sukcesie placków z cukinii (uwielbia je moja rodzina), przyszedł czas na kolejną odsłonę w tym gatunku ;) Tym razem placuszki ziemniaczane, z dodatkiem kalarepy i pieczarek. Według mnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki 1 szalotka 1 kalarepa(...)jeśli posiadamy w domu malakser, wtedy wystarczy wszystkie warzywa przez niego przepuścić ;) Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Odrobina soku z cytryny, zapobiegnie ciemnieniu. Placuszki smażymy z obu stron, na rozgrzanym oleju, Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Kuchnia w opałachplacuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków) 250 ml ciepłego mleka 375 ml letniej wody 10 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej(...)małym ogniu rozgrzej masło, ułóż obręcze np. silikonowe do jajek sadzonych lub użyj specjalnej patelni z wgłębieniami do jajek sadzonych. W obręcze wlewaj około 80 ml ciasta i smaż krampety kilka minut, aż urosną i zarumienią się od spodu. Zdejmij obręcze i podpiecz placuszki z drugiej strony. By usmażone wcześniej krampety nie wystygały, możesz je włożyć do nagrzanego piekarnika
Moje Qulinariapewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały na teren(...)cebula i papryka są najpierw mocno obsmażane na smalcu, wędzonej słoninie lub oleju słonecznikowym (podróż przez Węgry to była jazda przez pola pełne słoneczników). Pomidory dodawane są na koniec smażenia i mają stworzyć zagęszczający całość sos. Węgrzy bardzo chętnie dla zaostrzenia smaku używają swoich własnych ostrych odmian papryki (tak, zgadnijcie co przywiozłam jako souveniry znad Balatonu ) Co ciekawe, leczo jest
Karo in the Kitchenzapychający na długo. W codziennym życiu nie przepadam za kolorem zielonym, aczkolwiek w jedzeniu, jak dla mnie, mógłby być zawsze! Czy to w postaci groszku, szpinaku, jarmużu, papryki, cukinii, szczypiorku, koperku, pietruszki, bazylii..... Składniki na 4 porcje, 1 to ok. 361kcal (bez sera). Składniki: - 450g groszku świeżego lub mrożonego - 400g piersi z kurczaka + ulubione przyprawy (u mnie papryka(...)groszek umieszczamy w malakserze wraz z jogurtem, szpinakiem i bazylią, miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji puree. Wyjmujemy kurczaka z lodówki, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek i smażymy. Gdy zacznie nabierać białego koloru dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dokładamy kaszę wraz z puree i mieszamy
Be Fit Be Strongprzesmażamy cebulę z ziołami, aż się zeszkli i dodajemy ziemniaki, i fasolkę. Wlewamy wodę tak, żeby przykryła warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i chwilę dusimy, ok. 5 min. Teraz dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę chili. Wszystko razem gotujemy delikatnie podlewając wodą, jeśli będzie za mało. Pamiętajcie jednak, że to nie zupa, więc nie przesadzajcie z ilością wody(...)dodajemy pokrojony drobno szczypiorek, gotowane jajko, surowe jajko, masło i przyprawy. Można dodać trochę bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt rzadka. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie na złoty kolor. Mamy nadzieję, że troszeczkę chociaż rozświetliliśmy Wam ten pochmurny dzień. Pozdrawiamy i ż yczymy smacznego
vegetanieSzpinak po cukinii i brokułach to kolejna rzecz, która zawsze znajduje się w mojej kuchni. Kocham zielone warzywa (no, może oprócz zielonej papryki ;)). Szpinak często kojarzy się z daniami jednogarnkowymi i makaronem, który jest przez niego oplatany. Ja uwielbiam go jeść ot tak i sama decydować, czy chcę go skosztować z mięsem, czy bez ;) Niesamowity jest fakt(...)śmietaną do gotowania Przygotowanie: Ryż gotować według instrukcji na opakowaniu Kroimy kurczaka na średniej szerokości paski, posypujemy (wg uznania) solą, pieprzem, czosnkiem i papryką, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, smażymy z dwóch stron Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy szpinak. Gdy będzie rozmrożony,dodajemy 1 małą łyżeczkę pieprzu, pokrojony duży ząbek czosnku, łyżeczkę świeżego imbiru. Mieszając, dodajemy (wg uznania
Kitchens Alphabetmąki pszennej 1 jajko 250 ml wody mineralnej niegazowanej ( ja użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka czosnek majeranek chili(...)tego sosu dodaje tabasco, ja jak robię nigdy nie dodaję :) Wracając do przepisu na koniec doprawiamy warzywa podanymi ziołami i przyprawami. Doprawiamy pod własny gust. Podanie: Przed podaniem smażymy naleśniki na patelni, nadzienie podgrzewamy. Można pobawić się w takie sakiewki, które widzicie na zdjęciach, przewiązać je szczypiorkiem, ale i zwinąć w rulony tak jak pokazałam Wam na zdjęciu poniżej
Blondynka Gotujekolejny przepis na faszerowany schab, tym razem farszem jest pesto z suszonych pomidorów i ser mozzarella. Ostatnio polecaliśmy Wam przepis na schab z sezonowym farszem: podgrzybkami i schab faszerowany cukinią . Jako farsz do schabu zostało wykorzystane gotowe pesto z suszonych pomidorów, oraz plastry sera mozzarella. Do doprawienia schabu zastosowana została kostka mięsna Winiary i świeżo mielony czarny pieprz. Wiem, wiem(...)grubo mielonym czarnym pieprzem, smarujemy pesto z suszonych pomidorów, układamy plastry sera mozzarella. Każdy plaster schabu zwijamy ciasno jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, wsypujemy ryż i chwilkę go prażymy, podlewamy wodą, dodajemy resztę kostki mięsnej i dusimy aż schab będzie miękki, a ryż stanie się sypki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Prosty i pyszny obiadek . Niesamowicie łatwy do zrobienia . Wcale nie trzeba być wegetarianinem, żeby po niego sięgnąć i schrupać , jak wiadomo latem cukinie i kabaczki zasypują nas mnóstwem wspaniałych owoców , które nieraz rosną ciut większe, niż by się nam marzyło , a wtedy mamy doskonały surowiec do naszych kiwanych schabowych " class="wp-smiley" style(...)jajka widelcem jak do obtaczania kotletów schabowych . Bułkę wysypujemy na talerzyk . Następnie każdy plaster kabaczka obtaczamy w jajku , następnie w bułce tartej i kładziemy na patelni , na rozgrzanym tłuszczu . Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka utworzy chrupiąca skorupkę . Wykładamy na talerze , posypujemy pieprzem i podajemy na gorąco , gdyż jak wystygną , nie będą już tak przyjemnie chrupiące . Polecam
Ogrodnik w podróżymaczany w oliwie czy posmarowany masłem. Z Mężem zjedliśmy już 3/4 bochenka, a resztę zapakuję mu jutro do pracy. Wielbicielom zawijanej pizzy polecam również: drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą stromboli (pizzę warkocz) z pieczarkami, szpinakiem i mozzarellą calzone w 15 minut Chlebowy wieniec z dynią, fetą i oliwkami (pizza zawijana) Składniki: ciasto na pizzę z mąka pełnoziarnistą(...)lodówce, wyjmij je na 1-2 godziny przez planowanym pieczeniem. Dynię pokrój na niedużą kostkę. Dyni piżmowej nie musisz obierać ze skórki. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż na niej dynię przez ok. 5-7 minut, następnie dodaj nasiona kopru włoskiego i smaż jeszcze przez minutę. Zestaw z ognia i zostaw do ostygnięcia. Fetę pokrój w małą kostkę
Chilli Czosnek i OliwaPani Znajomej-Nieznajomej. Nie do uwierzenia... Czego użyłem? Wywar z warzyw: -marchew, seler -pietruszka -ziele angielskie -dwa liście laurowe -por, część zielona -pieprz czarny kilka ziaren -ząbek czosnku -kawałek cukinii -cebula przepalona -sól Wszystkie obrane warzywa zalewamy 1,5l wody i gotujemy około 40 minut. W ostatnich 5 minutach dodajemy łyżeczkę soli. Do risotta: -ryż arborio -kurczak; zostało mi trochę(...)połączenia składników, tak by risotto było aksamitne. Krewetki: -200 gram krewetek pozbawionych przewodu i pancerzyka -50 gram masła -dwie łyżki posiekanej natki pietruszki -szczypta soli Masło podgrzewamy, wrzucamy krewetki, smażymy 3-5 minut, solimy i zasypujemy pietruszką. Podsmażamy jeszcze minutę i odsączamy na sicie, z tłuszczu. Krewetki podajemy na wyłożonym na talerzu risottcie
BaRepasmiałam na niego wielka ochotę. W końcu można kupić mrożony. Możecie go zawsze zastąpić zielonym groszkiem. W sezonie na bób spróbujcie koniecznie również pilawu z bobem i cukinią. Pilaw ze szparagami i bobem przepis Nigela Slatera z książki "Tender Volume 1" na 2-3 porcje czas przygotowania: ok. 25 min + 1 godz. na wcześniejsze moczenie ryżu Składniki: 1 pęczek(...)minuty, po czym odcedź. Obierz bób ze skórek. W głębokiej patelni rozgrzej masło, wrzuć liście laurowe, kardamon, pieprz, cynamon, kmin rzymski i gałązki tymianku. Przemieszaj z masłem i smaż na niedużym ogniu przez 1-2 minuty. Odcedź ryż i dodaj do przypraw. Składniki przykryj warstwą wody wysokości 1 cm i doprowadź do wrzenia. Przypraw solą, przykryj przykrywką i zmniejsz ogień
Chilli Czosnek i Oliwazbyt duży wybór mnie przerasta ;). Na początek zostaliśmy przywitani melonem zawiniętym w szynkę schwarzwaldzką polanym balsamico. Bardzo dobry, na pewno do powtórzenia w domu. Z przekąsek wybraliśmy cukinię faszerowaną mięsem z dziczyzny zapiekaną z wędzonym serem, do tego pyszny żurawinowy sos. Jak wszystkie dania, które otrzymaliśmy talerz był pięknie przybrany, sałatami, świeżymi ziołami i jadalnymi płatkami bratka(...)faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami, a przed podaniem polane ciekłym azotem, super efekt oraz gruszka marynowana w białym winie z lodami miętowymi. Pierwszy deser
Corner With Recipesprzez około 5 minut razem podsmażać. Następnie na patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone pieczarki. Wymieszać. Chwilę podsmażać (około 3 minut), po czym dodać mięso mielone i smażyć, aż mięso stanie się zarumienione. Na patelnię z podsmażonym mięsem i warzywami wlać pomidory wraz z zalewą. Dodać czosnek i oregano. Wymieszać i wszystko razem podsmażać, często mieszając, na małym(...)zastąpić również jagnięciną - wówczas niezbędną przyprawą staje się rozmaryn. Farsz mięsny można przyprawić oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią. Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem. Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem. Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym. Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie po 25 minutach
Gospodyni Miejskapodawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego z czosnkiem, świeżym ogórkiem i oliwą fava - pasta z żółtego grochu ze smażoną cebulką, oliwą i cytryną, szczególnie popularna na wyspie Santorini dolmades - ryż z mięsem jagnięcym zawijany w liście winogron (coś jak polskie gołąbki). Danie główne też dostaniemy, jednak nie należy się(...)tłoczeniem oliwy oraz produkcją tsikoudii (kreteńska wódka z anyżu, odpowiednik greckiego ouzo czy tureckiego raki). Mama Pelagia swoje potrawy przyrządza z warzyw z własnego ogródka. Ma pomidory, ogórki, bakłażany, cukinię, paprykę, pomidorki koktajlowe, drzewka cytrusowe. Wkłada mnóstwo miłości w to co robi - nawet tak prozaiczna rzecz jak grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje na początek dzbaneczek
W kuchni Katie