listków świeżego oregano (ew. 1 łyżeczka suszonego) 1 łyżeczka soli morskiej 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku świeżo mielony czarny pieprz Pozostałe składniki zapiekanki: 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej) 1 łyżka listków świeżego tymianku + spora szczypta 40 g masła 180 g makaronu muszelki morskie sól morska, świeżo mielony pieprz spora szczypta suszonego oregano Parmezanowy(...)pomidorów przygotwać pozostałe składniki zapiekanki. Cukinię pokroić w 1 cm kostkę (młodej nie trzeba obierać). Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić cukinię, przyprawić szczyptą soli, posypać listkami świeżego tymianku. Smażyć cukinię przez 5 minut . Na końcu przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. 500 g młodej cukinii (drobnej i wąskiej) 40 g masła szczypta soli morskiej 1 łyżka listków świeżego tymianku świeżo mielony
Moja Delicjatarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda wyparuje. Do przesmażonych warzyw dodaj kukurydzę, pokruszony ser feta, posiekany koperek oraz suszoną miętę. Dopraw pieprzem. Spróbuj
Chilli Czosnek i Oliwapapryki (można dodać także nieco słodkiej wędzonej) łyżki ostrej papryki łyżeczki pieprzu łyżki suszonej bazylii lub oregano (jeśli macie świeże, to oczywiście jeszcze lepiej) soli do smaku oliwy do smażenia Cukinię kroję wzdłuż, w około 0,5-1 cm pasy a następnie na drobniejsze kawałki w poprzek. Wrzucam do garnka, lekko solę i duszę na niewielkim ogniu. Często mieszam(...)kilku minutach dorzucam pokrojoną cebulę.Gdy ta dobrze się przysmaży, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek lub dwa czosnku oraz paprykę i pieprz. Wszystko smażę jeszcze minutę lub dwie i dorzucam do cukinii i pomidorów wraz z łyżką koncentratu pomidorowego. Całość duszę nie dłużej niż 10 minut, lubię gdy cukinią jest lekko chrupiąca. Na koniec dodaję zioła i doprawiam do smaku
PichceniomaniaSkładniki: 1 średnia cukinia 3 ząbki czosnku 2 fileciki anchois (sardeli) 10 małych kaparów ostra papryka i sól 3-4 łyżki oliwy do smażenia Fileciki anchois pokroić bardzo drobno. Czosnek również. Kapary przekroić na pół. Cukinię umyć i przekroić wzdłuż. Małą łyżeczką wydrążyć środek. Połówki cukinii przekroić w poprzek na 3-4 równe części(...)długości). Każdą część pokroić wzdłuż na równe cienkie paseczki (razem ze skórką oczywiście). Rozgrzać oliwę i wrzucić na nią anchois. Chwilkę smażyć i dodać czosnek. Po krótkim smażeniu dodać cukinię i kapary. Mieszając smażyć do momentu, aż cukinia lekko zmięknie (ale nie za bardzo). Dodać ostrą paprykę i ewentualnie odrobinę soli. Podawać na ciepło
Trzeci talerzmała cukinia, pokrojona w plasterki ugotowany ryż lub makaron do podania uprażone płatki migdałów do posypania, opcjonalnie Przygotowanie: W małej misce Wymieszaj mąkę kukurydzianą, bulion drobiowy, masło orzechowe, sok z limonki, musztardę Dijon, miód, sos sojowy, olej sezamowy, tabasco i pieprz cayenne. W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżeczkę oleju, włóż kurczaka i smaż przez 5-7 minut(...)odstaw. W tej samej patelni rozgrzej drugą łyżeczkę oleju, włóż fasolkę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, po czym dodaj cukinię. Smaż warzywa, mieszając od czasu ,do czasu aż przestaną być surowe jednak, wciąż będą chrupiące (wg uznania). Dodaj do warzyw kurczaka, wmieszaj sos i gotuj przez 2-3 minuty, aż zgęstnieje
karmelowyPlacki z cukinii Normal 0 21 1 średnia cukinia 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej sól himalajska pieprz czarny (dużo) 2 plasterki żółtego sera czosnek niedźwiedzi olej do smażenia Cukinię myjemy, obieramy, wykrawamy pestki i ścieramy na tarce jarzynowej (duże oczka). Żółty ser ścieramy na małych oczkach. Jajka miksujemy, dodajemy mąkę, sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Do ciasta dodajemy(...)startą cukinię oraz żółty ser – mieszamy delikatnie przy pomocy łyżki. Smażymy nieduże placuszki do zrumienienia. SMACZNEGO :-) W listopadzie udało się też pobiegać. Co prawda złapałam lekką kontuzję nogi i aktualnie daję jej odpocząć, ale 11.11 nie mogłam nie wziąć udziału w Biegu Niepodległości. Atmosfera była genialna i sam bieg zaliczam do bardzo udanych! Peggi w kuchni
peggiwkuchnibyć dobre i takie też jest to danie. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkie paseczki. W małym garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej wody wrzucić paseczki cukinii. Gotować minutę, odcedzić. Trochę wody zostawić do podlania mięsa około 1/2 szklanki. Pierś z indyka umyć osuszyć i pokroić w cienkie paski. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką lub ostrą(...)momentu, aż cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso z marynatą i smażyć 1 minutkę, co chwilkę mieszając. Wrzucić cukinię, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą w której gotowała się cukinia. Smażyć chwilkę, mieszając. W razie potrzeby doprawić do smaku. Obsypać dodatkowo odrobiną sezamu. Gotowe można jeść. Smacznego. Można to dnie podać z ryżem, będzie wtedy bardziej treściwe
Kuchnia Pokoleńprzyprawienia kotletów. Składniki : młoda cukinia (ilość zależna od apetytu i liczby porcji) grana padano (można użyć polskiego bursztynu) bułka tarta jajko sól pieprz ziołowy mielona kozieradka olej do smażenia Cukinię ze skórą pokroić na plastry grubości 3-4 mm. Plastry rozbić tłuczkiem do mięsa. Ja to robię, przykrywając cukinię folią spożywczą, by nie chlapało wokół. Każdy posypać solą, pieprzem ziołowym(...)kozieradką. Na środek plastra kłaść starty grana padano, zostawiając wolny brzeg wokół. Przykrywać innym plastrem cukinii. Tak przygotowany kotlet obtaczać w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać gorące np. z pomidorami z czerwoną cebulą posypanymi solą morską. Dodatek sera-niespodzianki w środku może sprawić, że po takie kotlety chętnie sięgną dzieci. Jeśli pozwolicie
Weekendy w domu i ogrodziecebuli 1 jako 3 ząbki posiekanego czosnku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz 4 - 5 łyżek świeżo startego parmezanu olej do smażenia Wykonanie: Cukinie kroimy na pół wzdłuż. Następnie wydrążamy z nich miąższ zostawiając cienką warstwę przy skórce, jednocześnie uważając, aby jej nie uszkodzić. Wydrążone cukinie solimy i układamy do góry nogami, żeby(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy zmieloną łopatkę. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa, dalej smażymy. Gdy mięso i cebula będą lekko zrumienione dodajemy do nich cukinię i przyprawy. Smażymy jeszcze około 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie. Patelnię odstawiamy z ognia, do mięsa z warzywami wbijamy surowe jajko i dodajemy posiekany czosnek. Wszystko dobrze mieszamy i powstałą
Kulinarne przygody Gatitycałe jajka około 60 g żółtego sera - u mnie Edamski 2 łyżeczki drobno posiekanego pora + kilka talarków do posypania sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię obieram i kroję wzdłuż, a następnie na cieniutkie plasterki. Przyprawiam cukinię obficie mieszanką ziół włoskich (w młynku). Podsmażam na patelni z oliwą z oliwek, lekko mieszając co jakiś czas(...)czasie, gdy cukinia się smaży przygotowują pozostałe składniki dania. W misce roztrzepuję jajka, przyprawiam je solą i pieprzem. Dodaję do nich posiekaną porę oraz starty na grubych oczkach ser, mieszam. Na koniec dodaję obsmażoną cukinię. Lekko mieszam składniki. Wylewam masę na rozgrzaną, natłuszczoną oliwą z oliwek patelnię i smażę na najmniejszym płomieniu przez około 8-10 minut. Następnie obracam frittatę
Słodkie okruszkimłoda cukinia ok. 25 cm długości 1 jajko 1/3 szklani mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie Winiary) natka pietruszki sól i czarny pieprz do smaku olej do smażenia Cukinię myjemy, ścieramy wraz ze skórką na tarce o dużych jarzynowych oczkach. Delikatnie solimy i zostawiamy startą cukinię na durszlaku do odcieknięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie odciskamy(...)jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać np. z sosem czosnkowym i koperkiem. The post Placki z cukinii appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędłoniach i dodać do startych ziemniaków. Dodać jajko oraz mąkę i dokładnie wymieszać, do smaku doprawić odrobiną soli (nie dużo bo cukinia była solona) oraz pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem i nakładać po łyżce masy formując placuszki. Smażyć z obu stron na złocisty kolor. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku i podawać.Polecam też:Placki ziemniaczano-cebulowePlacki cukiniowo-czosnkowe
Monia miesza i gotujeCukinię, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 3. Dodać cebulę i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z połową sera żółtego. 4. Muszle nadziać powstałym farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego nalać sos pomidory. Ułożyć
Moja Galeria Smakulekko ją posoliłam. Kiedy zrobiła się szklista, dodałam marchewkę i smażyłam na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dołożyłam czosnek, czerwoną i zieloną paprykę, a po kolejnych kilku minutach smażenia – cukinię i osączoną z zalewy ciecierzycę. Przez cały czas smażenia dość często mieszałam zawartość rondla pilnując, żeby warzywa się nie przypaliły. Na końcu dodałam pomidory z puszki razem z zalewą
Kuchenne zapiski Edytyziemniaczków 2 ząbki czosnku 40 g kaparów (ze słoiczka) pęczek zielonej pietruszki 6 łyżek oliwy sól, pieprz 2 łyżki octu winnego 1 cukinia 100 ml bulionu warzywnego olej do smażenia cukinii Wykonanie: ziemniaki oskrobać lub obrać i ugotować w osolnej wodzie. oskubać listki z gałązek pietruszki, obrać czosnek, odsączyć kapary z zalewy. Dodać 6 łyżek oliwy, odrobinę soli, pieprz, ocet
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!