Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu 367myjemy, odkrawamy końce i kroimy w dość grube półplasterki. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę, Dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy na tą samą patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Podsmażamy szalotki do zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy. Podsmażamy ok. 5 minut często mieszając. Zdejmujemy. Do dużej miski wrzucamy ugotowany ryż, kurczaka oraz cukinię z szalotkami. Dodajemy pomidory
Poezja smaku
Roladki z bakłażana i cukini 204Składniki:1 cukinia1 bakłażan1 serek śmietankowy1 ser camembert (u mnie ziołowy)szczypiorekoliwa z oliweksól, pieprzzioła prowansalskieBakłażan i cukinię kroimy w cienkie plastry, solimy, pieprzymy, smażymy je chwilę z obu stron na rozgrzanej oliwie najlepiej na grillowej patelni. Serek mieszamy z solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i ze szczypiorkiem. Każdy grillowany plaster cukinii
Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 343każdy w swojej lodówce! Te 3 podstawowe składniki w połączeniu z ulubionymi warzywami bądź mięsem przemienią się w pyszne przystawki! Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety.Składniki:1 + 1/2 cukinii2 plastry szynki1 duża cebula1 łyżka masła1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler)sól, pieprz1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku(...)łyżki wodypieprz, bazylia, zioła prowansalskie, pieprz, papryka słodka Przygotowanie:Rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.Do cebuli dodajemy pokrojoną szynkę i smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik
Kitchens Alphabet
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 242wersja. Wszystkie kraje dawnego Imperium Ottomańskiego mają jej swoje regionalne wariacje. I tak turecka wersja potrawy nie ma warstw, przygotowuje się ją z wymieszanych smażonych bakłażanów, pomidorów, cebuli, zielonej papryki, cukinii. Na Bałkanach (w Bośni, Algierii, Macedonii, Rumunii, Serbii, Chorwacji) zamiast bakłażanów do moussaki dodaje się ziemniaki. Wierzchnia warstwa to nie beszamel, ale jogurt z ubitymi surowymi jajkami, czasami(...)marchew obieramy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Łodygi selera naciowego drobno kroimy, w kosteczkę. Podgrzewamy w garnku 3-4 łyżki oleju, wrzucamy czosnek i cebulę. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Dodajemy przyprawy – cynamon, tymianek, oregano. Wrzucamy selera naciowego i starte na tarce warzywa. Chwilę razem smażymy. Dodajemy mielone mięso i smażymy, co jakiś czas mieszając
Karo in the Kitchen
na wszystko jest sposób. 199Cukiniowe placki karobowe z mąki gryczanej , smażone z jabłkiem, z miodem kochana mama zrobiła mi niespodziankę i kupiła cukinię <. 3 karob już dawno tkwił u mnie w szafce, ale prawdę powiedziawszy nie podbił mojego serca, do chwili gdy ostatnio odkryłam, że w takich plackach mi smakuje :D zapowiada się cudowny dzień
More food, love and dreams
Zupa krem z cukinii z lubczykiem 238czosnku sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Cukinie myjemy, odcinamy końce, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, wkładamy do garnka w którym uprzednio rozpuściliśmy masło. Smażymy na małym ogniu 5-10 minut. Następnie cukinię zalewamy woda lub bulionem, dodajemy Vegetę, serek topiony i gotujemy do miękkości. Po wyłączeniu ognia, do zupy dodajemy gałązkę lubczyku i roztarty z odrobiną
Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z cukinii 302cukinia puściła wodę. W międzyczasie marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie odcisnąć cukinię. Dodać cebulę, kaszę mannę, otręby i marchewkę. Wszystko wymieszać, dodać przyprawy. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą, piec w temp. 175°C przez
Delicious Titbits
Cukiniowe placuszki 211cukinie 2 jajka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki - jogurtu naturalnego 8 łyżki - mąki 2 marchewki sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Na tarce o grubych oczkach zetrzyj cukinię i marchewkę. Posól i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Dodaj pokrojoną czerwoną cebulkę i dopraw do smaku pieprzem. Mąkę
Wielki apetyt
Sałatka z zielonych warzyw z tofu 344cukinia, kilka plasterków 1/2 ogórka 1/3 główki sałaty lodowej 1/2 awokado 1/2 kostki tofu nać pietruszki olej sos sojowy kilka plasterków świeżego imbiru ulubione przyprawy Wykonanie: cukinię kroimy w plasterki, posypujemy przyprawami i smażymy z obydwu stron na odrobinie oleju. Tofu kroimy w kostkę, polewamy sosem sojowym i przesmażamy na łyżeczce oleju kokosowego z imbirem. Pozostałe składniki kroimy i układamy
Taste Of My Day
Pieczone pomidory. 230łyżka śmietany kwaśnej 18% mleko do namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę(...)zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem i oregano. Podać jako dodatek do naszych pieczonych pomidorów. Przepis widziałem [TUTAJ
Kulinarny karnet Christophera
Placki ziemniaczane ze świeżymi ziołami 213mała cukinia 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mąki kukurydzianej 100 dag szynki wędzonej po 2 gałązki świeżego estragonu i tymianku olej do smażenia sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Obieramy ziemniaki, cebulę, cukinię opłukać, zcieramy wszystko na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodajemy pokrojoną w malutką kosteczkę szynkę, wbijamy jajka, dodajemy mąkę oraz opłukane i posiekane nożem świeże zioła
kgwjanczewo
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 279wrzucić pokrojoną cukinię i wymieszać. Dodać około 1/2 szklanki wody (125 ml) i podduszać pod przykryciem przez około 5 minut.Następnie dodać pokrojone pomidory i dusić wszystko razem, aż cukinia będzie miękka a pomidory lekko się rozpadną. Zdjąć przykrywkę, aby trochę soku odparowało. Dodać śmietanę, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać.Sos przyprawić papryką i majerankiem oraz(...)dorosłych osób.Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp.Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem.Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak.Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów.Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska
Sałatka z owoców morza z mozzarellą 227pęczek szczypioru 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju z oliwek po pół łyżeczki bazylii oraz oregano sól i pieprz do smaku kilka czarnych oliwek Wykonanie: Cukinie myjemy oraz kroimy w kostkę następnie smażymy na rozgrzanym oleju około 5 minut. Wykładamy sałatkę z owoców morza, również podsmażmy przez chwilę, dodajemy przyprawy wraz z posiekanym czosnkiem odstawiamy do wystudzenia
kgwjanczewo
Tagliatelle z cukinią i grzybami leśnymi 196mniejsze kawałki. Cukinię myjemy i kroimy w cienkie plasterki (bez obierania). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy około 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy cukinię, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy kolejne 5 minut. Dodajemy śmietankę i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Podgrzewamy i dodajemy odcedzony makaron. Mieszamy całość na patelni
Moje Kuchenne Rewelacje
Kilka pomysłów na... 219kofty, choć nie wiem czemu akurat taka nazwa, a nie zwykłe kotlety? Bardzo smaczna sprawa powiem wam, wariacji już za mną kilka, pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody(...)oczyszczonej Soczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości, miksujemy z ziemniakiem (nie musi być bardzo dokładnie) Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do zmiksowanej masy, następnie dodajemy mąkę i przyprawiamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki. Smażymy na patelni przetartej masłem pod przykryciem przez kilka minut, aż się zarumienią, przewracamy na drugą stronę, zwiększając ogień.* Podajemy
More food, love and dreams