cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:85/100)

Na śniadanie - warzywa z jajkiem i bakaliami 180

Część z Was może się zdziwić tą propozycją, bo odbiega od tradycyjnej wizji śniadań  w Polsce, na które często je się kanapki, parówki, jajecznicę, ew

Taste Of My Day
Placki po węgiersku 125

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki(...)umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobniutko pokroić  w kosteczkę. Ziemniaki wymieszać z cebulą, roztrzepanymi jajkami i mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Smażyć na złoty kolor na rozgrzanej patelni z olejem.  Placki podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przekładajac je gulaszem. Na wierzchu udekorować kleksem gęstej smietany i posypać słodką papryką. Ja swoje placki

Gosia gotuje
Cukiniowy sposób na głoda 234

których nie lubię.Ale sposób na nie mam ten sam: coś dobrego do jedzenia przygotowane raz dwa.Po co stać godzinami przy kuchni jak można zrobić coś szybko i smacznie!Cukinia to mój ulubieniec! Można zrobić z niej naprawdę wiele!Dzisiaj czas na placuszki! Placuszki z cukiniCiasto:0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie(...)dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną. Ja osobiście wolę z gęstym jogurtem naturalnym, ale każdy zrobi tak jak chce i lubi! :)Odstawiamy nasz dip i smażymy na wolnym ogniu nasze placuszki. Forumujemy je jak placki ziemniaczane, Im bardziej będą wypieczone tym lepiej je odwrócić!Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Czy za 40 lat nie będzie ryb? 161

marynowane śledzie (do złudzenia kojarzyły mi się z domowymi smakami i potrawą mojej mamy ), aromatyczne curry ze smażonym karpiem (nie róbcie przed ekranami "blee", wierzcie mi lub nie, ale był to jedyny karp w życiu, którego zjadłam ze smakiem; tak samo, jak reszta zdziwionych tym uczestników warsztatów), pieczoną w papilotach makrelę (moje danie! pyszne!) oraz czarniaka na kaszy owsianej(...)już się na blogu nie pojawią :) A teraz zapraszam na kilka zdjęć! :) Wspomniany chłodnik. Mniam! Marynowane śledzie. Obłędny sposób podania. Marzę o takich talerzach. Moje danie - makrela, napoleonka z cukinii z chrzanowym twarożkiem i kawiorem z alg oraz sałatka z jabłka i marchewki z sojonezem. Całość wykończona dodatkowo marynowaną gorczycą. Czarniak na kaszy owsianej :) Mam nadzieję, że zachęciłam

Życie zamknięte w smaku
Ziemniaki w cieście z paprykarzem 179

cukinia 1 puszka pomidorów w soku 1/2 opakowania świeżego szpinaku garść pestek z dyni oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gruzińska przyprawa Chumeli Suneli, sos sojowy Papryki, cebulę i cukinię kroimy w grubsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią pokrojone warzywa. Przesmażamy ok. 5 minut i wlewamy pomidory wraz z sokiem(...)wcześniej. Ważne jest, żeby były zimne, ponieważ wtedy będą twarde i łatwe w obróbce. Wszystkie ziemniaki kroimy na grubsze plasterki ok. 1 cm. Kolejno zanurzamy plasterki w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z paprykarzem. Możecie również do ziemniaków zrobić jakiś fajny sos, który lubicie. My podaliśmy do nich sos jogurtowo - czosnkowy z miętą oraz tajski słodki sos chili

vegetanie
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 174

pozwoli im dojrzeć. Za rok musimy pomyśleć o mocnym nawiezieniu dyniowej grządki kompostem, może wtedy rozmiary będą bardziej imponujące. W tym roku zasoby naszej gleby starczyły na wytworzenie kilogramów cukinii, ale dla żarłocznych dyń było za ubogo. Obiad, który chcę dziś zaproponować jest w sam raz na taki piątek jak dziś- szary i bury. Dla wszystkich, którzy potrzebują pokrzepienia przed(...)formę do zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy. Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni i kostkę rosołową- dokładnie mieszamy, żeby kostka się rozpadła cały czas podgrzewając. Na koniec do masy wbijamy jedno jajko i mieszamy

les mirabelles
A co z kabaczkiem? 138

Mogłoby się wydawać, że tylko cukinie przyprawiają nas o warzywny ból głowy, ale nic bardziej mylnego. Kabaczki też zaatakowały. Ale my i na nie znaleźliśmy sposób. Od kilkunastu godzin trwa jakaś zła passa. Zaczęło się od tego, ze mój samochód przestał piszczeć. A jeśli dwudziestoletni samochód przestaje piszczeć, to wiedz, że coś się dzieje. Kiedy zapaliła się lampka akumulatora było(...)być na miejscu o szóstej, mój samochód niesprawny, wiec trzeba było Qbka zawieźć. A ja do pracy od 7:30. Czyli od godziny siedzę na parkingu przed robotą. I smażę tego posta. Może chociaż od tego zrobi mi się ciepło, bo konQbkowy fiat ma ogrzewanie symboliczne. Tu wieje tylko nadzieja na ciepło. No i śniadania nie zjadłam, wiec zimnem wieje

les mirabelles
Weganie nad morzem 204

jedzeniem nad morzem bywa różnie. Pozornie wydaje się, że wybór jest duży: smażone ryby, frytki, zapiekanki, kebaby, szaszłyki, gofry z bitą śmietaną… jednak z ich jakością bywa różnie, ale mimo wszystko turyści wypoczywający nad morzem są w stanie trafić na jedzenie dobrej jakości. A jak mają sobie poradzić turyści-weganie? Z pozoru sprawa wydaje się trudna, ale okazuje się(...)które bez problemu można kupić na miejscu. Na szczęście blisko nas znajdował się taki stragan, gdzie każdego ranka można było kupić świeże warzywa: bób, fasolkę szparagową, dojrzałe pomidory, cukinie oraz papryki na grilla, a także pyszne i świeże owoce na śniadanie.  I oczywiście ciężko sobie wyobrazić wakacje nad morzem bez GOFRÓW. Mogłabym objadać się nimi bez końca, od razu

Roślinna - blog wegański
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 188

autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach(...)zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę   Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone żeberka a la ratatouille 184

zimną wodą z soli i soku. Żeberka kroimy na 6-8 kawałków. Płuczemy dokładnie pod zimną wodą po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy połową soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Cukinię obieramy ze skóry i tniemy w poprzek na plasterki o grubości 2 cm. Cebulę obieramy i tniemy na ćwiartki. Pomidora tniemy na ćwiartki – pozostawiając skórę, jednak usuwając ewentualny nadmiar łykowatych(...)warzywami, które stają się miękkie dużo szybciej. To właśnie dlatego kawałki mięsa nie powinny być masywniejsze niż 150g i dlatego są kładzione na samo dno brytfanny. Również ich wstępne smażenie ma na celu nie tylko „zamknięcie” mięsa (aby pozostało soczyste w środku), ale również wydłużenie jego obróbki cieplnej. Z kolei najbardziej miękkie w tym towarzystwie pomidory są dodawane najpóźniej. Przez

Kulinarna Pokusa
Niedziela w kuchni 138

jeszcze bardziej smaczne. 1 mała cukinia 200 g łososia świeżego 1-2 łyżki mąki 2 jajka 2 łyżki jogurtu 1 kulka mozzarelli sól, pieprz cytrynowy, koperek do smaku. Cukinię ucieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z odrobiną soli, jednym jajkiem i mąką. Masą wykładamy małą foremkę na spodzie i po bokach. Na spód kładziemy łososia pokrojonego w kawałki(...)przekąskę sałata na ciepło 2 papryki 1/2 cebuli 3 garści miksu sałat 1 łyżka oleju kokosowego Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w talarki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko warzywa. Zmniejszamy ogień i dusimy dodając sałatę. Mieszamy często, aż sałata zwiędnie. Podajemy na ciepło lub zimno, jako przekąskę lub dodatek do mięsa, na kolację, do ryżu lub kaszy. Dobrze

Kucharzyca
Penne z bakłażanem i pomidorkami 124

Mające swój rodowód w kuchni włoskiej różnego rodzaju połączenia makaronów, bakłażana (ew. cukinii) i pomidorów są obecnie bardzo popularne. Poniżej prezentujemy jeden z wariantów, który miałem przyjemność „testować” przez dobrych kilka lat, więc to przepis dobrze sprawdzony. To danie proste, lekkie i zdrowe oraz dobrze wyglądające, które niewielkim nakładem czasu i pracy można przyrządzić o każdej porze dnia. W tego(...)Czosnek obieramy i drobno siekamy. Garść bazylii drobno tniemy pozostawiając kilka listków do dekoracji. Na nieco głębszej patelni na silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy kawałki bakłażana i smażymy przez ok. 2 minuty często mieszając. Przestawiamy patelnię na bardzo mały ogień, przykrywamy, następnie powoli dusimy bakłażana przez 7-8 minut czasami przerzucając lub mieszając kawałki. W międzyczasie na osobnej

Kulinarna Pokusa
Kotleciki z dorsza w wersji fit 176

Dorsz to ryba, którą pewnie chętnie zajadasz się podczas wakacji nad Bałtykiem. Smażony filet z frytkami to dla niektórych smak wakacyjnej beztroski. W zaciszu własnej kuchni też możesz przygotować pyszne danie z dorszem w roli głównej. Wcale nie musisz trzymać się rutyny i wrzucać na patelnię całe kawałki ryby. Co powiesz na przepyszne i do tego bardzo zdrowe kotleciki rybne(...)wszystkich składników. Do tego dodaj ulubione warzywo – świetnie sprawdzi się kilka zgniecionych różyczek brokułów albo kalafiora, kukurydza, posiekana nać pietruszki albo koperek. Innym pomysłem są kotleciki z dorsza i cukinii lub ziemniaków, czyli coś dla wielbicieli tradycyjnej kuchni. Do masy dodaj jedną lub dwie łyżki stołowe startego żółtego sera – wówczas każdy kęs będzie jeszcze bardziej apetyczny! Zioła, przyprawy, panierka

Tradycyjna Kuchnia
Chleb nadziewany. 145

cebula, pieczarki i pomidory z puszki, lecz równie dobrze można pominąć pomidory, a dodać żółtego sera, albo pokrojonej wędliny lub mięsa z pieczeni, można dodać więcej warzyw, np. paprykę, cukinię, szpinak, lub sera fety. Jak widzicie kombinacji jest dużo, więc jest czego próbować ;) Dodam jeszcze, że ciasto jest wyjątkowo puszyste i mięciutkie i strasznie trudno poprzestać na jednym kawałku, dlatego(...)cebulę, dodajemy pieczarki, a po około 4 minutach krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami, przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Gdy cebula już zmięknie zdejmujemy pokrywkę i chwilę jeszcze smażymy, żeby odparować nadmiar płynów. Studzimy. DODATKI: jajko sezam mak lub czarnuszka      Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat oprószony mąką, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy

Rozpustne gotowanie
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 136

greckich dań sami byście zjedli?Talerz różnych mezeSpecjalne danie podawane w każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki (patrz niżej), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica (χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas)Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką(...)tzatziki ( τζατζίκι - czyt. dzadzyki, ew. cacyki) z pitąSaganaki - tak tę potrawę nazywano w naszej hotelowej tawernie, ale wbrew opisom z internetu (klik), nie był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania