cieniutkie paseczki - ja używam do tego specjalnej "obieraczki-krajaczki". Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Oliwę rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek i smażyć do momentu aż nabierze delikatnie złotego koloru , dodać pokrojoną w paseczki cukinię i podsmażać ok. 5 minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy cukinia zmięknie, dodać przestudzony makaron, dobrze połączyć z resztą składników. Wykładać
KUCHARNIAostatnio zostawiłam swój na noc do przegryzienia i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki: 1 cukinia 1 oberżyna 2 małe cebule 2 czerwone papryki 200 gr białych pieczarek puszka czerwonej fasoli puszka słodkiej kukurydzy 2 łyżki oleju 1/3 filiżanki gorącej wody Metoda: Warzywa pokroić w kawałki(...)Potem ją przemyć pod bieżącą wodą i osuszyć. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i poczekać, aż się zeszkli. Dorzucić pokrojoną paprykę i smażyć razem 3 minutki. Podlać gorącą wodą i poddusić. Dorzucić cukinię, oberżynę, pieczarki i czerwoną fasolę. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Pięć minut przed końcem dodać kukurydzę. Odstawić do ostygnięcia
MamaOskarkaśredni pomidor 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia hyzop oregano majeranek 100 g bundzu słodkiego (ser górki) tłuszcz do smażenia Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórko, czosnek posiekać. Cukinię przy pomocy obieraka pokroić w cieniutkie długie paseczki ze skórką. Pomidora pokroić w ósemki. W woku albo głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć chwilę cebulę
Gotowanie jest łatwefarsz 8-9 kwiatów cukinii, 200 g kurek, 1 - 2 cebule, 20 ml brandy, oliwa, sól, pieprz, cukier tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy ). Kurki oczyścić, umyć(...)pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oliwę, dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać kurki, smażyć około 4 minut. Wlać brandy, zamieszać i dusić aż odparuje płyn. Doprawić solą i pieprzem. Kwiaty cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek ( nie koniecznie). Wypełnić kwiaty cukinii kurkami z cebulą, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki
królestwo garówjest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej(...)połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy w garnku z odrobiną oleju. Dodajemy umyte i pokrojone cukinie, ziemniaki, marchewkę, selera, przyprawy i pokrojony czosnek. Zalewamy bulionem i wrzątkiem, tak żeby warzywa były przykryte. Gotujemy 15 minut i miksujemy blenderem. Dodajemy sok z cytryny
Ugotowane pozamiatanesiebie siódme poty. Pół roku później jesteśmy misterami trawników, parków, klubów, plaż i wszystkich innych hipsterskich miejscówek. Składniki: 1/2 piersi z kurczaka suszony rozmaryn 1 papryka 2 marchewki 1 cukinia 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 6 łyżek oliwy z oliwek ostra papryka mielony imbir ciemny sos sojowy pieprz i sól do smaku 100 g kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś(...)Dwie łyżki oliwy (no ewentualnie trochę więcej) rozgrzewacie na patelni. Czosnek i cebulę obieracie z łusek, drobno siekacie i wrzucacie na rozgrzaną oliwę. Smażycie, aż się zarumienią, ale pomieszajcie je raz czy dwa. Marchewkę, cukinię i paprykę myjecie i osuszacie papierem. Marchewkę obieracie i kroicie na kostkę. Wrzucacie na patelnię i mieszacie. Cukinię kroicie wzdłuż na pół, potem każdą połówkę
GRUBY WAŁEKpatelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej cebulkę i czosnek, dodajemy sól, pieprz, kumin i paprykę. Dokładnie mieszamy i smażymy całość. Następnie wlewamy cydr, wodę i dusimy do miękkości cebuli. Na patelnię wrzucamy startą cukinię i marchewkę. Całość dusimy 10-15 minut, aż cały płyn odparuje, na średnim ogniu. W dużym garnku umieszczamy ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną
Mango Papajaugotowanej kaszy jaglanej jarmuż około 2 szklanek, bez stwardniałych części 4 suszone pomidory szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku nawet dwa olej kokosowy do smażenia 1 cm świeżego kłącza imbiru nasiona słonecznika, uprażone na patelni , do serwowania Cukinię przetnij wzdłuż, pozbądz gniazd nasiennych. Wypłucz, posmaruj oliwą z oliwek i posyp delikatnie solą. Ułóż w naczyniu i zapiekaj wraz z bakłażanem około
Z Kuchni Do Kuchniprzepis na bliny gulasz 100 g grzybów ( użyłam opieńki) 1 duża cukinia 2 czerwone papryki 4 pomidory 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej do smaku chilli, sól i pieprz odrobina oleju kokosowego do smażenia do posypania ser ( Wasz ulubiony) Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie(...)Pomidory zaparzamy wrzącą wodą i ściągami z nich skórki. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy posiekany czosnek z cebulą, dodajemy pomidory i smażymy na średnim ogniu, aż powstanie konsystencja sosy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i grzyby. Wszystko razem dusimy i doprawiamy do smaku. Smacznego
Niezły Młynekplacków Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na placki ziemniaczane: 6 średnich ziemniaków 1 średnia cukinia 1/2 cebuli 2 jajka 3 łyżki parmezanu lub grana padano 5 łyżek mąki pszenno-orkiszowej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu białego + olej rzepakowy do smażenia SKŁADNIKI na salsę pomidorowo-paprykową: 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)cytryny sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE placków ziemniaczano-cukiniowych: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie ścieramy cukinię i cebulę. Dodajemy jajka, mąkę, sól, pieprz i starty parmezan. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Placki smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Usmażone placku układamy na ręczniku papierowym. PRZYGOTOWANIE salsy pomidorowo-paprykowej: Pomidora sparzamy gorącą wodą, obieramy
kulinarnyJaporcje. Składniki: 4-6 sztuk białej papryki (w zależności od ich wielkości) 200g zielonej soczewicy 3 średniej wielkości marchewki 1 nieduża cukinia średnia cebula 3 ząbki czosnku około 150g sera żółtego masło do smażenia pieprz, sól czosnek granulowany Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę siekamy drobno, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy około 1 łyżki masła
Czerwona Porzeczkaznalazłam w lodówce, połączenie okazało się pyszne więc polecam! Składniki 1 podwójny filet z kurczaka 4 białe kiełbaski 1/2 małej cukinii zioła włoskie do smaku sól i pieprz do smaku 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania Filet z kurczaka myjemy, dzielimy na cztery porcje, rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy tak aby nie porozrywać mięsa(...)Oprószamy ziołami włoskimi. Kiełbaskę obieramy z osłonki, cukinię myjemy trzemy na tarce o dużych oczkach solimy lekko i odciskamy nadmiar soku, rozkładamy równomiernie na mięsie i kładziemy po jednej kiełbasce. Zawijamy w rulony,panierujemy w mace pszennej i rozkłóconym jajku z solą i pieprzem oraz bułce tartej. Smażymy na wolniutkim ogniu z każdej strony na złocisto
Wanilia i Kardamonproduktów, połączenie ich z sosem beszamelowym stanowi idealną kompozycję smaku :) Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować prostą, ale bardzo smaczną zapiekankę. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych :) Składniki na zapiekankę: 1 nieduża cukinia pierś z kurczaka ok 200g makaronu penne (według uznania może być mniej lub odrobinę więcej) żółty ser duża cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy wg uznania (oregano, bazylia, majeranek, papryka(...)dente lekko osolony. Kurczaka myjemy, kroimy na drobne kawałki i posypujemy przyprawą do kurczaka. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie z niedużą ilością oliwy i smażymy na niewielkim ogniu. W międzyczasie kroimy na drobne kostki cukinię i cebulę na piórka. Cebulę lekko solimy, aby się "zsikała". Gdy kurczak, będzie już miękki, dodajemy cukinię i cebulkę (dusimy do miękkości). Kurczaka z warzywami posypujemy
ChilliJemyPrzygotowanie: Myjemy ziemniaki. Nie obieramy. Kroimy na frytki. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju. Wyjmujmy, kiedy będą nieco rumiane. Myjemy i kroimy pieczarki i pora. Smażymy na patelni. Kiedy pieczarki będą usmażone dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię. Dolewamy 1/3 szklanki wody. Dusimy. Kiedy woda wyparuje dodajemy fasolkę szparagową i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy. Podgrzewamy żeby pomidory trochę się rozpuściły. Zawartość
Weganka gotujegniazda nasienne. 2. W garnku na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy razem kilka minut, aby ziemniaki też się przyrumieniły. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę oraz marchewkę, pietruszkę i seler, zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, dusimy razem przez ok. 30 minut. 3. Rozgotowane warzywa dokładnie
Apetyczna babeczka