Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki , absolutnego guru w tej dziedzinie. Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych 250-270 ml letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki(...)rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto
Mia Cucina Sofietasmaków i czekoladek “After Eight”. Polecam! Spód 220 g herbatników czekoladowych 100 g stopionego masła Masa serowa : 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta 50 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub m ą ki ziemniaczanej 90 ml syropu mi ę towego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka(...)ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lod ó wce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodać oba serki, proszek budyniowy i syrop mi ę towy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać
Mia Cucina Sofietadzie w sam raz na gor ą ce dni… Panna cotta After Eight Lista zakupów: 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka 90 g cukru(można mniej ) 1 cukier waliliowy 15 gr żelatyny, ja używam w p ł atkach 60ml syropu miętowego Tabliczka gorzkiej czekolady Zagotować smietane i 3/4 mleka , dodać cukier(...)cukier waniliowy. Przygotować żelatynę, t ą w p ł atkach trzeba namoczy ć przez 10 min w zimnej wodzie , a potem dobrze wycisn ąć i rozpu ś ci ć w gor ą cym p ł ynie(np w ¼ szklanki mleka), ale nie we wrz ą tku. Zdjąć naczynie z mlekiem z ognia i wlać rozpuszczon ą żelatynę
Mia Cucina SofietaZapraszam Was na kolorowe magdalenki… a przepis znalazłam na tej stronie. Trójkolorowe Magdalenki Składniki na 24 magdalenki: 140 g masła 160 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy skórka otarta z małej cytryny kolorowe barwniki Rrozpuścić masło, przesiać mąkę i proszek. Ubić jajka przez 5 minut, dodać cukier(...)cukier waniliowy. Ubijać całość aż masa będzię puszysta przez jakieś 5/7 minut. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem i skórkę, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Masę podzielić na trzy równe części i zabarwić według gustu. Wlać po 1/3 każdego ciasta do wysmarowanych margaryną foremek i wypełnić je w 2/3 . Piec w temperaturze 190°C przez około 8-10 minut
Mia Cucina Sofietaciastem przyłączam się do akcji Ciasta Świata . Polecam) Kruszone ciasto z migdałami - Sbrisolona con mandorle e ricotta Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g krupczatki 100 g cukru 1 cukier waniliowy 120 g miękkiego masła lub margaryny Kasia 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 250 g serka ricotta 100 g cukru 70 g mielonych migdałów(...)spodu, ciasto jest bardzo sypkie i okruszki będą się podnosić. Przykryć pozasta ł ą kruszonką i udekorować migdałami. Piec w 180 °C 35-40 min. Po wystudzeniu posypać białym cukrem
Mia Cucina Sofietastrony, a zainteresowanych oryginalą wersją odsyłam na tę stronę. Torta di riso- Ciasto ryżowe Składniki na formę 24 cm: 200 g ryżu 1 lt mleka 140 g cukru 80 g rodzynek+ rum do namoczenie 30 g masła 40 g orzeszków pinii 3 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 100 g serka ricotta (opcjonalnie) 1 laska wanilii Sok i skórka z jednej(...)cytryny 3 cm kory cynamonu W mało przypalającym się garnku doprowadzamy do wrzenia mleko z ½ cukru, korą cynamonu i laską wanilii( rozcinamy wanilię, sciągamy ziarenka, dodajemy do mleka ziarenka i otwarta laskę). Do gotującego się mleka dodajemy ryż, często mieszając gotujemy ok 40 min, do całkowitego zredukowania mleka. Zdejmujemy z ognia, całkowicie studzimy, wyjmujemy laskę wanilii i cynamon. Do ostudzonej
Mia Cucina SofietaSkładniki na spód: 200 g ciasteczek 80 g stopionego masła/ margaryny Kasia Masa serowa: 250 g serka mascarpone 250 g serka ricotta skórka z 1 cytryny 100 g drobnego cukru+ 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżeczki proszku budyniowego, lub mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa Bita śmietana do ozdoby Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy(...)spód tortownicy(24cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa serowa: ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na krem, po trochu dodajemy oba serki, skórkę z cytryny i proszek budyniowy. W osobnym naczyniu ubijamy białka, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170 ° C 35 min. Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiach. Całość
Mia Cucina Sofietaracuchów spożywanych na śniadanie, aby dodać energii szczególnie w zimowe poranki. Kasztanowa tarta z gruszkami- jesiennie i nostalgicznie Ciasto: * 200 g mąki krupczatki * 200 g mąki kasztanowej * 130 g cukru pudru * 2 żółtka * 250 g Kasi/ masła 80 ml lodowatej wody ( ile zabierze, aby ciasto się nie kruszyło) Na nadzienie: * 3-4 soczyste gruszki * 150 g gorzkiej czekolady+ łyżeczka masła(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Na sos: * 2 gruszki * cynamon i cukier do smaku Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Dzielimy ciasto na dwie części. Jedną połowę ciasta wykładamy na tortownice 24 cm i podpiekamy 15 min w 180°C. Na podpieczony spód kładziemy 3-4 gruszki pokrojone w cienkie plasterki, wymieszane z łyżką ekstraktu i polewamy
Mia Cucina Sofietadrugi dzień. Lekkie Ciasto owocowe Składniki na formę 25cm( z małymi zmianami): 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek (żółtka i białka osobno) 165 g cukru 120 ml oleju łyżeczka ekstraktu z wanilii otarta skórka z cytryny dowolne owoce (u mnie: 5 śliwek, 1 nektarynka i garść winogron) do dekoracji: płatki migdałowe i cukier w słupkach(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st.C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ubijać. Ubijając dodać po kolei żółtka. Dalej ubijając dodać olej, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto wlać do formy 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko samo dno, boków formy
Mia Cucina SofietaLiski, które wydaje się być równie pyszne. ( click ) A swoją drogą ciekawe, czy ktoś, kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca. Składniki: • 150 g mąki pszennej • 160 g cukru • 1 łyżeczka sody oczyszczonej • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia • 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis) • 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy) • 3 małe jajka, • 1 szklanka posiekanych orzechów(...)puszki • 1 szklanka startej na małych oczkach, odciśniętej marchewki( ok 125 g marchewki przed odciśnięciem) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z olejem. Łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy
Mia Cucina SofietaSkładniki na ciasto: • 2 czubate szklanki mąki pszennej • 300 g margaryny • 2 łyżki słodkiej śmietany • 1 żółtko • 2 łyżki octu Składniki na krem budyniowy: • 1 lt mleka • 1 szklanka cukru • 1 cukier wanilinowy • 2 żółtka • 1 szklanka mąki krupczatki Z mąki, margaryny, śmietany, żółtka i octu zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na parę godzin (ja do zamrażarki(...)przez około 20 - 25 minut. Uważać, bo może się przypalić, w razie potrzeby przykryć papierem. W ten sposob upiec dwa płaty. Krem budyniowy: Zagotować 0.6 lt mleka z cukrami. Do pozostałego mleka dodać mąkę krupczatkę i żółtka, dobrze wymieszać (można użyć miksera aby składniki się lepiej połączyły). Tak zmiksowaną mieszankę wlać do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotować około
Mia Cucina Sofietapinii 100 g rodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej 300 g serka ricotta 1 jajko 150 g masła/margaryny Kasia 1 kieliszek rumu 60 g cukru ½ łyżeczki cynamonu Ziarenka z ½ laski wanilii Cukier puder Obieramy jabłka, kroimy na ósemki, usuwamy gniazda, posypujemy je cynamonem i spryskujemy sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Orzeszki pinii prażymy(...)teflonowej patelni. Rodzynki wraz ze skórką z cytryny i ziarenkami wanilii zalewamy rumem. Na patelni rozpuszczamy 20 g masła, dodajemy jabłka i smażymy przez dwie minuty, na średnim ogniu.Dodajemy cukier i bardzo delikatnie mieszamy. Jabłka smażymy parę minut, pamiętając, że jabłka nie mogą się rozgotować. Od czasu do czasu potrząsamy patelnią, aby zamieszać jej zawartość. W osobnej miseczce mieszamy serek
Mia Cucina Sofietakruche i dość słodkie, wszak oblane są lukrem. Wiórki kokosowe wieńczą dzieło) Przepis z tej strony Składniki, około 32 sztuki: 225 g miękkiego masła 65 g (1/2 szklanki) cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego (dałam waniliowy) 1 łyżka wody 100 g (1 szklanka) płatków błyskawicznych ( u mnie orzechowe chrunchy, przepuszczone prze(...)maszynkę z grubymi oczkami) 130 g mąki pszennej 130 g maki krupczatki Szczypta soli Około 1,5 szklanki cukru pudru 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 szklanki wiórków kokosowych 32 czereśnie w maraschino( u mnie kandyzowane czereśnie, przez noc moczone w Malibu) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mikserem ubijamy masło z cukrem pudrem
Mia Cucina Sofietadodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę. Zapraszam! Składniki na tortownicę 26 cm: v 4 jajka v 150 g cukru v 200 g mąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej v 150 g masła/margaryny v 1 łyżeczka proszku do pieczenia v wanilina lub prawdziwa(...)wanilia v 100 ml słodkiego syropu miętowego Do przybrania: v 400 ml śmietany 36% v 1 łyżeczka syropu miętowego v 2 łyżki cukru pudru Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie d odajemy po jednym żółtku, po każdym ubijamy mikserem na niskich obrotach
Mia Cucina Sofietamleka( u mnie 200 ml) 125 g masło/margaryna ( stopić i ostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową(...)sobie jest wilgotnie-kremowy. Lekko przestudzony sernik wyjmujemy wraz z papierem na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia i stężenia. Przed podaniem kroimy w kwadraty i posypujemy cukrem pudrem
Mia Cucina Sofieta