cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:82/100)

Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 264

podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać, żeby skrócić ten proces). Boczek i chorizo smażymy na jednej patelni aż będą pyszne i chrupiące – wytopiony tłuszcz odlewamy, nie będzie nam potrzebny ;) Wszystko łączymy na koniec w jednej patelni i jeszcze chwilę przesmażamy. Całość zalewamy szklanką mleka(...)wrzucić tartę na kolejne 20 minut do piekarnika – także na 180˚C. Pod koniec pieczenia można jeszcze tartę posypać startym żółtym serem – ja wolałam jednak udekorować ją cienkimi plasterkami cukinii ;) I już, pora zajadać! Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 534

wakacyjnie zubożałą rodzinkę, zajadaliśmy je dwa dni. Dlatego ilości podaję o połowę mniejsze.Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i białej orkiszowej, bez dodatku modyfikowanej pszenicy...Składniki:- 2 średnie cukinie (każda po ok.400g)- ok.1/4 bakłażana- 1 duże jajko lub 2 małe- 1/2 pęczka koperku- 2 zmiażdżone ząbki czosnku- 1 łyżeczka soli- ok.60g mąki orkiszowej białej- ok.50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Składniki sosu(...)odstawić na kilka minut aż puszczą sok, który należy odlać. Następnie dodać jajko i zamieszać.Do startych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed smażeniem. Gdy masa postoi trochę dłużej może puścić sok, który najlepiej odlać lub dodać więcej mąki (ja dosypałam jeszcze trochę mąki (ok.20g pełnoziarnistej). Smażyć partiami na patelni z niewielką ilością (ok.1 łyżki

Smaczne Zdrowe
Weekend z grillem #2 162

przepisami. Tym razem mamy dla was domową kiełbasę, którą przed grillowaniem potraktowaliśmy piwną marynatą i owinęliśmy boczkiem, białe pszenne bułki idealnie pasujące do kiełbasy i w ramach sałatki faszerowana cukinia. A wpis zamieszamy już dzisiaj, bo dla niektórych właśnie się zaczął długi majowy weekend. W sumie nie mam się co cieszyć, bo ja się wśród tych "niektórych" niestety nie znajduję(...)akurat mieliśmy 3 mm). Następnie dosypujemy wszelkie pozostałe składniki i masę dokładnie mieszamy. Mięso nie może być zbyt mocno doprawione, bo smak pogłębi się jeszcze podczas smażenia. Następnie przy pomocy nabijarki do kiełbas robimy takie średniej wielkości kiełbaski. My mieliśmy 2,5 kg mięsa i wyszło nam 35 sztuk. Nie mam pojęcia kto i kiedy to zje :) Następnie gotowe kiełbaski

Marder&Marder Manufacture
Marchewkowe placuszki 148

Uwielbiam wszelkie warzywne placuszki! Czy to z cukinii, z dynii czy marchewki. Takie placuszki są szybkie, zdrowe i bardzo smaczne! Zjedzone z kleksem gęstego jogurtu naturalnego, o tak wtedy są idealne! Przepis zainspirowany placuszkami Nigela Slatera. Składniki: 5 marchewek, 3 dymki, 1 jajko, 1 czubata łyżka mąki, 4 łyżki śmietany 30%, garść startego parmezanu, 1/4 łyżeczki imbiru, mała garść liści(...)dodać posiekaną dymkę, kolendrę i natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i imbirem, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodać śmietankę, roztrzepane jajko, parmezan i mąkę. Całość dobrze wymieszać. Placuszki smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia. Podać z kleksem jogurtu naturalnego i świeżą kolendrą. Z przepisu wychodzi ok. 16-18 placuszków. Smacznego

Plate of Joy
Cucina Romana i o tym jak wybrałam papieża. 152

pizza i jeszcze raz pizza. Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników ale jako jedyny! Albo placek od pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę(...)spaghetti arrabiata. Mi udało się zjeść cudowny makaron z owocami morza - nazwy nie pamiętam. :(   Zdecydowanie karczochy - przewijają się chyba w każdym menu. Karczochy po żydowsku, smażone w głębokim tłuszczu, czy po prostu położone na pizzy. Tych nie próbowałam ale malutki bukiet karczochów przywiozłam ze sobą. I na koniec to co wydłubałam w malutkim "osiedlowym" sklepie. Cudowna szynka dojrzewająca, oczywiście

Brzuszki Łakomczuszki
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 189

sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Powinien być półtwardy. Makaron odcedzamy zachowują odrobinę wody z gotowania. Do rondla(...)pięknie wydane. Zawiera mnóstwo apetycznych zdjęć i smakowitych przepisów. Dominika Wójciak zaprasza na potrawy wegetariańskie i wegańskie stosując podział na gatunki warzyw. Znajdziemy tu dział poświęcony burakom, marchwi, kapuście, cukinii, ziemniakom, bobowi, kalafiorowi, fasoli i dyni a także rabarbarowi. Nie są to tylko potrawy wytrawne ale również ciasta i desery. Zdjęcia mówią "Zjedz mnie" i tak tez czynię realizując kolejne

Dzieje kuchennej Wiewióry
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 100

twardość sprawdzamy widelcem – tak jak przy ziemniakach. Makaron gotujemy 2-3 minuty krócej niż jest to podane na opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli(...)mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy pokrojonego buraka – inaczej wszystko miałoby buraczany kolor. Warzywa wracają do miski, dorzucamy do nich odcedzony makaron. Wszystko mieszamy z jogurtem

Martyna Cooks
Leczo bezmięsne 187

żałować żadnej wydanej złotówki. Garnek, który ja mam zastępuje miliony patelni, woki i inne brytfanki. Fajnie i wygodnie się go użytkuje. Ostatnio smażyłam w nim powidła. Przez trzy dni smażenia, zamieszałam w nim sześć razy i nic się nie przypaliło. Część garnków w mojej kuchni dostało nakaz eksmisji. O naczyniach firmy Woll przeczytacie na stronie producenta: http://www.woll-cookware.com/index.php/en/(...)macie garnka, który nie przypala, nie ma grubego dna i nie trzeba go pilnować też dacie radę Potrzebujemy: 4 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 zielone papryki 2 zielone cukinie 2 żółte cukinie 1 bakłażana 4 cebule 3 kg pomidorów obranych i pozbawionych pestek (to ważne) 10 sztuk sporych pieczarek łyżeczkę ostrej, wędzonej papryki, jeśli nie macie to małą papryczkę

ladykitchen
Zielone curry z krewetkami 166

trawy cytrynowej, pokrojonej na 4-5 części i zmiażdżonych trzonkiem noża 2-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, pokrojonego w grube plastry dowolne warzywa, pokrojone w większe kawałki (u mnie kawałek cukinii, zielonej papryki, pora, kalarepki, marynowany bambus) - niekoniecznie 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego 250 g mleczka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru(...)składników. Odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.  2. Dużą patelnię nagrzać mocno, wlać 1 łyżkę oleju, a kiedy zacznie lekko dymić, wrzucić krewetki wraz z marynatą i smażyć na mocnym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając. Przełożyć do miseczki, odstawić. 3. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, wlać pozostałą łyżkę oleju, na rozgrzany włożyć zieloną pastę curry, smażyć mieszając

Kuchnia Prezydentowej
Omlet z wędzonym łososiem i nie tylko 120

Był już omlet z cukinią i pomidorami a dzisiejsza propozycja na śniadanie to omlet z wędzonym łososiem, kolorowymi i smacznymi warzywami.  Składniki: Omlet: Po 2 jajka / na osobę 2 łyżki mleka Łyżka startego sera Kawałek marynowanej papryki Sól, pieprz Farsz do omleta: 100 gram wędzonego łososia Kilka gałązek koperku Szczypiorek z jednej dymki Kawałek papryki konserwowej 1 mały ogórek(...)dodajemy do łososia. Dodajemy również łyżkę majonezu i pieprz do smaku. Mieszamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, łyżką startego sera i drobno pokrojoną papryką. Doprawiamy solą i pieprzem. Omleta smażymy z jednej strony aż górna warstwa się zetnie. Ostrożnie zdejmujemy z patelni. Na połowę nakładamy przygotowany farsz, przykrywamy drugą połową i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Leczo warzywne z kiełbasą i boczkiem 168

jakościowo kiełbasy 180 g boczku pokrojonego w kostkę puszka 400 g zielonego groszku konserwowego - użyłam firmy Jamar puszka 400 g białej fasolki konserwowej - także Jamar 2 cebule 2 cukinie 1 żółtka papryka 1 czerwona papryka 3 średnie pomidory ząbek czosnku 2 suszone pomidory garść czarnych oliwek (opcjonalnie) sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, lubczyk, bazylia, papryka słodka(...)piórka cebulę, przypraw papryką słodką, ostrą, suszonym czosnkiem, majerankiem i lubczykiem. Dzięki temu zyskają pięknego aromatu. Można dodać przyprawy już do gotowego leczo, jednak gdy dodamy je podczas smażenia mięsa czy warzyw od razu zaczynają działać nadając ziołowego zapachu. W razie potrzeby dodaj łyżkę / dwie oleju. Smaż na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, tak by składniki

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z grillowaną cukinią, kurczakiem i pomidorkami 201

około 4 minuty z każdej strony.  2. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Ogórka obieram i kroję w półplasterki. 3. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam.Do sałaty dodaję kurczaka, cukinię, pomidorki oraz ogórka. Delikatnie mieszam wszystkie składniki. 4. Sos: Olej lniany mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz odrobiną soli i pieprzu. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sosu do sałatki(...)utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu ze krwi. Olej ma również swoje zastosowanie w kuchni. Z uwagi na jego szczególne właściwości powinien być używany na zimno, nie należy stosować do go smażenia czy gotowania. Jest to idealny dodatek do sałatek, surówek, sosów i potraw przygotowywanych na zimno. Olej ma specyficzny smak i zapach. Nadał moje sałatce wspaniałego aromatu. Warto mieć taki olej

Tradycyjna kuchnia Kasi
jesienny makaron z warzywami zapiekany pod beszamelem 102

ładziemy  do sporego garnka.   Na małym ogniu wytapiamy  tłuszcz , następnie wrzucamy do garnka pokrojoną w kostkę cebule i lekko ją szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy bakłażana, cukinię i paprykę, wszystkie warzywa kroimy wcześniej w kostkę. Całość poprzyprawiamy solą, oraz pieprzem, przesmażamy przez pięć minut, a następnie dodajemy jednego pokrojonego pomidora, bez skóry, nakrywamy garnek przykrywką i dusimy(...)naczynia ( wysmarowanego masłem), napełniając je do dwóch trzecich wysokości.  Teraz możemy przygotować sos beszamelowy. Na patelnię, o grubym dnie, kładziemy masło a kiedy się roztopi, dodajemy mąkę. Całość smażymy przez minutę, a następnie zalewamy zimnym mlekiem, przyprawiamy solą, pieprzem, oraz gałką muszkatołową i cały czas mieszając ( najlepiej trzepaczką), ponownie doprowadzamy do zagotowania. Mozzarellę i drugiego pomidora, kroimy na pół

Miód i pieprz
Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu 154

pestek z połówki granatu" przez palce poskutkował jedynie wychlapaniem części soku, podczas gdy pestki pozostały grzecznie na swoich miejscach.P.s. Polecam Wam również ten korzenny pilaw z bobem i grillowaną cukinią. Pilaw z kurczakiem i pestkami granatu przepis z książki "Kuchnia" Nigelli Lawsonna 4 porcjeSkładniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, posiekana 1/2 łyżeczki nasion kminu 1/2 łyżeczki nasion kolendry(...)sól, pieprz 4 łyżki posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki, natki kolendry, koperku 2-3 łyżki pestek granatu  Przygotowanie: W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż 5 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodaj nasiona kminu i kolendry oraz tymianek, wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Wsyp ryż i wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa warzywna - BAZA. Post dr E. Dąbrowskiej 204

zbioru moich przepisów, wykorzystywanych podczas mojego postu oczyszczającego dr Ewy Dąbrowskiej, idzie doskonała zupa - baza. Wykorzystuję ją na różne sposoby, Do gotowej zupy daję ulubione dodatki, jak chrzan, grillowaną cukinię, paprykę, pomidory czy brokuła.   ZUPA WARZYWNA - BAZA Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki 2 pory (w całości) Selery naciowy i korzeń 10 brukselek (nie miałam białej kapusty, ale można(...)tarce o grubych oczkach (ja starłam na elektrycznej tarce, bardzo przydatne urządzenie, szczególnie podczas postu dr E. Dąbrowskiej). Cebulę obieramy i szatkujemy. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy i partiami smażymy potarte warzywa. Chodzi o to, aby zupa nabrała niepowtarzalnego smaku pieczonych warzyw i była bardzo esencjonalna. Bez tego smak gotowanych warzyw będzie mdły. Do dużego rozgrzanego garnka wrzucamy przyprawy i chwilę

Naturalna Kuchnia
Chińska Improwizacja- Kurczak w cieście 144

musi być dużo gęstsze i doprawione mieszanka ulubionych przypraw, zapewne każdy zna przepis na naleśniki a jeśli nie to odsyłam tu..ciasto na nalesniki Składniki: 1/2 dużej cukinii 1/2 główki kalafiora cały  mały por kawałek kapusty pekińskiej ja odcięłam tą część końcową 25g. suszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic(...)przepisu zamieszczonego na opakowaniu...Pieczarki i grzybki mun dodajemy do woku i wszystko razem do woku i mieszamy z uduszonym wcześniej farszem...Dodajemy sos Blue Dragon i pod koniec smażenia sos słodko- ostryPiersi kroimy w mniejsze i cieńsze filety...maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu...Kładziemy na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru oleju...I.....Smacznego

NaKońcuJęzyka
Leczo z kabaczkiem 162

kiełbasa, pomidory, papryka i cebula. My proponujemy Wam wersje wzbogaconą nieco o kabaczka. Naprawdę warto dodać to warzywo bo ciekawie wzbogaca smak poprawy. Również dobre leczo jest z cukinią zamiast kabaczka jeśli akurat mamy pod ręką. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji:4 Składniki: 3 kolorowe papryki 3 pomidory 1 mały kabaczek lub połowa dużego 4 kiełbasy 2 cebule Kawałek(...)patelnie. Papryki myjemy pod bieżącą wodą usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę/ paski. Kabaczek obieramy, wydrążamy środek i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do pozostałych produktów i smażymy. Pomidory parzymy wrzątkiem i hartujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Zamiast świeżych pomidorów można użyć gotowych z puszki. Mieszamy wszystko razem.  Jeśli preferujemy leczo

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania