cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:19/100)

Bigos z cukinii, patisonów i bobu 128

około 1 szklanka wody, przykryć garnek pokrywka i dusić 5-10 minut aby bób zmiękł. Kolejno dodajemy marchew, po 3 minutach resztę warzyw i pokrojone śliwki, doprawić i smażyć aż zmięknie cukinia i patisony. Smakuje na ciepło jak i na zimno

greenscarf
Bigos z cukinii 158

ostra papryka w proszku sól, pieprz olej Pokrojoną kiełbasę (i w moim przypadku boczek) podsmażyć z posiekaną cebulą (na niewielkiej ilości oleju). Dodać startą marchewkę i pokrojone pieczarki. Smażyć do miękkości. Cukinię umieścić w garnku i połączyć z zawartością patelni. Wymieszać z koncentratem pomidorowym i poddusić około 5 minut (uważać, aby cukinia się nie rozgotowała). Doprawić czosnkiem, ostrą papryką, solą

Di gotuje
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 136

Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną.  Główną jej zaletą jest wyborny smak.  Należy do warzyw niskokalorycznych . Składa się w 90 procentach z wody a   100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! Ponadto:  odkwasza organizm   sprzyja przemianie materii.  bogata w witaminy B1, B2, C i PP.  cenne(...)drobno pokroić i podsmażyć z mięsem. Tak robiłam w przypadku: PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW FASZEROWANYCH MIĘSEM I CUKINIĄ FASZEROWANYCH BAKŁAŻANÓW PO PROWANSALSKU Cebulę pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na oliwie. Pod koniec dodałam posiekane ząbki czosnku i tymianek. Dodałam zmielone mięso i  przyprawy. Mieszałam i smażyłam około 10 minut. Następnie odsączyłam nadmiar sosu z pomidorów. Najlepiej przez sitko.  Przełożyłam

potrawyregionalne
Cukinia w pomidorach z indyjską nutą 164

Dziś zapraszamy na bardzo smaczne, aromatyczne i pikantne danie z cukini i pomidorów połączone z indyjskimi przyprawami Składniki: - 2 cukinie (500 g) - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - kilka gałązek świeżej kolendry - 2 łyżki oleju - 1 puszka pomidorów krojonych - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki kminku całego - 1/2 łyżeczki pieprzu indyjskiego - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1/4 łyżeczki chili - 1/4 łyżeczki zmielonego kminku(...)cały kminek oraz pieprz indyjski i smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy do tego cebulę posiekaną w piórka oraz zgniecione ząbki czosnku i rumienimy. Kolejno dodajemy resztę przypraw i smażymy 2 minuty. Cukinię myjemy i tniemy w talarki. Najlepiej jest kupować małe cukinie ponieważ mają mniej pestek w środku. Cukinię dusimy kilka minut aż lekko zmięknie. W osobnym garnku dusimy chwilę

Kuchenne Wariacje
PLACUSZKI CUKINIOWE 117

Placki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną, na słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi.My dziś(...)chcemy przedstawić placki... z cukinii! :) Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo i przyjemnie, zjada się je szybko, z uśmiechem i mimo, że są dość sycące, to mało kto się przy tym ogranicza. Smakują genialnie zarówno gorące, zimne, świeżo

Wypisz Wymaluj
KUSKUS Z KURCZAKIEM, BROKUŁAMI I CUKINIĄ 187

drobną kostkę cebulę. Następnie dodaj do niej umytą, osuszoną i pokrojoną w ćwierć-plasterki cukinię (wraz ze skórką). Posól i popieprz do smaku, zamieszaj i smaż przez kolejne kilka minut do miękkości cukinii. Teraz przełóż cukinię z cebulą na osobny talerz, a na patelnię po ich smażeniu wrzuć pokrojonego w większą kostkę kurczaka doprawionego papryką słodką, cayenne lub papryką ostrą

Słodko-Słony Świat Ilony
Makaron z kurczakiem, cukinią i szpinakiem / Chicken, zucchini and spinach pasta 334

łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 duża garść świeżego szpinaku sól i pieprz 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki śmietanki 30-36% 1 szklanka mleka 1/4 szklanki(...)rozgrzej na średnim ogniu masło, po czym wmieszaj śmietankę, mleko i parmezan. Dopraw solą i pieprzem i gotuj na bardzo małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Do smażących się warzyw dodaj pietruszkę i cukinię. Dopraw solą i pieprzem i smaż do miękkości, przez około 5 minut. Zmniejsz ogień do małego, dodaj pomidory, kurczaka i szpinak. Dopraw solą, pieprzem i chilli

karmelowy
Łódeczki z kaszą 126

bazylia Liczba porcji: 2 Czas: ok. 45 min. Przygotowanie: Kaszę gotujemy razem z posoloną wodą, aż woda zostanie przez nią wchłonięta. Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy na oliwie. Nasz kawałek cukinii przekrawamy wzdłuż i wydrążamy środek aby utworzyć coś w kształcie korytka. Pieczarki obieramy, myjemy i odrywamy nóżki od kapeluszy. To co wydrążymy ze środka cukinii oraz nóżki(...)pieczarek kroimy w kostkę i dorzucamy do smażącej się cebuli. Z papryki wycinamy 2 ćwiartki. Pozbywamy się gniazda. Kiedy kasa jest prawie ugotowana dodajemy do niej przecier pomidorowy lub pomidora pokrojonego w kostkę oraz zawartość patelni. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Kawałki papryki, cukinię oraz kapelusze pieczarek napełniamy kaszą i układamy na polanej oliwą brytfance. Pieczemy przez

Weganka gotuje
Omlet z cukinią i pomidorami 98

www.youtube.com/watch?v=1MxxFQWBW20&list=PLS7jlUJi31NtSqgX4pJ4yafQwGIyDJvzVAle...trzeba szukać pozytywów w tej męce...i na nich się koncentrować...A co do składników to tak jak widać na zdjęciach: pomidorki, oliwki, cebula, feta i smażona na wodzie cukinia

NaKońcuJęzyka
Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami 135

podsmażonej cebuli razem z ziołami prowansalskimi. Małą patelnię rozgrzać i podprażyć na niej wiórki kokosowe. Dodać do cukinii. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć przez chwilę pod przykryciem, aby cukinia była chrupka. Rybę podzielić na dwie części, oprószyć delikatnie solą i wyłożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem przez około 10 minut (bez dodatku tłuszczu), na końcu

FitKot
Rumiane placki z cukinii 244

Cukinia ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej  kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in.  zupę krem z serem rokpol  i  sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle(...)duże cukinie (u mnie - 0,9 kg) 1 jajko 6 łyżek mąki (nie musi być pszenna) sól i pieprz do smaku inne ulubione przyprawy olej do smażenia (np. z pestek winogron) Sposób przygotowania: Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i odstawić na ok. kwadrans. Po tym czasie odcisnąć i odlać sok, który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko

W SMAK
Kurczak po seczuańsku 258

Kurczak po seczuańsku...Soczyste, marynowane w sosie sojowymi płatkach chili kawałki kurczaka.Słupki chrupiącej cukinii i marchewki, paseczki czerwonej papryki, talarki pora.A wszystko zanurzone w aromatycznym sosie.Podane z ryżem smażonym po chińsku.Domowa chińszczyzna wprost z polskiej kuchni.Polecam!Składniki:500 g filetów z piersi kurczaka;2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych);2 białe części porów;1 duża, czerwona papryka(...)wyjąć z woka.Do woka wlać drugą łyżkę oleju, podgrzać i wrzucić pokorojone pory, paseczki papryki i całą papryczkę chili. Podsmażać przez około 5 minut.Następnie dodać słupki cukinii i marchewki i smażyć kolejne 10 minut.Do podsmażonych warzyw dodać usmażonego kurczaka i wlać wcześniej przygotowany sos. Całość, od czasu do czasu mieszając, doprowadzić do wrzenia. Podsmażać, aż sos się zagęści.Gotowe

Gospodyni Miejska
Free Delikatesy Ekologiczne i wiosenne curry z kurczakiem / Spring chicken curry 146

Dziś przedstawiam przepis na przepyszne i bardzo wiosenne danie z indyjskim akcentem. Łatwe i bardzo przyjemne w przygotowaniu curry z kurczakiem, cukinią, bakłażanem, papryką i szparagami w kremowym sosie z mleczka kokosowego – pyszności:) Składniki do tego dania otrzymałam od Free Delikatesy Ekologiczne , które wraz z blogerami promują ekologiczną żywność. Zgodnie z informacją na stronie sklepu ich celem jest dostarczanie(...)kurczaka z patelni i odstaw. Do tej samej patelni dodaj cebulę, czosnek i imbir i smaż przez 5 minut, do zeszklenia. Następnie dodaj papryki, szparagi, zielony groszek, cukinię i bakłażana i smaż kolejne kilka minut. Włóż kurczaka ponownie do patelni, dodaj curry i kmin rzymski, smaż mieszając przez minutę. Wlej bulion i gotuj pod częściowym przykryciem, od czasu do czasu

karmelowy
BURRITO „Z ODZYSKU” / RESOURCEFUL BURRITO 136

Warzywa pokrój na dość małą kostkę. Dużą patelnię rozgrzej z łyżką oleju. Na początek wrzuć cebulę, paprykę i fasolę, posmaż przez chwilę, aż warzywa lekko zmiękną. Dorzuć pokrojoną cukinię i kukurydzę, smaż dalej, ciągle mieszając. Jak warzywa będą już równomiernie usmażone dorzuć do tego mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza

Martyna Cooks
Grillowany łosoś z nitkami z cukinii oraz papryką 158

kroimy na pół, tak aby każdy kawałek miał około 200 g. Smarujemy olejem, solimy, pieprzymy. Na rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy łososia z każdej strony około 4 - 6 minut w zależności od grubości ryby

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem wina porto i orzechów włoskich 96

garnka (rozgrzanego) wlewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i dalej smażymy. Zalewamy winem. Czekamy aż trochę odparuję alkoholu. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Sałatka z pęczaku z grillowanymi warzywami, serem feta i rukolą 196

pokroić w półplasterki o grubości ok. 3 mm. Na patelnię (idealnie jeśli jest grillowa) wlać łyżkę oliwy podgrzać, dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać paprykę, posiekaną chili i cukinię. Wszystko razem smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i świeżym oregano. Gotowe warzywa powinny nadal być chrupiące. Na patelnię z warzywami dodać pęczak, wymieszać wszystko razem, dodać do smaku jeszcze łyżeczkę

Kulinarne Inspiracje
Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami 239

zmiękną - 2-3 minuty ( trzeba sprawdzić czy twardość szparagów nam odpowiada). Szparagi przełożyć do innego naczynia, przykryć żeby nie wystygły , a na patelnię dodać nieco oliwy i wrzucić cukinię. Posolić i smażyć mieszając przez  ok 4 minuty lub do czasu aż będzie wystarczająco miękka.  Wymieszać ze szparagami, polać oliwą, posypać papryką w płatkach, parmezanem i podawać. Smacznego

Stare Gary
Placuszki z cukinii otulone parmezanem 44

Bardzo lubię panierowane smażone placuszki z cukinii dlatego postanowiłam znaleźć ich zdrowszą odmianę. Po wypróbowaniu wiem, że było warto. Plastry z cukinii obtaczam w jajku i panieruję w startym parmezanie a następnie piekę w piekarniku. Wisienką na torcie są orzeszki pinii. Smacznie i zdrowo

Milion Smaków
Przepis na… – pomodori ripieni al tonno, włoską przystawkę 123

mascarpone świeże oregano garść pistacji 4 łyżki oliwy z oliwek ( opcjonalnie) sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz – Pomidory mijamy, ścinamy ich wierzch w poziomie. Wydrążamy je. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cukinię, czosnek, papryczkę. Po kilku minutach dodajemy tuńczyka, mascarpone i pistacje. Całość doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym oregano. Układamy pomidory na blasze do pieczenia i napełnij je farszem. Zapiekamy

Bon Ton Italia
Filet kurczaka z warzywami w sosie z ryżem lub makaronem 285

przyprawa do gyrosa, maggi Wykonanie: Cukinię kroimy w plastry, a plastry w ćwiartki. Filet z kurczaka myjemy, okrajamy z błonek i tłuszczu, kroimy w kostkę Następnie wraz z cukinią i brokułem smażymy na kilku kroplach oleju przyprawiając curry, chilli, mieszanką do gyrosa lub innymi przyprawami wg uznania. W między czasie gotujemy makaron / ryż. Gdy kurczak będzie usmażony, a warzywa

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania