chili 300g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego) bazylia, oregano, zioła prowansalskie słodka papryka w proszku odrobina pieprzy kajeńskiego 150 ml przecieru pomidorowego zółty ser sól, pieprz oliwa do smażenia Cukinie dokładnie umyć, przekroić wzdłuż na pół i podpiec w piekarniku aż lekko zmiękną. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobniutko pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę(...)czosnek, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i smażyć aż lekko zbrązowieje. Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim
Codzienne Gotowaniektóry nie przepada za cukinią zjadł i poprosił o dokładkę.;-) Składniki: 5 cukinii, 0,5 kg mięsa mielonego, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 0,4 kg pieczarek, 2 pomidory, 3 łyżki ketchupu, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 0,3 kg sera, natka pietruszki ( ilość wedle uznania), olej do smażenia(...)sól, pieprz Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ (nie wyrzucamy go). Pieczarki podsmażamy razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mięso i część miąższu z cukinii. Smażymy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jak już mięso będzie miękkie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Dusimy aż pomidor będzie miękki. Na koniec dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki
Passion of Cookingtakże w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki:* 150 g kaszy kus-kus* 1 średniej wielkości cukinia* 1 cebula* 1/2 bakłażana* 2 pomidory* 150 g sera sałatkowego* kilka oliwek* garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki* 3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia* 2 łyżki octu jabłkowego* sol, pieprzWykonanie:Kus-kus zalać wrzącą wodą 0,5 cm ponad kaszę - odstawić(...)wystygnie, rozdrobnić go widelcem.Cebulę, cukinię i bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić cebulę, po minucie dodać bakłażana. Smażyć 3 minuty. Na koniec dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym.Przygotować
kolorowotorcikowoplastry grubości ok. 0,5 cm (ważne, żeby plastry nie były ukośnie pokrojone, ponieważ ciasto będzie wtedy z nich spływać). Na rozgrzanej patelni smażyć zamoczone dokładnie w cieście naleśnikowym cukinie, smażyć z obu stron po 2 - 4 minut. Przepis brał udział w akcji Cukinia
Corner With Recipesdyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia 1l bulionu warzywnego sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej 1 szkl śmietanki 30% 1/2 szkl(...)oliwy z oliwek kilka listków bazylii garść prażonych pestek dyni Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Smażyć kilka minut po czym zalać bulionem i dusić pod przykryciem do czasu aż cukinia będzie miękka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przestudzić, dodać 1/2 szkl śmietanki
Smakołyki AsiTalarki z cukinii...Złocista, delikatnie chrupiąca skórka.I sprężyste, soczyste wnętrze.Pyszne, szybkie i tanie.Smacznego! Składniki:1 średnia cukinia;Mąka pszenna;1 duże jajko;Bułka tarta;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Przygotować 3 głębokie talerze/miseczki. W jednym roztrzepać widelcem jajko, do drugiego wsypać mąkę, a do ostatniego bułkę tartą.Cukinię umyć, osuszyć, obrać(...)skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm, oprószyć solą i pieprzem z obu stron i odstawić na 30 minut.Po tym czasie panierować plastry cukinii w następującej kolejności: mąka, jajko, bułka tarta.Tak przygotowane kotlety smażyć z obu stron, na rozgrzanym na patelni oleju, na złoty kolor.Po usmażeniu kotlety układać na papierowych ręcznikach, aby wchłoneły nadmiar tłuszczu.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskacukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron. (1 placek to około 1 łyżki stołowej cukinii z ciastem).Placki z cukinii
Bon Appetit Małgorzatysurowej cebuli. PLACKI CUKINIOWE 1 cukinia (około 300 g) 30 g mąki pszennej sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka duża szczypta całego kminku oliwa do smażenia Cukinię myjemy, ucieramy na tarce, lekko solimy i zostawiamy na kilkanaście minut. Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i przyprawami. Odsączamy cukinię i wrzucamy do placuszków. Smażymy na rozgrzanym oleju
les mirabellesminut. Po tym czasie odstawiamy focaccie do przestygnięcia. Cukinię myjemy, obieramy, dzielimy wzdłuż i wydrążamy środek. Kroimy w pół plastry. Na patelni wylewamy olej z suszonych pomidorów i smażymy cukinię. Dodajemy połowę słoika pokrojonych suszonych pomidorów i dalej smażymy. Doprawiamy solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Focaccie przecinamy wzdłuż, smarujemy ketchupem, wykładamy cukinię z pomidorami, przykrywamy plastrami mozzarelli. Posypujemy
Pan i Pani Smith w kuchniwiększość moich czytelników ucieszy ten wpis, bo prosicie mnie o więcej i więcej przepisów tego typu. Bon appetit! Składniki: 1 średnia cukinia garść liści szpinaku garść orzechów laskowych ser feta oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos (na prezentowaną ilość): 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z białego wina 1/2 łyżeczki musztardy Dijon(...)osuszyć. Odciąć końcówki cukinii, następnie ściąć wstążki obieraczką do jarzyn. Podsmażyć wstążki na kilku kroplach oliwy z oliwek na patelni grillowej, tylko do utraty surowości - pamiętajmy, że zbyt długo smażona cukinia będzie miała gorzki smak. Zostawić na ręczniku kuchennym do ostygnięcia. Następnie należy uprażyć na patelni orzechy laskowe. W tym celu należy przekroić je na pół i smażyć krótko
Garniec MagaliePlacki z cukinii smażę z różnymi dodatkami. Dzisiaj zrobiłam z płatkami owsianymi i z sosem ogórkowym. Było smacznie i Wam również polecam. Składniki: 2 średnie cukinie 3 łyżki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki 2 jajka sól pieprz 1 ząbek czosnku olej do smażenia Sos 200 g śmietany 2 łyżki majonezu 3 ogórki kiszone 1/2 łyżeczki oregano paprykę ostrą sól(...)Płatki owsiane namoczyć we wrzącej wodzie i odstawić na 30 minut po czym odcedzić na sitku , dodać pozostałe składniki i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiany kolor Podawać ciepłe z sosem. placki z cukinii z sosem ogórkowym
O kuchni z uczuciemcukinie okrągłe 300 g mięsa mielonego sól pieprz majeranek pół łyżeczki suszonych pomidorów 1 pomidor 2 ząbki czosnku pół cebuli 100 g żółtego sera tłuszcz do smażenia Cukinie umyć, odciąć korzonek tworząc przykryweczkę. Wydrążyć cukinie. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać mięso , smażyć i rozdzielać na drobniejsze kawałeczki, następnie dodać połowę wydrążonej cukinii , posiekanej uprzednio. (Resztę
Gotowanie jest łatwecukinię. Popatrzyłam na nią.Leczo? Już było. Coś szybkiego i smacznego. PANIEROWANA CUKINIA. /pyszna! - pomysł własny./ 1 młoda cukinia 2 jajka odrobina mleka bułka tarta mąka pszenna olej do smażenia Cukinię obrałam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm. Jajka rozstrzepałam z odrobiną mleka. Bułkę tartą wymieszałam na pół z mąką. Plastry cukinii panierowałam w jajku i bułce jak schabowe. Smażyłam
W kuchni Karmel-itkipatelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć do odparowania wody 3. - wymieszać z ryżem doprawić solą pieprzem zostawić lekko ostygnąć - pokroić ser w kostką wymieszać z farszem faszerować cukinię i paprykę przykryć kapelusikami poukładać na blachę
W królestwie smaków Beatydorzucić krewetki. Smażyć do zrumienienia z dwóch stron, doprawić solą. Na drugiej, większej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić resztę przeciśniętego czosnku oraz całą posiekaną papryczkę, a po chwili dodać cukinię. Smażyć na patelni dosłownie z 2 minuty. Cukinię nałożyć na talerz i podawać z krewetkami i świeżymi ziołami. Świetnie smakuje samo lub z chrupiącym pieczywem. Smacznego
Plate of Joy