cytryny - 1500 przepisów (strona:14/100)

Penne z wędzonym łososiem z warzywami w kremowym sosie z pistacjami 143

wielkimi krokami przygotowałem penne z wędzonym łososiem w bogactwie świeżych i kolorowych warzyw. Sos do makarony przygotowałem na bazie serka ricotta, a do tego pistacje i starta skórka z cytryny. Co powiecie na taką inspirację?Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI:300 g makaronu penne80 g wędzonego łososia200 g świeżych brokuł50 g świeżego szpinaku1/2(...)koperek i starty ser grana padano. Makaron odcedzamy i łączymy z naszym kremowym sosem z warzywami. Pastę przekładamy na talerz. Dodajemy wędzonego łososia i oprószamy go startą skórką z cytryny. Wszystko posypujemy drobno posiekanymi pistacjami oraz płatkami grana padano. Smacznego

kulinarnyJa
Roladki drobiowe z bananami 301

mielony pieprz- chilli w płatkach- świeże liście szpinaku  Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem na dosyć cienkie płaty. Przygotowałam marynatę z: ciemnego sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z cytryny, papryki wędzonej, płatków chilli, suszonego czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso dokładnie pokryłam marynatą i wstawiłam do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić w marynacie(...)Umyte banany obrałam, odcięłam końcówki i dokładnie skropiłam sokiem z cytryny (nie będą ciemniały). Liście szpinaku umyłam i odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i  obłożyłam liśćmi szpinaku. Banany położyłam na brzegu każdej porcji i zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze do pieczenia, zawinęłam i pozszywałam, używając zwykłego zszywacza biurowego. Patelnię rozgrzałam, bez dodatku tłuszczu

mojewypiekiinietylko
Krakersy z łososiem 221

poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i …    Składniki:  - opakowanie krakersów solonych- łosoś wędzony w plastrach- ser feta- serek mascarpone- rukola, skórka z limonki, cytryny, świeży rozmaryn- świeżo mielony pieprz Łososia dzielimy na nieduże porcje. Na krakersy nakładamy serek mascarpone, najlepiej przy użyciu woreczka i  tylki w kształcie gwiazdki(...)wzbogacić smak dokładamy, na każdy po małym kawałku fety. Porcje łososia zwijamy i układamy na serkach. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Dla ozdoby kładziemy po listku rukoli, świeży rozmaryn, cząstki cytryny. Za pomocą specjalnego nożyka (do dekoracyjnego obierania cytrusów) wykrajamy z limonki i cytryny niteczki skórek, które również będą ozdobą. Krakersy z łososiem – przystawka, raczej wstęp, który zaspokoi

mojewypiekiinietylko
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 244

cytryny-  olej sezamowy-  sos sojowy light-  sól, pieprz-  rozmaryn, tymianek-  czosnek-  papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym, sokiem z grejpfruta  i  ½ cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła  - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Dorzucamy kawałki wyciśniętej cytryny, ze skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy

mojewypiekiinietylko
Dogfish z patelni 205

ryby ze skóry to istna udręka”. Pomijając to, trzeba stwierdzić, że dobrze przygotowany dogfish zrekompensuje nam te wszystkie  trudności.       Składniki: - dogfish (miałam niewiele, na próbę)Marynata:- oliwa- sok z cytryny- sól- tymianekDodatkowo:- mąka do panierowania- masło i oliwa do smażenia     Mąż przywiózł mi rybę już wypatroszoną i oczyszczoną. Nie miałam więc dylematu ze skórą, a to jest ten największy(...)lodówki na ok. 24 godziny (to bardzo ważne), bez żadnych przypraw. Wyjmujemy, ponownie płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do świeżego woreczka i dodajemy składniki marynaty – sól, oliwa, sok z cytryny oraz skórki wyciśniętej cytryny. Zamykamy, ponownie odkładamy do lodówki na ok. 6 godzin. Rybę lekko osuszamy, oprószamy  tymiankiem, panierujemy w mące (jej nadmiar otrzepujemy) i smażymy na rozgrzanym

mojewypiekiinietylko
Brokuły pieczone z migdałami 341

idealnie się komponują w potrawach. Brokuły pieczone z migdałami.    Składniki:  - 1 brokuł- czosnek wędzony (2-4 ząbki)- skórka starta z ½ wyparzonej cytryny- 1,5 łyżki soku z cytryny- różowa sól himalajska- świeżo zmielony pieprz- olej arachidowy (ok. 3 łyżek)- płatki migdałowe (ok. 100g)    Brokuła dzielimy na różyczki, płuczemy i osuszamy. Obrany czosnek przeciskamy do kubeczka(...)użyć zwykłego świeżego czosnku, ja dałam wędzony, bo udało mi się go kupić). Dodajemy różową sól himalajską i rozcieramy z czosnkiem. Kolejno dodajemy – świeżo zmielony pieprz, skórkę startą z cytryny, 1,5 łyżki soku i olej arachidowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Brokuły rozkładamy na blaszce wyłożonej folią lub papierem do pieczenia – polewamy przygotowaną marynatą. Mieszamy, aby pokryć w miarę

mojewypiekiinietylko
Tahini 137

łyżki oleju sezamowegoSkładniki na sos tahini:- ½ szklanki pasty tahini- 1 szklanka jogurtu naturalnego- 1-2 ząbki czosnku- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny- szczypta kuminu- różowa sól himalajska Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając. Gdy lekko się zezłocą przesypujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia. Wystudzone mielimy w blenderze(...)łyżki oleju sezamowego. Gotowe tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa,  przekąsek, marynat

mojewypiekiinietylko
Łosoś pieczony w niskiej temperaturze 153

Oczyszczonego łososia pozbawiamy łusek, płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.  Sparzoną cytrynę kroimy na plasterki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy łososia. Nacieramy go wewnątrz i na zewnątrz oliwą z oliwek i tak samo oprószamy solą. Do środka ryby wkładamy plasterki cytryny oraz zioła (oregano, bazylię i kolendrę). Na wierzchu również układamy plasterki cytryny, a obok kładziemy ząbki(...)czosnku w łupinach. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 70° C i pieczemy 2,5 godziny.Łosoś pieczony w niskiej temperaturze jest bardzo delikatny i soczysty. Zioła i cytryna nadają mu wspaniałego aromatu. W pełni się zgadzam z autorką przepisu : „Łosoś pieczony w całości to po prostu bajka. Nieskromnie powiem, że tak wspaniałej ryby nie powstydziłby się najlepszy kucharz. Łosoś

mojewypiekiinietylko
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 180

mięty i bazylii do przybrania.Sos:1 ogórek szklarniowy,2 łyżki posiekanych listków mięty,4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji,400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego,sól, pieprz, miód i sok z cytryny do smaku.Przygotowanie:Przygotować sos: ogórka przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona, pozostałe części (ze skórą) zetrzeć na tarce o grubych otworach, wymieszać z miętą i pistacjami, doprawić do smaku(...)część), czosnek pokroić w plasterki.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię i paprykę, dusić 6 minut. Dodać cukinię, tymianek i jarmuż, polać 2 łyżkami wina, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, cukrem i pieprzem, dusić 2 minuty.Makaron wymieszać z warzywami (ewentualnie doprawić do smaku), na wierzchu wyłożyć kawałki kurczaka, posypać całymi oliwkami i grubo mielonym pieprzem.Przybrać zieleniną

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 188

skórką startą z cytryny. Mieszamy. Zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut. Doprawiamy solą. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i 2 łyżeczki ziaren różowego pieprzu. Mieszamy i chwilę podgotowujemy.Przed podaniem polędwiczki kroimy w 2 centymetrowe plastry i polewamy sosem. Jako dodatek proponuję ziemniaczany gratin i gotowaną fasolkę szparagową

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z jabłkiem, gorgonzolą i kurczakiem 177

cytryny. W misce mieszamy roszponkę z pokrojonym jabłkiem, pokruszonym serem, żurawiną i kiełkami. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i posypujemy orzechami. Przygotowujemy sos: w soku z 1/2 cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy musztardę, pieprz. Wlewamy saszetkę oleju Kujawskiego z czosnkiem i bazylią i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem.Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski

Smakowity Blog Kulinarny
Strucla z orzechami i cynamonem 119

ciepłe miejsce (np do piekarnika nagrzanego do 35 st. C) na około 1,5 godz.Przygotowujemy nadzienie. Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy. Następnie kroimy w plastry, układamy(...)pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Po wystudzeniu możemy polać lukrem. Lukier robimy mieszając cukier puder z kilkoma kroplami cytryny i wody

Smakowity Blog Kulinarny
Surówka z marchewki, selera i jabłka 303

jabłka.Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny.Idealny dodatek do dań głównych.Pycha! Składniki:450 g marchwi;150 g selera;1 duże jabłko;sok wyciśnięty z połowy cytryny;2 łyżki majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Surówkę skropić sokiem(...)cytynym, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, jogurtem greckim, lub gęstym jogurtem naturalnym.Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.Marchewki powinno być trzy razy więcej od selera.Źródło przepisu: W kuchni u Moniki

Gospodyni Miejska
Surówka z marchewki z czosnkiem 468

średnich oczkach (u mnie starta na grubych oczkach, bo domownicy tak wolą).Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Startą marchewkę wymieszać z przeciśniętym czosnkiem.Dodać śmietanę, majonez i sok z cytryny i wymieszać.Przyprawić solą i białym pieprzem do smaku. Wymieszać.Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla około 4 osób.Jest to surówka dla lubiących czosnek, gdyż(...)wszystko zależy od soczystości marchewki.Śmietanę można zastąpić jogurtem greckim lub gęstym jogurtem naturalnym.Z dodatku majonezu można całkowicie zrezygnować.Ilość ząbków czosnku można dowolnie zmniejszać i zwiększać.Sok z cytryny można zastąpić kwaskiem cytrynowym.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Babka kajmakowa 274

tarta do wysmarowania formy do babki.Sposób przygotowania:Do rondelka włożyć 300 g masy krówkowej. Dodać margarynę i podgrzewać, stale mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników. Wystudzić.Z cytryny wycisnąć sok.Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka jaj oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem wraz z 1 łyżką cukru na sztywną pianę.Do ubitych białek(...)dodawać powoli, stale mieszając drewnianą łyżką (ja miksowałam na wolnych obrotach) żółtka, sok z cytryny, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na koniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników.Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania