czosnku zioła włoskie 100 g śmietany 18 % 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ząbek czosnku posiekać. Cukinię, dynię (hokkaido kroimy ze skórką, a zwykłą obieramy i dopiero potem kroimy w kostkę) i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Dodać olej, zioła włoskie i szczyptę soli. Smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać śmietanę, chwilę zredukować. Pozdrawiam Anulla
Fabryka pomysłówMięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na mocnym ogniu, odłożyć na bok. Warzywa (cukinie, bakłażana, paprykę, pomidory i cebulę), pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia się. My wolimy podsmażać każde warzywo osobno, zajmuje to więcej czasu, ale pozwala lepiej zachować smak poszczególnych składników. Smażymy do momentu, aż zaczną brązowieć, oczywiście nie przypalając ich. Podsmażone warzywa przekładamy do większego
KasiaiKrzysiu.pldokładnie niż kabaczka, bo zawiera w sobie więcej wody. Składniki: 1 kg kabaczka lub cukinii (u mnie młody kabaczek) 2 jaja 1 średnia cebulka 6-8 łyżek mąki (w zależności od tego, jak dokładnie odcisnęliśmy kabaczka/cukinię) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu olej dla smażenia Placki z kabaczka - przepis: Kabaczka dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i wydrążamy nasiona
Kuchnia Łukaszabędzie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej (ja smazyłam na teflonie bez tłuszczu). Maczamy kawałki cukinii w cieście naleśnikowym i kładziemy je na rozgrzanej patelni, po ok.20s sprawdzamy czy zarumieniły się od spodu, jeśli są brązowe to przewracamy na drugą stronę, a jeśli są jeszcze blade smażymy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z patelni na talerz i jemy póki ciepłe, bo takie
chili & sugarcebulka1 jajkosól, pieprzsiekana natka pietruszkiok. 5 łyżek mleka100 ml mlekaszczypta czosnku granulowanegoSposób przygotowania:1. Cukinię i obraną marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać.2. Ser żółty zetrzeć na tarce.3. Wszystko wymieszać, doprawić, w razie potrzeby zmienić ilość mleka i mąki.4. Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju.Smacznego!!!Źródło: Qulinarny blog
Kuchnia domowa Anipieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie:Warzywa umyć, odsączyć na sicie. Cukinię pokroić w kostkę, z brukselki wykroić głąb małym nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.W rondlu na zupę zeszklić na maśle drobno posiekaną szalotkę, dodać przyprawy, smażyć kilka sekund, dodać pozostałe warzywa, dusić 5 minut.Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków
SzczyptaSmaQnarzędzia, formujemy długie, dość cienkie i wąskie pasy cukinii. Składniki na sos pomidorowy: - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 100 gram pieczarek - 500 gram mięsa mielonego z indyka - 150 mililitrów białego wina - 50 mililitrów wody - 500 mililitrów przecieru pomidorowego (passaty) Przygotowanie sosu pomidorowego: Cebulę siekamy w kosteczkę, czosnek rozgniatamy - smażymy to na rozgrzanej oliwie do zezłocenia (zapach będzie cudowny(...)Następnie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Je także podsmażamy na złoty kolor - nie wrzucamy kolejnego składnika, jeżeli na patelni znajduje się woda z pieczarek i całość dusi się zamiast smażyć, wtedy czekamy aż płyn odparuje i po tym dopiero wrzucamy kolejne składniki. Dodajemy mięso mielone. Następnie wlewamy białe wino i wodę. Gotujemy tak długo aż sos się zredukuje. Wtedy dodajemy
Życie zamknięte w smakugrubych oczkach, solimy. Odstawiamy na 10 min, następnie odsączamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajka, jogurt oraz mąkę. Doprawiamy do smaku przyprawami, mieszamy. Na rozgrzaną patelnią lekko posmarowaną olejem, nakładamy po 1 łyżce masy, smażymy placki z obu stron na złoto. Możemy podać placuszki z ulubionym sosem
słodki bratekpiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski. Na patelnię z tłuszczem z pieczenia frykadelków wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa. Smażyć ciągle mieszając przez około 5 - 6 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Zakątek rozkoszy kulinarnychświeżo zmielona gałka muszkatołowa Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój w plastry, a cukinię przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półksiężyce. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć warzywa i podsmażaj je na średnim ogniu przez około 5 minut, następnie dorzuć suszoną żurawinę oraz orzechy i smaż dalej 2-3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Aby przygotować polentę
Roślinna - blog wegańskipół łyżeczki zmielonego kminku łyżeczka proszku do pieczenia starta skórka z jednej cytryny Cukinię obrałam,oczyściłam z gniazd nasiennych i starłam na tarce o grubych oczkach. Dodałam żółtka z jajek,mąkę,parmezan i pozostałe składniki. Na koniec ubiłam pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszałam. Smażyłam na rozgrzanej patelni aż uzyskały złoty kolor i się zarumieniły. Najlepiej smakują na gorąco
potrawyregionalnetego cierpliwość. Nie kroiłam ręcznie, użyłam robota.Nie patrzyli mi dziś na ręce. Cukinię przekładamy do dużego rondla, najlepiej z grubym dnem, nalewamy troszeczkę wody, solimy, dosmaczamy pieprzem, podlewamy oliwą z oliwek. Delikatnie mieszamy i na małym ogniu doprowadzamy do miękkości. Kroimy w piórka szalotkę, smażymy na oliwie w drugim rondlu i dodajemy białą kiełbasę. Smażymy. Jeśli kiełbasa nie ma anyżku
Z Kuchni Do Kuchniłyżka jogurtu naturalnego pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, kurkuma Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, myjemy wydrążamy ze środka pestki i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Następnie solimy i za kilka minut odsączamy z nadmiaru wody. Kolejno dodajemy jajko, mąkę, jogurt i przyprawy - mieszamy. Smażymy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni, następnie nakładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
Truskawkowa Fiestapuściła sokPo tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Można też placuszki smażyć bez panierowania
Stare GaryPrzygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę na cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy
Moniki Smakołykinajlepiej rękami. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę, a tymianek posiekać i dodać do cukinii. Wbić jajka wymieszać, doprawić do smaku i dodawać powoli mąkę. Ciasto powinno być gęste, ale nie może się rozlewać po patelni. Jeśli będzie za gęste można dodać jogurtu lub mleka. Placuszki smażyć na patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać z jogurtem naturalnym
Pasja Smakułyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku szczypta soli i pieprzu Sposób przygotowania: Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Przekładamy ją do miski dodając: jajko, mąkę, drobną pokrojoną cebulę, jogurt, bazylię i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Konsystencja musi być dosyć gęsta. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jedna łyżka to jeden placuszek. Po usmażeniu nakładamy na papier
Truskawkowa Fiestamakaronem Lekkie i szybkie danie, które jesteśmy w stanie zrobić nawet w środku pracowitego tygodnia składniki dla czterech osób 500 g piersi z kurczaka 500 g makaronu 1 cukinia 1 niewielki por 1 papryka 1 bakłażan 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól,pieprz pół pęczka naci pietruszki pół pęczka szczypioru Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie(...)czosnku, smażymy minutę i dodajemy mięso kurczaka. Całość przesmażamy kolejne pięć minut i dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. W oddzielnym, dużym garnku, gotujemy makaron. Mięso z warzywami dusimy pięć minut, później dodajemy pokrojoną w paski paprykę, c ałość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez trzy, cztery minuty. W tym czasie cukinię
Miód i pieprzcukinię jest bardzo dużo i pewnie każdy znajdzie coś dla siebie. Ja po obejrzeniu kilku przepisów zrobiłam po swojemu i jestem zadowolona, gdyż wyszło mi całkiem smacznie. Przepis: dwie cukinie, 400g pieczarek, 500g mięsa mielonego, duża cebula, wyciśnięty czosnek - ja dałam pięć cząstek, łyżka posiekanej natki pietruszki, starty ser żółty - tak do posypania po wierzchu, bądź do dodania do środka(...)nadal smażyć. Dodać bazylię. Gdy farsz jest gotowy dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać. Jeżeli mięso było tłuste, należy pozbyć się jak najwięcej tłuszczu wybierając go łyżką. Aby mięso było bardziej spójne i nie rozlatywało się można do farszu dodać startego sera żółtego - dodać dopiero wtedy gdy ostygnie - łatwiej się wymiesza i nie będzie się ciągnąć. Cukinię przeciąć
W kuchni u Moniki