najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to polecam! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki mleka lub wody gazowanej * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Przygotowanie : Kwiaty cukinii umyć i delikatnie
Magiczne Życie Martycytrynyopcjonalnie młody bób lub groszekPrzygotowaniePokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam obieraczki do warzyw. Rozgrzać mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać odrobiną soli morskiej i pieprzuWypestkowane chili i czosnek drobno posiekać. Posypać nimi równomiernie
Stare Garyrozgrzany olej roślinny i smażymy aż się zeszkli pozostałe warzywa bez obierania kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli kolejno bakłażan z papryką, a następnie smażymy co jakiś czas mieszając kolejno dodajemy cukinię i dusimy kilka minut na średnim ogniu pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w drobniejszą kostkę - jeśli chcemy mniej płynną konsystencję to usuwamy z nich gniazda
zobacz ich smakalbo też od razu wymieszać z potrawą. Porcja dla 5-6 osób. SKŁADNIKI 700 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatki) 1 duża cebula oliwa lub olej 2 cukinie 2 papryki (u mnie czerwona i zielona) 260 g pieczarek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (400 g) 1 mały sok pomidorowy (330 ml) 1 duża śmietana(...)Wrocławskiej) makaron około 500 g WYKONANIE Do dużej brytfanny wlać nieco oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę i mięso mielone. Smażyć mieszając do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Cukinie i papryki umyć i pokroić w kostkę (wybierając z papryk gniazda nasienne). Wsypać do mięsa mielonego. Pieczarki umyć, pokroić, przełożyć na patelnię z rozpuszczoną łyżką masła
Passions hobbies lifesiekanej natki pietruszki 5 pomidorów suszonych z oliwy 1 łyżeczka przyprawy Adobo Canario ( można ją przygotować samemu: Oregano, tymianek, czosnek, czerwony pieprz i kminek ) oliwa do smażenia sól morska 2-3 łyki jogurtu Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Delikatnie oprószyć solą i krótko podsmażyć z dwóch stron na oliwie z oliwek. Przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar
Jemy Pijemypałek z kurczaka, 4 łyżeczki ziół prowansalskich, 3 ząbki czosnku, natka pietruszki ( ilość wedle uznania), świeża bazylia (ilość wedle uznania), 1 puszka pokrojonych pomidorów, 2 cukinie, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Wykonanie: Kurczaka myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obsmażamy kurczaka na patelni z każdej strony na złoty kolor. Dodajemy czosnek i pomidory z puszki. Doprawiamy sola
Passion of CookingSkładniki: 30 dag filet z indyka 10 dag ser grecki grillowy halloumi 0,5 szt. papryka czerwona 0,5 szt cukinia 1 mała cebula 1 por biała część 1 łodyga seler naciowy 1 ząbek czosnku 0,5 główki sałata lodowa 2 łyżki oliwa przyprawa do indyka pieprz czarny 2 łyżki sos chilli słodko pikantny sól morska Wykonanie: Plastry indyka posypać(...)minut. Warzywa pokroić w równe paski. Smażyć krótko, najlepiej na woku. Rozgrzać olej i na moment wrzucić ząbek czosnku, który po chwili wyjąć. Smażyć w kolejności dodając : cebula, por, seler, papryka, cukinia. Przyprawić solą, pieprzem i 2 łyżkami sosu chilli słodko pikantnym. Na koniec sałata lodowa dosłownie na moment. Całość wymieszać, wyłożyć na talerze
Kulinarny karnet Christopherazarazem pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy długodojrzewającej 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki białe sól, pieprz, majeranek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 200 gram passaty pomidorowej 1 puszka pomidorów, w sezonie mogą być świeże Na oliwie smażę posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę(...)kiełbasy staramy się wytopić jak największą ilość tłuszczu i smażymy ją na brązowa, fajnie jeśli stanie się chrupiąca. Dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną i białą paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość dusimy 5-7 minut. Warzywa powinny nabrać apetycznego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy pomidory z puszki bądź świeże i passatę pomidorową. Całość
Mango PapajaJak ja uwielbiam niemowlęce jedzonko :-P dla mnie zupka musi być zmiksowana :) Intensywny zielony kolor wprowadzi każdego w dobry nastrój i doda energii na resztę dnia.Sk
Bon Appetit Małgorzatysłoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa z pomidorów do smażenia Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cukinię i pieczarki pokroić w plastry lub dużą kostkę. Usmażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać ugotowany makaron, posiekaną natkę oraz pokrojone drobno pomidory i czosnek, zioła
Czerwień i błękittrochę świeżej natki pietruszki Sposób wykonania : Cukinię oraz cebulkę pokroić w plasterki wyłożyć na patelnię,kiełbasę pokroić w drobną kostkę i wsypać do cukinii i cebulki. Do dać olej,sól pomieszać wszystko razem i smażyć na ogniu aż będzie miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy majeranek,pieprz,pokrojoną natkę pietruszki oraz pokrojone w plasterki pomidory. Gdy cukinia jest miękka zdejmujemy
Przepisy i porady kulinarneCukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków(...)umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać drobniutko i dodać do cukinii. 2. Wbić dwa jajka, dodać mąkę oraz parmezan i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 3. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju po ok 2-3 min z każdej strony. Placuszki powinny się lekko zarumienić. 4. Ogórek dokładnie umyć
DefinicjaSmakuJeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki:500 g szynki wieprzowej2 cebule2-3 ząbki czosnkumała cukiniakilka pieczarekmąka bułka tartajajkoolej sól, pieprz, majeranek, rozmarynCebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku(...)Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy. Roladki mają być podsmażone z każdej strony (nie tylko od góry i od dołu
prawdziwe jedzenieodrobina mleka 2-3 łyżki masła klarowanego sól, pieprz, Primerba bazyliowa WYKONANIE: bakłażana, cukinię, paprykę kroimy w paski, masło rozgrzewamy dodajemy 2 ząbki czosnku, dodajemy pokrojoną cukinię, sól, pieprz, mieszankę włoskch ziół smażymy krótko, aby została chrupiąca, na drugiej porcji masła z dodatkiem soli, pieprzu i 1/2 łyżeczki primerby na złoty kolor smażymy bakłażana, następnie smażymy paprykę z dodatkiem soli
Kuchnia Beatyodrobinie oliwy ,dodać pokrojonego buraczka ,doprawić solą ,pieprzem ,ziołami i dodać kaszę ,wymieszać . Na oddzielnej patelni obsmażyć z dwóch stron kalafior skropiony delikatnie oliwą ,dodać cukinię i pora i jeszcze chwilkę smażyć wszystko razem przez około 5 minut .Warzywa mają pozostać jędrne .Doprawić .Smacznego
Ladylaura.parboiled- (gotowany przez 15 min) Rozgrzać tłuszcz na patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć na tarce, cukinię pokroić w cienkie plasterki i przesmażyć chwilę na 2-3 łyżkach masła, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem(...)pestkami dyni Rybę podawać z ryżem i warzywami, polałam sosem chrzanowym, a to dlatego, że świeżego chrzanu jest teraz pod dostatkiem :) Dodatki warzywne: mała cukinia 2 marchewki uprażone pestki z dyni do smażenia - masło sok z cytryny Jeśli nie dysponujemy świeżo startym chrzanem, to 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka mieszamy z łyżką gęstej śmietany
Proste Potrawycoś gotowego = niezdrowego, zróbmy sałatkę! Składniki: pomidor pół miękkiego awokado kulka sera mozzarella łuska gryczana mielona musztarda Wykonanie: Awokado, pomidor i mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Cukinie kroimy w grube plastry i smażymy na klarowanym maśle z obydwu stron. Dodajemy do pozostałych składników, polewamy oliwą z oliwek lub olejem lnianym. Sałatkę podajemy z sosem kremowym balsamico posypaną sezamem
Taste Of My Dayminut. W między czasie ser kroimy w paski podobnie jak paprykę. Gdy cukinia puści nam wodę odciskamy ją i dodajemy resztę składników do startej cukinii. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy nasze placki na złoty kolor. Smacznego
Full Smakukroimy w drobną kostkę, posypujemy pieprzem i dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Cukinię obieramy, myjemy i obieramy obieraczką, aby powstał "makaron". Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cukinię dodajmy zioła prowansalskie i sól. Smażmy do lekkiego zarumienienia. Pomidora mieszamy z kiełkami. Po upieczeniu rybę przekładamy na talerz i podajemy z warzywami. Smacznego
Truskawkowa Fiestakalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche
vegetaniekalarepę w słupki. Zieloną fasolkę gotujemy osobno i odstawiamy. Teraz zaczynamy gotowanie :) Na rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę wrzucamy cebulę oraz dwie łyżeczki słonecznika i smażymy, aż się lekko zeszkli. Dodajemy paprykę, cukinię i kalarepę, i jeszcze chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz przeciśnięty czosnek i wszystko dusimy do miękkości, jednak nie zbyt długo. Ważne, aby warzywa pozostały kruche
vegetaniesuszonych pomidorów w oleju1 łyżka oleju z pomidorówświeżo mielony pieprz Cebulę i czosnek siekam drobno, szklę na odrobinie oleju z pomidorów, cukinię kroję w kostkę i dodaję do składników na patelni. Smażę na złoto.Pomidory kroję w kosteczkę.Rukolę płuczę pod bieżącą wodą i zostawiam, aby nieco wyschła.Tofu owijam arkusikiem Winiary Pomysł na...Papirus ze suszonymi pomidorami,smażę
W kuchni Karmel-itki