cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:57/100)

Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami 144

piórka, czosnek w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, seler naciowy kroimy na pół centymetrowe kawałeczki, cukinię obieramy i kroimy w półplasterki.  W garnku rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wkładamy kurczaka skórą do dołu i tak go smażymy przez parę minut a potem przewracamy na drugą stronę, aż się delikatnie zarumieni, wyjmujemy go z garnka i przekładamy(...)przesmażamy przez kilka minut i dodajemy 0,5 szklanki wody, całość delikatnie podduszamy, dodajemy kurczaka oraz sos pomidorowy i resztę wody oraz brązowy cukier, mieszamy. Po kilku minutach dodajemy cukinię i seler naciowy, mieszamy i zakrywamy pokrywką i na delikatnym gazie gotujemy około 40 minut, aż kurczak będzie miękki i uduszony. Doprawiamy przyprawami sos i gotowe.  ( Jeśli

Kuchnia na wzgórzu
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 169

Przepis na FASZEROWANE CUKINIE I PAPRYKI BRĄZOWYM RYŻEM, FENKUŁEM I WOŁOWINĄ ( NA OSTRO )Składniki potrawy, którą wykonałam w woku:400 g mielonej wołowiny (dobrego gatunku)2 młode cukinie 2 białe papryki2 woreczki ugotowanego al dente brązowego ryżu1 mały fenkuł1/4 papryczka chili100 g sera mozzarella1 mała cebula1 ząbek czosnku1 wiązanka natki pietruszkisól, pieprzolej rzepakowy do smażeniaCukinie i papryki myjemy(...)boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz układamy tartą mozzarellę. W ten sposób nafaszerowane warzywa, układamy w woku

Bon Appetit Małgorzaty
Jaglane placuszki z cukinią i papryką 176

mała cukinia (około 270 gr) 1 średnia papryka (około 180 gr) 2 duże jajka (rozmiar L) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 275 gr sera białego (ja użyłam tłustego, ale może być też półtłusty, byleby nie był kwaśny ) 100 gr kaszy jaglanej (1 woreczek) lub (około 1/2 szklanki) sól i pieprz kurkuma oliwa do smażenia Kaszę dwa razy płuczemy pod bieżącą wodą(...)Cukinię myjemy, kroimy w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Ugotowaną kaszę mielimy razem z jajkami, mąką i serem białym blenderem, tak żeby nie rozdrobnić całkiem kaszy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię na średnią moc, wylewamy oliwę, nakładamy placuszki łyżką. 1 placuszek do 1 kopiasta łyżka. Smażymy około 3 min z każdej strony na złoty kolor. Składniki

moj przepis na
AROMATYCZNY MAKARON ZE WSTĄŻKAMI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI 203

tarce o drobnych oczkach czosnek, rozmaryn w gałązkach, płatki chili, sól i pierz do smaku. Smaż krewetki najpierw 2 minuty z jednej strony, a następnie kolejne 2 minuty z drugiej strony.  Następnie dodaj do nich ugotowany makaron i wstążki z cukinii i marchewki, wymieszaj dokładnie, ale delikatnie. Danie przełóż na talerze i podawać. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Gulasz z warzywami i chilli jalapeno 229

wieprzowej - kawałek szynki mocno wędzonej lub boczku - 2 średnie marchewki - 1 nieduża cukinia - 1 mała cebula - łyżeczka mielonej słodkiej papryki - łyżeczka zielonego chilli jalapeno - suszone śliwki - 4-5 łyżeczek przecieru pomidorowego - 2 liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy, bazylia, rozmaryn - kasza jęczmienna perłowa   do smażenia - olej rzepakowy Przygotowanie: Kroję mięso w kostkę i podsmażam na oleju wraz

Kuchnia co dnia
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 167

smak mojej kuchni :) Propozycja nr. 1: Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu! Składniki: Placki: 1 cukinia (ok.600g) - u mnie było 2,5kg! :)) 2 jajka 5-7 łyżek mąki Pełne Ziarno Lubella 1 duża cebula  sól i świeżo mielony pieprz oliwa do smażenia Sos: duży kubek jogurtu naturalnego (370g.) 5 ząbków czosnku 10 listków świeżej bazylii szczypta soli

Spektrum Smaku
Cukinia faszerowana indykiem 160

Składniki: * 3 średnie cukinie * 2 cebule * 3 ząbki czosnku * 1 czerwona papryka * 50 dag mielonego mięsa z indykiem * woreczek ryżu (użyłam brązowego) * mały koncentrat pomidorowy * pęczek natki pietruszki * sól, pieprz, słodka papryka * oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę, paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oliwie. Kiedy zmiękną dodajemy mięso. Smażymy ok. 10 minut, aż straci

Pobite gary Barbary
Łatwa zupa z curry i warzywami / Easy curry and vegetable soup 187

podania Przygotowanie: W średnim garnku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj imbir wraz z czosnkiem, podsmaż przez chwilę i dodaj kmin rzymski, pastę curry, bulion i marchewkę, i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj kalafior, chilli, fasolkę szparagową, cukinię i gotuj kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj kapustę i podgrzewaj kolejne kolka

karmelowy
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 176

natki pietruszki sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek Pozostałe składniki: 6 małych cukinii 20 dag sera żółtego Gouda (w plastrach) ryż biały długoziarnisty firmy Kupiec Przygotowanie farszu: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który

Smak mojego domu
PLACKI Z JABŁKAMI 170

misce. Wsypałam mąkę. Wlałam kefir. Dodałam obrane i pokrojone na plasterki jabłka. Wymieszałam. Formowałam placki na rozgrzanej i polanej olejem patelni. Smażyłam z obu stron na złoty kolor. Podawałam posypane cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również pyszne PLACKI Z CUKINII

potrawyregionalne
wiejski kociołek z klopsikami 169

liście laurowe 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka oleju Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawić. Uformować kulki. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, marchewkę w plasterki. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć chwilę. Podlać szklanką wody, dodać ziele i liście laurowe, dusić pod przykryciem. Kiedy warzywa będą prawie miękkie, dodać klopsiki i kukurydzę oraz

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekane roladki z bakłażana i cukinii 114

Cebulę, czosnek i mozzarellę siekamy i mieszamy z ugotowaną soczewicą. Dodajemy zioła, posiekaną papryczkę, jajka, starty parmezan i dokładnie wszystko mieszamy. Cukinię i bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry (około pół centymetra). Smarujemy oliwą z obu stron i smażymy do przyrumienienia na patelni grillowej. Jak wystygną to na jednym krańcu kładziemy łyżeczkę soczewicowego farszu i zawijamy roladki. Na dno naczynia

Marder&Marder Manufacture
Placuszki z cukinii z czosnkiem 162

tarce jarzynowej, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Dobrze odcisnąć z soku.2. Cebulkę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.3. Cukinię, cebulę i czosnek wymieszać, dodać mąkę, jogurt, koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem.4. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.5. Podawać ze kleksem jogurtu naturalnego, ewentualnie ze śmietaną.Smacznego!!!Źródło: Ewa Wachowicz

Kuchnia domowa Ani
Lazagne ze szpinakiem i cukinią 180

pizzy sól i pieprz Farsz: Masło stopić, wrzucać partiami szpinak i posiekany czosnek i smażyć. Można dolać 2 łyżki wody. Dodać pokruszony ser pleśniowy. Kiedy szpinak zwię dnie i straci na objętości, zdjąć z ognia i w y mieszać z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Cukinię zetrzeć razem z łupą na tarce do mizerii w bardzo cienkie plastry. Sos beszamelowy

Czerwień i błękit
Grillowana pierś marynowana w maślance 171

pokroić w kostkę. Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju a następnie dodać paprykę.  Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną, doprawić do smaku solą ziołową. Patelnię zestawić z ognia i dodać gotowy kuskus oraz posiekaną natkę pietruszki.  Wszystko wymieszać. Na talerz nałożyć grillowanego kurczaka i cukinie oraz kuskus i podawać

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania