inspiracji: - grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami - ser żółty - pomidory bez skórki, cukinia, szparagi, młody groszek, opieczona i pozbawiona skórki papryka - pietruszka, koper, kolendra, bazylia - jako alternatywa dla popularnego szczypiorku - krewetki, czosnek - ser feta Jako ciekawostkę powiem, że dodanie odrobiny mleka lub śmietanki pod koniec smażenia da efekt spulchnienia i aksamitnego smaku, a otarta skóra z cytryny bądź pomarańczy nada(...)Taki sposób smażenia pozwoli nam uniknąć nieściętego białka w jajecznicy (którego ja osobiście nie lubię), ale jednocześnie da możliwość poziomu wysmażenia. Nie jestem zwolenniczką rozmącania jajek na jednolitą masę przed wlaniem na patelnię, gdyż przypomina ona wówczas omlet, zamiast jajecznicy. Podajemy tak jak lubimy najbardziej - ja tradycyjnie z pomidorem :) Smacznego! 2. Jajecznica a'la śródziemnomorska jajka cukinia pieczarki oliwki
Taste Of My Daychwilę w osolonej wodzie. Staramy się jej nie rozgotować. Na patelni rozgrzewamy olej, w którym były suszone pomidory i smażymy na nim kurczaka razem z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Jak już kurczak będzie miękki dodajemy do niego cukinię i pomidory suszone pokrojone w paski. Podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, podsmażamy, posypujemy pestkami dyni
Passion of Cookingcodziennej diety. Dietetycy zalecają spożycie 2 łyżek tego oleju dziennie. W domu używam do smażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne. Grillowany h alloumi z cukinią i olejem rzepakowym Czas przygotowania: 25 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 6 plastrów sera halloumi 1 średnia cukinia listki tymianku
Kulinarne przygody Gatityzapłaciłam niecałe 7 złotych, jest to więc niezła opcja dla studentów :) Składniki: - 1 bakłażan - 1 cukinia - 2 papryki (mogą być różnokolorowe) - 4 pomidory - 2 duże lub 3 małe cebule - 2 ząbki czosnku - pęczek natki pietruszki - zioła prowansalskie - tymianek - sól, pieprz - olej / oliwa do smażenia Pierwszym krokiem będzie ogarnięcie "szalonego jabłka", jak przez wieki nazywano bakłażana przypisując mu wywoływanie u ludzi(...)reszta zrobi się niemalże sama ;) Do dużego garnka wlewamy olej (ok. 4-5 łyżek), a gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy po łyżce ziół prowansalskich i suszonego tymianku, mieszamy, obsmażamy. Gdy warzywa zmienią kolor dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jakieś pięć minut, a następnie w garnku lądują papryki i pomidory. Od tego momentu leniuchujemy ok. 40 minut
Kulinarne zapędy Kokosamoja jest mrożona) 3 suszone pomidory garść szpinaku 4 ząbki czosnku suszony czosnek niedźwiedzi łyżka masła olej kokosowy do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. W drugim garnku gotujemy parę minut fasolkę szparagową. Następnie grillujemy cukinię z czosnkiem na oleju kokosowym, po paru minutach dodajemy pieczarki i pokrojone suszone pomidory. Chwilę dusimy wszystko razem dodając szpinak
Bike By Lifedawałam ze względu na wędzonkę) Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy szalotkę ok. 3-4 minut Dodajemy ryż i smażymy ok. 2 minut aż będzie szklisty Wlewamy porcjami, po pół szklanki wywaru z warzyw i gotujemy Dodajemy cukinię i marchew, posypujemy pieprzem Wlewamy kolejne porcje wrzącego wywaru Całość gotujemy 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comlodówce błąka się jeszcze kawałek wędliny lub kiełbasy, to również ląduje w takich plackach. Zazwyczaj smażę je na minimalnej ilości oleju lub bez tłuszczu na patelni teflonowej. Samo zdrowie!:) Składniki na duży talerz placków: 2 marchewki 2 średnie cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku 6-7 ziemniaków 1 kiełbasa 1 jajko 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sol, pieprz(...)dodajemy jajko, mąkę i bułkę tartą a na końcu pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę i posiekamy koperek. Dokładnie ze sobą mieszamy. Na rozgrzaną patelnie kładziemy po łyżce masy i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym
My simple kitchenspaghetti 300 g mięsa wieprzowego 1 cukinia ok 400 g 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy szczypta chili woda lub rosół do podlania tłuszcz do smażenia Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć razem z cebulą. Podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną na półtalarki cukinię i jeszcze przez 10 min poddusić. Gulasz podawać
Gotowanie jest łatwemakaron (pomijamy sam środek, czyli pestki). Makaron z cukini umieszczamy na sitku, a sitko na garnku – lekko ugniatamy i zostawiamy, aż z cukinii ‚ujdzie’ woda ; ). Na patelnię rozgrzaną z olejem kokosowym wrzucamy pieczarki (i opcjonalnie cebulę). Smażymy aż pieczarki się zarumienią, a woda z nich wyparuje. Pomidory kroimy w kostkę (jeśli są już pokrojone to pomijamy), możemy też je zblenderować
Fill The Bowlśmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony koktajl 27 przepisów zebranych w akcji W krainie miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym
Weekendy w domu i ogrodzieminutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie pokroiłam w kostkę pomidory. Dodałam je do risotta. Kolej na wino. Wlałam je do garnka
potrawyregionalnemąki 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki gorącej wody sól do smaku ok. 1/2 płaskiej łyzeczki 1 mała cebula 3 pieczarki 1/4 papryki oliwa do smażenia Zamiast pieczarek i papryki może być coś innego np. por, cukinia,kabaczek Wykonanie Umyte warzywa kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju . Do miski wsypuje mąke, dodaje oliwę, warzywa ,sól i gorącą wodę
Eli Gotowaniekabaczka, ale są wyraźniejsze. Lekkie i sycące, czyli dobre połączenie jak na lekki obiad, czy kolację. Trzeba tylko uważać, żeby nie zostawić w cukinii za dużo wody, bo wtedy placki mogą się rozpadać podczas smażenia
Milion SmakówProste, łatwe i przyjemne....Bierzemy cukinię, jajo lub dwa i tyle mąki, żeby związała się cała woda z tartej cukinii. Solimy, pieprzymy i wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smażymy na małym ogniu dość długo z obu stron, żeby nie były surowe. Koniec kropka. Przepis banalny a ile radości :)Zapraszam też na Facebook
Z butelką mleczka w tledużej misy. Na dużej patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy i dodać roztarte nitki szafranu. Wrzucić marchewki i podpiekać przez 5-7 minut. Cukinię i bakłażana pokroić w półksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie
Food Square