cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:77/100)

Placki z cukinii 130

cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce o grubych oczkach, zostawiamy na około 20-30 minut, po czym bardzo mocno odciskamy miąższ z nadmiaru soku.  Dodajemy żółtka jaj, sól, pieprz, szczypior, mąkę i całość mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy powstałą masę  porcjami po 1-2 łyżki.  Smażymy obustronne

Miód i pieprz
Przegrzebki z pomidorową salsą 160

smażyć z każdej strony na złoto (około 1,2-2 minuty z każdej strony; można sprawdzić palcem – przy naciśnięciu palcem przegrzebki powinny lekko „sprężynować”; przesmażone będą gumiaste!). Przegrzebki wyłożyć na talerz, dodać przygotowaną wcześniej salsę. Przegrzebki z pomidorową salsą podawać z bagietką polaną dobrą oliwą z oliwek.   Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Zupa

Pociąg Do Kuchni
Gözleme z halloumi, botwinką i chilli 232

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na gözleme, pochodzące z Turcji płaskie chlebki typu flatbread. Cienko rozwałkowane ciasto nadziewa się przeróżnymi składnikami, składa na pół, następnie smaży na patelni i smaruje roztopionym masłem. Skorzystałam z przepisu pochodzącego z książki Rebecci Seal "Istanbul" i swoje gözleme nafaszerowałam serem halloumi oraz chilli, dodatkowo dodając od siebie posiekane liście botwinki. Gözleme wyszły przepyszne(...)smak przypomina mi gruzińskie chaczapuri. Zamiast halloumi możecie dać mozzarellę lub fetę lub zrobić gözleme z innymi tradycyjnymi farszami - mieloną jagnięciną, ziemniakami, kiełbasą sucuk, warzywami takimi jak bakłażan, cukinia czy szpinak lub zieleniną. Wszystko zależy od Waszej inwencji :) Gözleme z halloumi, botwinką i chilli inspiracja "Istanbul" Rebecca Seal Składniki: na ciasto: 300 g mąki typ 650, 1 łyżeczka soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Hiszpańska paella 354

jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi kurczaka, 500 gram filetu z dorsza, 500 gram ryżu arborio,  0,3 grama szafranu, 1 cukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka(...)przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie zacząłem do lekkiego przesmażenia pokrojonych w półtoracentymetrową kostkę piersi kurczaka, które przed smażeniem oprószyłem lekko solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażyłem na łyżce oliwy, bez ich przyrumieniania, po czym zdjąłem je z patelni i przełożyłem do wolnego naczynia, odkładając

Wyprawy kulinarne
Zapiekanki z cukinii. 121

Cukinie przekrawamy na pół wyciągamy środek, zostawiamy wydrążone "skorupki". Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy się zarumieni dodajemy paprykę i cebulę - posypujemy papryką i solą. Kiedy kasza już się ugotuje odcedzamy ją i dodajemy do mięsa na patelnię - mieszamy, posypujemy pieprzem. Smażymy jeszcze

Moje-pitraszenie
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 92

smażeniu biodrówki wlewamy czerwone wino. Mieszamy i redukujemy całość. Następnie dodajemy tymianek i doprowadzamy do zagotowania się płynu. Na sam koniec dodajemy miękkie masło i całość mieszamy tak, aby powstał gęsty sos. Następnie doprawiamy owocem pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały

Życie zamknięte w smaku
Pieczarkowe risotto ukryte w paprykach 202

zamienić na cukinię)1 szalotka szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego, ewentualnie z puszki)15 dag parmezanu (ewentualnie żółty ser typu gouda)szklanka bulionu warzywnegołyżka oliwyWykonanie:  do rondla wlać oliwę. Podsmażyć na złoto lekko zgnieciony ząbek czosnku. Następnie usunąć go. Wrzucić paprykę pokrojoną w paski, poszatkowaną szalotkę oraz pokrojone w kostkę pieczarki. Zalać lampką wina i smażyć

Bon Appetit Małgorzaty
Omlet z patelni bardzo warzywny 169

paprykę, cukinię, szalotki oraz pomidor w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Następnie podsmażone warzywa zdejmujemy z patelni i ponownie na niej rozgrzewamy tłuszcz. W garnuszku energicznie mieszamy jajka z mlekiem i z parmezanem. Jajka doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. Następnie dodajemy warzywa. Smażymy na małym

Bon Appetit Małgorzaty
Leczo warzywne z cukinii z chorizo 93

Szybka potrawka warzywna z dodatkiem naszej ulubionej wędliny czyli chorizo, tym razem w postaci salami, które można kupić w jednej z popularnych sieci sklepów. Chorizo podsmażając

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SZPARAGI W TEMPURZE 196

cukinie pokrojone w talarki, kalafior, brokuły czy oberżyny, a także owoce morza i ryby. Możecie serwować szparagi same lub z sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Owsiany omlet z warzywami 153

cukinii ½ małej czerwonej papryki uulubione przyprawy – u mnie curry, papryka słodka, sól i pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.  Warzywa pokroić, podsmażyć na patelni na 1 łyżeczce oleju. Warzywa wymieszać z żółtkami, płatkami, otrębami i przyprawami.  Masę warzywną delikatnie połączyć z białkami. Patelnie posmarować delikatnie tłuszczem. Smażyć

Fabryka pomysłów
Wakacje :) 112

cukinie (przez większe oczka tarki). Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość ziół.  Wyrabiamy ciasto dodając bułkę tartą, aż masa przestanie się mocno kleić do rąk. Odrywamy po kawałku i tworzymy z nich placuszki średnicy ok. 8 cm.  Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy

vegetanie
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 420

Teriyaki znają wszyscy, jeśli nie z własnych, kuchennych doświadczeń, to zapewne kosztowaliście go w ulubionej knajpce z azjatyckim jedzeniem. Jest intensywny i niepowtarzalny. W jego skład

Taste Of My Day
Pstrąg z szampańskim risotto i patelnia WOLL okiem M&M 164

cukinia boczniaki papryka kawałek dyni 1 chilli 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka szampana około 600 ml bulion warzywny 5 łyżek sera - parmezanu/ grana padano/ lub innego Pstrąg z sosem: pstrąg 2 pomidory bazylia cytryna Przygotowanie: Na patelni wlać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojony czosnek pokrojony w plasterki. Dodać warzywa pokrojone w kostkę i ryż. Smażyć

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
polędwica nadziana rukolą 168

Dzielimy na porcję i podajemy . MUS PIECZARKOWY 200 gram pieczarek  cebula masło do smażenia 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz do smaku  Pieczarki kroimy drobno i smażymy z cebulą na złoty kolor , blendujemy dodając śmietanę i przyprawy .  ZIEMNIAKI 2 średnie ziemniaki oliwa rozmaryn czosnek Ziemniaki gotujmy al dente  , następnie smarujemy oliwą  , układamy obok(...)oraz rozmaryn i  wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 10 minut do uzyskania spieczonej skórki . Dzielimy na porcje i podajemy z resztą składników. DODATKOWO młoda mini cukinia  pieczarki w całości - pieczone razem z polędwicą szpinak boćwina por  - zaparzony kilka sekund by można było go związać Smacznego

na gazie
Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables 189

cukinii i bakłażana w durszlaku i dokładnie posól. Odstaw do zlewu na 15 minut po czym przepłukaj je pod bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż plastry (partiami) i obsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju i włóż cebulę. Smaż

karmelowy

Proponowane wyszukiwania