cytryny - 1500 przepisów (strona:5/100)

Warzywny mix prosto z pieca :) 163

Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy: oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny, sos worcester, Warzywa umyć, po czym pokroić w słupki, jak frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski, zalać oliwą, sosem, posypać(...)pieczenia. Czosnek przekroić na pół, cytrynę w plasterki, porozrzucać gdzieniegdzie. Na wierzch położyć świeżą bazylię i miętę.  Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-40 minut.   Zabieramy się za sosy:  Sos czosnkowy:  - 110g jogurtu greckiego - dwa ząbki czosnku - kilka listków świeżej mięty posiekanej - odrobina soku z cytryny - sól, pieprz - łyżeczka miodu

Sajkofanka smaku
Świąteczne bułeczki makowe 142

żółtko do posmarowania bułek  ) gotowa masa makowa ( ja użyłam bakalland ) Lukier z białek  1 białko  4 łyżki czubate łyżki cukru pudru  2 krople soku z cytryny  Wykonanie lukru  Białka ubijam na sztywno , następnie dodaję cukier puder , sok z cytryny , miksuję razem około 2 minut , po dwóch minutach miksowania , lukier gotowy do polania(...)ciasto . Wykonanie  Do miski wsypuję mąkę , dodaję jajko , skórkę z cytryny , zapach śmietankowy , drożdże mieszam z cukrem , jak się rozpuszczą dodaję do naszej mąki , mleko podgrzewam lekko i zaczynam zagniatać , dolewając mleka , kiedy ciasto mamy dobrze  zagniecione , podsypujemy dno miski , oraz wierzch ciasta i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1 godzinę . Po tym czasie wykładamy

Mój Smak
Pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy 145

Składniki mokre 1 jajko 4 łyżki miodu 60 g zimnego masła 1 łyżka lodowatej wody Lukier 1 schłodzone białko 220 g zmielonego na puder ksylitolu kilka kropli soku z cytryny Przygotowanie Składniki suche przesyp przez sito i wymieszaj w misce (zostaw na później trochę mąki z ciecierzycy). Dodaj jajko, miód i posiekane masło. Wyrób ciasto rękoma. Na początku będzie(...)podnieść bez utraty kształtu). Piecz w zależności od grubości ciasta 5-10 minut w 170 stopniach. Przygotuj lukier - białko wymieszaj na wolnych obrotach z ksylitolem i sokiem z cytryny. Powinna powstać gładka, błyszcząca masa. Udekoruj pierniki wedle uznania. Wskazówki Przygotuj trochę więcej mąki z ciecierzycy, będzie potrzebna do podsypywania ciasta. Syp ją bardzo oszczędnie. Czas pieczenia pierników zależy

Powiedz dietom nie
Przepis na Lukier Biały Czekoladowy i Kolorowy 180

cukru pudru (ilość cukru zależy od wielkości białka oraz od tego jak gęsty lukier chcemy przygotować) 2 łyżki kakao ciemnego 1 białko około 1 łyżki soku z cytryny Link do filmu z przygotowania: Lukier biały i czekoladowy Przygotowanie: Lukier przygotowuję z surowego białka, dlatego przed przygotowaniem lukru jajko dokładnie myję pod bieżącą wodą. Dodatkowo jajko można sparzyć, jajko wkładam(...)wrzątku na około 4-5 sekund na łyżce lub pomiędzy dwoma łyżkami i wyjmuję. Następnie białko wybijam do miski, dodaję cukier i miksuję, dodaję sok z cytryny i nadal miksuję. Cukier dodaję do uzyskania odpowiadającej konsystencji. Czym więcej cukru dodamy tym lukier będzie gęstszy – lukier jest gotowy. Przygotowanie lukru czekoladowego: Jajko przed wybiciem białka dokładnie myję i zanurzam

Uwaga Babcia Gotuje
Dżem z pomarańczy i mandarynek 198

sami przygotujcie to z pewnością nie będziecie chcieli wybrać dżemu ze sklepowej półki. Składniki: 6 pomarańczy 3 mandarynki sok z połowy cytryny starta skórka z połowy cytryny 1 Żelfix 2:1 Dr. Oetkera 400 g cukru trzcinowego 1/3 szklanki wody (ewentualnie połowa) szczypta kardamonu, 2 goździki Przygotowanie: pomarańcze dobrze szoruję szczoteczką i sparzam dodatkowo wrzątkiem(...)skórki i oczyszczam z białych błonek; w garnku układam pokrojone w kosteczkę pomarańcze wraz z mandarynkami, dodaję pokrojone w kostkę skórki z 3 pomarańczy; z połowy cytryny wyciskam sok i ścieram skórkę na tarce o drobnych oczkach; do pomarańczy w garnku dodaję Żelfix, zagotowuję ciągle mieszając, następnie dodaję cukier, sok i skórkę z cytryny, kardamon

Zasmakuj Kuchni
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 279

oprószamy mąką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się. Dodajemy obie mąki, masło oraz sok z cytryny i miksujemy. Na końcu dodajemy żurawinę z rodzynkami i mieszam. Całość przekładamy na upieczony spód i pieczemy przez ok. 50-60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik(...)prażone jabłka: 1500 g kwaśnych jabłek 100 g cukru 100 g miodu 50 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. W dużym garnku z grubym dnem karmelizujemy cukier z miodem, cały czas mieszając. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka rybacka ze śledziem, kukurydzą i groszkiem 264

paseczki o grubości 3-4 cm. Kukurydzę i groszek odsączyć i przepłukać lekko na sicie. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej - od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać razem. Przygotować sos, który podajemy do sałatki. Nie mieszamy jej z sosem, ale podać osobno. Składniki sosu(...)łyżek majonezu 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany 2 łyżeczki ulubionej musztardy sól i pieprz do smaku 2-3 łyżki soku z cytryny Wszystkie składniki wymieszać razem do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny według własnego smaku.  Dlaczego polecam kukurydzę Bonduelle? Bo w moich sałatkach ważna jest jakość produktów, a kukurydza Bonduelle: jest

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dorada pieczona na młodych ziemniakach, z pomidorami, cytryną i rozmarynem 183

rybach – pstrągach, labraksach i właśnie doradach, które u nas w domu zajmują podium w kategorii „ulubione”. Z połowy cytryny odcinamy gruby plasterek, zostawiamy go do wnętrza ryb. Resztę cytryny wyciskamy, a sok (około 1,5 łyżki) mieszamy z oliwą z oliwek. Solimy, pieprzymy, dodajemy do niego posiekany drobno rozmaryn. Ząbki czosnku obieramy i bardzo drobno siekamy. Dodajemy(...)niezależnie od grubości mięsa. Smarujemy skórkę oliwno-cytrynową mieszanką, dodatkowo z wierzchu ryby lekko solimy i pieprzymy. Do środka wkładamy po dwie gałązki kopru i pietruszki, po pół plasterka cytryny. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują. Ziemniaki myjemy, zostawiamy je w mundurkach Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i rozcinamy je na pół. Dno blachy do pieczenia smarujemy oliwno

Karo in the Kitchen
Jogurtowe ciasto z truskawkami i borówkami 233

jogurtu greckiego garść truskawek i borówek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='250 g mąki łyżeczka sody jajko 80 ml oleju pół szklanki cukru połowa cytryny - sok i otarta skórka 300 g jogurtu greckiego garść truskawek i borówek'; document.write(" "); Krok 1 Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę i proszek przesiewamy przez sito. Owoce(...)myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Krok 2 Jajko, olej, sok z cytryny, skórkę z cytryny i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do nich mąkę z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krok 3 Ciasto przelewamy do formy i układamy w nim owoce, wtykając w ciasto, aby połówki z nich były zanurzone. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 160 stopni i pieczemy

Kuchnia Bazylii
Warstwowy torcik ala Szarlotka 262

OZDOBY: 250 ml. śmietany kremówki SKŁADNIKI NA : WARSTWĘ JABŁKOWĄ: 1 kg. jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 2 opakowania galaretki truskawkowej 2 łyżeczki żelatyny WARSTWĘ BUDYNIOWĄ: 2 opakowania budyniu waniliowego pół kostki masła 3 łyżki cukru 600 ml. mleka 2 łyżeczki żelatyny POLEWĘ: 100 g. masła(...)pianę. W oddzielnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej

Domowe Torty
Cytryny z imbirem do herbaty 170

, 400g cukru, 40g imbiru, 300ml wody. Przygotowanie: Cytryny sparzyć, odciąć końcówki i pokroić w plasterki. Imbir obrać i pokroić w plastry. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie.  Cytryny i imbir włożyć do słoiczków. Imbir wkładać co kilka plasterków cytryny. Zalać wodą z cukrem. Słoiki osuszyć, zwłaszcza w miejscu gdzie będzie nakrętka. Nakrętki również osuszyć. Słoiki dobrze

W kuchni u Moniki
Lemoniada arbuzowa 145

dziś;-) Kto ma ochotę na szklaneczkę?? Składniki: 1,5 kg arbuza, sok z 1 cytryny, 3-4 łyżki cukru, 0,75 l wody niegazowanej, kilka plasterków cytryny, listki mięty (ilość wedle uznania) Wykonanie: Arbuza oczyszczamy z pestek, kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy. Następnie przecieramy przez sitko, dokładnie   wyciskamy sok. Miąższ wyrzucamy. W małej ilości gorącej wody(...)rozpuszczamy cukier. Jeżeli ktoś lubi słodsze napoje używamy więcej cukru. Rozpuszczony cukier przelewamy do soku z arbuza. Następnie dodajemy sok z cytryny, wodę, listki mięty i plastry cytryny. Dokładnie mieszamy. Podajemy schłodzoną   z kostkami lodu. Smacznego

Passion of Cooking
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 159

przestudzeniu rozdrobnić blenderem. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Przygotowanie tortu: Na ozdobnej paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej z sokiem z cytryny, następnie wykładamy ½ kremu(...)czekolady, na krem ½ frużeliny, Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną, następnie pozostała część kremu i pozostała część frużeliny. Przykrywamy 3 warstwą biszkoptu. Wierzch tortu możemy ozdobić ubitą śmietaną 30% z cukrem pudrem i udekorować truskawkami. Tort upiekłam na urodziny dla 6 letniego chłopca. Przygotowałam dekorację z masy cukrowej przedstawiającą postać Emmeta z Lego Przygoda

kulinarnyswiatdomi
Włoska sałata z orzechowym dressingiem 138

małej główki radicchio - kilkanaście obranych orzechów włoskich Sos: - 25g prażonych orzechów włoskich - 1 mały ząbek czosnku - 4 łyżki oliwy - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1 cytryny - 2 łyżeczki parmezanu - sól i pieprz do smaku Najpierw prażymy orzechy do dressingu żeby przestygły. Następnie drobno siekamy radicchio i cykorię, które przekładamy do miski i mieszamy razem z rukolą(...)oraz drugą częścią orzechów. Odstawiamy miskę i przygotowujemy dressing. Ścieramy na tarce orzechy oraz czosnek i skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytryny i wszystko razem ucieramy. Dodajemy oliwę, parmezan i przyprawy. Jeżeli dressing będzie zbyt gesty to dolewamy wodę. Dresingiem polewamy sałatę i mieszamy. Gotowe. Ważna uwaga: radicchio jest gorzka dlatego należy mieć to na uwadze jeżeli

Kuchenne Wariacje
Lody cztery smaki 195

mięta 1/2 kg dojrzałych truskawek 1/2 szklanki listków świeżej mięty 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody truskawka + śmietana 1/2 kg dojrzałych truskawek 200 ml słodkiej śmietany 30% 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny Lody(...)jabłko + pomarańcza 2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić) 3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok) 100 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżka alkoholu 1 łyżka soku z cytryny 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego kiwi + banan jabłko + pomarańcza truskawka + śmietana truskawka + mięta Lody cztery smaki Wykonanie: Każdy smak lodów oddzielnie rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ilość cukru

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania