cukier - 7600 przepisów (strona:124/507)

Krem budyniowy z owocami 142

dodatkiem owoców i tego co znalazłam w szafkach:) Był bardzo smaczny i, jak zwykle, było za mało:):) Składniki: 300 g mrożonych owoców (truskawki, wiśnie, maliny),  budyń waniliowy z cukrem,  1/2 l mleka,  laska wanilii,  1/2 szklanki śmietanki 30%,  50g masła,  4 łyżki cukru pudru,  3 biszkopty,  kostka gorzkiej czekolady.   Wykonanie: Owoce(...)oprószyć cukrem pudrem i odstawić do całkowitego rozmrożenia.  450ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, gotować, aż zgęstnieje. Następnie ostudzić.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce budyniu.  Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Ubitą śmietankę połączyć budyniem.  Na dno pucharków nałożyć owoce, przykryć

Z miłości do słodkości
Herbaciana babka z pieprzem 135

herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna! Składniki:  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru, 125g masła,  2 łyżeczki czerwonej herbaty Pu-Erh Slim Skworcu ,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  płaska łyżeczka soli,  łyżeczka przyprawy do piernika Skworcu ,  1/4 łyżeczki(...)pieprzu cytrynowego Skworcu ,  50g gorzkiej czekolady,  cukier puder do oprószenia.  Wykonanie Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić, by przestygła, po czym ją przecedzić.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz oraz przyprawę do piernika. Dodać masło, posiekać nożem, by składniki się połączyły. Wlać herbatę, dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać na dość duże

Z miłości do słodkości
Ciasteczka Bałwanki przekładane kremem śmietankowym 198

upiec. Upiekłam pyszne kruche ciasteczka z makiem, przełożone cytrynowym kremem. Naprawdę pyszne!! Inspiracja Składniki:  2 i 3/4 szklanki mąki pszennej,  230g masła,  jajko,  szklanka cukru pudru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  szczypta soli,  2 łyżki maku,  1/2 laski wanilii, skórka starta z 1/2 cytryny.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)cukrem pudrem. Dodać szczyptę soli i masło, posiekać nożem. Następnie dodać jajko, mak, nasiona wanilii oraz skórkę startą z cytryny. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, foremką w kształcie bałwanka wycinać ciasteczka. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  200g serka śmietankowego,  1/3 szklanki cukru pudru

Z miłości do słodkości
Pieczone pączki nadziewane marmoladą 574

Nadziałam je nasza ulubioną konfiturą różaną, ale Wy możecie użyć dowolnego nadzienia:) Składniki:  7 szklanek mąki tortowej,  2 szklanki mleka,  40g świeżych drożdży,  1/2 szklanki cukru,  szczypta soli,  2 jajka,  4 łyżki masła,  ulubiona konfitura.  Wykonanie  Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki(...)Dokładnie wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać cukier, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wbić jajka, dodać resztę letniego mleka. Całość zagnieść. Na koniec dodać do ciasta stopione, przestudzone masło i ponownie zagnieść. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. I po tym czasie ciasta już

Z miłości do słodkości
Rogaliki z makiem bez nadzienia 173

Ostatnio zdecydowanie bardziej wolę małe słodkości, na tak zwany jeden kęs:) Dlatego wymyśliłam takie maleńkie rogaliki. Ich ogromną zaletą jest to, że nie zawierają jajek, a zamiast cukru użyłam cukier waniliowy domowej roboty, na który przepis już niebawem:) Rogaliki są kruche i wbrew pozorom słodkie. Mała rzecz, a cieszy:)) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  150g serka homogenizowanego(...)smaku bananowym,  250g masła lub margaryny,  2 łyżki cukru waniliowego,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżki maku niebieskiego (ja użyłam Kresto), jajko do posmarowania.   Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać serek homogenizowany oraz masło. Posiekać i szybko zagnieść. Następnie dodać cukier waniliowy oraz mak. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą

Z miłości do słodkości
Sernik z musem truskawkowym a'la Panna Cotta 211

owocowym posmaku. Po prostu pyszny... A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni...  Składniki: szklanka mąki pszennej,  2 łyżki tartych migdałów,  1/4 szklanki cukru,  jajko,  100g masła lub margaryny.  Mąkę przesiać, dodać tarte migdały, cukier oraz posiekane masło. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć(...)truskawek. Następnie wylać masę serową. Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić. Wierzch:  1/2 szklanki musu z truskawek,  20g gorzkiej czekolady,  20g białej czekolady,  cukier puder.  Wierzch ciasta posmarować musem z truskawek, oprószyć odrobiną cukru pudru. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch sernika. Przechowywać w lodówce.  Pyszne serniki znajdziecie również

Z miłości do słodkości
Puszek z musem truskawkowym 250

ciastek, krótko zmiksować blenderem. Wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21cm. Schłodzić. Masa:  szklanka mleka,  2 łyżki żelatyny,  2 szklanki śmietany 18%,  1/2 szklanki cukru pudru,  1/2 szklanki musu z truskawek,  2 łyżki cukru.  Żelatynę rozprowadzić w odrobinie zimnej wody. Połączyć z gorącym mlekiem wymieszanym z cukrem pudrem. Dokładnie rozmieszać, po czym przestudzić(...)Dodać śmietanę, wymieszać i przelać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy masa całkiem stężeje na wierzchu rozsmarować mus z truskawek wymieszany z cukrem. Ciasto przechowywać w lodówce.                                                 Smacznego:)   Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem rumu i chili 178

odrobiny rumu oraz chili i cynamonu. Dzięki tym dodatkom ciasteczka nabierają niezwykłego smaku i działają rozgrzewająco:)  Składniki:  6 czubatych łyżek mąki pszennej,  2 jajka,  100g cukru,  100g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  40g rodzynek (użyłam Kresto),  4 łyżki rumu,  3 łyżki masła,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 łyżeczki(...)cynamonu,  szczypta chili (użyłam Kamis),  szczypta soli,  łyżeczka cukru waniliowego. Wykonanie Rodzynki zalać rumem. Połowę czekolady połamać na kawałki, dodać masło, stopić na parze, przestudzić. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać chili, cynamon oraz szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki

Z miłości do słodkości
Bułeczki scones z żurawiną 157

śniadanie, to proponuję przygotować ciasto wieczorem i wstawić je na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko uformować bułeczki i upiec;)) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej,  1/4 szklanki brązowego cukru,  czubata łyżka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki soli,  łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,  300g masła,  4 jajka,  3 łyżki śmietany 18%,  1/3 szklanki suszonej(...)żurawiny,  1/4 szklanki mleka, cukier do posypania. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać drobno posiekaną skórkę z pomarańczy oraz zimne masło. Posiekać. Dodać śmietanę oraz rozkłócone jajka. Na sam koniec dodać żurawinę. Zagnieść gładkie ciasto.  Odrywać małe porcje ciasta, obsypując delikatnie dłonie mąką. Formować małe kuleczki i układać na blasze

Z miłości do słodkości
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 176

się w 150% :) Niezwykle wilgotna i puszysta zarazem, po prostu rozpływa się w ustach... Składniki:  5 jajek, 3/4 szklanki mąki pszennej, 120 g masła lub margaryny, 180 g cukru pudru, 150 g kremu czekoladowego, szklanka mielonych orzechów włoskich, łyżka kakao,  szczypta soli, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem(...)formy silikonowej. Piec 20 minut w temp. 160st, następnie kolejne 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i wyjąć z formy. Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 50 g masła, cukier błyszczący do dekoracji (możecie użyć coś innego) Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parez. Lekko przestudzić i polać zimną babkę. Od razu posypać cukrem. Źródło: Przyślij Przepis

Z miłości do słodkości
Ciasto Prince Polo z kremem i brzoskwiniami 207

należy do tych niskokalorycznych, to konsystencją jest bardzo lekkie i delikatne. Na pewno jeszcze nie raz je upiekę;)) Biszkopt: 5 jajek,  czubata szklanka mąki pszennej,  szklanka cukru,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  budyń czekoladowy,  2 łyżki kakao.   Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki o wym. 25x36cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem: 500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  3 duże wafle "Prince Polo",  100g gorzkiej czekolady, 2 czubate łyżeczki żelatyny,  puszka brzoskwiń,  galaretka o smaku brzoskwiniowym. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić.  Śmietankę

Z miłości do słodkości
Zalewajka - ciasto z kremem i owocami 178

uroczystości, ponieważ zawsze cieszyło się ono wielkim wzięciem:)) Jest lekkie, wilgotne, pełne owoców. Pyszne!! Oczywiście możecie użyć dowolnych owoców... Biszkopt: 4 jajka,  4 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia.  Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do białek na przemian z żółtkami. Ciasto przelać(...)natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem:  2 duże jajka,  100g masła,  1/2 szklanki cukru,  2 łyżki soku z cytryny.  Jajka ubija z cukrem na parze przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, postawić ponownie na parze, miksować jeszcze

Z miłości do słodkości
Rabarbarek - biszkopt z masą rabarbarową oraz mleczną pianką 167

sezonie piekę je przynajmniej raz w roku. Biszkopt jest puszysty, masa rabarbarowa słodko - kwaśna i do tego mleczna warstwa z truskawkową nutą. Biszkopt: 3 duże jajka,  1/3 szklanki cukru,  1 łyżeczka proszku do pieczenia,  2/3 szklanki mąki, 1 łyżka octu.  Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z proszkiem i octem. Dodać do piany. Krótko zmiksować. Wsypać(...)przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40min. w 180st. Ostudzić. Masa rabarbarowa: 1/2 kg rabarbaru,  2 galaretki agrestowe,  3/4 szklanki cukru.  Rabarbar umyć i pokroić w kostkę. Rozgotować w 1/2 szkl. wody z cukrem. Wsypać galaretki, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Tężejące wylać na ciasto. Ostudzić. Pianka:  1 dowolna

Z miłości do słodkości
Norweskie bułeczki cynamonowe wg Nigelli 206

najważniejsze wszystkim bardzo smakowały:)) Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu!  Ciasto: ok.720 g mąki pszennej,  45 g świeżych drożdży,  2 jajka,  100g cukru,  100g masła lub margaryny,  400 ml mleka,  1/2 łyżeczki soli.  Mąkę zmieszać z cukrem, solą i pokruszonymi drożdżami. Masło stopić. Mleko rozkłócić z jajkami. Ubijając trzepaczką dodać(...)natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na około 30 minut. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 50x25cm. Nadzienie: 100g kremu czekoladowego,  50 g masła,  50g cukru,  1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis),  jajko.  Krem czekoladowy utrzeć z masłem, cukrem i przyprawą. Masę rozsmarować na cieście. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku

Z miłości do słodkości
Kostka alpejska 220

kajmakowo - bezowa oraz delikatna warstwa śmietanki. Cóż więcej mogę powiedzieć... Trzeba po prostu skosztować;) Biszkopt: 4 jajka,  1/3 szklanka mąki pszennej,  1/3 szklanki kakao,  1/2 szklanki cukru,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  łyżeczka kawy rozpuszczalnej. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać(...)kawę. Następnie dodawać po łyżce kajmaku. Dodać połowę pokruszonych bezów. Masę rozsmarować na cieście, posypać resztą bezów. Wierzch: 100g śmietanki 30%,  łyżka soku z cytryny,  2 łyżki cukru pudru,  5 łyżek ajerkoniaku,  2 łyżki wody,  łyżka żelatyny,  50 g startej czekolady,  50 g pokruszonych bez. Żelatynę namoczyć w wodzie, odstawić na 10 minut

Z miłości do słodkości