suszony cytryniec, który to w efekcie dodał całości jeszcze bardziej intensywnego smaku. Po tych modyfikacjach wyszła mi bardzo ciekawa, a przy tym pyszna - śmiem stwierdzić nieskromnie - babka cytrynowa. Połączenie cytryny z suszonym cytryńcem okazało się obłędne w smaku - akurat dla miłośników wypieków niezbyt słodkich. Ostrzegam jednak, że nie w każdy gust się on wpasuje - suszony cytryniec jest dość specyficzny(...)Słodycz ciasta przełamuje się tu z kwaśnym dodatkiem cytryny i słodko-słono-kwaśno-gorzko-cierpkim smakiem jagód cytryńca. Bo okazało się, iż cytryniec chiński (Schisandra Chinensis) to istna orgia smaków! Znany jest także pod nazwą 'Wu Wei Zi', co po chińsku znaczy 'pięć smaków'. Faktycznie, jego smak jest dość wyjątkowy - czuć nutę słodką, słoną, kwaśną, gorzką i pikantną
Grunt to przepis!desery". Bardzo dziękuje za inspirację :) SKŁADNIKI: CIASTO: 220 g mąki pszennej 200 g masła 2 jajka 120 ml mleka 150 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna (cały sok i cała skórka) zielony barwnik (tylko kilka kropel) KREM: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku(...)dodać masło i cukier - należy utrzeć składniki na delikatną masę. 4. Dodać jajka i po dodaniu każdego z nich miksować całość. 5. Dodać do dużej miski sok z jednej cytryny i startą skórkę. 6. Cały czas miksować i dodawać na przemian wcześniej przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. 7. Następnie dodać kilka kropel barwnika i dokładnie
Serce zamknięte w formie pysznościrobimy wiórki zarówno ze skórki z cytryny jak i pomarańczy. Następnie siekamy drobno Do jednej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól, chilli, koperek i wiórki z połowy cytryny i połowy pomarańczy - mieszamy i nacieramy jedną rybę, starając się dokładnie wetrzeć (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia Do drugiej miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy sól(...)wiórki z połowy pomarańczy i połowy cytryny - mieszamy i nacieramy drugą rybę i również dokładnie wcieramy (z obu stron) zawartość miseczki w nacięcia Nagrzewamy piekarnik termoobiegiem do 220 stopni Naczynie z rybą przykrywamy folią aluminiową Wkładamy rybę do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni zmieniając grzanie na góra-dół. Pieczemy pod folią 45 minut, a następnie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comOreo (teoretycznie 16 sztuk, odejmujemy 2 zjedzone podczas przygotowania) 1/3 kostki masła 400 g twarożku sernikowego 2 jajka 2 cytryny szklanka cukru 1 laska wanilii Krem cytrynowy: 3 cytryny szklanka cukru 2 jajka+2 żółtka 2 łyżki oliwy łyżka mąki ziemniaczanej Ciasteczka kruszymy na mniejsze części, dorzucamy masło i miksujemy na papkę. Rozprowadzamy na dużej(...)wyrafinowany Lemon Curd (po ch... ludzie mówią "lemon curd" zamiast po prostu "krem cytrynowy"? czy ktoś jest w stanie mi to wyjaśnić w przystępny sposób?) ocieramy skórkę z 4 cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy jajka i dodatkowe 2 żółtka, cukier oraz oliwę z mąką ziemniaczaną i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, o ile ktoś
sama złodyczcoś do picia, a przyniesiono mi szklankę do martini, wypełnioną „keczupem” z dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście zrobiłam tak jak mnie poinstruowano(...), ostry sos, sól selerową, sól i pieprz. Dodać wódkę i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Rozlać mieszankę w 4 płytkie szklanki koktailowe. Zawiesić na brzegach szklanki krewetki i plastry cytryny, włożyć do szklanki paski selera (jak mieszadełka) . Smacznego. Kliknij na zdjęcie poniżej
Jem więc Jestemktóre sobie już tydzień „dojrzewało” w słońcu. I właśnie tym zaskarbiło sobie palmę pierwszeństwa w dokonanym przeze mnie wyborze. Składniki: - 2 bardzo dojrzałe owoce mango- 1 limonka- mrożona cytryna- ok. 150ml mleka kokosowego- 2 łyżki syropu klonowego- 1 szklanka lodu Obrane mango odkrajamy od pestki, dzielimy na cząstki, przekładamy do pojemnika, w którym przygotujemy smoothie. Limonkę szorujemy(...)cytryny. Dolewamy mleko kokosowe, dodajemy 3 łyżki startej cytryny – ponownie miksujemy. Kruszymy lód, dodajemy do masy – miksujemy do gładkości. Podajemy ze startą mrożoną cytryną, przybrany skórką z limonki i cytryny oraz, np. maliną.Smoothie „Mango buszu” – pyszny, zimny, syty i baaaaardzo orzeźwiający. Słodkie i soczyste mango sprawiło mi ogromną niespodziankę, dojrzało
mojewypiekiinietylkoniebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie powoli, po jednej łyżce wsypujemy mąkę, zmielone migdały i dodajemy proszek do pieczenia oraz sól. Na końcu wlewamy sok z cytryny i wrzucamy kwiaty z lawendy
Słodka Stronadżemem i kawą, czy szklanką mleka :) Składniki: 150 g masła 0,5 szklanki cukru 3 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka skórki z cytryny 0,5 szklanki mleka 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny Wykonanie: Masło i cukier ucieramy mikserem na jednolitą masę. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej ucieramy. Do powstałej masy(...)wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wlewamy mleko, sok z połówki cytryny (min. 3 łyżki) oraz skórkę otartą z min. jednej cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej). Wszystkie składniki łączymy ze sobą przy pomocy łyżki i przekładamy do foremek. Pieczemy w 180 stopniach przez o 20 min. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :) Smacznego
Taste Of My Daycytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, żółtko, sok z cytryny i wodę. Szybko zagnieść(...)się przyzłocą. Zostawić do ostudzenia. Farsz: Awokado rozciąć na pół, wyciągnąć pestkę i wydrapać łyżką miąższ przekładając go do miski. Do awokado dodać obrany ząbek czosnku, skropić niewielką ilością cytryny i dodać szczyptę soli, po czym zmiksować na pastę za pomocą blendera ręcznego. Zamrożone krewetki wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, po czym wyciągnąć, odsączyć i przełożyć
Passions hobbies lifeżeby zgubić jak najmniej żółtego pyłku; to właśnie od odpowiada za aromat i zapach, najlepiej zbierać je na skraju lasu lub pól, daleko od szos czy autostrad. 2. Dwie cytryny i limonkę kroimy w plastry, z dwóch pozostałych cytryn i limonki wyciskamy sok, skórek nie wyrzucamy. Kwiaty dokładnie oczyszczamy z insektów i lekko otrzepujemy nad rozłożonym(...)ręcznikiem papierowym. Odkrajamy najgrubsze łodyżki, przekładamy kwiaty i plastry cytryny i limonki (razem ze skórkami po odciśnięciu soku) do dużej miski. 3. Cukier (ewentualnie razem z kwaskiem cytrynowym) zalewamy wodą w dużym garnku, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu, chłodnym płynem zalewamy kwiaty, owijamy miskę folią spożywczą, wkładamy do lodówki
Kuchnia PrezydentowejGrecka klasyka w polskim domu. Polecam! Składniki: 200 g gęstego jogurtu greckiego; 1 średni, zielony ogórek; 2 ząbki czosnku; Pęczek koperku; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka soku z cytryny; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórka umyć, osuszyć, nie obierać ze skóry, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki), umieścić na sicie, posypać szczyptą soli i odstawić(...)umyć, osuszyć, drobno posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt grecki. Dodać oliwę, odsączonego, startego ogórka, posiekany koperek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Wymieszać. Dip doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Tak przygotowany sos odstawić na 30 minut do lodówki, aby smaki i aromaty przeszły sobą i nabrały wyrazistości
Gospodyni Miejskakisiel cytrynowy bez cukru 3/4 szklanki mąki 3 łyżki maku 2 łyżki oleju szczypta soli Masa malinowa: 400 g mrożonych malin 2/3 szklanki cukru 2 łyki soku z cytryny 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone Masa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone(...)dekoracji: 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru kropelki czekoladowe lub starta gorzka czekolada Nasączenie: 2/3 szklanki herbaty z cytryną Maliny rozmrozić. Zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie przetrzeć przez sitko i ponownie zagotować. W 1/2 szklanki zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i wlać małym strumieniem do soku z malin, energicznie mieszając. Po zagotowaniu zdjąć
Czerwień i błękitcytryny - nie wyrzucamy resztki 1 łyżeczka octu jabłkowego ok. 1,5 litra oliwy z oliwek sól morska z papryczką chili Mieszamy w miseczce zioła, sok z cytryny i ocet jabłkowy - odstawiamy Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy z nich miąższ ( miąższu nie wyrzucajcie, można z nich zrobić sok ) Paprykę umyć, pokroić w cząstki, wydrążyć pestki(...)Resztki z cytryny pokroić w ćwiartki Na jednym poziomie suszarki układamy paprykę Na pozostałych poziomach układamy pomidory z resztkami cytryn i delikatnie posypujemy solą morską Włączamy suszarkę i suszymy pomidory ok. 9 godzin. Ja zaczęłam wieczorem o 17.00, wyłączyłam o 22.00 i dokończyłam następnego dnia - niczemu to nie zaszkodziło :) Podczas suszenia można przekładać na zmianę poziomy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcytryna 1 szklanka mleka sól pieprz suszona natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Płat karpia oczyszczamy z łusek i ja przekroiłam na dwa kawałki, aby były dwie porcje. Oczyszczonego karpia mocze w mleku min godzinę. Następnie opłukuję osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą(...)połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomarańczową nutą. Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami(...)obieramy ze skóryi kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn. Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę. Miksujemy blenderem. Dodajemy pomarańcze,skórkę z cytryny
Maminek kulinarny