cukinii 2 jajka 1 cebula (średnia; użyłam czerwonej) 20g żółtego sera 1 łyżka serka śmietankowego 3 łyżki płatków owsianych (płaskie; błyskawicznych) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia (*) Cukinię (umytą, ze skórką) zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ser tak samo, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę i doprawić do smaku. Placki smażyć (na średnim ogniu
Di gotujePikantno-kwaśny makaron ryżowy smażony razem z warzywami zaledwie w 20 minut. Możecie dodać również inne ulubione warzywa :)Składniki na dwie porcje:200 g makaronu ryżowego płaskiego10 pomidorków cherry1/2 szklanki groszku cukrowego1/2 cukinii1 ząbek czosnku1 szalotka1 papryczka chilli1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru1/2 łyżeczki cukru trzcinowego1 łyżeczka puree z tamaryndowca2 łyżeczki wody2 łyżki sosu sojowego2 łyżki olejuCZAS PRZYGOTOWANIA(...)czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron, szybko mieszamy i smażymy dwie minuty na wysokim ogniu. Wlewamy tamaryndową mieszankę, dodajemy pomidorki, groszek cukrowy i cukinię. Smażymy jeszcze dwie minuty. Przekładamy do miseczek i podajemy. Smacznego
Tajskie smakikabanosów a z serem feta... Składniki: 3 jajka chilli, pieprz, sól morska, rozmaryn 3 łyżki mleka 1/2 cukinii 5 pieczarek Kabanosy Henryk Kania użyłam bekonowych olej rzepakowy do smażenia Cukinie, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Albo grillujemy wtedy nie będziemy musieli używać oleju.Jajka roztrzepujemy widelcem dolewamy mleko i przyprawy, oraz połamane kabanosy i smażymy omlet na małym
NaKońcuJęzykaWakacje to pełnia sezonu na cukinię. Korzystajcie z niej póki jest! Moja Mama robi z niej zapas sałatki białostockiej, ja rozkoszuje się w kwiatach cukinii i samej cukinii: smażonej, faszerowanej, duszonej… Dziś w formie placków z cukinii z boczkiem i cebulką. Są świetne! Koniecznie wypróbuje to połączenie. Składniki: 2 cukinie ok. 100 g wędzonego boczku 1 duża
Pasja Smakutemperaturze 180'C.PRZYGOTOWANIE cukinii:Cukinię myjemy i kroimy pod skosem w plastry. Przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Przyprawioną cukinie smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone plastry cukinii przekładamy na papierowy ręcznik, aby pochłonął tłuszcz
kulinarnyJaTuż przed podaniem wymieszać ogórki z jogurtem. Placki pół większej cukinii kilka ziemniaków 3 liście szałwii 2 gałązki pietruszki naciowej jajko 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków. Połączyć z cukinią. Dodać rozdrobnioną szałwię i natkę pietruszki oraz jajko i mąkę. Doprawić
Weekendy w domu i ogrodziepokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Cukinię również pokroić w półplastry. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojoną paprykę i cukinię. Smażyć często mieszając aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupkie. Następnie dodać osączoną cieciorkę i pędy bambusa. Wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym-ja dałam ok 5 łyżek. Jeszcze chwilkę
Monia miesza i gotujesmaku .Formować klopsiki i usmażyć na rumiano. Cukinia-składniki. 1 cukinia 8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 15 nitek szafranu sól, pieprz 2 łyżki oleju Wykonanie. Na rozgrzanej oliwie smażymy cukinię pokrojoną w cienkie plastry ,zmiażdżony czosnek, połówki pomidorków, około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz i szafran rozpuszczony w 1 łyżce gorącej wody. Gotowe. PS. Pierożki na zdjęciu są kupione
Kulinarny karnet Christopheratego warzywa w ogrodzie - chrupiące kotleciki dobrze przyprawione są rewelacyjne. 1 młoda cukinia jajko, mąka, bułka tarta do panierki sól, pieprz, słodka papryka w proszku olej do smażenia Cukinie pokroić w plasterki ok 1 cm grubości , jeżeli jest młoda to nie trzeba obierać ze skórki, dobrze przyprawić i pozostawić na pół godziny. Następnie panierować i smażyć na złoty kolor
Jadło i czytadłorobię je tylko, gdy ktoś może mi je przywieźć z Hiszpanii. Kiedyś spróbowałam zrobić to ciasto sama, ale efekt nie był satysfakcjonujący ;-) Empanadillas można robić na 2 sposoby: smażyć w głębokim tłuszczu i upiec w piekarniku. Dziś wybrałam tę drugą opcję, mniej kaloryczną. Empanadillas con pisto y atun, czyli pierożki z warzywami i tuńczykiem Składniki na 16 sztuk(...)pomalowania pierożkówolej do smażeniasól, pieprz Wykonanie:Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po 5 minutach dodajemy pokrojoną również w kostkę paprykę i cukinię. Smażymy kolejne 5 minut, po czym dodajemy pokrojonego i obranego ze skórki pomidora. Kontynuujemy smażenie do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Tuż przed zdjęciem patelni z ognia dodajemy posiekany czosnek
Kulinarne przygody GatitySkładniki na 2 porcje: z przepisu z bloga Kwestia Smaku 100 g (1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej) 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki oregano sól, pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego posiekany szczypiorek Kaszę gryczaną wymieszać z sosem sojowym(...)łyżkę oliwy. Dodać kurczaka, oregano, słodką paprykę, sól i pieprz. Podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać 2 łyżkę oliwy. Dodać pokrojona paprykę i cukinię. Smażyć 7 minut. W razie potrzeby doprawić. Dodać kaszę gryczaną. Smażyć kolejne 2 minuty. Podawać ze szczypiorkiem
Moja Galeria Smakudużej patelni (najlepiej ceramicznej) podgrzać oliwę, dodać miód, a kiedy się rozpuści dodać sos sojowy chili i imbir. Kiedy składniki się podgrzeją dodać czosnek, wymieszać i położyć plastry cukinii. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty z każdej strony. Cukinia powinna lekko zmięknąć. W takiej samej zaprawie można przygotować cukinię na grill. Wówczas wszystkie składniki trzeba wymieszać i zamarynować
Trzeci talerzbiałka, pieprz pobudza metabolizm, a dzięki cukinii danie dostarcza 1 z 5 porcji warzyw.Składniki:1 żółta cukinia2 duże garści orzechów ziemnych FELIX100 g sera białego chudegoOleju roślinnyPieprz, bazyliaPrzygotowanie:Cukinię smażymy na odrobinie oleju roślinnego. Posypujemy bazylią i czekamy aż cukinia się zarumieni. Twaróg mieszamy z orzeszkami ziemnymi i przyprawiamy pieprzem. Nakładamy pastę na cukinię i zawijamy. Podajemy z chudym
Czarnawisienkagreckiego... 1 cukinia starta na dużych oczkach pół łyżeczki soli pieprz jajko oregano ząbek czosnku 2 łyki mąki pół kostki prawdziwej greckiej fety olej do smażenia Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Posolić. Odstawić. Po 30 minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać jajko, rozkruszyć ser, dodać mąkę, oregano, wyciśnięty czosnek. Wymieszać na jednolitą masę. Smażyć w oleju rzepakowym
AZgotuj!Cukinia żółta - odmiana Atena Polka F1 Cukinia jest spokrewniona z kabaczkiem. Najsmaczniejsze są małe owoce, nie dłuższe niż 30 cm. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, smażyć, piec,marynować, kisić, możemy też jeść ją na surowo. Można też robić z niej sałatkę na zimę. Warzywo to zawiera witaminy B,C,PP oraz cenny dla oczu beta-karoten. Cukinia pozytywnie wpływa(...)kumuluje metali ciężkich oraz nawozów ! Polecam do uprawy odmianę SORAYA ,ma ona ciemnozielone,maczugowate owoce i jest bardzo plenna. Tutaj znajdziesz przepis na sałatkę z cukinii oraz cukinię smażoną z kiełbaską : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/11/saatka-z-cukini-na-zime.html http://krzyskuchnia.blogspot.com/2013/08/przepis-na-pyszna-cukinie-z-cebulka.html
Przepisy i porady kulinarne