jest jak byc powinna. Przyznaje, ze jest troche pracy, ale za to ten cudowny smak wynagradza czas spedzony w kuchni. skladniki na ciasto: 3,5 szklanki maki 3 lyzki cukru 2 zoltka + 1 jajko 1,5 szklanki letniego mleka 3 dkg drozdzy 1 lyzka stopionego tluszczu 150g masla Masa makowo-orzechowa: 100g bialego maku 100g migdalow 100g orzechow wloskich(...)szklanka cukru pudru 30g masy marcepanowej 2 lyzki creme fraiche lub smietany wykonanie: Przygotowujemy rozczyn z pokruszonych drozdzy, cukru i polowy mleka. Dokladnie mieszamy i odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce. Rozczyn powinien podwoic swoja objetosc. W mace robimy zaglebienie, wlewamy rozczyn z drozdzy, dodajemy stopiony tluszcz, roztrzepane jajka i reszte mleka. Ciasto dokladnie wyrabiamy i gdy juz stanie
Przysmaki Karolkicynamonu staje sie niezwylke. Jest bardzo wilgotne i slodkawe. Posypka zas jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta. skladniki: 115 g miekkiego masla 1 szklanka cukru 2 jajka 2 szklanki maki tortowej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 lyzeczka sody 0,5 lyzeczki soli 1 szklanka smietany posypka: 0,5 szklanki cukru 2 lyzeczki cynamonu cukier(...)waniliowy okolo 3/4 szklanki posiekanych orzechow wloskich wykonanie: Maslo uceramy na puszysta mase wraz z jajkami i cukrem. Wszystkie suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, soda, sol) mieszamy razem. Do masy jajecznej dodajemy na przemian po lyzce smietany i po lyzce suchych skladnikow. Caly czas ucieramy ciasto. Wszystkie skladniki posypki mieszamy ze soba. Foremke keksowke smarujemy tluszczem i posypujemy bulka
Przysmaki Karolkiswiecie. Ot taki los... Jednak na otarcie lez pozostaly mi wspomnienia z przygotowan i kilka fotek;) skladniki na spod: 250g maki 200g schlodzonego masla 100g zmielonych migdalow 125g jasnego cukru brazowego 1 duze zoltko skladniki na mase serowa: 1kg serka smietankowego 235g drobnego cukru 100ml mleka 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego 500g bialej czekolady, roztopionej i ostudzonej 5 duzych jajek wykonanie(...)papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie sciagamy papier i pieczemy na zloty kolor jeszcze 5-10 minut. Ciasto nalezy dobrze wystudzic. Ser ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanili na kremowa mase. Dodajemy mleko i rozpuszczona i wystudzona czekolade, na koncu dodajemy ubite jajka. Dobrze mieszamy na kremowa mase. Gotowa mase wykladamy na spod. Forme
Przysmaki Karolkinich Tili na swoim blogu. Artomatyczne, slodkie i puszyste, a do tego wypelnione cudownym, sliwkowym nadzieniem. Zaluje tylko, ze tak szybko zniknely ze stolu. Skladniki: 3 zoltka 40 g cukru 250 g maki typ 550 20 g swiezych drozdzy 0,5 lyzeczki soli otarta skorka z 1 cytryny 0,5 szklanki mleka 50 g stopionego i wystudzonego masla powidla sliwkowe(...)wykonanie: Drozdze nalezy rozkruszyc, dodac 1 lyzeczke cukru i 2 lyzki mleka. Odstawic na 15 minut. Reszte cukru ucieramy z zoltkami, dodajemy do nich drozdze, mleko, skorke z cytryny i make z sola. Wyrabiamy ciasto. Czynnosc ta jest dosc ciezka i wymaga sporo energii. Tilianara poleca tu metode Bertinera, o ktorej mozecie pczytac na blogu Tatter. Ciasto bedzie dosc lepkie
Przysmaki Karolkijeszcze bardzo swiezy w mej pamieci. Zapiekanka jablkowo-rabarbarowa skladniki na 4 foremki: 2 zielone jablka Granny Smith 500g rabarbaru 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki miekkiego masla 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki cynamonu 3/4 szklanki meka 1 jajko cukier waniliowy wykonanie: Jablka obrac i pokroic na plasterki, po czym(...)czasie dolozyc rabarbar umyty i pokrojony na kawalki okolo 2cm. Gotowac 3 minuty. Foremki o pojemnosci 250ml nasmarowac tluszczem i przelozyc do nich przygotowane owoce. Miekkie maslo i cukier puder utrzec na jednolita mase. Dodac make, proszek do pieczenia, cynamon oraz mleko wymieszane z jajkiem. Dokladnie utrzec na jednolita mase. Zalac ciastem owoce, posypac cukrem waniliowym i piec
Przysmaki Karolkimoje upragnione ciasto z rabarbarem wyladowalo w piekarniku. Okazalo sie tak pyszne, ze dzis robie powtorke :) Ciasto z rabarbarem skladniki: 300 g maki 200 g miekkiego masla 200 g cukru 4 jajka 1 budyn waniliowy 3 lyzki mleka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 3 lyzki brazowego cukru 500 g rabarbaru wykonanie: Maslo ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka(...)blache. Ja uzylam tortownicy o srednicy 24 cm. Na cisto ukladamy bardzo gesto pokrojony na kawalki rabarbar. Ciasto powinno zostac pokryte w calosci rabarbarem, ktory na koncu posypujemy brazowym cukrem. Ciasto pieczemy przez 60 minut w 180°C. Smacznego
Przysmaki KarolkiMigdalowe mini serniczki przepis na 25 sztuk skladniki na ciasto: 200g maki 2 lyzki kakao 125g miekkiego masla 1 zoltko 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki smietany 50g cukru szczypta soli masa serowa: 4 jajka 100g masy marcepanowej cukier waniliowy 500g zmielonego twarogu 2 lyzki maki ziemniaczanej olejek migdalowy do dekoracji platki migdalowe wykonanie: Przyszykowac foremki do muffinek(...)skladniki na ciasto zagniatamy ze soba i wypelniamy nim dno papilotek do muffinek. Przygotowujemy mase serowa. Oddzielamy bialka od zoltek. Zoltka ucieramy na gladka mase z masa marcepanowa i cukrem waniliowym. Nastepnie dodajemy twarog, make ziemniaczana i kilka kropel olejku migdalowego. Na koncu dodajemy ubite na sztywna piane bialka. Delikatnie mieszamy. Masa serowa napelniamy papilotki z przygotowanym ciastem. Posypujemy platkami
Przysmaki Karolkitrzeba. Cisto z jagodami i malinami skladniki: 0,5 szklanki maki ziemniaczanej 0,5 szklanki maki pszennej 1 lyzeczka proszku do pieczenia 0,5 kostki masla 0,5 szklanki cukru 3 jajka 3 lyzki wody 1 opakowanie utrwalacza do smietany - smietan-fix 50 dkg jagod i malin (moga byc same jagody) cukier puder do posypania wykonanie: Miekkie maslo ucieramy(...)pulchna mase. Dodajemy po jednym jajku i cukier, caly czas ucieramy. Na koncu dodajemy make i proszek do pieczenia oraz 3 lyzki wody. Ciasto wykladamy na mala blache lub tortownice nasmarowana tluszczem i wysypana bulka tarta. Ciasto posypujemy smietan-fixem, a nastepnie ukladamy dosc gruba warstwe umytych i osuszonych owocow. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiproszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata. Ciasto amaretti z brzoskwiniami skladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie: Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy(...)owoce sa miekkie to rozgniatamy je widelcem. Ja zmielilam moje blenderem. Do brzoskwin dodajemy sok z cytryny. Biszkoty i amaretti kruszymy. Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ubijamy z 80g cukru. Dodajemy do nich zmielone brzoskwinie i pokruszone ciastka oraz wanilie. Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta. Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina
Przysmaki KarolkiJablko. To chyba najpopularniejszy owoc. Towarzyszy mi juz od samego dziecinstwa. Bedac przedszkolakiem bardzo lubilam takie ucierane jablko z dodatkiem cukru i cynamonu. Potem bedac w szkole podstawowej az po koniec liceum czesto zabieralam jablko ze soba jako drugie sniadanie. Z czasem nauczylam sie rozpoznawac rozne odmiany, az w koncu stworzylam liste swoich ulubionych. Bo nie ograniczam sie tylko(...)organizowany przez Tatter stal sie wiec dla mnie wspaniala okazja by przywolac wspomnienia i skusic sie na kawaleczek pysznej tarty jabklowej. Tarta z jablkami skladniki: 300g maki 3 lyzki cukru 1 jajko 200g zimnego masla 3 jablka 3 lyzki konfitury morelowej szczypta soli wykonanie: Z maki, szczypty soli, 1 lyzki cukru, jajka i zimnego, posiekanego na kawalki masa zagniatamy gladkie
Przysmaki KarolkiCoreczki. Odmierzanie, mieszanie i ucieranie to zdecydowanie Jej ulubione czynnosci. Jedynm zdaniem - sama radosc! Babeczki z nutella i migdalami skladniki: 4 lyzki nutelli 4 lyzki mleka 60g masla 60g cukru 100g maki 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 lyzeczki proszku do pieczenia 50g bialej czekolady garsc platkow migdalowych wykonanie: Nutelle rozpuszczamy w podgrzanym lekko mleku. W misce ucieramy maslo(...)cukier i cukier waniliowy na pulchna mase. Dodajemy jajka, make, proszek do pieczenia. Ucieramy. Na koncu dodajemy przygotowana wczesniej nutelle. Gotowym ciastem wypelniamy foremki do muffinek. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180°C. Po wystudzeniu wyciagamy babeczki. Ozdabiamy rozpuszczona w kapieli wodnej biala czekolada. Posypujemy uprazonymi na suchej patelni platkami migdalowymi. Smacznego
Przysmaki Karolki