Makaron gotujemy al dente. Cukinię myjemy i dzielimy na cienkie paski obieraczką. Pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki, wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy ( używamy do smażenia tylko zalewy z pomidorów) dorzucamy cukinię. Cebule dusimy w osobnym garnku, aż się zeszkli. Następnie dorzucamy na patelnię i przyprawiamy pieprzem. Dodajemy posiekaną pietruszkę mieszamy. W miseczce mieszamy ze sobą
Cukier&PuderSkładniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej0,5 kg szynki wieprzowej2 cebule1 bułka namoczona w mleku1jajko2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sól, pieprz świeżo zmielony 1 cukinia ½ papryka czerwona Olej do smażenia i posmarowania folii Sposób wykonania :Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Mięsa zmielić(...)dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% . Z cukinii ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować 3 minuty. Ostudzić i osuszyć. Napełnić zmielonym mięsem wymieszanym z pokrojoną w drobną kostkę papryką. Rozłożyć na stole rękaw do pieczenia. Wykorzystuję do tego
Kulinarny karnet Christopherarondlu wrzucamy mięso smażymy ok 15 minut. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki oraz serek topiony, po 5 minutach dodajemy bulion. Chwilę dusimy, dorzucamy pokrojoną wzdłuż cukinię, oraz pokrojony w plasterki seler naciowy. Smażymy ok 5 minut na sam koniec dodajemy roztarty czosnek mieszamy. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem. Smacznego
kgwjanczewocebule pokrojone w pól plasterki 1 młoda cukinia pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego 2 szt. czerwona papryki pokrojonej w paski, 4 ząbki posiekanego czosnku, 1 papryczka chilli 1 łyżka posiekanej kolendry, Trawa cytrynowa, chilli, sos sojowy sambal oelek ½ szklanki bulionu z drobiu oliwa z oliwek sól Olej do smażenia Wykonanie : Zrobić marynatę: sos sojowy ,sos chilli(...)gorący olej wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną polędwicę, mieszamy, chwilę smażymy, dodajemy cebulę pokrojoną w pół plasterki, seler naciowy i paprykę. Po chwili cukinię i odcedzone fasolki. Następnie przyprawy . Chwilę wszystko razem smażymy i podlewamy bulionem. Chwilę jeszcze dusimy i redukujemy ( odparowujemy nadmiar bulionu i soków) w celu wytworzenia sosu. Na koniec dodajemy przesmażone na innej patelni krewetki
Kulinarny karnet Christopherasolo i wciąż nie mam go dość. Kolorowo, letnio i prze-pysz-nie! 4 duże pomidory 3 strąki czerwonej papryki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 cukinia (ok 300g) oliwa do smażenia pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki ziół dalmatyńskich 1 łyżeczka tymianku sól i pieprz mielony do smaku Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy(...)pozbawiam ich miękkiego miąższu) i również umieszczamy na patelni. Całość dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Zawartość patelni przekładamy do wysokiego garnka. Cukinię kroimy w niezbyt grube plasterki (cienką część warzywa) i ćwiartki plasterków (grubszą część), po czym wrzucamy do garnka. Natkę pietruszki drobno siekamy. Umieszczamy ją w garnku razem z pozostałym ziołami i dokładnie
Kuchenna Kontrrewolucyabyło trochę inaczej uformowałam sakiewki. Wyglądają uroczo a smakują jeszcze lepiej :) Potrzebne składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 10 krewetek 1/2 czerwonej papryki 6 rzodkiewek 0,5 cukinii garść świeżych ziół (majeranek tymianek, mięta) 100 gr makaronu ryżowego 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z 1/2 limonki 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 papryczki chilli(...)solimy, dodajemy papryczkę chili całość mieszamy i odkładamy na 2 godziny. Na mocno rozgrzaną patelnie z olejem kokosowym wrzucamy krewetki, czosnek, posiekaną pietruszkę i smażymy aż krewetki będą miękkie. Cukinię i paprykę kroimy w cieniutkie słupki, a rzodkiewkę w plasterki, skrapiamy oliwą, posypujemy świeżymi ziołami, pieprzymy solimy i zapiekamy w piekarniku w 180 st przez
Łycha smakówdodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła 2 szalotki 1/2 średniej cukinii 150 g śmietanki 30% 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 5-6 gałązek zielonej pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku(...)dużą ilością czarnego pieprzu, dodać posiekaną szalotkę, posypać pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty. 3. Wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki, zagotować. Usmażone mięso pokroić w nieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień
Kuchnia Prezydentowejświeżo zmielony pieprz 4 łyżki startego parmezanu zielenina do dekoracji Przygotowanie Na dużej patelni rozgrzałem oliwę, podsmażyłem na niej posiekany czosnek i cebulę. Cukinię pokroiłem w cieniutkie plasterki, posoliłem, krótko smażyłem, cały czas mieszając(...)Ugotowałem makaron, odcedziłem, wyłożyłem na ogrzane talerze. Na wierzchu rozłożyłem porcje cukinii, posypałem pieprzem i parmezanem, udekorowałem zieleniną
R'n'G KitchenporcjeSkładniki: 225 ryżu basmati, namoczonego w wodzie przez 20 minut i odcedzonego 200 g surowego bobu, wyłuskanego z łupinek (potrzebujemy ok. 500 g bobu w łupinkach) 2 cukinie, pokrojone w plastry 400 ml bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml oleju roślinnego 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 laska cynamonu(...)przykrywką i gotuj pilaw na małym ogniu przez 12-15 minut (aż ryż wchłonie cały płyn i będzie ugotowany). W międzyczasie rozgrzej patelnię (u mnie grillowa) i smaż na niej partiami plastry cukinii (ok. 3 minuty na każdej ze stron), posmarowane olejem lub oliwą i posypane solą i pieprzem. Przed końcem duszenia, dodaj do pilawu masło i poczekaj aż się
Chilli Czosnek i Oliwasól- ząbek czosnkuNa początku przygotowujemy bulion. Na patelni smażymy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mące i dodajemy to do bulionu. Na tej samej patelni smażymy cebulkę, a następnie pieczarki, paprykę i cukinię. Wszystko przekładamy do garnka, dodajemy zmiażdżony czosnek, przyprawy i koncentrat pomidorowy.Placki ziemniaczane:- 1,5 kg ziemniaków startych na tarce- 1 jajko- 2 czubate łyżki mąki
Salonik smakówzwykłe placki ziemniaczane o bardzo ciekawym smaku i fantastycznym kolorze, dzięki dodatkowi startej marchewki oraz cukinii. Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki czemu po usmażeniu nie były surowe, a mimo to zachowały swoją chrupkość. Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków na blaszce(...)ziemniaki- 200 g * marchewka- 200 g * cukinia- 200 g * cebula- 1 szt. * jajka- 2 szt. * mąka ziemniaczana- 2 lekko czubate łyżki * olej ryżowy- do smażenia * sól, pieprz- do smaku Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć cukinię, posolić i odstawić na około 5 minut, by puściła sok, a następnie mocno wycisnąć. Kolejno zetrzeć ziemniaki (które należy również odstawić, wycisnąć, potem wylać
Kraina Miodem PłynącaCentrum jest zabytkowe, ale też nowoczesne. Nie przesadzę bardzo, jeśli powiem, że jadłam tu jedno z najlepszych dań w moim życiu: tofu a'la prażony ser, opiekane ziemniaki oraz smażone warzywa z sosem (typowe czeskie danie na sposób wegański). A wszystko w restauracji wegańskiej " Ojero " i to całkiem niedrogo. lemoniada z domowym syropem z lipy i jaśminu - pyyyszne(...)sauteed/roasted/boiled veggies (+sauce) + raw vegetable salads or salads Zamiast kotletów sprawdzą się np. pieczone szaszłyki lub cukinia, gotowane lub duszone warzywa, np. bób, cukinia lub seler w pomidorach, smażone pomidory , fasolka z sezamem . Kombinacji jest mnóstwo, co wam wasza wyobraźnia podpowie:)./ Instead of cutlets you can prepare e.g. baked shashlicks or zucchini slices, boiled or sauteed
Qlinarnie i Qlinarniewiększej cukinii) - ziemniak - marchewka - 1/2 cebuli - jajko - mąka pszenna do zagęszczenia - około 1/2 łyżeczki soli - pieprz czarny mielony - suszona bazylia dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Marchewkę, ziemniaka i cebulę obieram, z cukinii obcinam tylko końcówki. Warzywa ścieram na tarce o drobnych oczkach lub za pomocą robota kuchennego. Dodaję jajka, przyprawy i mąkę (kilka łyżek), by masa nie była
Kuchnia co dniaporcje) Składniki: 600 g młodych ziemniaków, wyszorowanych 500 g białych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 250 g zielonych szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami 1 cukinia, pokrojona w plastry olej lub oliwa do smażenia sól, pieprz 50 g masła 50 g mąki 100 ml mleka 350 ml śmietanki 18% 1 szczypta gałki muszkatołowej 40 g parmezanu, startego na tarce Przygotowanie: Włącz(...)szparagi, gotuj 10 minut. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj do nich zielone szparagi, następnie odcedź. Pokrojoną w plasterki cukinię podsmaż do lekkiego zarumienienia i odstaw. W celu przygotowania beszamelu, rozpuść w rondelku na średnim ogniu masło, wsyp mąkę i smaż mieszając przez 1-2 minuty. Następnie wlej mleko i śmietankę, po czym podgrzewaj przez kilka minut, cały czas mieszając
karmelowyłyżki otrąb 5 łyżek mąki ziemniaczanej sól morska świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka kozieradki olej rzepakowy tłoczony na zimno do smażenia Przygotowanie: Wcześniej ugotowaną kaszę przekładamy do dużej miski. Cukinię i marchewkę dokładnie myjemy. Cebulę i marchewkę obieramy. Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czosnek(...)patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Łyżką nabieramy porcję masy i zmoczonymi w zimnej wodzie rękoma lepimy zgrabne okrągłe kotlety. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Wyśmienicie smakują jako główne danie z grillowana cukinią i mizerią. Smacznego
Naturalna Kuchnia