szklankę wody lub bulionu do smaku: 4 ziarnka ziela angielskiego 1 listek laurowy lubczyk lub maggi papryka słodka, papryka ostra pieprz , sól olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią https://www.youtube.com/watch?v=E4tc28Xlx-w Przygotowanie: Najpierw przygotuję składniki na leczo : Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w paseczki o długości 3 – 4 centymetrów(...)przez około 5 minut. Następnie do cebuli dodaję kiełbasę i całość smażę jeszcze 5 minut. Teraz do kiełbasy z cebulą dodaję paprykę, wodę, listek laurowy, ziele angielskie, mieszam i pod przykryciem na małym ogniu całość duszę przez około 15 minut. Po 15 minutach dodaję pozostałe składniki lecza – cukinię, pomidory, doprawiam przyprawami i nadal duszę do miękkości warzyw około 30 minut
Uwaga Babcia Gotujeokiem, więc najlepiej jest najpierw lekko naciąć cukinię wzdłuż tej granicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE(...)koniec pieczenia. 7. PODANIE: Danie dobrze smakuje z pieczonymi ziemniaczkami lub smażonym ryżem i sałatką. Mimo, iż niepozorna, jedna połówka bez problemu nasyci jedną osobę. Skórki nie jemy, gdyż w dużych i starszych okazach jest po prostu twarda. OM NOM NOM! Świeżutki post ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ na blogu NERDS' KITCHEN
Nerds Kitchenubiegłego roku bardzo polubiłam kwiaty cukinii. Są niezwykle delikatne, można je zarówno smażyć, jak i piec. Szczególnie pyszne są te faszerowane serkiem z pikantnymi przyprawami. Ten pomysł wykorzystałam w wytrawnej tarcie z kwiatami cukinii. Smacznego! Składniki: Ciasto: 200 mąki 100 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 3 jajka 200 ml śmietany 18% 3 łyżki serka
Pasja Smakupapryką - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie kilka pieczarek 2 młode pory 2 młode marchewki majeranek sól świeżo zmielony pieprz szczypta cukru olej Wykonanie: Wątróbkę myjemy, czyścimy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, jeśli jest duża kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy majerankiem i smażymy na rozgrzanym oleju od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia solimy(...)drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na talerzu układamy warstwę podsmażonej z warzywami cukinii, na nią wykładamy wątróbkę
Walijskie Pichcenieniewielką kostkę, cukinie przekroić na pół, wyciąć środek z nasionami, pokroić w kostkę dwa razy większą niż ziemniaki.Cebulę zeszklić na oleju, dodać ziemniaki, chwilę smażyć. Zalać bulionem, gotować 5 minut. Dodać cukinie, szpinak, tymianek i bazylię, gotować 20 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Zdjąć z palnika, zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Podawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 2 polędwiczki wieprzowe sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, zioła do pizzy 2 bardzo młode cukinie opakowanie kuleczek mozzarelli pół opakowania pomidorków koktajlowych olej do smażenia Sos śmietanowo-pomidorowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki ½ szklanki zimego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki min. 18% 3 łyżki koncentratu pomidorowego łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka włoskich ziół sól i pieprz Mięso(...)mięsa tłuszczu. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Wlać mleko, i mieszając, rozprowadzić mąkę z koncentratem. Wlać śmietankę, zioła i mieszając, zagotować. Doprawić słodką papryką, solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ułożyć cukinię, na niej położyć plastry mięsa, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojone w plastry pomidorki i kuleczkę
Czerwień i błękitmięsa mielonego wieprzowo -wołowego1 cebula1 cukinia1 papryczka chili1 jajko1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku bułka tarta sól, pieprzpapryka słodka, czosnekmajeranekolej do smażenia PRZYGOTOWANIEPapryczkę siekamy na małe kawałki.Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę.Mieszamy warzywa z mięsem mielonym.Dodajemy jajko, kajzerkę i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem i 2 łyżeczkami majeranku.Z mięsa formujemy małe lekko
Moje Kuchenne Rewelacjeziemniaków, 1 młoda cukinia, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i utłuc lub zmielić. Dodać startą na grubych oczkach cukinię, jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Połączyć składniki, kłaść łyżką placki na rozgrzany olej i smażyć złociście z obu stron
Tradycyjna Kuchniadrobno posiekana, 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżka oregano, łyżeczka musztardy, przyprawa do smażonych ziemniaków około 1 łyżki, kilogram ziemniaków cukinia folia aluminiowa Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy, następnie obieramy, kroimy na ćwiartki, a cukinie na paski, ze wszystkich składników przygotowujemy bejcę
Kuchnia Beatywarzyw ma też swój urok podane z ryżem pięknie się prezentuje A smakuje nawet lepiej niż tradycyjne Zapraszam do wypróbowania Składniki • 2 papryki żółte • 3 cukinie żółte (ok 25 cm ) • 1 por • 1 cebula • ząbek czosnku • 25 dag pieczarki • 8 pomidorków koktajlowych żółtych •30 dag żółtej fasolki szparagowej • 1 łyżka masła • olej • sól • pieprz • kurkumę Sposób(...)pokroić w paski. Na patelni rozpuścić masło z kilka łyżkami oleju. • Obsmażyć cebulę i por dodać przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas smażyć • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki cukinię i paprykę 2. • Dusić wszystko razem pod przykryciem do odparowania wody pod koniec duszenia dodać fasolkę i pokrojone pomidory koktajlowe. • Doprawić solą pieprzem
W królestwie smaków Beatypieczarek pozostawić do dekoracji, ponieważ krem będzie lepiej wyglądać i smakować. Przed podaniem zupę-krem możecie posypać zieloną pietruszką. Składniki: 0,5 l wywaru warzywnego/rosołu 3 średniej wielkości cukinie (wagowo 0,7 kg) 250 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz olej 100 ml śmietany 30% ewentualnie 100 g topionego serka Cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek obrać i bardzo(...)garnka wlać olej. Przesmażyć cebulę wraz z czosnkiem. Całość posolić i gdy cebula lekko się zeszkli dodać pieczarki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć na średnim ogniu. W międzyczasie cukinie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Gdy pieczarki zmienią kolor to przełożyć je na talerz. Do tego samego garnka dodać cukinię. Dusić na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
Ugotowaćsię zeszkliła. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Pilnujemy by się nie przypiekł, bo będzie gorzki. Cebule i czosnek dodajemy do cukinii. Dokładamy pozostałe składniki - jajka, mąkę, przyprawy. Na rozgrzana patelnie nakładamy masę za pomocą łyżki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki najlepiej smakują gdy są ciepłe
Przysmaki Karolkiprzepisu, niż samo jej przygotowanie. Składniki: - serek brie- panierka (migdały, sezam)- 1 jajko- olej arachidowy Sałatka: - cukinia- sok z ½ cytryny- różowa sól himalajska- olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej na szatkownicy). Dodajemy różową sól himalajską, zalewamy ciepłą przegotowaną wodą, wciskamy sok z połowy cytryny – odstawiamy. W blenderze miksujemy migdały(...)następnie w panierce migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków migdałowych, aby zróżnicować strukturę). Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy (ma wysoką temperaturę dymienia) i kładziemy panierowany ser. Smażymy na złoto, ze wszystkich stron. Cukinię odsączamy dokładnie z wody (na sitku i ręcznikiem papierowym). Doprawiamy różową solą himalajską oraz skrapiamy olejem sezamowym – mieszamy. Podajemy usmażony ser na sałatce.Przygotowując brie panierowany
mojewypiekiinietylkomyjemy, odkrawamy końce i kroimy w dość grube półplasterki. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę, Dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy na tą samą patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Podsmażamy szalotki do zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory
Poezja smakuSkładniki:1 cukinia1 bakłażan1 serek śmietankowy1 ser camembert (u mnie ziołowy)szczypiorekoliwa z oliweksól, pieprzzioła prowansalskieBakłażan i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy, pieprzymy, smażymy je chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie najlepiej na grillowej patelni. Serek mieszamy z solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i ze szczypiorkiem. Każdy grillowany plaster cukinii
Bon Appetit Małgorzaty