której jak już pewnie zauważyliście czerpię dużo inspiracji:-) Składniki: 1 duża cukinia 3 ziemniaki 2 jajka 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z cukinii wydrążamy środek (chyba że mamy kilka bardzo małych cukinii to pomijamy tą czynność) Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i solimy (ja trzymałam tak cukinię(...)Dzięki temu placki są mniej wodniste. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie rękoma odciskamy z nich sok. Cukinię i ziemniaki mieszamy razem, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, sól, pieprz i skrobię ziemniaczaną. Na oleju smażymy nie duże placuszki. Smacznego
IMPRESJA SMAKUzioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)ser feta do położenia na wierzchuser żółty do starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni smażymy cebulę, krótko czosnek i wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier(...)pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser.Wskazówki:Z dwóch cukinii
upichciccukinii 300 g szynki wieprzowej 15 dag żółtego sera2 małe jajka 5 łyżek mąki sól,pieprz, zioła prowansalskie olej rzepakowy do smażenia Sposób przyrządzenia:Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić. Odcisnąć nadmiar soku. Szynkę i ser również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z cukinią. Dodać mąkę, jajka, przyprawy. Wszystko dokładnie
pieprzny smaczekkawałkach 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 100 gram startego sera żółtego słodka i ostra papryka zioła prowansalskie sól,pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie myjemy, kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne.Każdą cukinię oprószamy solą i pozostawiamy na czas przygotowania mięsa.Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebulę(...)czosnek, chwilę smażymy, dodajemy mięso mielone.Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, chwilę razem smażymy. Doprawiamy do smaku papryką , solą, pieprzem, dodajemy roztarte zioła prowansalskie. Do przestudzonego mięsa dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Gotowym farszem napełniamy cukinie, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zapiekamy w piekarniku przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna KuchniaSkładniki na jedną porcję: 1 młody bakłażan 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3 pieczarki 1/2 czerwonej papryki 1 mała cebula mały kawałek cukinii 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprzy, oregano, bazylia olej do smażenia Bakłażana należy przekroić na pół, wydrążyć środek pozostawiając 1 cm margines posolić i odstawić na pół godziny. Kaszę ugotować w osolonej wodzie(...)Paprykę, cebulę, cukinię, pieczarki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić paprykę i dusić na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać cebulę, pieczarki, bakłażana i cukinię, przyprawić i smażyć do miękkości składników. Następnie ostawić patelnie na bok i wbić jajko, dodać kaszę, dokładnie wymieszać, ale nie smażyć. Łupiny bakłażana wstawić do nagrzanego
Jadło i czytadłostartego parmezanu sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj pieczarki, cukinię i mięso, i smaż przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory z puszki wraz z pomidorkami koktajlowymi i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 8 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj śmietankę i dopraw całość
karmelowywchłonie przecier. W trakcie gotowania soczewicy przygotowujemy cukinię i pieczarki. Cukinię kroimy w talarki grubości ok 1 cm. Solimy i smażymy z obu stron. Kroimy pieczarki, solimy i smażymy razem z cukinią
Weganka gotujeskładniki: 1 średniej wielkości młoda cukinia 2 pomidory 1 duża cebula ser żółty (tyle plastrów ile plastrów cukinii) 2 jajka tłuszcz do smażenia bułka tarta lub panierka z płatów owsianych sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry (tyle ile plastrów cukinii). Cukinię myjemy(...)kroimy w plastry i każdy panierujemy w jajku i panierce. Następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażoną cukinię przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodporngo. Na każdy kawałek cukinii wykładamy cebulę, plaster pomidora, posypujemy solą i pieprzem a następnie układamy po plasterku sera żółtego. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku, aż ser się roztopi. Podajemy na ciepło
Domowy Smak Jedzeniaporcjiczas przygotowania: 30 min.Składniki: 500 g makaronu penne, u mnie penne rigate nr 31 Arrighi 500 g surowej kiełbasy (takiej, z której będzie można zdjąć flak) oliwa 1 cukinia 1 czerwona papryka puszka pomidorów, u mnie marki Valfrutta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki płatków chilli 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki octu balsamicznego sól, piperz do podania(...)bazylia Przygotowanie: Z kiełbasek zdejmij flak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, odrywaj z kiełbasek kawałki masy mięsnej tworząc z niej malutkie klopsiki, wrzuć je na oliwę i smaż 5 min. Cukinię pokrój na półplasterki, a paprykę w kostkę. Warzywa dorzuć na patelnię do klopsików i smaż kolejne 5 min. Zagotuj wodę na makaron. Dodaj pomidory, wodę i dopraw nasionami
Chilli Czosnek i Oliwarazowego Przygotowanie: Cukinię umyć, odkroić końcówki, pokroić na kawałki (gdy cukinia jest młoda, nie trzeba jej obierać). W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać cukinię oraz szczyptę soli morskiej. Wymieszać. Smażyć około 5-8 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Cukinia powinna zmięknąć i się lekko przyrumienić. Dodać mrożony groszek. Wymieszać i smażyć całość jeszcze
Moja DelicjaPrzygotowujemy warzywa - czosnek, cebulę, paprykę, pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy paprykę, pomidory, cukinię, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Smażymy dalej około 20 minut. Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy koncentrat, wodę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i cayenne. Nadziewanie: Tortillę rozkładamy na talerzu i podgrzewamy
Apetyt na Zielonegniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Zasypujemy kwaskiem, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin ( u mnie cukinia leżała całą noc). Po tym czasie odlewamy nadmiar soku i smażymy, a gdy cukinia się rozpadnie dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy galaretki i także mieszamy, aż się rozpuszczą. Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO! Przepis
Czerwona Porzeczkapokrojonego w cienkie plasterki1 mały ogórek pokrojony w słupki ( takie cienkie frytki)1/2 mała cukinia pokrojona tak jak ogórek2 plastry piersi z indyka pokrojone w paskiPrzyprawa chińska 5 smaków, sos sojowy kikkoman, słodko-pikantny sos chilli, szczypta cukru, curry, sól, olej do smażenia.Wykonanie:Wszystkie składniki pokroić tak jak w przepisie i poukładać osobno na talerzu .Filety(...)gorący olej wrzucamy czosnek i od razu cebulę, smażymy 1 minutę cały czas mieszając, dokładamy paprykę i seler naciowy i znowu 1 minutę. Następnie dokładamy warzywa miękkie cukinię i ogórek smażymy 2 minuty. Na koniec usmażone paski indyka. Wszystko doprawiamy. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków, posiekany imbir, 2-3 łyżeczki sosu sojowego i do smaku czyli jak kto lubi
Kulinarny karnet Christopherasmakują ze śmietaną lub sosem czosnkowym. Składniki: 2 małe cukinie 2 jajka 1 małą cebula 5 łyżek mąki pszennej Sól, pieprz 1 łyżeczka proszku do pieczenia Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cukinie obieramy, usuwamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, pozostawiamy na 10-15 minut żeby cukinia puściła sok. Cukinię mocno odciskamy, przekładamy do miski, dodajemy
Bajeczna Kuchniagrubszą kostkę, a oliwki na połówki. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek ok. 4 łyżki i wrzucamy na nią słonecznik, kiełki, pestki dyni. Chwilę przesmażamy i teraz dodajemy cukinię i paprykę. Smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając ok. 5 min. Jak zauważymy, że cukinia zaczyna być szklista dodajemy soczewicę wcześniej opłukaną na sicie. Dusimy razem
vegetanie