cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:51/100)

Zupa jaglana z cukinią i szpinakiem 131

utartego kłącza imbiru szczypta  gałki muszkatołowej szczypta  kurkumy olej kokosowy extra virgin  do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki  curry premium sól himalajska do smaku nasiona chia do dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie Cukinie należy umyć i pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach

Z Kuchni Do Kuchni
cukinia faszerowana tofu 189

wyrzucamy miąższu) - zostawiamy jednak z obu stron oraz po bokach ok. 1cm warstwe miąższu. Tak przygotowane połówki cukinii posypujemy lekko solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Tofu rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy ok. łyżkę oleju i wrzucamy tofu. Smażymy chwilę aż lekko się zezłoci i dodajemy wcześniej wydrążony miąższ, passatę, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku

chili & sugar
Faszerowane papryki 203

papryczka chili, drobno posiekana 3 cm kawałek świeżego imbiru, starty 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej kolendry ¾ szklanki ugotowanego brązowego ryżu basmati (lub innego) 1 duża cukinia, starta na tarce o dużych oczkach 1 duża marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 4 suszone morele, drobno pokrojone 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry sól i pieprz do smaku(...)cebulę, czosnek, papryczkę chili, imbir. Zwiększ ogień i podsmażaj całość 3 minuty. Następnie dodaj przyprawy: mieloną kolendrę i gałkę muszkatołową, zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Patelnię zdejmij z ognia i do aromatycznej mieszanki dodaj ryż, startą cukinię i marchew, morele oraz posiekaną świeżą kolendrę. Na koniec farsz dopraw solą i pieprzem do smaku i dokładnie zamieszaj. Przygotowane papryki nadziewaj

Roślinna - blog wegański
Wołowina po arabsku! 220

kuchni ;-), gotujemy! SKŁADNIKI: - 300 g wołowiny- rostbef - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - 2 garście włoszczyzny gotowej (marchew, pietruszka, seler, por w słupkach) - duża czerwona papryka - 1/2 małej cukinii pokrojonej jak makaron- na cieniutki paseczki - przyprawa sumak - 2 łyżeczki płaskie - przyprawa zatar hala-bi  - 2 łyżeczki płaskie - czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka  - przyprawa harissa - 1/2 łyżeczki - przyprawa(...)czosnek, podsmażaj przez 1 minutę, dodaj wołowinę pokrojoną na paseczki. Smażymy 2 minuty. Dodajemy włoszczyznę, paprykę pokrojoną w paseczki, ciągle mieszając smażymy 5 minut. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy cukinię, dusimy 4 minuty. Podajemy z chlebem pita

SMYKWKUCHNI
Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią, podawane z miętowym dressingiem 118

tuziny placków Placki: 4-6 ziemniaków (ok. 800 g) 2 duże marchewki (lub pęczek młodej) 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka ½ łyżeczki ziaren kolendry 3 cm kłącza imbiru sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dressing miętowy: kubek jogurtu greckiego (400 g) solidna garść listków mięty ogrodowej 1 ząbek czosnku szczypta soli(...)razem z cukinią zetrzyj na tartce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Imbir oraz czosnek zetrzyj na małych oczkach. Kolendrę utłucz w moździerzu. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski, wbij jajka, dodaj mąkę oraz kolendrę i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy, formując placki. Smaż

Food Square
Naleśniki ze szpinakiem w sosie serowym ( bezglutenowe) 202

gram sera żółtego 1 opakowanie sera topionego  mała śmietana 12% 1/2 szklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę maki natomiast jeśli za gęste dodajemy mleko. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy(...)ulubione przyprawy. ja dodałam duże ilości pieprzu i dodatkowo ząbek czosnku.Bulion lekko podgrzewamy dodajemy śmietanę, ser topiony i energicznie mieszamy by rozpuścić serek. Pod koniec dodajemy ser żółty oraz cukinię i mieszamy ciągle aż do rozpuszczenia sera

NaKońcuJęzyka
Zupa z bobu aromatyzowana miętą afrykańską 132

Składniki:pół kilograma bobu najlepiej świeżego (ewentualnie mrożonego)2 garści fasolki szparagowej (można pominąć)pół cukinii1 ząbek czosnku2 liście laurowe1 cebulagarść mięty afrykańskiej albo zwykłej pieprzowej1

Bon Appetit Małgorzaty
Risotto z warzywami. 145

gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W trakcie kiedy gotuje się ryż, przygotowujemy warzywa. Na początek kroimy cukinię w półplasterki, cebulę i pora w kostkę. Teraz rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i pora, i smażymy, aż się lekko zeszklą. Teraz dodajemy pomidory (całą puszkę) i dusimy ok. 10 min. Jeśli macie pomidory

vegetanie
Bakłażany faszerowane pomidorami 125

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Potrawka warzywna 194

Składniki: * 0,5 kg kiełbasy, np. śląskiej * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 1 cukinia * 8 pomidorów * 2 garście fasolki szparagowej * 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego * 6 łyżek tartego żółtego sera * natka pietruszki * sól, pieprz, cukier * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Podsmażamy na patelni do czasu aż cebula zmięknie a kiełbasa się ładnie zrumieni

Pobite gary Barbary
Nadziewana cukinia 206

Dorzucamy do niej (też pokrojoną w drobną kostkę) szynkę i paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki. Smażymy, dopóki cebula nie zmieni koloru na złoty.Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i szczyptą czosnku. Smarujemy nim wnętrze wyżłobionej cukinii. Następnie wypełniamy ją przygotowanym wcześniej nadzieniem. Wierzch posypujemy bazylią. Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez

Weganizm infantylny
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 191

przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa do smażenia rozmaryn, tymianek, liść laurowy sól, pieprz, płatki chilli (do smaku) 8 szklanek wody lub wywar warzywny/mięsny 2 kostki rosołowe warzywne ekologiczne  (jeżeli nie używasz bulionu) 1 cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 4 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 puszka fasoli białej(...)suszony liść laurowy.  Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 5 minut. Do garnka wlej 8 szklanek wody lub bulionu, doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, aby zupa lekko się gotowała. Jeżeli używasz wody, teraz jest czas na dodanie kostek rosołowych. Do zupy dodaj pomidory z puszki, oraz ziemniaki i cukinię pokrojone na półplasterki. Gotuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle z łososiem, mascarpone, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz cukinią! 229

 Na romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)...składniki:1 op. makaronu Tagliatelle150 g wędzonego łososia2 garści czarnych oliwekok. 10 suszonych pomidorów1 mała

Bon Appetit Małgorzaty
WCZESNOJESIENNA MINESTRONE 156

wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka. Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu,  co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową. Składniki: 500 ml / 1 l bulionu warzywnego kawałek dyni 1 szt. cukinii 2 szt.marchewki 2 szt.pietruszki 2 szt.ziemniaków garść świeżej zielonej(...)łodygi selera naciowego 1 szt.cebuli 1 ząbek czosnku kawałek białej części pora 2 szt.pomidorów świeże gałązki tymianku świeże gałązki oregano 1 liść laurowy sól pieprz oliwa do smażenia kawałek parmezanu do wyboru - opcjonalnie:  1/2 bulwy kopru włoskiego 200g białej/czerwonej fasoli (namoczonej przez noc) 200g świeżego szpinaku kapusta włoska groszek 4 plasterki bekonu Przygotowałam składniki. Umyłam, obrałam

potrawyregionalne
Tarta z cukinią, rukolą i białymi szparagami 191

zbyt rzadka. Polecam, bo łatwo zapamiętać. składniki (forma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki 150 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu nadzienie 1 cukinia 70 g rukoli 5 ugotowanych białych szparagów zalewa jajeczna 2 jaja  ok 1/2 szklanki śmietany zmieszanej z mlekiem, pół na pół 60 g sera np cheddar łyżka(...)lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Rukolę umyć, strząsnąć nadmiar wody. W dużej patelni rozpuścić łyżeczkę oliwy, dodać wilgotną sałatę, chwilę smażyć na średnim ogniu, mieszając aż sałata zwiędnie. Zdjąć patelnię z ognia odlać powstały płyn. Cukinię pokroić w plasterki grubości 2 - 3 mm, ułożyć na nagrzanej patelni grillowej, podsmażyć z obu stron, aż pokażą

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania