dostanę za tydzień kolejną porcję to zrobię, bo są smaczne. Składniki: 10 kwiatów cukinii Ciasto 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki wody gazowanej 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta ostrej papryki sól olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kwiaty dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. W miseczce wymieszać(...)jest zbyt rzadkie dodać mąki, a jeżeli zbyt gęste dolać mleka. Każdy kwiatek obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do momentu aż będą rumiane. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Podawać ciepłe. kwiaty cukinii zapiekane w cieście
O kuchni z uczuciemjajka1/4 zielona część porakopereksól, pieprzświeży tymianek do dekoracjiNa dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek
Bon Appetit MałgorzatyKolejny przepis makaronowy dla Kasi :) Makaron z cukinią i camembertemSkładniki:1 średnia dymka1 cukinia4-5 pieczarek1 okrągły serek camembertłyżka śmietanyewentualnie 1 łyżeczka mąki - jeśli wyjdzie zbyt rzadkiesól, pieprz do smakuoliwa do smażenia gruby makaron, świderki lub innyMakaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dymkę posiekać, wrzucić na rozgrzany tłuszcz - zeszklić.Pieczarki pokroić w plastry, dodać do cebuli
kolorowotorcikowoszklanki suchej kaszy jaglanej (o jej właściwościach zdrowotnych pisałam tutaj ) 1 cukinia 2 duże pęczki młodego szczypiorku 1 duży pęczek ulubionych świeżych ziół - ja dałam świeże oregano, lubczyk, kolendrę, majeranek 1 łyżka kozieradki sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy olej rzepakowy tłoczony na zimno do smażenia lub olej kokosowy Przygotowanie: Gotujemy kaszę jaglaną. Garnek stawiamy na gazie i rozgrzewamy. Pół(...)trzeba będzie dodawać np. jajka do sklejenia masy). Na tarce o grubych oczkach ścieramy cukinię.Szatkujemy drobno całą zieleninę i wrzucamy do ziemniaków. Całość doprawiamy starannie kozieradką, solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie masę ręką i formujemy okrągłe lub podłużne placki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na średnim ogniu placki przez 2 - 3 minuty na złoty kolor, po czym przewracamy
Naturalna Kuchniamielonej słodkiej papryki szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony czarny pieprz olej do smażenia Przygotowanie. Ugotowanie ziemniaki (u mnie puree, jeśli są w całości dokładnie je roztłuc lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków) przekładamy do dużej miski. Cebulę i czosnek obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser feta dokładnie rozdrabniamy(...)mielone). Całość starannie doprawiamy solą i pieprzem. Łyżką nabieramy porcję masy ziemniaczanej i rękami zmoczonymi w zimnej wodzie formujemy zgrabne kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy partiami kotlety. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy polane gęstym naturalnym jogurtem lub ulubionym sosem i posypane zieleniną, np. natką pietruszki lub szczypiorkiem. Ja podałam kotlety z moim ulubionym sosem grzybowym
Naturalna Kuchniawarzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne. Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość grube półplasterki, czosnek - w drobną kostkę, paprykę - w większe kawałki, cukinię (ze skórką!) - w ćwiartki; pomidora (sparzonego i obranego ze skórki!) - w kostkę. Kiełbasę pokroić w półpasterki, szynkę w półsłupki. Na dużej patelni z grubym dnem - lub opcjonalnie grubym garnku(...)tłuszcz się wytopi. Zdjąć z patelni na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Gdy się zez łoci, z powrotem wrzucić na pate lnię kiełbasę z szynką. Dołożyć cukinię i chwilę wszystko podsmażyć - potrzebuje najdłuższej obróbki ciepl nej z używanych warzyw . Dorzucić papryki, dolewając kilka łyżek soku pomidorowego i dusić
Grunt to przepis!temperaturze 130 C. steki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, patelnia musi mieć grube dno, które delikatnie smarujemy olejem nie nakłuwamy steków podczas smażenia i nie przekładamy od razu. Stek przewracamy dopiero po czasie na jakim chcemy aby było wysmażone pół krwisty 3 min z jednej strony 3 minuty z drugiej(...)łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz dodatki: masełko ziołowe - ząbek czosnku, 2 łyżki pietruszki, sól morska grillowana cukinia Przygotowanie: Steki osuszone, osolone, pozostawiamy po wyciągnięciu z lodówki w temperaturze pokojowej przez 1 h , smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem - ja smażyłam po 4 minut z każdej strony ( lubię wysmażone). Steki ściągamy
Niezły Młynekosolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Umytą cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni na masełku podsmażamy cukinię z marchewkę. Gdy warzywa lekko zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ryż mieszamy razem z warzywami i od razu podajemy z ulubionymi dodatkami
magiczna kuchnia Kasisól, pieprz Komosę ryżową przelać wrzątkiem. Zalać szklanką wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Na patelni grillowej lub zwykłej rozgrzać olej kokosowy. Dodać warzywa i smażyć przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną quinoa wymieszać z warzywami i posiekanym szczypiorkiem
Moja Galeria Smakudente. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 2-3 łyżki i wrzucamy cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Smażymy cebule aż się zeszkli i wlewamy passatę. Dusimy na małym ogniu a w międzyczasie ścieramy na dużych oczkach tarki połowę cukinii i dodajemy do sosu pomidorowego. Chwile razem dusimy i dodajemy kukurydzę, oliwki i wszystko doprawiamy ziołami, pieprzem oraz delikatnie
vegetaniebulionu, 25 dag kiełbasy podwawelskiej, 1 duża cebula, 4 ząbki czosnku, 50 dag cukinii, 1 zielona papryka, 1 czerwona papryka, 5 dag ryżu, 7 łyżek ostrego ketchupu, 2 łyżki suszonego lubczyku, łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na patelni przez ok. 5 minut. Dodać Pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony
Pobite gary Barbarypokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojone w kostkę papryki i pomidora, całość smażymy przez 3-5 minut. Następnie do patelni dorzucamy kaszę, przecier z pomidorów, sól, pieprz i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły farsz układamy na cukiniach, przykrywamy mozzarellą i pokrojonym w drobną kostkę pomidorem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprzparze Bonduelle 1/4 awokado 2 jajka odrobina posiekanej świeżej bazylii odrobina oliwy do smażenia Uwaga: Z podanych powyżej proporcji wyszło około 6 naleśników o grubości około 1-2 mm. Jeśli posiadasz większe naczynie, musisz podwoić proporcje podane w przepisie. Farsz: 1/2 średniej wielkości cukinii 5 pomidorków koktajlowych pół czerwonej papryki 250 g sera 1/2 brokuła 4 łyżki śmietany(...)pomocą trzepaczki zmieszać by masa nie miła grudek. 3. Smażyć naleśniki na małym ogniu na niewielkiej ilości oliwy. Farsz: 1. Brokuły włożyć do garnuszka i zalać wrzątkiem- zblanszować; trzymać we wrzątku około 30-45 minut, po czym odcedzić. 2. Paprykę posiekać w kostkę, pomidorki przekroić na pół a cukinię pokroić wzdłuż - w paski. 3. Grillować warzywa na patelni grillowej
KreatywnePinyPapryki i chili kroimy, cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa poza cebulą i czosnkiem przyprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Gdy zmiękną przekładamy je do garnka wraz z resztą warzyw i ketchupem z cukinii. Chwilę dusimy aż smaki się połączą a cebula zmięknie. Smacznego :) Artykuł Leczo z grillowanych warzyw pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogrukoliSuszony czosnek niedźwiedziAromatyzowany czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim olej słonecznikowyGarść kukurydzy konserwowej EKOGarść fasolki czerwonej konserwowej EKOSól himalajskaPrzygotowanie:1/ Cukinię kroimy w 0,5 cm talarki i obsypujemy solą, obsmażamy do miękkości na patelni używając aromatyzowanego oleju (Lejemy więcej niż do standardowego smażenia ze względu na to że olej połączy składniki w sałatce)2/ Siekamy do miski w kostkę sałatę lodową
Kuchnia PROzdrowotna