłużyłam się moim nowym czajnikiem MPM. Świetnie sprawdza się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazem :) kiedy okazało się, że ... W spiżarni odkryto gruszki w syropie... :) To już jest dobry powód żeby zrobić coś pysznego :) Szybko z masła kakao i cukru pudru robimy czekoladę... Gruszki wyjmujemy z syropu... Oblewamy czekoladą... Wykładamy na talerzyki... Obsypujemy płatkami migdałów i wokół posypujemy wiórkami z kokosa :) No i tak to mamy super deser na podwieczorek :) Smacznego
chleba naszego