cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:22/100)

Gnocchi z serem ricotta, cukinią i pecorino 212

Gotowe gnocchi oprószamy delikatnie mąką i zabieramy się za pozostałe porcje ciasta.  W czasie kiedy gotuje nam się woda ( osolona)  w największym naszym garnku, smażymy na mocnym ogniu cukinię. Gdy zacznie robić się miękka, wyciągamy ją z patelni. W tym samym czasie wrzucamy kopytka partiami do garnka tak aby miały swobodę i nie skleiły się ze sobą(...)Rozgrzewamy masło aż zacznie delikatnie brązowieć. Wrzucamy kopytka, posiekany czosnek, cukinię, całość delikatnie solimy. Trzymamy danie na mocnym ogniu tak długo jak nam się to podoba - tzn. gnocchi mogą się właściwie tylko wypluskać delikatnie w maśle albo porządnie usmażyć. To zależy od Was ale pamiętajcie, że im dłużej będą smażone, tym będą twardsze. Wyłączamy źródło ciepła z pod patelni

Right Behind The Kitchen
Leczo. 161

pyszne, sycące i jak dla mnie to kwintesencja lata. Polecam!       Składniki na leczo 600 g cebuli 600 g kiełbasy cienkiej (dobrej) 2 papryki 1 młoda, mała cukinia 2-3 ząbki czosnku 1,5 kg pomidorów, obranych i pokrojonych w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego sól pieprz 1 łyżeczka ziół(...)należy wybierać taniej kiełbasy, gdyż ma ona wpływ na smak dania). Następnie czyścimy paprykę, myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli, mieszamy i dalej smażymy, dodajemy obraną i pokrojoną cukinię (jeśli mamy dużą, wyrośniętą cukinię, to wyjmujemy z niej pestki), na koniec dodajemy pokrojony w kosteczkę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Gdy warzywa już trochę zmiękną dodajemy listek

Rozpustne gotowanie
Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową 197

papryka). Czas przygotowania: Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: SKŁADNIKI: 500 g piersi z indyka 400 g pomidorów pelati 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 biała cebula 1 bakłażan 1 cukinia 1 czerwona papryka 200 g komosy ryżowej (Quinoa biała) natka pietruszki 1 łyżeczka papryki słodkiej czerwonej sól, pieprz olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE (komosa ryżowa, quinoa biała): Komosę ryżową płuczemy pod zimną(...)usmażonego indyka dodajemy pomidory pelatii, doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Wszystko razem smażymy, aż pomidory się "rozpadną", a sos zgęstnieje. Oddzielnie przygotowujemy warzywa. Bakłażana, paprykę i cukinię kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oliwy. Warzywa powinny być aldente, chrupiące. Wszystkie składniki naszego dania wykładamy na talerz i posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Smacznego

kulinarnyJa
#18 Placki z cukinii na słono i słodko 134

zostawić na dłuższą chwilę i odcisnąć nadmiar wody. W międzyczasie przygotować dodatki: u nas ostatnio króluje wersja z posiekaną czerwoną cebulką i nacią selera. Odsączoną cukinię wymieszać z jajkiem, mąkami, dodatkami oraz olejem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron. Dzisiaj testowaliśmy wersję pieczoną zamiast smażonej - też smacznie, a i nieco zdrowiej. Należy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem(...)grubym oczku tarki. Wymieszać z cukrem, odstawić a następnie odsączyć nadmiar wody. W tym czasie pokroić owoce (jabłka ścieram na grubym oczku, tak jak cukinię). Cukinię wymieszać z owocami, jajkami, mąkami i olejem. Smażyć lub piec jak w wytrawnej wersji

Kuchnia w szuwarach
Tarta z cukinią i kurczakiem 138

posypania po wierzchu - u mnie 3 plastry odrobina oliwy do usmażenia kurczaka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie. Cukinię kroimy w plastry - u mnie ok. 3 mm. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną (ja dodałam jeszcze białko, które zostało podczas przygotowywania ciasta), doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej

psgotujemy
Placki cukiniowo - ziemniaczane. Bez glutenu, bez jajek. 77

Placki Składniki: 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 mała cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz majeranek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obrałam, cukinię umyłam. Wszystkie warzywa przetarłam w  maszynce. Dodałam mąkę, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszałam. Na rozgrzanej patelni, z dodatkiem oleju usmażyłam placuszki

nietadieta
Cukinia faszerowana w sosie pomidorowym 167

ryż - cukinie przekroić na połówki  wydrążyć środek  - Posiekać wydrążony miąższ  - Na patelni dać troszkę oleju wrzucić pokrojoną cebulkę smażyć  aż się zeszkli  dodać mięso podsmażyć mięso  - Dodać posiekane świeże zioła miąższ z cukinii(...)słoik  pomidorów  starty czosnek dusić wszystko razem doprawić mieszanką  przypraw  do dań chińskich solą i pieprzem  smażyć  do  odparowania wody  - Farsz mięsny wymieszać z ryżem 2. - Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem Nadziać farszem  włożyć na blachę  Do piekarnika 190 stopni na 30 minut pod koniec na górę każdej cukinii

W królestwie smaków Beaty
Nowa odsłona placków z cukinią czyli moja fit wersja 134

sklepie Centrum Sylwetki 2 łyżki suszonej cebuli w płatkach dostępnej w sklepie Skworcu.com.pl 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (polecam TOLE z Biedronki) sól, pieprz do smażenia odrobina oleju ryżowego firmy Oleofarm średnia cukinia Sposób przygotowania: Cukinię obieramy, a następnie trzemy na tarce o dużych oczka (jeśli jest bardzo soczysta odlewamy nadmiar soku) jajka miksujemy, następnie dodajemy cukinię i wszystkie pozostałe(...)składniki (ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę), mieszamy smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni przetartej olejem przed każdym plackiem, na małym ogniu, pod przykryciem (wtedy ciasto się wypiecze, cukinia zmięknie i łatwiej będzie nam przewrócić placki na drugą stronę) / około 1 łyżka ciasta na jeden placek gotowe placki polecam skonsumować z gęstym jogurtem naturalnym ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Leczo 100

Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Chili – do smaku* Papryka słodka – do smaku* Oregano – do smaku* Cukier – 1 szczypta* Olej do smażenia* Estragon – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Papryki i cukinię oczyszczamy , kroimy w kostkę.W gęsiarce rozgrzewamy olej , wrzucamy warzywa , odrobinę solimy i smażymy ok. 15 minut na wolnym ogniu.Kiełbasę kroimy w plasterki , podsmażamy

Ostra na Słodko
Penne z cukinią i kurczakiem 137

makaronu penne 3 łyżki cebulki marynowanej łyżka ziół prowansalskich natka pietruszki 300 ml bulionu warzywnego sól ,pieprz Przygotowanie Filet z kurczaka kroimy w dużą kostkę ,smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę ,dodajemy do kurczaka razem z ziołami prowansalskimi ,pokrojonym czosnkiem , cebulkami i pomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy

R'n'G Kitchen
Arabskie mnezele z cukinii, soczewica po egipsku + ryż jaśminowy 189

chili posiekać - W garnku z grubym dnem podsmażyć czosnek i chili na oliwie - Połowę przełożyć do soczewicy, pozostałą część zostawić w garnku - Do czosnku i chili dodać cukinię i cebulę, chwilę smażyć, mieszając - Dodać pomidory i przyprawy, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem przez 8 minut - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Do soczewicy dodać przyprawy

Wegańska kuchnia orientalna
Wiosenna lazania (Lasagne alle verdure) 108

pszennej    35 gr masła gałka muszkata ł owa   s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Warzywa Cebulę kroimy w kostkę, smażymy aby się zeszkliła. Cukinię i paprykę kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy ok. 15 minut pod przykryciem.   Do ciepłych warzyw

La grande e la piccola cuoca
Bakłażan 143

być smażony, osuszmy go również papierowym ręcznikiem. Nie musimy go już również dodatkowo solić, gdyż wchłonął część soli z etapu wstępnej obróbki. Bakłażan – pokrojony i posolony Smażenie bakłażana Bakłażan, podobnie jak cukinia, ma skłonność do szybkiego wchłaniania tłuszczu. To zwykle nie jest pożądane zjawisko. Dlatego smażmy go na niewielkiej ilości tłuszczu – w przypadku średnich rozmiarów bakłażana 2 łyżki oliwy

Kulinarna Pokusa
Spaghetti z cukinii z bazylią, pistacją i olejem sezamowym! 199

cedzakowej lub sitka wyciągamy spaghetti cukiniowe. Odsączamy z wody i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, dodajemy ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), sól i pieprz. Smażymy około 3 minut. Cukinia ma być al dente! Siekamy pistacje i zioła.  Cukiniowy makaron wyjmujemy na talerz, posypujemy pistacjami i posiekanymi ziołami, skrapiamy olejem sezamowym.  Smacznego!!! Przepyszne! Zapraszam na mój

SMYKWKUCHNI
Smażone kwiaty cukinii 84

możecie zaskoczyć gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia 150 ml. mleka sól wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej rozbełtane żółtka jajek , łyżkę oliwy sól. Dokładnie mieszamy dodając powoli(...)minut. W tym czasie ubijamy pianę z białek i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy solidnie olej lub oliwę do smażenia (około 1,5 cm głębokości). Kwiaty cukinii trzymając za łodyżki zanurzamy dokładnie w cieście i wrzucamy na olej obsmażając na złoty kolor z obu stron. Kwiaty smażymy partiami po 2 – 3 sztuki

Sezonowy Garnek

Proponowane wyszukiwania