cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:81/100)

Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki 179

Dzisiaj przepis na pyszne burgery, w których w role mięsa wcielają się pyszne placuszki z fety, cukinii marchewki, które są najlepszymi plackami z cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki :  - 2 szklanki startej na tarce cukini  - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może(...)burgerów  - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado  Przygotowanie:  Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut z każdej strony ( w zależności od grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek, pomidor i pokrojone awokado. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Coś jakby leczo 251

jałowcowa) 2 czerwone papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 cebulę 2 ząbki czosnku 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól pieprz, cukier, chilli, słodką mieloną paprykę, zioła prowansalskie olej do smażenia razową bagietkę Kiełbasę kroimy w kostkę, papryki również. Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw samą kiełbasę, a później dodajemy także cebulkę. Gdy się zarumienią dodajemy paprykę(...)dusimy do momentu, gdy papryka zmięknie. Podajemy gorące z razową lub zwykłą bagietką. Miałam dziś nie lada problem, kiedy okazało się, że w moim ulubionym warzywniaku nie ma już cukinii i musiałam szybciutko wymyślić, co mogę zrobić na obiad ze składników, które już mam (ponieważ nie chciało mi się biegać po sklepach, żeby kupić rzeczy do czegoś zupełnie innego), powstało

Ratunku obiad
Leczo z dynią, kiełbasą i czerwoną fasolą 159

Wiatr we włosach. Oślepiające światło. Pomarańczowe widoki. A potem herbatka z pigwą. Mała wariacja na temat lecza :) Z dynią zamiast cukinii, z czerwoną fasolą i... cynamonem, który fajnie podkreśla smak pomidorów :) Takie leczo w wersji jesiennej. Jak Wam się podoba taka kombinacja? :) Potrawa wychodzi bardzo syta, nie trzeba już żadnych dodatków - nam wystarczył chlebek :) Składniki: 3 kiełbasy (użyłam tych(...)śmietany sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub plasterki kiełbasę. Dorzucamy również pokrojoną w kotkę paprykę. Smażymy całość przez około 5 minut i wlewamy passatę pomidorową. Dosypujemy soli, pieprzu, ziół oraz cukru. Gotujemy na średnim ogniu. Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do garnka

My simple kitchen
RATATOUILLE Z GRILLA 167

żółta - 1 mała cukinia zielona - papryka (u mnie czerwona) - 2 duże cebule - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka ziół prowansalskich - 3-4 łyżki oliwy z oliwek - sól do oprószenia Cukinie przekroić wzdłuż na pół, jeszcze raz na pół (na ćwiartki), a następnie pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić ją w większą kostkę, cebule obrać i pokroić(...)przygotować trochę wcześniej (ok.1h) i kilkakrotnie przemieszać przed grillowaniem. Warzywa przekładamy albo do korytka do grillowania warzyw albo wyłożyć na specjalną patelnię grillową do warzyw i umieścić na grillu. Smażymy mieszając co jakiś czas przez kilka minut (u mnie ok.15) do miękkości warzyw. Podawać jako dodatek do mięs lub samodzielne danie. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Frittata 118

Jerzy Knappe, czy ktoś coś słyszał? Czy ktoś coś wie?Ja, jako maniaczka serialowa wiem wszystko :-) Zakochany kucharz z serialu "Przepis na życie" inspiruje pewnie nie

pieprzny smaczek
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 218

średnim ogniu z każdej strony ok. 4-5min, tak aby była jasno-różowa i nieco zarumieniona (nie smażcie jej za długo bo będzie zbyt sucha). Pod koniec smażenia dolewamy pozostałości marynaty, ewentualnie dodajemy łyżkę masła i jeszcze chwilę dusimy rybę, podlewając ją powstałym sosem (ok. 2 min). OM NOM NOM! 9. ZIEMNIAKI (1 min): sprawdzamy czy są już upieczone(...)PODANIE: > rybę wykładamy na talerze i polewamy sosem, który został na patelni. Następnie dokładamy ziemniaki, które lekko polewamy dipem. Na zdjęciu również surówka z surowej cukinii (kroimy ją obierakiem do warzyw, solimy i zostawiamy aby puściła wodę, po 10 minutach dodajemy nieci pieprzu oraz oregano i podajemy). OM NOM NOM! Post FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ

Nerds Kitchen
7 pomysłów na wegańskie zupy 157

sobie i zróbmy z niej pyszny krem. 30 minut, a może nawet mniej i myk - zupka krem z cukinii ląduje na Waszych talerzach.  Przepis: Najprostsza zupa krem z cukinii 6. Zupa z pieczonego kalafiora Piekliśmy już buraki, czas na kalafiora. To kolejna mocno rozgrzewająca zupa, która da nam odrobinę ciepła i odpowiednio nasyci. Jak się już pewnie domyślacie, zrobienie(...)przy której nic wielkiego czynić nie trzeba, a która potrafi rozgrzać i nasycić w czasie deszczowej jesieni. Przepis na zupę krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru - bez żadnego smażenia i dla zabieganych! Przepis: Pomarańczowa zupa  Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów :) Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
"Kuskus" z kalafiora z ciecierzycą i granatem 198

Dzień dobry, Moda na niejedzenie węglowodanów zaowocowała ciekawymi wynalazkami w sferze kulinarnej. O spaghetti z cukinii zapewne już słyszeliście, ale co powiecie na metamorfozę kalafiora? Ktoś mądry wykombinował, że po rozdrobnieniu do złudzenia przypomina  sypki ryż lub kuskus . Sprytne, prawda? Ja węglowodanów nie unikam, ale ta koncepcja udawanego "kuskusu" po prostu mnie zachwyciła. Czyż nie jest to świetny pomysł(...)przeciwieństwie do warzywnego spaghetti uzyskiwanego za pomocą specjalnej obieraczki). Wystarczy, że rozdrobnimy pulsacyjnie kalafiora w robocie kuchennym lub zetrzemy go na tarce i już możemy się cieszyć kalafiorowym smażonym ryżem lub tabbouleh :) Nie wymaga to wiele wysiłku, kalafior kruszy się niemal sam. Możemy go zjeść na surowo w sałatce lub szybko podgrzać, dosmaczając ulubionymi dodatkami. Ja postawiłam na skojarzenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Podróże kulinarne - Tunezja 176

spróbować  tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak, aby się nie pobrudzić jest nie lada(...)pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory, cukinie i bakłażany oraz roślin strączkowe-soczewicę i cieciorkę. Robi się z nich wszelkiego rodzaju potrawki i gulasze. Tunezyjskie warzywa Mówiąc o kuchni tunezyjskiej nie możemy pominąć deserów. Bardzo słodkich, przygotowywanych

Zawsze głodna!
Frittata z fasolki szparagowej 218

drugi. Stąd też i pomysł  na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa,  ale też  z pomidorami, szpinakiem, cukinią , grzybami. Świetnapotrawa  na kolację -sukces gwarantowany -polecam :)SKŁADNIKI     3 jajka całe    3 białka z jajek300g fasolki szparagowej    3 łyżki oliwy z oliwek(...)głębokiej patelni po dodaniu oliwy z oliwek podsmażyć lekko cebulę startą na tarce o dużych otworach. Do podsmażonej cebulki dodać rozbite jajka z fasolką i smażyć na małym ogniu pod przykryciem aż do ścięcia się jajek .Przy pomocy talerza odwrócić frittatę na drugą strone i dokończyć smażenie. Podawać na gorąco lub zimno.SMACZNEGO

zielonacukinka
Placuszki z bobu 124

należy go gotować ok. 10 minut.  Przyznam szczerze, że pociągało mnie połączenie bobu z twarożkiem. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakować. Robiłam już placki ziemniaczane , robiłam z cukinią , ale z bobem - pierwszy raz. Jedną rzecz tylko zmieniłam: dałam czosnek granulowany zamiast ząbka. Ale myślę, że następnym razem zwiększę też ilość twarożku:) Składniki: 0,5 kg bobu 2 jajka(...)Wymieszać z mąkami, twarożkiem, posiekanymi ziołami, przyprawami i czosnkiem (u mnie czosnek jako przyprawa, a nie ząbek) Rozgrzać niezbyt mocno olej na patelni i nakładać masę łyżką formując placuszki Smażyć z obu stron do zarumienienia Ja podałam placuszki bez żadnych dodatków. Smacznego :) Biorę udział w akcjach

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Światowe zupy z plagiatem w tle. Podsumowanie akcji 177

bouillabaisse z bloga Smaczne- zdrowe.blogspot.com11. gazpacho idealne z bloga Stolik w kropki12. zupa krem z kukurydzy z bloga kardamonovy13. zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone z bloga kardamonovy14. orientalna zupa z grzybami mun z bloga FOODMANIA15. polska zupa z raków z bloga bastalena16. turecka zupa(...)biszkopt21. zupa z mieszanych warzyw- minestrone z bloga Stare Gary22. tajska zupa kukurydziana z krabem i jajkiem z bloga Mirabelkowy blog23. chińska zupa ze smażonym tofu na ostro z bloga Kuchnia z wyrakiem24. krem brokułowy z bloga Clauditte Miss Cooking25. indyjska zupa z czerwonej soczewicy z bloga Clauditte Miss Cooking

bastalena
DYNIA JAKO AFRODYZJAK I NIE TYLKO – mnóstwo ciekawostek! 169

dawniej kojarzona była z potępionymi duszami ;) Dynia jest przede wszystkim smacznym i bardzo odżywczym owocem, którego rodzina obejmuje aż 760 gatunków. Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. ( zdjęcie: www.swiatkwiatow.pl ) W Polsce najchętniej uprawia się te dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w pestki, które są bardzo drogocenne dla naszego organizmu. Najczęściej spotka się(...)popularnie zwana była banią. Jej historia tutaj sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117–56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną w miodzie. Uczeni greccy podawali natomiast świeżo utartą dynię zalaną winem jako środek przeciw zaparciom. W XV w. dynia przypłynęła na statkach Kolumba – on sam zresztą odnotował w swoim pamiętniku

Ostra na Słodko
Leczo z makaronem penne 177

Przez kilka dni mam dosłownie "fazę" na makarony. Prawie każdego dnia zjadam jego porcję. W letnim nastroju przygotowałam warzywne leczo, idealne na słoneczne dni. :) Składniki: 1/2 średniej cukinii 1 pomidor 1/4 czerwonej lub żółtej papryki  1 średnia marchewka  2 średnie pieczarki  1 mała cebula 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy: pieprz cayenne, pieprz, zioła prowansalskie, koperek(...)dodajemy pozostałe warzywa. Dolewamy trochę wody i nakrywamy przykrywą, aby wszystko się dusiło. Jeśli woda odparuje dolewamy kolejną, aż do miękkości warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Smażymy jeszcze przez chwilę. Gotowe danie przekładamy na ugotowany makaron. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 264

podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać, żeby skrócić ten proces). Boczek i chorizo smażymy na jednej patelni aż będą pyszne i chrupiące – wytopiony tłuszcz odlewamy, nie będzie nam potrzebny ;) Wszystko łączymy na koniec w jednej patelni i jeszcze chwilę przesmażamy. Całość zalewamy szklanką mleka(...)wrzucić tartę na kolejne 20 minut do piekarnika – także na 180˚C. Pod koniec pieczenia można jeszcze tartę posypać startym żółtym serem – ja wolałam jednak udekorować ją cienkimi plasterkami cukinii ;) I już, pora zajadać! Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
PLACUSZKI Z CUKINII I BAKŁAŻANA, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ ORKISZOWEJ MĄKI 534

wakacyjnie zubożałą rodzinkę, zajadaliśmy je dwa dni. Dlatego ilości podaję o połowę mniejsze.Przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i białej orkiszowej, bez dodatku modyfikowanej pszenicy...Składniki:- 2 średnie cukinie (każda po ok.400g)- ok.1/4 bakłażana- 1 duże jajko lub 2 małe- 1/2 pęczka koperku- 2 zmiażdżone ząbki czosnku- 1 łyżeczka soli- ok.60g mąki orkiszowej białej- ok.50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Składniki sosu(...)odstawić na kilka minut aż puszczą sok, który należy odlać. Następnie dodać jajko i zamieszać.Do startych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed smażeniem. Gdy masa postoi trochę dłużej może puścić sok, który najlepiej odlać lub dodać więcej mąki (ja dosypałam jeszcze trochę mąki (ok.20g pełnoziarnistej). Smażyć partiami na patelni z niewielką ilością (ok.1 łyżki

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania