oliwki i charakterystyczne dla tego kraju przyprawy. Jestem na tak. ;-) 4 cukinie 500 dag mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 100g ryżu 2 duże cebule 100g sera feta 100g żółtego sera 20 czarnych oliwek pieprz, sól, tymianek, oregano, rozmaryn 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oleju. Dodajemy mięso, smażymy, następnie(...)ziołami według uznania (im więcej ich dodamy tym bardziej intensywny będzie smak potrawy). Dodajemy pokruszony ser feta, smażymy do momentu aż ser się rozpuści i woda z niego odparuje. Do farszu dodajemy ugotowany ryż i 50g startego żółtego sera. Mieszamy. 3. Cukinie przekrawamy na pół. Z pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Każdą część cukinii napełniamy farszem, posypujemy pozostałym żółtym serem
Szefowa kuchnistartego sera żółtego 1 duże jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku odrobina oleju sól, pieprz zioła prowansalskie nadzienie 1 mała cukinia 1 pomidor kilka sztuk pieczarek 1/2 czerwonej cebuli kilka małych kulek mozzarelli CIASTO Kalafiora umyć, pokroić na małe różyczki. Za pomocą blendera zmiksować surowy kalafior (najlepiej robić to partiami; zmielony kalafior przypomina ziarenka(...)oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie. Pod koniec smażenia sos przyprawić solą oraz ziołami prowansalskimi. NADZIENIE Podpieczony spód posmarować sosem z pomidora, ułożyć plasterki cukinii, talarki czerwonej cebuli, pomidora i plasterki sera mozzarella. Całość posypać szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną pizzę ponownie wstawić
Ugotowaćpiórka. Cukinię i cebulę mieszamy z odrobiną oliwy i ziół prowansalskich. Plasterki cukinii i cebulę wykładamy na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Trzymamy do momentu, aż cukinia się nie zarumieni. Warto kontrolować pieczenie, bo cebula "dojdzie" szybciej i trzeba ją wyjąć wcześniej. 5. Ugotowane ziemniaki ostudzamy, a następnie rozgniatamy. 6. Wystudzoną komosę ryżową mieszamy razem z ziemniakami oraz(...)koperek, odrobinę oliwy i mąki ziemniaczaną i kukurydzianą (dosypujemy stopniowo, aż ciasto nie będzie bardzo mokre). 7. Formujemy burgery i smażymy na patelni. 8. Podgrzewamy bułkę, dodajemy sosy wedle upodobania, dodajemy sałatę i rukolę do smaku oraz upieczone wcześniej cukinię i cebulę - no i oczywiście dodajemy naszego burgerka. 9. Zajadamy się ze smakiem i z wielkim bananowym uśmiechem na ustach
Bananowe PoleZnudziły Wam się tradycyjne pieczenie rzymskie z jajkiem w środku? Potrawa ta wymyślona na święta specjalnie pod mojego pana, który nie lubi gotowanych jajec. Oto klops
Bon Appetit MałgorzatySkładniki: 550g kiełbasy, 1 duża cukinia, 2 cebule, 500g pieczarek, 5 dużych pomidorów , 4 czerwone papryki, 500g zielonej fasolki, słoiczek przecieru pomidorowego (200g), olej do smażenia, sól, vegeta (jarzynka lub przyprawa uniwersalna), pieprz, papryka czerwona słodka. Przygotowanie: Fasolkę umyć, pokroić na trzy części i gotować w osolonej wodzie. Gotować w dużym garnku gdyż reszta składników będzie później do niej dodana
W kuchni u Monikismaż na średnim ogniu, do zeszklenia, przez ok 5-7 min. Dodaj marchewkę, ziemniaki i czosnek, po czym smaż mieszając przez kolejne 3 minuty. Wlej bulion, doprowadź całość do wrzenia, gotuj przez 5-7 minut, po czym dodaj cukinię. Następnie dodaj mleko i gotuj, aż wszystkie warzywa zmiękną, po czym zmiksuj zupę blenderem. Przełóż zmiksowaną zupę ponownie do garnka, wmieszaj
karmelowypiersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka (ok. 300-400 g) 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 spore czerwone papryki 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku olej (użyłem tego z pestek winogron) sos rybny lub sól mielona ostra papryka 2 łyżki jasnego sosu sojowego łyżka(...)cały czas mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową, smażymy chwilę, po czym dodajemy pół szklanki wody i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry cukinię i białą część dymki, dolewamy kolejne pół szklanki wody i doprawiamy do smaku sosem rybnym, mieloną papryką, sosem sojowym
W SMAKłyżeczki papryki słodkiej i oregano sól i pieprz do smaku 2 duże cukinie kilka kropli oliwy 100 g sera tarkowanego parmigiano sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Na patelni smażymy pokrojonego(...)kosteczkę kurczaka, delikatnie doprawiając solą. Następnie dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pieczarki. wszystko smażymy aż woda wyparuję. Wodę mieszamy ze śmietaną i zalewamy patelnię, dodajemy serek i wszystko ze sobą łączymy. Doprawiamy do smaku i wygotowujemy, aż do konsystencji sosu ok 8 minut. Cukinię myjemy i tniemy wzdłuż w paski o grubości 0,5 cm. Sos beszamelowy znajdziecie
Niezły Młynekwersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :)* fasola- 2 szklanki ** cukinia- 1 duża* papryka- 1 szt.* pomidory- 1 kg *** cebula- 3 duże* czosnek- 4 ząbki* oliwa do smażenia* przyprawy: papryka słodka- 1 łyżka, suszona papryczka chili- pół łyżeczki, majeranek- pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie(...)zalać wodą z fasoli i dusić pod przykryciem około 10 min.W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i zmiksować.Do garnka z cebulką i papryką dorzucić pokrojoną cukinię oraz zmiksowane pomidory i czosnek wyciśnięty przez praskę.Gotować na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (około 25-30 min.).Do gotowego sosu dodać fasolę, doprawić i wymieszać.Smacznego
Kraina Miodem Płynącapomidory pokrój w grubszą kostkę, usuń twarde wnętrze. Obierz i umyj resztę warzyw. Marchewkę, cebulę i czosnek drobno pokrój. Cukinię pokrój w mniejszą kostkę. Rozgrzej w dużym garnku lub patelni masło z olejem. Gdy masło się całkowicie rozpuści, wsyp marchewkę. Smaż na większym ogniu minutę-dwie. Dodaj cebulę i zeszklij ją. Dołóż czosnek i smaż jeszcze kilka chwil, co jakiś
Anioszek w kuchnigrzecznościowo nie udawali swego zachwytu. Dla 5 osób 1 kg dorsza 1 bakłażan 1 średnia cukinia 1 cebula 5 ziemniaków 330 ml słodkiej śmietany 2 jajka 15 cm pora sól,pieprz, słodka papryka, przyprawa do ziemniaków i do ryb olej do smażenia Dorsza dokładnie umyć i wymoczyć kilka godzin w wodzie, następnie wytrzeć papierowym ręcznikiem i ugotować w osolonej
Jadło i czytadłoSkładniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 8 pieczarek 1 cukinia pół papryki żółtej pół papryki czerwonej 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki rozmarynu mąka pszenna do obtoczenia mięsa 2 łyżeczki pieprzu cayenne olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso myjemy, jeżeli jest potrzeba to kroimy na średnie kawałki. Oprószamy pieprzem cayenne, obtaczamy(...)piórka i wrzucamy na patelnię po indyku. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli a papryka zmięknie. Dodajemy do mięsa i zalewamy przegotowaną wodą (taką ilością aby składniki prawie były nią przykryte). Dodajemy przecier pomidorowy,cukinię pokrojoną w kostkę, rozmaryn i solimy do smaku. Na patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki
Qchnia po prostusię goryczki z bakłażana) - Marchewkę i ziemniaka obrać; marchewkę pokroić w plastry, ziemniaka w kostkę, cukinię w półplasterki - Kaszę wrzucić do wrzącej wody (1:2,5 kasza: woda) i gotować przez 15minut - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, kumin, kolendrę, chili i kurkumę; smażyć przez 30 sekund - Dodać pomidory i trochę wody, zagotować - Dodać ziemniaka, marchewkę i pozostałe przyprawy
Wegańska kuchnia orientalnaskórki i ścieramy na tartce na grubych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody. Do cukinii ścieramy na tartce ziemniaki oraz dodajemy ciecierzycę, jajko, mąkę i pozostałe przyprawy. Mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy z sosem. Sos jogurtowo-sezamowy: 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka tahini
kulinarnyswiatdomiokresie jesienno-zimowym, gdyż ma właściwości antywirusowe. Dzisiaj w wersji kotletowej... Składniki: 1szkl. kaszy jaglanej ½ czerwonej papryki 1 pomidor, ½ bakłażana lub cukinii 1 por (jasna część), lub 1 cebula natka pietruszki, 1 jajko przyprawy olej do smażenia Wykonanie: Kaszę gotować 10 minut w 2 szklankach osolonej wody. Ostudzić. Warzywa umyć, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju
Anioły w kuchniBardzo lubię ułatwiać sobie kuchenne życie i nie stać przy garach smażąc np. kotlety mielone. Dlatego często zamiast smażyć kotlety na patelni często piekę je w piekarniku, tak jak np. kotlety wieprzowe z cukinią . Często przygotowuję tak kotlety, bardzo dużo kotletów (przynajmniej z kg mięsa). Gdy nie mam pomysłu na obiad, one są dużym wybawieniem, wystarczy do nich ugotować kartofle
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękotleciki drobiowe, z dodatkiem młodej cukinii. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 10 dag żółtego sera, 10 dag pieczarek, 1 mała młoda cukinia, 1 jajko, sól do smaku, pieprz do smaku, bułka tarta do panierki, olej do smażenia. Wykonanie: Mięso umyć i bardzo drobno posiekać, razem ze serem ni pieczarkami. Wymieszać wszystkie składniki, przyprawić do smaku, dodać jajko w razie
Tradycyjna Kuchniapowstaje z mięsistych pomidorów, które rozpadając się stworzą najlepszy sosik pod słońcem.Danie podałam na talerzu TAMARA -PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 cukinia 4 duże mięsiste dojrzałe pomidory 1 cebula pętko kiełbasy- u mnie podwawelska olej do smażenia sól,pieprz Wykonanie: Kiełbasę kroimy w plastry, obsmażamy. Zabieramy z patelni. Na olej na którym obsmażaliśmy kiełbasę wrzucamy pokrojoną w piórka
Z Majeczką w kuchnijedno z warzyw, które znajduje się w ścisłej 5tce moich ulubionych. Kocham ja pod każdą postacią - zapiekana, smażona, gotowana... Dzisiaj na talerzu króluje spaghetti, ale nie takie tradycyjne makaronowe, lecz z młodej cukinii. Smak delikatny, rozpływający się w ustach. A kolejnym plusem tego dania jest fakt, że można je łącznie z gotowaniem przygotować w góra 30 minut. Sezon na cukinię
ChilliJemy