cytryny - 1500 przepisów (strona:7/100)

Naleśniki a'la Gundel 209

przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i rodzynkami. Tym nadzieniem smarujemy cienko każdy naleśnik, zawijamy i układamy obok siebie w formie posmarowanej roztopionym masłem.Naleśniki smarujemy resztą masła i pieczemy około 15-20 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Szpajza i trzy znaki smaku 138

pianę z białek, partiami dosypujemy cukier, nie przerywamy ubijania, następnie dodajemy żółtka. Masę z jajek łączymy z żelatyną. Krem dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie pitnym, mieszamy. Obie masy wlewamy do pucharków i chłodzimy kilka godzin w lodówce.Sos wiśniowy(...)Wiśnie wrzucamy do garnuszka, dodajemy łyżkę miodu i gotujemy około 10 minut. Dodajemy łyżkę mąki, gotujemy jeszcze chwilę, nie przerywamy mieszania. Na koniec dodajemy miód pitny i sok z cytryny. Sosem dekorujemy schłodzoną szpajzę

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z solonym karmelem 163

cytryn do dużej miski, usuwamy wszystkie nasiona. Obieramy jabłka i cienko kroimy je ostrym nożem lub przy pomocy mandoliny lub krajalnicy. Moczymy plasterki jabłek w soku z cytryny. Odstawiamy żeby puściły sok, na 20-30 minut.Do małej miseczki dajemy cukier, cynamon, ziele angielskie, gałkę, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy.Pozbywamy się nadmiaru płynów z przygotowanych jabłek i mieszamy(...)dokładnie z mieszanką przypraw.*"Pocenie" jabłek w soku z cytryny przed montażem ciasta jest niezbędnym krokiem; uwalnia część nadmiaru soków z owoców, dzięki czemu szarlotka będzie mniej wodnista.Montaż ciasta: Na podpieczonym spodzie układamy połowę jabłek, pokrywamy je warstwą karmelu, następnie dajemy resztę jabłek i jeszcze jedną warstwę karmelu. Drugą część schłodzonego ciasta kruchego wałkujemy na koło wielkości

Smakowity Blog Kulinarny
Chłodnik z buraków jak w Ikea 418

Pęczek rzodkiewki;2 zielone ogórki;Pęczek szczypiorku;Pęczek koperku;250 ml bulionu (u mnie 250 ml wrzątku + kostka rosołowa drobiowa)J;800 g jogurtu greckiego;Sok wyciśnięty z jednej cytryny;Cukier;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zalać bulionem, tak aby buraki nie były całkowicie przykyte, ale też aby się(...)Wszystko dokładnie wymieszać.Doprawić solą, cukrem i pieprzem do smaku.Przechowywać w lodówce.Podawać schłodzony.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt grecki można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.Ilość soku z cytryny można znacznie zmniejszyć, przy czym nie należy z niego całkowicie rezygnować, gdyż zapewnia on kolor chłodnikowi.Zamiast soku z cytryny można dodać 2 łyżki octu spirytusowe

Gospodyni Miejska
Surówka z buraków z jogurtem 260

cebula.A całość skropiona sokiem z cytryny i oblana jogurtem.Pycha!Składniki:1 kg czerwonych buraków;2 średnie jabłka;1 duża cebula;300 g jogurtu greckiego;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Pieprz;Cukier.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, ugotować i wystudzić.Zimne buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych(...)oczkach.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.W misce wymieszać ze sobą starte buraki i jabłka oraz pokrojoną cebulę. Dodać sok z cytryny i jogurt. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość dokładnie wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Najlepszymi burakami do tej surówki są odmiany podłużne, gdyż są słodsze od okrągłych. Ja zazwyczaj używam, ze względu na większą dostępność, tych

Gospodyni Miejska
Surówka z selera 339

cytryny.Doprawiona śmietaną i cukrem.O delikatnym, słodko-kwaśnym smaku.Smakowity dodatek do dania głównego.Polecam!Składniki:1 średni seler (waga około 400 g);1 duże jabłko;1 łyżka soku z cytryny;2 płaskie łyżeczki białego cukru;3 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Sposób przygotowania(...)Seler obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Jabłko obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do selera. Wymieszać.Dodać sok z cytryny, cukier oraz śmietanę i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie zmieniać, zgodnie

Gospodyni Miejska
Kompot z suszonych owoców 206

minut (aż do zagotowania).Tak przygotowanym syrop zalać wyjęte wcześniej owoce.Pomarańczę sparzyć wrzątkiem (tj. polać gorącą wodą), wraz ze skórką pokroić w plastry i dodać do kompotu.Z połowy cytryny wycisnąć sok i dodać do kompotu.Kompot schłodzić. Podawać w misce z owocami (jak poncz) lub przecedzony z dzbanka.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 1 litr kompotu(...)gotowałam samą wodę.Ilość cukru w kompocie można dowolnie modyfikować, zgodnie z własnym smakiem.Kompot można przecedzić przez sito i podawać taki klarowny w dzbanku.Z dodatku pomarańczy i soku z cytryny można zrezygnować, przy czym to te dodatki sprawiają, że kompot nie jest mdły w smaku.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
PANIR, domowy ser indyjski 173

ciekawej książce, poświęconej kuchni wegetariańskiej „W malinowym chruśniaku”, napisanej oczywiści przez Piotra :)Z 1 l tłustego mleka można otrzymać ok.160 g sera.     Składniki:mlekosok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka)   Przygotowania:Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko nie wykipiało. Ser będzie gotowy, kiedy(...)serwatka całkowicie oddzielić się od białka. Serwatka powinna być przejrzysta, jasno zielona. Jeśli jest mętna trzeba dodać więcej soku z cytryny. Jeśli dodamy za dużo soku ser będzie twardy i kwaśny.Po wyłowieniu sera można go posolić oraz wzbogacić przyprawami i ziołami (czosnkiem, kminkiem, bazylia, tymianek). Dodatki dodajemy do sera i dokładnie mieszamy.Żeby ser nadawał się

SzczyptaSmaQ
Orkiszowe Basler Läckerli, czyli przenosimy się do Szwajcarii 192

gram płynnego miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów100 gram orzechów włoskich2 łyżki soku z cytryny Lukier:1/2 szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy(...)suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto, na grubość nie większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut

Mango Papaja
Szybkie babeczki cytrynowe 219

składników, u mnie jaja ważyły 20 dag, więc przygotowałam resztę składników pod ich wagę:20 dag cukru20 dag margaryny20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia1 i 1/2 cytryny jeśli są duże, lub 2 małe1. Jajka z cukrem i margaryną ucieramy na puszysta masę,(ja użyłam miksera). Dodajemy połowę mąki, sok z cytryn, oraz ścieramy skórkę(...)cytryn do ciasta. Dodajemy drugą połowę mąki i proszek do pieczenia. 2. Przygotowujemy foremki na babeczki, ja używam silikonowych.  Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i posypujemy cukrem pudrem

Apetyczna babeczka
Krewetki na Ostro z Czarnym Makaronem 200

połowy. Przelewamy sokiem z cytryny, solimy i posypujemy białym pieprzem. Masło i 1 łyżkę oliwy rozpuszczamy w rozgrzanym woku. Wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, dodajemy skórkę z cytryny i papryczkę chili pokrojoną w cienkie krążki (bez pestek). Po chwili wrzucamy krewetki i smażymy z obu stron, do czasu aż zmienią kolor. Dodajemy kolejną łyżkę oliwy z oliwek

Blondynka Gotuje
Paella z kurczakiem, kalmarami i małżami 176

czerwona cebula2 ząbki czosnku1 pomidor1/2 czerwonej papryki1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka słodkiej paprykichili w płatkachsok z 1/2 cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek350 ml bulionuszczypta szafranusólpieprz ćwiartki cytryny do podaniaszczypior/pietruszka/kolendra Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na oliwie, dodajemy kurkumę, słodką paprykę, szafran oraz chili w płatkach i dokładnie mieszamy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojoną(...)minut. W tym czasie kalmary przyprawiamy solą, pieprzem, chili w płatkach i smażymy na rozgrzanej patelni aż uzyskają biały kolor. Kiedy ryż będzie miękki dodajemy sok z połowy cytryny oraz groszek i dusimy jeszcze chwilę całość, dodajemy usmażone kalmary- ewentualnie w tym momencie doprawiamy jeszcze solą danie, jeśli jest taka potrzeba. Tuż przed podaniem do gotowej paelli wkładamy małże

Mango Papaja
ŁOSOŚ PIECZONY Z CZĄBREM. 170

SOBĄ. ŁOSOŚ PIECZONY Z CZĄBREM. /własny;/ 2 porcje 2 kawałki fileta łososia 1/2 łyżeczki suszonego cząbru sok z 1/2 cytryny 30-40g masła 2-4 plastry cytryny sól, biały pieprz, odrobina granulowanego czosnku Łososia opłukałam, odcięłam delikatnie skórę, natarłam solą, pieprzem, posypałam cząbrem i skropiłam sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyłam plasterki  masła(...)cytryny. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 30 minut w 170 stopniach, aż ryby pięknie się zrumienią. Podaję z lampką białego wina, ryżem i ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Galaretka z Nestea i cytrynową pianką 315

Green Tea. Składniki: 300 ml Nestea Green Tea Citru* 20 g żelatyny 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru starta skórka z cytryny Wykonanie: Nestea podgrzać, dodać żelatynę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Następnie wlać do kieliszków i ustawić je pod kątem. Wstawić do lodówki, by stężała. Następnie zabrać się za przygotowanie(...)cytrynowej pianki. Schłodzoną śmietankę ubić na wysokich obrotach prawie na sztywno. Następnie dodać cukier puder i sok z cytryny - miksować do uzyskania sztywnej konsystencji.  Kieliszki wyjąć z lodówki i do każdego z nich za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego dodać ubitą śmietanę. Na wierzch zetrzeć skórkę z cytryny.Podawać od razu. * Nowy produkt - z ekstraktem z liści stewii

Pasja Smaku
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 236

znane jest także w Portugalii i krajach Ameryki Południowej (po portugalsku pigwa to marmelo, od niej pochodzi nazwa marmolada).Galaretka z pigwy smakuje według mnie jak połączenie miodu i cytryny - aż mam ochotę osłodzić nią herbatę :) Oprócz połączenia z serem manchego, możecie spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem(...)wymiarach 15 x 15 cm czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: 1 kg pigwy lub pigwowca 60 ml wody cukier (patrz sposób przygotowania) sok i skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Pigwę lub pigwowca obierz i wydrąż gniazda nasienne. Owoce pokrój na kawałki i włóż do garnka z grubym dnem. Zalej wodą, dodaj skórkę z cytryny i doprowadź

Chilli Czosnek i Oliwa