cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:65/100)

letnia zupa minestrone 113

ziaren ciecierzycy 2 pomidory 1 papryka 1 cukinia 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 pęczka natka pietruszki 1/2 pęczka dymki szczypior sól, pierz 2 łyżki oliwy sposób przygotowania w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone w plastry. Smażymy całość a kiedy cebula się zeszkli, dodajemy

Miód i pieprz
Stek z polędwicy wołowej z masłem czosnkowym 172

każdy) odrobina oleju roślinnego i masła do smażenia sól, świeżo mielony pieprz do smaku Masło czosnkowe: 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanych świeżych ziół (tymianek, koperek, natka pietruszki) sól, pieprz do smaku Grillowane warzywa: 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 mała czerwona papryka 1 czerwona cebula oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz(...)Bakłażana kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Lekko solimy, odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie opłukujemy go z soli i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. 2. Cukinie również kroimy w 0,5 cm plastry, paprykę kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę w ósemki. 3. Na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oliwy z oliwek grillujemy warzywa

W kuchni Katie
Zupa minestrone z bobem 166

świeżej bazylii - pieprz, sól Składniki na 8-10 porcji. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim boczek pokrojony w kostkę przez kilka minut. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i starty czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę po kolei marchewkę, oba selery, ziemniaki, cukinię i pomidory. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy tak wszystko ok. 10 minut. Do warzyw wlewamy

Kuchenne Wariacje
Spaghetti z dorszem i cukinią 151

rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z pomidorków, usmażyć rybę. Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki za pomocą obieraczki do jarzyn. Pomidorki pokroić. Dodać do ryby, doprawić solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć kilka minut. W międzyczasie ugotować makaron. Makaron odcedzić i dodać do ryby i warzyw, wymieszać. Przed podaniem

Smakołyki Asi
Omlet ziemniaczany z patelni 99

biała cebula 5 łyżek oliwy z oliwek 4 jajka szczypiorek sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Cukinię, ziemniaki pokroić w plastry, a cebulę drobno posiekać. Po czym podsmażyć na oliwie, wlać rozbełtane przyprawione jajka, przełożyć na patelnię, obłożyć plastrami pomidora i smażyć przez pięć minut pod przykryciem. Po lekkim wystudzeniu posypać posiekanym szczypiorkiem

Tradycyjna Kuchnia
Pulchne placuszki z marchewki 119

moim uwielbieniu do warzywnych placuszków pisałam Wam już nie raz. Na blogu były już placki z cukinii i fety i takie z halloumi , pyszniły się placki z pomidorów , a także ze szpinaku i porów . Zawsze formowałam z masy płaskie krążki, które smażyłam na małej ilości tłuszczu. Dzisiejsze placki są zupełnie inne. Kojarzą mi się z pączkami, albo racuchami mojej Babci

Chilli Czosnek i Oliwa
KURCZAK W CURRY Z IMBIREM, SMAŻONYMI WARZYWAMI I SOSEM CZOSNKOWO-MIĘTOWYM 117

pokrojoną czerwoną paprykę. Wsypałam przyprawy. Następnie dodałam podgotowane przez chwilę na półtwardo różyczki kalafiora i plasterki cukinii. Warzywa podlałam odrobiną wody i podsmażyłam na chrupko. Dolałam również sosu sojowego. Pora wrócić do naszego namarynowanego wcześniej kurczaka. Przełożyłam go na rozgrzany olej. Smażyłam aż nabrał złocistego koloru.  Do tego pysznego dania, które podawałam z ryżem idealnie pasuje poniższy jogurtowy

potrawyregionalne
Sałatka z kurczakiem i grzankami 275

podwójna pierś z kurczaka 1 średnia główka sałaty lodowej 300 g pomidorków koktajlowych zioła włoskie olej do smażenia 1 jajko bułka tarta 6 kromek czerstwego chleba 1 łyżka masła sos 7 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu, dałam keczup z cukinii przyprawa do sałatek Piersi z kurczaka rozkroić na dwa płaty mięsa lub pokroić w paski. Dokładnie oprószyć

Monia miesza i gotuje
Kilka pomysłów na... 168

gofry, z pastą ricotta-feta i tymiankiem  Tu podobne, z tym, że z cukinią  Cukiniowe gofry;  z pastą ricotta-feta  Cukiniowy omlet pełny sera żółtego, z pomidorem i keczupem   Kuskus z czerwoną fasolą, fasolką i orzeszkami ziemnymi  (Smażone) kofty marchewkowe z sosem pomidorowo-orzechowym, brokuły

More food, love and dreams
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 179

kawałków bambusa marynowanego 1/3 cukinii pokrojonej w grube półplasterki 2-3 łyżki soku z limonki 20-30 liści bazylii tajskiej świeża kolendra zielona cebulka pokrojona na ukośne krążki 1 . Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pastę, cały czas mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć.  2 . Dodać "kożuch" z mleczka kokosowego ( zazwyczaj osadza się przy wieczku puszki), smażyć jeszcze chwilę, dodać mięso

Kuchnia Prezydentowej
Leczo warzywne 322

pokrojona w kostkę średni por (biała część), pokrojony w półplasterki trzy ząbki czosnku, pokrojone w plasterki średnia cukinia, pokrojona w grube półplasterki 300 g pieczarek, pokrojonych w plasterki dwie średnie marchewki, pokrojone w plasterki puszka pomidorów krojonych łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia przyprawy: słodka papryka (pół łyżeczki), ostra papryka, sól, pieprz, szczypta oregano, świeży koperek (łyżka) ewentualnie: 3 łyżki

Kulinarny Pamiętnik
Risotto z polędwiczkami, warzywami i chińskimi grzybkami 148

grama sala, pęczek zielonej pietruszki, 1 łyżka masła. Przygotowanie: Cukinię i marchew kroimy w cienkie słupki, a paprykę i cebulę w kosteczkę. Oczyszczona, umyta i osuszoną polędwiczkę kroimy w bardzo cienkie plasterki, dodatkowo delikatnie rozbijamy je palcami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę z szczyptą cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając(...)przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar. Kiedy ryż będzie al dente dodajemy polędwiczki, paprykę,grzybki, marchew i mieszamy. Na sam koniec dodajemy cukinię, pieprz zielony, grama sala, ser, masło i całość dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą do smaku. Risotto podajemy z posiekaną zieloną pietruszką. Rada: bulion dolewamy stopniowo po chochelce, jeśli nam zabraknie

Moniki Smakołyki
Leczo z pieczarkami i kiełbasą 88

duża czerwona papryka 400g pieczarek 1 mała cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego sól/pieprz  przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek,zioła prowansalskie Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Kiedy kiełbasa się lekko zrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy przez około 1 min. Do garnka wlewam(...)samej patelni lekko podsmażam pokrojone na plasterki pieczarki, które również lądują w garnku.  Całość gotuje przez około 10 min , w miedzy czasie dodaję przecier/koncentrat oraz pokrojoną w kostkę cukinie, przyprawiam według uznania.  Kiedy cukinia będzie miękka (nie dopuścić do rozgotowania!) leczo gotowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste można zagęścić mąką. Smacznego

Kolejny blog o gotowaniu
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 479

Papryka czerwona 1 szt Cukinia 1 szt Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Suszone śliwki 100 gr Cytryna 1 szt Olej Kolendra, kmin rzymski, sól, pieprz czarny Składniki na niecodzienny ryż: Bulion warzywno-drobiowy 1 szkl Mleko kokosowe 1 szkl Ryż 1 szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS

My Culinary Art
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg 157

prostotą, smakiem i dużą ilością ziół. Ja ten przepis wykorzystałam jako bazę, ale moja wersja jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i zawiera mniej tłuszczu . Polecam.    Składniki: 3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie  odciśnij  sok!) 1 duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane(...)całym oleju, by stały się miękkie. Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę.  Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny

Apetyt na Zielone

Proponowane wyszukiwania