cukinia smażona - 1500 przepisów (strona:8/100)

Makaron z cukinią 164

Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wrzucamy cebulę, czosnek i płatki chili. Smażymy ok 3 min. Dodajemy na patelnię plastry cukinii i posypujemy świeżo startym pieprzem i solą Smażymy, aż cukinia będzie miękka i delikatnie się podrumieni, tak około 5-7 minut z każdej strony. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy sos do cukinii i zwiększamy ogień, aby trochę płynu(...)się zredukowało. Smażymy tak około 2 minuty. Do garnka z przecedzonym makaronem wlewamy sos z cukinią i mieszamy. Gotowe. Można dodatkowo posypać świeżym pieprzem, miętą i startym serem

Apetyt na Zielone
Makaron z cukinią w sosie miętowo-cytrynowym. 211

Olej rozgrzewamy na dużej patelni i wrzucamy cebulę, czosnek i płatki chili. Smażymy ok 3 min. Dodajemy na patelnię plastry cukinii i posypujemy świeżo startym pieprzem i solą Smażymy, aż cukinia będzie miękka i delikatnie się podrumieni, tak około 5-7 minut z każdej strony. Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie składniki. Wlewamy sos do cukinii i zwiększamy ogień, aby trochę płynu(...)się zredukowało. Smażymy tak około 2 minuty. Do garnka z przecedzonym makaronem wlewamy sos z cukinią i mieszamy. Gotowe. Można dodatkowo posypać świeżym pieprzem, miętą i startym serem. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Zaletą cukinii jest

Apetyt na Zielone
Cukinia w panierce. 188

Składniki: 1 duża cukinia, 2 jajka, bułka tarta, sól lub vegeta ( jarzynka, warzywko itp. mogą być), olej do smażenia.  Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry, wyciąć środek (niekoniecznie) i posolić. Jajka roztrzepać. Plastry cukinii maczać w  jajkach i bułce tartej.   Cukinię w panierce smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Smażyć do zarumienienia, skórka musi być miękka. Smacznego

W kuchni u Moniki
Pstrąg tęczowy z małym ratatouille 138

skórki , pokroiłem na ćwiartki. Cebulę pokroiłem w drobna kostkę , a ząbek czosnku na plasterki. Na patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy , wrzuciłem pokrojoną cebulę i plasterki czosnku, chwilę smażyłem. Dodałem cukinię, sól , pieprz , smażyłem na dużym ogniu kilka minut, mieszając. Dorzuciłem ćwiartki pomidorów i smażyłem jeszcze ok. 10 minut, dodając wyciśnięty ząbek czosnku i oregano . Jarzyny muszą być chrupiące , lekko twardawe

R'n'G Kitchen
Kwiaty cukinii w tempurze 196

Kwiaty cukinii zanurzać w tempurze. Delikatnie wkładać do rozgrzanego tłuszczu. Smażyć ok 1 min z każdej strony. Usmażone kwiaty cukinii odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Smażone kwiaty cukinii są najsmaczniejsze na ciepło. Smacznego

Stare Gary
Zupa ze świeżych pomidorów i cukinii 183

paski bazylię, gotować na niewielkim ogniu pod przykryciem 40 minut. Cukinię pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cukinię z czosnkiem, smażyćcukinia lekko się zezłoci. Dziesięć minut przed końcem gotowania zupy dodać do niej usmażoną cukinię. Posypać bazylią i podawać. Smacznego

Stare Gary
Tofu w sosie kokosowym z warzywami 142

porcje  Potrzebujemy: 180 g tofu 1 puszkę mleczka kokosowego 5 łyżek wiórków kokosowych 3 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki rodzynek 2 łyżki cukru trzcinowego Smażone warzywa: 1 cukinia 1/2 czerwonej papryki 8 różyczek średniej wielkości brokuła 6 różyczek średniej wielkości kalafiora 6 kawałków suszonych pomidorów 1 czerwona papryczka chilli Czosnek granulowany Pieprz ziołowy Pieprz i sól Olej lub oliwa(...)młynku lub blenderze miksujemy ze sobą 3 łyżki wiórków kokosowych i płatki migdałów, które zagęszczą sos i dodadzą dodatkowego aromatu.  5. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy chilli, następnie dodajemy cukinię, którą posypujemy czosnkiem oraz pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. Kiedy cukinia będzie miękka dodajemy brokuły i kalafior. Smażymy tylko przez chwilę, aby te warzywa nie stały się zbyt miękkie

Bananowe Pole
Satay na ostro z pęczakiem i cukinią 178

Pyszne drobiowe szaszłyczki z ostrą nutą. Szaszłyczki podałam ze smażonym pęczakiem z cukinią doprawionym sosem sojowym.   Ja przygotowałam szaszłyczki na patelni grillowej ale można też na zwykłym grillu.   składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 szklanka kaszy pęczak 500 g cukinii, u mnie mrożona sos sojowy olej do smażenia marynata 3 łyżki oleju 3 łyżki sosu czosnkowego chili(...)wymieszać, aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum dwie godzinki. Potem kurczaka nadziać na patyczki i grillować z obu stron, aż mięsko ładnie się przyrumieni. Pęczak ugotować. Cukinię wrzucić na patęlnię i smażyć, aż odparuje wodę i zmięknie. Dodać pęczak i dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić sosem sojowym i chwilę jeszcze smażyć. Nałożyć na talerze, na pęczaku i cukinii ułożyć

Monia miesza i gotuje
Wegetariański ryż smażony 138

Ryż smażony z warzywami po azjatycku. Doprawiony sosem sojowym i curry. Pomysł na smaczny, szybki wegetariański obiad. Składniki na 2 porcje: 100 g ugotowanego ryżu 1 mała cukinia 1 marchewka 80 g pieczarek (waga po obraniu) 2 ząbki czosnku 1/2 dużej cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka curry lub więcej imbir pieprz Ugotować ryż. Cebulę(...)posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć chwilę. W tym czasie pokroić marchewkę, cukinię i pieczarki. Dodać do cebuli. Smażyć 7-10 minut, aż cukinia i pieczarki będą miękkie a marchewka al dente. Dodać ryż. Doprawić pieprzem, curry, sosem sojowym. Dokładnie wymieszać

Moja Galeria Smaku
Chrupiąca tarta z cukinią 212

górze :) ). Nad zlewem wyżymać ściereczkę, aby wycisnąć całą wodę z cukinii. Na patelni rozpuścić 50 g masła. Dodać posiekaną cebulę dymkę. Smażyć przez chwilę, aż zmięknie. Dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Jaja wraz ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem zmiksować do połączenia składników. Na podpieczoną tartę

Moja Delicja
Kwiaty się smażą 137

obiadów, który kompletnie przerósł moje oczekiwania. Na kwiaty cukinii zasadzałam się od poprzedniego roku, ale wtedy nie było ich dużo. W tym roku cukinie aż świecą od ogromnych, złotych trąb- nic tylko zrywać, nadziewać i smażyć! Do przygotowywania potraw nadają się zarówno męskie jak i damskie kwiaty cukinii. Można je rozróżnić za pomocą dydka i tu, zaskakująco, właśnie te damskie(...)smażone w głębokim oleju- zainspirowane przepisem na blogu Kamili . Z dodatkiem sosu z octu balsamicznego- i polecam go nawet ja, znana ze swojej głębokiej niechęci do octu!:) SMAŻONE KWIATY CUKINII NADZIEWANE RICOTTĄ ok15 kwiatów cukinii (męskich lub damskich) 150ml octu balsamicznego 250g ricotty sok z połowy limonki ok10 listków bazylii  sól i pieprz do smaku 100g mąki

les mirabelles
Kotlety mielone z cukinią 135

użyłam wieprzowego), 2 cukinie ( średniej wielkości) 1 cebula, 1 jajko, 0, 5 bułki namoczonej w wodzie, 1 płaska łyżeczka soli, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, olej do smażenia Wykonanie: Cukinię myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie odcinamy końcówki i ścieramy ja na tarce na grubych oczkach. Sypiemy szczypta soli i zostawiamy na sitku aby obciekła z nadmiaru wody. Mięso mieszamy(...)odsączoną bułką, jajkiem, drobno posiekaną cebulą i przyprawami. Dodajemy odsączoną cukinię. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety. Smażymy z każdej strony na złoty kolor

Passion of Cooking
Omlet z cukinią 111

cebuli 1 ząbek czosnku tłuszcz do smażenia Cebulę i czosnek posiekać drobno, cukinię pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć krótko cebulę i czosnek, włożyć pokrojoną cukinię i smażyć przez ok 7-10 min aż nieco odparuje. W tym czasie rozmącić jajka w kubeczku. Zalać całość jajkami posypać przyprawami i przykryć pokrywką. Na wolnym ogniu smażyć aż jajko

Gotowanie jest łatwe
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 199

odpowiednio zagęści się. Cukinia:  Cukinie pokroić w plastry wzdłuż warzywa i zblanszować. Posiekać czosnek i na patelni ze świeżym masłem lekko ze smażyć. Dodać blanszowaną cukinie z odrobiną wody z gotowania, aby powstała emulsja z masła i czosnku, doprawić solą. Ziemniaki:  Na mandolie wyciąć ziemniaki, a następnie wypłukać skrobię pod bieżącą zimną wodą. Smażyć w głębokim oleju(...)gładką konsystencję. Przyprawić solą i przetrzeć przez sito. Prezentacja:  Wszystko podajemy najlepiej w głębokim talerzu na dno wykładamy puree z selera, a następnie smażona ryba. Oprzeć smażoną zwiniętą w tubę cukinie i dodać chrupiące słodkie ziemniaki. Łosoś a’la Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki:  300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża

Plate of Joy
Wegetariańska lazania 324

klasyczna z mięsem.   6-8 porcji   2 cukinie 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pół pęczka natki pietruszki olej lub oliwa do smażenia 2-3 łyżki 1 kulka mozarelli 18 płatów lazanii (ilość(...)plasterki (w sezonie młodych cukinii nie obieram). Dodajemy do smażących się warzyw. Całość doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy bazylię oraz pieprz ziołowy. Cały czas warzywa mieszamy podczas smażenia. Gdy cukinia zmięknie dodajemy passatę pomidorową. Całość dusimy około 10 minut mieszając i sprawdzając czy nie trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje

Simple Dish
Cukinia kulista faszerowana. 149

okrągłe 15 dag mięso mielone wieprzowe 1 cebula 3 pomidory suszone 5 dag ser mozzarella 2 ząbki czosnku tymianek zioła prowansalskie przyprawa do potraw Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Z cukinii ściąć kapelusze, wydrążyć  środek. Wycięty miąższ  pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać mięso mielone, przesmażyć. Doprawić tymiankiem, ziołami(...)prowansalskimi i przyprawą do potraw. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną cukinię i świeżo zmielony pieprz. Całość poddusić około 5 minut.  Przestudzić  i wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellę. Wydrążone cukinie, posolić  i nałożyć   farsz, przykryć czapeczkami, skropić oliwą.  Zapiekać pod grillem 15 minut w temperaturze 190 oC. Najsmaczniejsza kiedy owoce osiągną około

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania