Grecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić na sicie, posypać szczyptą soli i odstawić(...)umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i nabrały wyrazistości
Gospodyni Miejskakisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone(...)dekoracji: 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć
Czerwień i błękitcytryny - nie wyrzucamy resztki 1 łyżeczka octu jabłkowego ok. 1,5 litra oliwy z oliwek sól morska z papryczką chili Mieszamy w miseczce zioła, sok z cytryny i ocet jabłkowy - odstawiamy Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ ( miąższu nie wyrzucajcie, można z nich zrobić sok ) Paprykę umyć, pokroić w cząstki, wydrążyć pestki(...)Resztki z cytryny pokroić w ćwiartki Na jednym poziomie suszarki układamy paprykę Na pozostałych poziomach układamy pomidory z resztkami cytryn i delikatnie posypujemy solą morską Włączamy suszarkę i suszymy pomidory ok. 9 godzin. Ja zaczęłam wieczorem o 17.00, wyłączyłam o 22.00 i dokończyłam następnego dnia - niczemu to nie zaszkodziło :) Podczas suszenia można przekładać na zmianę poziomy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcytryna 1 szklanka mleka sól pieprz suszona natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Płat karpia oczyszczamy z łusek i ja przekroiłam na dwa kawałki, aby były dwie porcje. Oczyszczonego karpia mocze w mleku min godzinę. Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą(...)połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomarańczową nutą. Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami(...)obieramy ze skóryi kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn. Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę. Miksujemy blenderem. Dodajemy pomarańcze,skórkę z cytryny
Maminek kulinarnySłodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem miętowo-bazyliowym nabiera wyjątkowej świeżości. Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się(...)Składniki:1 kg zmielonego twarogu,1/2 szklanki ksylitolu,4 jaja,skórka otarta z 2 cytryn,sok z ½ cytryny,1 łyżka posiekanego estragonu,2 łyżki posiekanej stewii,nasiona z 1 laski wanilii.Spód:100 g ciastek owsianych,½ szklanki mielonych migdałów,3 łyżki masła migdałowego,4 łyżki oleju kokosowego.Sos:Duża garść listków bazyli,Garść listków mięty,3-4 łyżki syropu
SzczyptaSmaQ200ml wody Wykonanie. Jogurt wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać 2 min. Dodawać stopniowo po 1 żółtku, miksować. Wsypać mąkę z proszkiem i startą skórkę z 1 cytryny. Wymieszać łyżką. Białka ubić z solą i delikatnie połączyć z z ciastem. Przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i piec w temp.165stop.przez 35 min. Ciasto powinno pozostać jasne. W trakcie(...)pieczenia biszkoptu gotujemy syrop. Obieraczką do warzyw obrać skórkę z drugiej cytryny, nie wyrzucać skórki. Wycisnąć sok z obu cytryn ,wlać do małego rondelka, dolać wodę, wsypać cukier krystaliczny i skórki z cytryny. Gotować kilka minut. Upieczony biszkopt ponakłuwać i polać syropem. Odwrócić spodem do góry ,ponakłuwać i polewać syropem. Na końcu można syrop jeszcze trochę zagęścić
Kulinarny karnet Christopherasiekanych orzechów laskowych Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru70 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny eko 3 łyżki soku z cytryny Składniki na karmel: 80 g cukru 1 łyżeczka wody, soku z cytryny(u mnie wino Celebro Semi Sweet Rose) Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy(...)gorącego piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem: W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno mleko, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do mleka dodajemy obraną skórkę z cytryny. W salaterce mikserm ucieramy jajko i żółtka z cukrem na kogel mogel, dodajemy przesianą mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące mleko, cały
Mia Cucina Sofietacukru 250 g masła roztopionego 180 ml mleka ciepłego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę(...)cukru miedzy palcami. Piana wyszła sztywna i lśniąca. Do ubitej piany wlałam lekko podgrzane mleko, przestudzone roztopione masło, przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, skórkę i sok z cytryny - krótko zmiksowałam mikserem na najwolniejszych obrotach miksera. Można wymieszać łyżką. Ciasto przelałam do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki z kominem. Autorka pisze, że można babkę upiec
Blondynka Gotuje. Z takich składników błyskawicznie zrobimy deser z mrożoną cytryną. Składniki: - 250ml śmietanki fresh cream- 1 łyżeczka cukru pudru- bezy (mogą być gotowe)- ciasteczka amaretti (gotowe)- mrożona cytryna- do ozdoby kawałek świeżej cytryny, sos malinowy… Ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i sosem malinowym (dodatek sosu niekonieczny). Do kieliszków, czy salaterek nakładamy składniki – amaretti, trochę ubitej śmietanki, pokruszone bezy(...)ponownie śmietankę, ameretti, rozetkę ze śmietanki. Polewamy sosem malinowym i posypujemy startą na tarce mrożoną cytryną i przybieramy listkiem mięty. Podajemy zaraz po przygotowaniu.Przygotowanie tego deseru nie zajmuje nawet 10 minut, a ile można sprawić nim przyjemności, możecie się przekonać sami. Oczywiście poświęcając chwilę na deser z mrożoną cytryną, dzięki której deser zyskuje świeży, aromatyczny, naprawdę wykwintny smak. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkomięty, listki oberwać i grubo posiekać 1 cytryna 1 płaska łyżka cukru 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5-7 łyżek dobrej oliwy z oliwek duża łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) ocet balsamiczny ciemny (opcjonalnie) papryka słodka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) sól, pieprz, odrobina ziół prowansalskich Do podania - gęsty jogurt lub kwaśna śmietana, ćwiartki cytryn lub limonek, sól, cukier, biały pieprz(...)Cytrynę wyszorować, sparzyć, obieraczką do jarzyn lub nożem obrać 2-3 długie skórki, resztę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć i odstawić. Kaszkę kuskus wsypać do dużej miski (w niej będziemy również wszystko razem mieszać!). 2. Bulion zagotować ze skórkami cytrynowymi, dodać marchewkę i kurczaka, gotować na małym ogniu ok. 15-20 min. Wyjąć mięso i marchew (skórki wyrzucić), bulionem zalać
Kuchnia Prezydentowejkeksówka 35 x 7 cm) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanka cukru 4 jajka 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 torebki herbaty sok z jednej cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Zaparzyć herbatę (torebki zalać 200 ml gorącej wody) odstawić do przestygnięcia, z cytryny wycisnąć sok. Żółtka oddzielić od białek, ubić z nich sztywną pianę. Żółtka(...)chwili aż wszystkie składnik się połączą i powstanie puszysta masa. Ciasto podzielić na dwie równe części, do jednej dodać napar z herbaty, do drugiej sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Do każdej części dodać po połowie piany z białek i delikatnie połączyć. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia na spód formy wylać ciasto cytrynowe
RAROSSAsokiem z cytryny. Taka mieszanka oczyszcza nasz organizm z toksyn, a także pita regularnie wspomaga odchudzanie. Same zalety Moja propozycja : Lemoniada 1,5 l wody mineralnej 3 cytryny 1 szklanka zielonej herbaty 5-6 łyżek cukru 1 listek mięty Do wody mineralnej wlewamy wcześniej posłodzoną i ostudzoną herbatę. Następnie sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy w lodówce(...)Podajemy z kostkami lodu i listkiem mięty, można wrzucić także kilka plasterków cytryny
noteskulinarnyfigagrubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się wody. Przekładamy ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy to zrobić(...)warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka minut blanszujemy go we wrzątku) i pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i 2 łyżkami oliwy. Kuskus spulchniamy widelcem i posypujemy nim warzywa. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Usmażonego kurczaka kroimy w plasterki i układamy na kuskusie. Danie posypujemy pokruszoną
Smakowity Blog Kulinarnyrybami. Smak cytryny świetnie podkreśla ich smak, Do tego dania wykorzystałam łososia wędzonego w plastrach, dołączyłam do tego świeże zioła takie jak tymianek oraz rozmaryn.Dla wyostrzenia smaku cytryny dodatkowo skropiłam kilkoma kroplami soku z limonki SKŁADNIKI: na 2 osoby przepis autorskiłosoś wędzony w plastrach 100 g oliwa ok 4 łyżki śmietana 30% 50 mlbiałe wino(...)łyżek makaron cytrynowy 200 g(jak go zrobić klik)świeży tymianek 3 gałazkirozmaryn 1 gałązkę skórka z otartej cytryny ( do wyostrzenia smaku)świeżo zmielony pieprz sól morska limonka SPOSÓB WYKONANIA :- przygotowuję wodę osoloną do ugotowania makaronu, gotuję świeży ok 3 minuty (jeżeli mamy wysuszony kupny postępuję wedle wskazówek, które są na opakowaniu.)- rozgrzewam patelnię
Basia w kuchnipół szklanki płatków migdałowych ok 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli pół szklanki żurawiny skórka starta z cytryny 1 łyżka soku z cytryny Masło(...)stopić razem z połamaną na kosteczki czekoladą (w kąpieli wodnej lub mikrofalówce) i ostudzić. Płatki migdałowe pokruszyć w dłoniach i delikatnie uprażyć na suchej patelni. Cytrynę wyszorować, a następnie sparzyć. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jajka zmiksować z rozpuszczoną czekoladą, skórką i sokiem z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, płatki migdałowe
Czerwień i błękitwanilii,szczypta cynamonu,2 łyżki brandy(winiaku lub rumu),Przygotowanie:Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny(...)Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy cukier, przeciętą wzdłuż wanilie, cynamon oraz pokrojoną w plasterki wraz ze skórką cytrynę. Smażymy aż mus zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię i plasterki cytryny. Dodajemy sok z pozostałej połówki, cytryny oraz brandy, mieszamy. Gorący mus wkładamy do gorących, wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Pasteryzujemy
Anioły w kuchnirozbełtane 100 g sera bursztyn, startego 1 łyżka bułki tartej olej do smażenia Aioli cytrynowe: 1 białko 1/2 łyżeczki pikantnej musztardy sok z 1 cytryny skórka z 1/2 cytryny 125 ml oleju rzepakowego sól, pieprz i cukier do smaku Jajka w koszulce: 2 duże jajka 3 łyżki octu sól do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)minuty. Odcedzamy, przekładamy do miski z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu, aby przerwać proces gotowania. Odsączamy na ręczniku papierowym, odstawiamy na bok. 2. Białko ubijamy z sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Cienkim strumieniem wlewamy olej i ubijamy dalej, aż uzyskamy sos o delikatnej, kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem. Odstawiamy
My Culinary ArtUmyty owoc obieramy pozostawiając czerwoną, cienką otoczkę. Moim zdaniem w takiej formie się pęknie prezentuje. Kroimy na plasterki 2-3 mm, układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami Mirinu. Posypujemy kryształkami cukru demerara, przybieramy plasterkami cytryny i listkami melisy. Podajemy schłodzone, co bardzo korzystnie wpływa na smak.Smocze carpaccio, to deser bardzo przyjemny w smaku, orzeźwiający(...)aromatyczny i przyciągający uwagę. Smak owocu, sam w sobie, nie jest zbyt wyrazisty, ba nawet trochę mdły. Dlatego proponuję właśnie dodatek soku z cytryny i mirinu, który idealnie się komponuje ze wszelkimi sałatkami i owocami. Deser smaczny, prosty, szybki i… egzotyczny. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Smocze carpaccio appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoZapraszamy na bardzo prostą, domową nalewkę, o pysznym cytrynowym smaku:) Karnawał czas zacząć;)))Składniki; szklanka soku z cytryn, szklanka wódki, szklanka wody, szklanka cukru, Wykonanie;Z cytryn wyciskamy sok /ok. 5 cytryn/. Wodę gotujemy i studzimy. Rozpuszczamy w niej cukier, a następnie dodajemy sok z cytryn i wódkę. Mieszamy i przelewamy przez gazę do butelki
Anioły w kuchniPieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna przyprawy: oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny, sos worcester, Warzywa umyć, po czym pokroić w słupki, jak frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski, zalać oliwą, sosem, posypać(...)pieczenia. Czosnek przekroić na pół, cytrynę w plasterki, porozrzucać gdzieniegdzie. Na wierzch położyć świeżą bazylię i miętę. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-40 minut. Zabieramy się za sosy: Sos czosnkowy: - 110g jogurtu greckiego - dwa ząbki czosnku - kilka listków świeżej mięty posiekanej - odrobina soku z cytryny - sól, pieprz - łyżeczka miodu
Sajkofanka smaku