cytryny - 1500 przepisów (strona:9/100)

Zimowe herbaty energetyczne pachnące świętami 169

cytryny oraz  pomarańczy. Napar gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut.  Gor ą cy  napar przelewamy do szklanek, dosładzamy  miodem. HERBATA Z GOŹDZIKAMI I CYTRYNĄ    Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy  2   łyżki czarnej liściastej herbaty, oraz 5 goździków. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut(...)liściastej herbaty, kilka plasterków obranego imbiru. Herbat ę  przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, wkładamy kilka kawałków cytryny, dosładzamy  miodem.  Smacznego :) Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
KARP PIECZONY CYTRYNOWY 146

SKŁADNIKI :  1 karp około 1,5 kg sól  pieprz cytrynowy 1 cytryna olej do smażenia  2 jajka mąką do panierowania                                                              PRZYGOTOWANIE :  Karpia patroszymy, odcinamy głowę(...)przez około 25-30 minut. Rybę wykładamy na półmisek, uważając aby się nie rozpadła i skrapiamy sokiem z 1/4 -1/2 cytryny. Podajemy udekorowaną plastrami cytryny i listkami natki pietruszki. Smacznego, karp tak przygotowany jest przepyszny

Kulinarne Fantazje Marioli
Pstrąg z cytryną pieczony w folii w piekarniku 169

pieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli.      Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kaszy kuskus 260

kuskus.   Składniki:                          - ok. 1,5 szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać(...)miski. Pokroić w kostkę obranego ogórka, paprykę, czosnek. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki dodać do kaszy (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami

mojewypiekiinietylko
Koktajl bananowo kokosowo malinowy 205

naszego organizmu. Oczywiście… nie tylko, bo wrażenia smakowe też będą niezapomniane.   Składniki:  - 2 dojrzałe banany- 400 ml mleka kokosowego- cytryna- 2 łyżki syropu klonowego- 250 g malin- 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny Umyte maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny – rozparowujemy (8-10 minut). Rozparowane(...)minut, aby sos zgęstniał. Ponownie przecieramy przez sito, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Połowę mleka kokosowego wlewamy do pojemnika, w którym będzie robiony koktajl. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki syropu klonowego i obrane, pokrojone 2 banany. Całość miksujemy blenderem, dolewamy pozostałe mleko kokosowe dalej miksując. Na dno szklanki wlewamy trochę sosu malinowego, na sos lejemy koktajl

mojewypiekiinietylko
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 199

haddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku     Składniki na kokosowy sos beszamel:  - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu(...)przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie

mojewypiekiinietylko
Biscotti di Prato 162

mąki pszennej- 70 g białego cukru- 1 jajko- 100 g migdałów w całości ze skórką- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- skórka otarta z 1 cytryny      Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie.  Następnie dodajemy(...)szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut.Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti. Bardzo często w przepisach podawane są migdały bez skórki

mojewypiekiinietylko
Konfitura jabłkowa 165

jabłek Babci Luli. Oczywiście, jak to mam w zwyczaju… dodałam coś od siebie.     Składniki:  - 1 kg jabłek ( dałam jonagold)- 500g cukru- sok z cytryny- skórka z cytryny- ½ opakowania galaretki cytrynowej           Jabłka myjemy,rozkrajamy na ćwiartki, wydrążyłamy gniazda nasienne i obieramy. Każdą ćwiartkę przekrajamy jeszcze na pół, a potem kroimy  w kostkę. Po pokrojeniu wyszło(...)880g jabłek. Wrzucamy je na suchą patelnię (może być szeroki garnek z grubym dnem), dodajemy cukier, sok i skórkę startą (lub bardzo drobno pokrojoną) z wyparzonej cytryny (oczywiście najpierw ścieramy skórkę, a dopiero potem wyciskamy sok). Doprowadzamy do wrzenia, smażymy ok. 30 minut (to zależy od gatunku jabłek). Owoce nie mają się rozpaść tylko pozostać w kawałkach. Pod koniec

mojewypiekiinietylko
Tarta z jabłkami i marmoladą morelową 133

SKLADNIKI  200 g mąki150 g masła lub margaryny  80 g cukru pudru    2 jajka       szczypta soli    1 cytryna ekologiczna450 g jabłek150 g marmolady morelowej       forma do ciasta kruchego 24cm(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze mąkę ze szczyptą soli i zimnym masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą skórkę z cytryny ekologicznej, cukier puder i jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka  lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić

zielonacukinka
Cytrynowe babeczki z żurawiną 174

łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 cytrynagarść żurawinySkładniki na lukier:5 łyżek cukru pudru1 łyżka soku z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy kilka łyżeczek soku. Razem z jajkiem, olejem, mlekiem i żurawiną (trochę zostawiamy do dekoracji) dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Zamiast skórki cytrynowej możemy dodać kilka(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną i skórką cytrynową. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pianka cytrynowa. 137

cytryny 4 żółtka125 g cukru2 laski wanilii lub cukier waniliowy250ml wina białego125ml śmietanki(...)łyżeczki żelatyny200ml śmietanki do dekoracjiWycisnąć sok z 2 cytryn.1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.Deser nałożyć do salaterki

Kulinarny karnet Christophera
Grillowany łosoś z puree ziemniaczano brokułowym i pianką wasabi 277

cytryny 4 ziemniaki 4 różyczki brokuła 1 łyżka masła 1 łyżka śmietana 18% sól 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pianka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i wstawić(...)godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Łososia posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną, odstawić na 15 minut. Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach. Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla. Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę i masło, ubić

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczne ciasto czekoladowo - cytrynowe 464

Dziś mam dla Was kolejny przepis na Święta, tym razem coś słodkiego.  Właściwie to połączenie słodyczy i cierpkiego smaku cytryn z dodatkiem imbiru - ciasto jest fajną alternatywą dla wszystkich ciast czekoladowych z pomarańczami, bo choć smaczne - mogą się w końcu każdemu znudzić. To jak, skusicie się w te Święta na małą zmianę? :) Składniki (na ciasto): 1 kostka masła(...)odstaw do wystygnięcia. Masa powinna zostać płynna.  Maltesers przekrój na pół, przełóż do miseczki.  Z cukru pudru i wrzątku zrób lukier, następnie dodaj do niego sok z cytryny.   Przestudzoną masę rozsmaruj na cieście (góra oraz boki), przylep do niej połówki Maltesers. Polej następnie całość lukrem, udekoruj wierzch gwiazdkami. Wstaw do lodówki do stężenia.  Wesołych Świąt

Garniec Magalie
Lemon curd. Słodko-kwaśny smak miłości :) 154

Można ponoć dłużej przechowywać w lodówce, ale według mnie to teoria, której jeszcze nikt nie udowodnił :) Składniki: 130 g masła 150 g cukru 3 duże jajka sok z 3 cytryn(...)skórka z 1 cytryny  Przygotowanie: Metalową miskę stawiamy na garnku, w którym gotuje się woda. Do miski na parze dajemy masło, cukier, sok i otartą skórkę z cytryny.  Lekko mieszamy do momentu, aż wszystko się dokładnie rozpuści.  Jajka ubijamy trzepaczką lub mikserem (przez kilka minut, nie muszą być ubite na puch) i powoli dodajemy

bistro mama
Chłodnik z ogórka, avocado i melona z miętą 179

ogórek wężowy gruby plaster melona 1 małe awokado garść mięty sól, pieprz cytrynowy z młynka 1 łyżeczka syropu z agawy 2-3 cm kawałek imbiru sok z 1 cytryny płatki chili-opcjonalnie oliwa-opcjonalnie Wykonanie: ogórek obrać, pokroić w grube(...)plastry. Jeśli używasz krótkich ogórków, należy pozbawić je gniazd nasiennych. Melona obrać ze skóry, pokroić na mniejsze cząstki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, a miąższ skropić sokiem z cytryny i wybrać łyżeczką. Mietę posiekać. Obrać imbir. Wycisnąć sok z cytryny Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, dodać przyprawy i zmiksować. Rozlać do miseczek i podawać z listkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytrynowe babeczki 268

szkl cukru 0,5 szkl mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,25 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste(...)cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek

Luźna Kuchnia
Torcik limonkowy ze słodką nutką 243

szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka skórki z limonki 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste(...)cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  ciasto wlewamy do tortownicy, pozostawiając

Luźna Kuchnia
Oliwa cytrynowa 172

Składniki: - ok. 400 ml dobrej oliwy - skórka z 1 cytryny (bez białej części) - wyparzona butelka Cytrynę dokładnie szorujemy i wyparzamy wrzątkiem, obieramy skórkę. Oliwę wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do wyparzonej butelki wkładamy skórkę z cytryny i zalewamy podgrzaną oliwą. Butelkę zamykamy i co jakiś czas potrząsamy, aby uwolnić aromaty. Przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu. Jeżeli chcemy(...)chemik – dwukrotny laureat Nagrody Nobla (1901-1994) powiedział: „Właściwe odżywianie będzie medycyną jutra.” Korzystajmy z leczniczej mocy pokarmów, a taką moc ma i oliwa, i cytryna. Na zdrowie i smacznego. Wydrukuj przepis The post Oliwa cytrynowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciepłe lody cytrynowe 206

cukru + 2 łyżeczki (drobny kryształ)Polewa:- 100g czekolady deserowej- 100g czekolady mlecznej- 1 łyżka oleju arachidowegoDodatkowo:- 10 rożków waflowych    Wodę i sok wyciśnięty z cytryny wlać do rondelka z grubym dnem. Wsypać 330 g cukru i wymieszać. Zgarnąć, najlepiej pędzelkiem maczanym w wodzie cukier ze ścianek rondla – postawić na gaz i gotować, nie mieszać(...)zdarzyło. Albo, co jest metoda pewniejszą, nad kubeczkiem polewamy lody. Odstawiamy na zastygnięcia czekolady.Ciepłe lody cytrynowe to deser niezawodny, przypominający smaki z dzieciństwa. Gin miała rację, „sok z cytryny wspaniale zrównoważył słodycz, takimi ciepłymi lodami nie pogardzą nawet bardzo  dorośli, a dzieci będą zachwycone”. Od siebie jeszcze dodam, że czekolada ma moc dopełniającą tej burzy smaków. Smacznego.  Drobna

mojewypiekiinietylko
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 165

masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru do wypieków- sok z 1 cytryny- starta skórka z 1 cytryny- ekstrakt waniliowy- 150g suszonej żurawiny (+ łyżeczka mąki pszennej do oprószenia)- lukier limonkowy (cukier puder + sok wyciśnięty z  limonki) Masło rozpuszczamy (w mikrofali) i pozostawiamy do przestudzenia. Całe jajka ubijamy(...)mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach

mojewypiekiinietylko
Placek cytrynowo - czekoladowy z borówką 160

mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli, 350 g cukry, 220 g masła, 4 jajka, 250 ml jogutru naturalego, 1 tabliczka gorzkiej czekolady, otarta skórka z cytryny i sok, borówki, Wykonanie;Łączymy suche składniki. Masło ucieramy z cukrem na gładko. Dodajemy po jednym jajku ciągle ucierając.Następnie dodajemy stopniowo mąkę na przemian z jogurtem. Miksujemy. Czekoladę siekamy(...)kawałki. Dodajemy do masy.Dodajemy sok i skórkę ze sparzonej cytryny. Na spód tortownicy kładziemy borówki.U nas było ich zdecydowanie za mało i trochę się zgubiły;) Zalewamy masą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut

Anioły w kuchni