cukier - 7600 przepisów (strona:122/507)

Puszek z musem truskawkowym 269

ciastek, krótko zmiksować blenderem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa:  szklanka mleka,  2 łyżki żelatyny,  2 szklanki śmietany 18%,  1/2 szklanki cukru pudru,  1/2 szklanki musu z truskawek,  2 łyżki cukru.  Żelatynę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Połączyć z gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić(...)Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce.                                                 Smacznego:)   Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rumu i chili 201

odrobiny rumu oraz chili i cynamonu. Dzięki tym dodatkom ciasteczka nabierają niezwykłego smaku i działają rozgrzewająco:)  Składniki:  6 czubatych łyżek mąki pszennej,  2 jajka,  100g cukru,  100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  40g rodzynek (użyłam Kresto),  4 łyżki rumu,  3 łyżki masła,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki(...)cynamonu,  szczypta chili (użyłam Kamis),  szczypta soli,  łyżeczka cukru waniliowego. Wykonanie Rodzynki zalać rumem. Połowę czekolady połamać na kawałki, dodać masło, stopić na parze, przestudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać chili, cynamon oraz szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki

Z miłości do słodkości
Bułeczki scones z żurawiną 175

śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki brązowego cukru,  czubata łyżka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki soli,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  300g masła,  4 jajka,  3 łyżki śmietany 18%,  1/3 szklanki suszonej(...)żurawiny,  1/4 szklanki mleka, cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto.  Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki i układać na blasze

Z miłości do słodkości
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 198

się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach... Składniki:  5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 120 g masła lub margaryny, 180 g cukru pudru, 150 g kremu czekoladowego, szklanka mielonych orzechów włoskich, łyżka kakao,  szczypta soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem(...)formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i wyjąć z formy. Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 50 g masła, cukier błyszczący do dekoracji (możecie użyć coś innego) Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parez. Lekko przestudzić i polać zimną babkę. Od razu posypać cukrem. Źródło: Przyślij Przepis

Z miłości do słodkości
Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami 229

należy do tych niskokalorycznych, to konsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę;)) Biszkopt: 5 jajek,  czubata szklanka mąki pszennej,  szklanka cukru,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  budyń czekoladowy,  2 łyżki kakao.   Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  3 duże wafle "Prince Polo",  100g gorzkiej czekolady, 2 czubate łyżeczki żelatyny,  puszka brzoskwiń,  galaretka o smaku brzoskwiniowym. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić.  Śmietankę

Z miłości do słodkości
Zalewajka - ciasto z kremem i owocami 198

uroczystości, ponieważ zawsze cieszyło się ono wielkim wzięciem:)) Jest lekkie, wilgotne, pełne owoców. Pyszne!! Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców... Biszkopt: 4 jajka,  4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do białek na przemian z żółtkami. Ciasto przelać(...)natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  2 duże jajka,  100g masła,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki soku z cytryny.  Jajka ubija z cukrem na parze przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, postawić ponownie na parze, miksować jeszcze

Z miłości do słodkości
Rabarbarek - biszkopt z masą rabarbarową oraz mleczną pianką 190

sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt: 3 duże jajka,  1/3 szklanki cukru,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  2/3 szklanki mąki, 1 łyżka octu.  Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać(...)przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić. Masa rabarbarowa: 1/2 kg rabarbaru,  2 galaretki agrestowe,  3/4 szklanki cukru.  Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić. Pianka:  1 dowolna

Z miłości do słodkości
Norweskie bułeczki cynamonowe wg Nigelli 232

najważniejsze wszystkim bardzo smakowały:)) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu!  Ciasto: ok.720 g mąki pszennej,  45 g świeżych drożdży,  2 jajka,  100g cukru,  100g masła lub margaryny,  400 ml mleka,  1/2 łyżeczki soli.  Mąkę zmieszać z cukrem, solą i pokruszonymi drożdżami. Masło stopić. Mleko rozkłócić z jajkami. Ubijając trzepaczką dodać(...)natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50x25cm. Nadzienie: 100g kremu czekoladowego,  50 g masła,  50g cukru,  1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis),  jajko.  Krem czekoladowy utrzeć z masłem, cukrem i przyprawą. Masę rozsmarować na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku

Z miłości do słodkości
Kostka alpejska 246

kajmakowo - bezowa oraz delikatna warstwa śmietanki. Cóż więcej mogę powiedzieć... Trzeba po prostu skosztować;) Biszkopt: 4 jajka,  1/3 szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki kakao,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać(...)kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki 30%,  łyżka soku z cytryny,  2 łyżki cukru pudru,  5 łyżek ajerkoniaku,  2 łyżki wody,  łyżka żelatyny,  50 g startej czekolady,  50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut

Z miłości do słodkości
Rogale marcinskie 303

jest jak byc powinna. Przyznaje, ze jest troche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni. skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego maku 100g migdalow 100g orzechow wloskich(...)szklanka cukru pudru 30g masy marcepanowej 2 lyzki creme fraiche lub smietany wykonanie: Przygotowujemy rozczyn z pokruszonych drozdzy, cukru i polowy mleka. Dokladnie mieszamy i odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Rozczyn powinien podwoic swoja objetosc. W mace robimy zaglebienie, wlewamy rozczyn z drozdzy, dodajemy stopiony tluszcz, roztrzepane jajka i reszte mleka. Ciasto dokladnie wyrabiamy i gdy juz stanie

Przysmaki Karolki
Ciasto cynamonowe 214

cynamonu staje sie niezwylke. Jest bardzo wilgotne i slodkawe. Posypka zas jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka smietany posypka: 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki cynamonu cukier(...)waniliowy okolo 3/4 szklanki posiekanych orzechow wloskich wykonanie: Maslo uceramy na puszysta mase wraz z jajkami i cukrem. Wszystkie suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, soda, sol) mieszamy razem. Do masy jajecznej dodajemy na przemian po lyzce smietany i po lyzce suchych skladnikow. Caly czas ucieramy ciasto. Wszystkie skladniki posypki mieszamy ze soba. Foremke keksowke smarujemy tluszczem i posypujemy bulka

Przysmaki Karolki