sycącymi śniadaniami, które dodają dużo energii. W niedzielę stawiam na leniwe naleśniki lub placuszki. Nadzienie zrobiłam na bazie twarogu aby było pożywnie i zdrowo. Do tego odrobina ksylitolu i cytryny do smaku. Możecie do niego dodać jogurt naturalny, jeżeli chcecie aby było kremowe i lepiej się rozsmarowywało. Zamiast domowego sosu możecie wykorzystać gotowy dżem, ale pomimo wszystko namawiam(...)łyżka naleśniki: jajka 1 sztuka ksylitol lub cukier 1 łyżeczka sól 1 szczypta mąka 85g mleko 180ml olej do smażenia nadzienie: twaróg ok. 100g sok i skórka z 1/4 cytryny ksylitol lub cukier 1 łyżeczka jogurt naturalny (opcjonalnie) Wykonanie: Składniki na sos wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Trzepaczką mieszamy
rabarbarowomięty smakuje doskonale. Świetna i bardzo dietetyczna propozycja podania popularnego i ulubionego ogórka. Składniki: 1 ogórek sałatkowy świeży imbir kilka gałązek mięty (u mnie cytrynowa) 1 łyżka soku z cytryny + otarta skórka 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżki oliwy cytrynowej szczypta soli(...)Wykonanie: obrać ogórka ze skórki i pociąć spiralnym nożykiem w długie paseczki. Posolić i odstawić, by ogórek puścił sok obrać imbir i bardzo drobno posiekać. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę oliwę, sok z cytryny i miód wymieszać do powstania jednolitego kremu wodę z ogórka odlać, następnie wymieszać z przygotowanym winegretem, posiekanymi listkami mięty i startą skórka z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!name = "Hummus (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Cieciorkę należy namoczyć na noc a następnego dnia ugotować(...)niestety nie miałam czasu. Ugotowana powinna rozcierać się w palcach. Odsączamy ją i przekładamy do blendera z dzbankiem. Krok 2 Dodajemy pastę tahini, łyżkę oliwy, wodę, sok z cytryny, posiekany czosnek i sól. Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją na duży płaski talerz i rozcieramy. Krok 3 Gotowy hummus skrapiamy oliwą z oliwek, możemy posypać go ostrą papryką
CoolinarniePLcytryny oraz pomarańczy. Napar gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, dosładzamy miodem. HERBATA Z GOŹDZIKAMI I CYTRYNĄ Do 1/2 litra wrzącej wody wrzucamy 2 łyżki czarnej liściastej herbaty, oraz 5 goździków. Herbatę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut(...)liściastej herbaty, kilka plasterków obranego imbiru. Herbat ę przykrywamy i zaparzamy ok. 5 minut. Gor ą cy napar przelewamy do szklanek, wkładamy kilka kawałków cytryny, dosładzamy miodem. Smacznego :) Buon appetito
La grande e la piccola cuocaSKŁADNIKI : 1 karp około 1,5 kg sól pieprz cytrynowy 1 cytryna olej do smażenia 2 jajka mąką do panierowania PRZYGOTOWANIE : Karpia patroszymy, odcinamy głowę(...)przez około 25-30 minut. Rybę wykładamy na półmisek, uważając aby się nie rozpadła i skrapiamy sokiem z 1/4 -1/2 cytryny. Podajemy udekorowaną plastrami cytryny i listkami natki pietruszki. Smacznego, karp tak przygotowany jest przepyszny
Kulinarne Fantazje Mariolipieprzem cytrynowym. Natkę pietruszki myjemy i wkładamy do środka ryb. Ryby (każdą osobno) układamy na folii aluminiowej. Cytrynę kroimy na połówki i jedną połówką skrapiamy ryby. Drugą połówkę kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Na rybach układamy plasterki cytryny i kawałki cebuli. Zawijamy w folię i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikuskus. Składniki: - ok. 1,5 szklanki kuskus- 1/3 ogórka szklarniowego- 250g pomidorków koktajlowych- ½ żółtej papryki- pęczek szczypiorku- 2 ząbki czosnku- skórka starta z 1 cytryny- sok z połowy cytryny- sól- pieprz- olej z orzechów włoskich Zagotować w czajniku wodę. Odmierzyć pożądaną ilość kaszy, wsypać do garnka, posolić (1 łyżeczkę), wymieszać, zalać wrzątkiem (woda ma sięgać(...)miski. Pokroić w kostkę obranego ogórka, paprykę, czosnek. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, posiekać szczypiorek. Wszystkie składniki dodać do kaszy (nie trzeba czekać, aż ostygnie). Dokładnie umyć i wyparzyć cytrynę, zetrzeć z niej skórkę i dodać wraz z sokiem do miski z kaszą. Do smaku – posolić i oprószyć pieprzem. Skropić olejem z orzechów włoskich. Delikatnie wymieszać dwoma widelcami
mojewypiekiinietylkonaszego organizmu. Oczywiście… nie tylko, bo wrażenia smakowe też będą niezapomniane. Składniki: - 2 dojrzałe banany- 400 ml mleka kokosowego- cytryna- 2 łyżki syropu klonowego- 250 g malin- 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny Umyte maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 3 łyżeczki cukru i 2 łyżki soku z cytryny – rozparowujemy (8-10 minut). Rozparowane(...)minut, aby sos zgęstniał. Ponownie przecieramy przez sito, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Połowę mleka kokosowego wlewamy do pojemnika, w którym będzie robiony koktajl. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki syropu klonowego i obrane, pokrojone 2 banany. Całość miksujemy blenderem, dolewamy pozostałe mleko kokosowe dalej miksując. Na dno szklanki wlewamy trochę sosu malinowego, na sos lejemy koktajl
mojewypiekiinietylkohaddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku Składniki na kokosowy sos beszamel: - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka muszkatołowa Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu(...)przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Na gorące wsypujemy mąkę, mieszamy (jak przy zasmażce). Wlewamy puszkę mleka kokosowego, mieszamy, aby nie utworzyły się grudki (jeżeli sos wyjdzie
mojewypiekiinietylkomąki pszennej- 70 g białego cukru- 1 jajko- 100 g migdałów w całości ze skórką- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- skórka otarta z 1 cytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy(...)szerokości około 1-1,5 cm. Kawałki te ponownie układamy na blasze i pieczemy około 8 minut. Przekręcamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 8 minut.Skórkę z cytryny można zastąpić skórką z pomarańczy, albo dodać obie. Można też modyfikować o wcześniej wspomniane składniki, jeśli chcemy takie mniej oryginalne biscotti. Bardzo często w przepisach podawane są migdały bez skórki
mojewypiekiinietylkojabłek Babci Luli. Oczywiście, jak to mam w zwyczaju… dodałam coś od siebie. Składniki: - 1 kg jabłek ( dałam jonagold)- 500g cukru- sok z cytryny- skórka z cytryny- ½ opakowania galaretki cytrynowej Jabłka myjemy,rozkrajamy na ćwiartki, wydrążyłamy gniazda nasienne i obieramy. Każdą ćwiartkę przekrajamy jeszcze na pół, a potem kroimy w kostkę. Po pokrojeniu wyszło(...)880g jabłek. Wrzucamy je na suchą patelnię (może być szeroki garnek z grubym dnem), dodajemy cukier, sok i skórkę startą (lub bardzo drobno pokrojoną) z wyparzonej cytryny (oczywiście najpierw ścieramy skórkę, a dopiero potem wyciskamy sok). Doprowadzamy do wrzenia, smażymy ok. 30 minut (to zależy od gatunku jabłek). Owoce nie mają się rozpaść tylko pozostać w kawałkach. Pod koniec
mojewypiekiinietylkoSKLADNIKI 200 g mąki150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1 cytryna ekologiczna450 g jabłek150 g marmolady morelowej forma do ciasta kruchego 24cm(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPołączyć w misce lub mikserze mąkę ze szczyptą soli i zimnym masłem pokrojonym w kosteczki aż do uzyskania piaskowej konsystencji. Dodać otartą skórkę z cytryny ekologicznej, cukier puder i jajka.Wygnieść szybko ciasto, włożyć do celofanowego woreczka lub owinąć przezroczystą folią i schować na godzinkę do lodówki. W międzyczasie czasie obrać ze skórki jabłka, pokroić
zielonacukinkałyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 cytrynagarść żurawinySkładniki na lukier:5 łyżek cukru pudru1 łyżka soku z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy kilka łyżeczek soku. Razem z jajkiem, olejem, mlekiem i żurawiną (trochę zostawiamy do dekoracji) dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Zamiast skórki cytrynowej możemy dodać kilka(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta.Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić "do góry nogami" lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem smarujemy babeczki, ozdabiamy żurawiną i skórką cytrynową. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercycytryny 4 żółtka125 g cukru2 laski wanilii lub cukier waniliowy250ml wina białego125ml śmietanki(...)łyżeczki żelatyny200ml śmietanki do dekoracjiWycisnąć sok z 2 cytryn.1 cytrynę obrać i pokroić w drobną kostkę.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Żółtka z cukrem i wanilią utrzeć do białości.Zagrzać wino i rozpuścić w nim żelatynę.Wino dodać do masy żółtkowej i ostudzić.Krótko przed stężeniem dodać sok z cytryn ,miąższ oraz ubitą śmietanę.Deser nałożyć do salaterki
Kulinarny karnet Christopheracytryny 4 ziemniaki 4 różyczki brokuła 1 łyżka masła 1 łyżka śmietana 18% sól 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pianka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i wstawić(...)godzinę do lodówki. Jeżeli nie posiadamy syfonu, schłodzoną śmietanę ubić, dodać pozostałe składniki. Łososia posypać przyprawą do ryb, skropić cytryną, odstawić na 15 minut. Ziemniaki i różyczki brokuła ugotować w osobnych garnkach. Łososia smażyć na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony, następnie wstawić na 6 minut pod grilla. Ziemniaki i brokuły, odcedzić, połączyć, dodać śmietanę i masło, ubić
Kulinarny karnet Christophera